Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

@shoma ventovi se vrte sporije na nitro karti zato sti su 10cm, zamisli da se zavrte na 2000RPm mislim da u velicini ventova lezi taj razlog sto se vrte na manjem RPM-u bili bi bucni da odu u velike obrtaje.
Elpida je takodjer i na Nitro kartama opce poznato da su losije od Hynix-a i samsunga pa jos jedan razlog zasto je bolje hladjenje tj nize temperature bolje.

@toogood to ste 4-5 karti izdrzi 3g na 75c ne znaci da ce sve izdrzati, nanekim kartama je gpu na 75c naponska recimo isto na 75c dok je na drugim kad je gpu 75c naponska 100c ili vise dobro to znas isto kao i ja...na ovim nitro kartama uopste nema ocitavanja VRM-a bog samo zna na koliko se kvrcka :)
R9 380 4GB koje su meni stigle imaju backplate(postoje modeli i bez njega) i bas se zestoko grije kad se on ovako grije mogu misliti sta je sa druge strane PCB-a ventilatori se sporo okrecu jos jedan razlog da se posumnja da je VRM uzaren.

@Omnik sto se tice Msi Gaming hladjenja mogu da govorim o R9 280X gaming i 380 gaming odgovorno tvrdim da je hladjenje odlicno, po meni bolje i od Dual-x i Nitro hladjenja kod sapphire-a, jedino sta mi se kod sapphire-a svidja Vapor-x tri-x to su stvarno odradili za svaku pohvalu.

@matrixu jel imas Gigabyte R9 380 4GB G1 kartu?
Aj baci SS gpu-z dok karta rudari cisto da uporedimo.

ima moj burazer g1 gaming 380x doduse 64-65 stepeni ne znam za fan speed ali kaze backplate vruc na dodir.

Kod ovih karti sto sve se hladi preko hladnjaka temperatura naponske je ista kao kod gpu-a dok kod ovih sa posebnim hladnjacicem za vrm temp se razlikuje po 10-15 cak i vise stepeni provereno kod 7970 dc2t v2 i v1 karti i r9 280x, tako da bi vrm kod nitro trebao biti hladniji nego kod ovih drugih resenja.

Poslednja izmena:
@goldi ne moze vrm da ide vise od gpu jer isti hladjak hladi sve. Mada su mogli staviti hynix umjesto elpida jer ce na drugim algo da bude manji hashe. Nebi trebalo puno ali ce opet biti primjetno.

BTW
Digao sam vent na 100% cisto da vidim na koliko obrtaja rade ventovi i varira izmedju 2800 i 2900 a temp karte je pao sa 60c na 42c.
Pogledajte prilog 197049

Poslednja izmena:
^^
Mora da su ti komšije pomislile da ti je helikopter sleteo u dvorište :D

edit:
ovo za Gigabyte R9 380 4GB G1 i mene zanima pa ako neko ima nek' okači podatke :)

Poslednja izmena:
ima moj burazer g1 gaming 380x doduse 64-65 stepeni ne znam za fan speed ali kaze backplate vruc na dodir.

Kod ovih karti sto sve se hladi preko hladnjaka temperatura naponske je ista kao kod gpu-a dok kod ovih sa posebnim hladnjacicem za vrm temp se razlikuje po 10-15 cak i vise stepeni provereno kod 7970 dc2t v2 i v1 karti i r9 280x, tako da bi vrm kod nitro trebao biti hladniji nego kod ovih drugih resenja.

Mislim da ste upravi i ti i shoma ;) trebalo bi da je tako nije mi to ni palo na pamet ;)
Zbog tog razloga i jesu ovakve temp posto se sve zajedno hladi, steta sto nema Vrm ocitanja da vidimo ;)

Sto se tice G1 380X nez jel bas isti hladnjak na 380 karti nadam se da ce neko podjeliti info o 380 G1.

@goldi

40+ kartica radi tako...vrm je uvek down zbog undervolta i to je po meni kljucna stvar flashovanje i brisanje prasine jer je to smrt za karte vise nego high temp. Da li je temp 60 ili 70 ne igra veliku ulogu ako je ovo prethodno namireno...jer ovi cipovi a to moze i majsta (jedan od hardverskih frajera) da potvrdi mogu da rade i na 80-90 stepeni bez problema nekoliko meseci bez prestanka. Koliko god zvucalo blesavo to je tako :)

Trenutno, bar na papiru R9 390 izgleda povoljnije od R9 380 po odnosu uloženo/dobijeno.
Vidim da se u diskusiji ta 390 skoro ne pominje. Ima li neki razlog za to ili je čisto stvar veće cijene?

390 samo gigabyte ima za ok novac... ostale su preko 350e... ne znam koliko MHs bacaju, ali ako je preko 30, onda se mozda i isplate...

inace skoro sam citao da je gigabyte g1 na amd kartama ocaj, zato su i tako jeftine

@goldi

40+ kartica radi tako...vrm je uvek down zbog undervolta i to je po meni kljucna stvar flashovanje i brisanje prasine jer je to smrt za karte vise nego high temp. Da li je temp 60 ili 70 ne igra veliku ulogu ako je ovo prethodno namireno...jer ovi cipovi a to moze i majsta (jedan od hardverskih frajera) da potvrdi mogu da rade i na 80-90 stepeni bez problema nekoliko meseci bez prestanka. Koliko god zvucalo blesavo to je tako :)

nek one rade na 90c kod mene nece preko 70c, mozda ce i izdrzat ali neka nek su one ispod 70c, imamo ocito razlicito misljenje po pitanju temperatura tako da postujem, a li isto tako preporucujem da se ne ide preko 70c, ko hoce nek poslusa ko nece sto se tice mene nek i goni i na 90c.
Sto se tice ciscenja i prasine to se slazem treba redovno odrzavat karte.

Sto se tice r9 390 Gigabyte juce sam preko tw podesavao 3 karte daju tacno 90MHS znaci 3 komada dodje mu 30MHS po karti, primjetio sam temp od 72c sad gdje ih covjek drzi ne znam, samo mi je rekao da su uzasno bucne ali da su najeftinije, vjerovatno zbog nesto losijeg hladjenja i jesu jeftinije.

Ne verujem da ovde ima mnogo ljudi koji mogu da se pohvale sa nijednom crknutom karticom u 3 godine a da je stalno kopala. Jos jedna stvar, ventilatori se mogu dopunjavati mascu dva tri puta posle toga ce puci sa osovine. Preporucujem zamenu, ja sam to uradio posle evo tri godine i kartice su kao nove opet!

nek one rade na 90c kod mene nece preko 70c, mozda ce i izdrzat ali neka nek su one ispod 70c, imamo ocito razlicito misljenje po pitanju temperatura tako da postujem, a li isto tako preporucujem da se ne ide preko 70c, ko hoce nek poslusa ko nece sto se tice mene nek i goni i na 90c.
Sto se tice ciscenja i prasine to se slazem treba redovno odrzavat karte.

Sto se tice r9 390 Gigabyte juce sam preko tw podesavao 3 karte daju tacno 90MHS znaci 3 komada dodje mu 30MHS po karti, primjetio sam temp od 72c sad gdje ih covjek drzi ne znam, samo mi je rekao da su uzasno bucne ali da su najeftinije, vjerovatno zbog nesto losijeg hladjenja i jesu jeftinije.

Moja MSI je oko 30 (gore dole) prema coinotron-u, 70stepeni (koji stepen gore dole) cuje se ali je podnosljivo. Nisam primetio da ista specijalno pomazu dodatni bocni ventilatori (ubacio cetiri 12ce na oko 700obrta).

Preporuka za neko napajanje za CF 390 i 290? Uzeo bih kod nas a ne preko madjara.

plasim se samo za VRM... znaci koliko sam skontao, samo kod Nitro i Msi gaming se hladi?
znaci ovi drugi mu dodju isti K, ako hlade samo cip....

Moja MSI je oko 30 (gore dole) prema coinotron-u, 70stepeni (koji stepen gore dole) cuje se ali je podnosljivo. Nisam primetio da ista specijalno pomazu dodatni bocni ventilatori (ubacio cetiri 12ce na oko 700obrta).

Preporuka za neko napajanje za CF 390 i 290? Uzeo bih kod nas a ne preko madjara.

Generalno MSI ima dobre karte/dobro hladjenje bilo da se radi o 280x, 380 ili 390 jednostavno Gaming modeli su odlicni.

ovako,gigabyte g1 380 4gb napon 1v 990/1500 obrtaji coolera oko 1600 temperature oko 62-65

koliko li trosi 390 sa nekim undervoltom.... sve vise i vise razmisljam o njoj

To nije isplativa karta za ovaj posao a ko zna kad ce neki zglavni buos editor da izadje ni 290 ne radi posao

koliko li trosi 390 sa nekim undervoltom.... sve vise i vise razmisljam o njoj

Bolje ici na dve 380. Ja sam 390 uzeo zbog performansi u igrama a mining je samo bonus.

Knap
I jedna i driga karta mogu da povuku preko 300w

To je za mining okej ali sutra za gaming nije jer FX-8 vuce dosta kad je overklokovan. Koje onda najjeftinije napajanje da samo tera R9 290? Kuciste mi ima mesta za dva napajanja ovo koje sad koristim je i vise nego dovoljno za R9 390 i overklovan FX-8.

Poslednja izmena:
Da li se neko susretao sa ovim napajanjem Termaltake Smart DPS G 650 W

Eto imam novi problemos. Crkao mi vent od napajanja cooler master 1000w silent pro 80 gold. Dva puta sam ga podmazivao i izgleda nece vise, inace vent je 135mm (nasao sam da mogu da se stave i 140mm samo mi je bitan broj obrtaja da bude dovoljan, odnosno napajanje ima vise brzina)

Da li bilo koji vent da uzmem pa ce se menjati brzina u skladu sa kontrolom napajanja i ima li predloga sta da uzmem kao dobru zamenu od ventova?

poz

Eto imam novi problemos. Crkao mi vent od napajanja cooler master 1000w silent pro 80 gold. Dva puta sam ga podmazivao i izgleda nece vise, inace vent je 135mm (nasao sam da mogu da se stave i 140mm samo mi je bitan broj obrtaja da bude dovoljan, odnosno napajanje ima vise brzina)

Da li bilo koji vent da uzmem pa ce se menjati brzina u skladu sa kontrolom napajanja i ima li predloga sta da uzmem kao dobru zamenu od ventova?

poz

Arctic Cooling F14

Nazad
Vrh Dno