Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Hvala za info...hoce li moci da odradi posao pod 80% naponom u smislu hladjenja?

Sudeci po ovome F14 ti ne odgovara. Vent na napajanju ima 2300rpm i 115.80 CFM a F14 ima 1300rpm i 77.3CFM.

To sam i trazio, hvala shoma, nisam mogao nigde da nadjem specifikacije kulera...moram jaci da nadjem deifnitivno jer je napajanje na 80-85% snage stalno!

To sam i trazio, hvala shoma, nisam mogao nigde da nadjem specifikacije kulera...moram jaci da nadjem deifnitivno jer je napajanje na 80-85% snage stalno!

Nadji bilo koji sa CFM preko 120 i nakaci na 12V, mada ima ih i na 220V. Ne mora da bude kao original, izvadi stari i novi zavrni unutra ili nakaci spolja, kako moze. Ako ti je na 85% napajanje onda je i vent blizu maksimuma. I za druge kopace, ako neko ima XFX 280X a riknuo mu vent, provereno staje unutra intel BOX cooler, popravismo jednu pre neki dan :)

Pogledajte prilog 197135

Poslednja izmena:
Jel vam se desilo nekad da karta hoće da radi samo u slotu, a na ekstenderu se ili ne vidi na nekim pločama, ili po ulasku u Windows bude plavi ekran? Probano sa više ekstendera i na više ploča. U slotu radi besprekorno.

Dakle prema dosadšnjem iskustvu bolje je
3-4 x R9 380
nego
2 x R9 390
?

Pitam za mining rig.
Savet za kod nas dostupno napajanje(a) za 3-4 r9 380Rig? Može li se to sklopiti sa trenutno dostupnim hardverom kod nas?
Nominalni TDP je 190 naspram 275 kod R9 390, praksa kod mininga?

Nadji bilo koji sa CFM preko 120 i nakaci na 12V, mada ima ih i na 220V. Ne mora da bude kao original, izvadi stari i novi zavrni unutra ili nakaci spolja, kako moze. Ako ti je na 85% napajanje onda je i vent blizu maksimuma. I za druge kopace, ako neko ima XFX 280X a riknuo mu vent, provereno staje unutra intel BOX cooler, popravismo jednu pre neki dan :)

Pogledajte prilog 197135

ok primljeno k'znanju :)

Jel vam se desilo nekad da karta hoće da radi samo u slotu, a na ekstenderu se ili ne vidi na nekim pločama, ili po ulasku u Windows bude plavi ekran? Probano sa više ekstendera i na više ploča. U slotu radi besprekorno.

koje grafe su upitanju? ja sam imao tih problema ili slicnih na 380 gigabayte.....svez win vidi karte ali samo ona koja je u 16x je ok(ostale zuti trougao)...pri instalaciji drajvera...ulazak u win i plavi ekran....i tako u nedogled...meni se to vise nije desavalo kada sam bukvalno instalirao sve drajvere za plocu iako mi se puno iskusnih rudara klelo da njima radi samo plug and play bez ikakvih drajvera samo svez win i gpu drajveri....
ps i sad mi se pojavi plavi ekran ali samo kad mi zakuca miner i moram da resetujem komp...inace ako ga resetujem iz bilo kojeg drugog razloga sve ok....

Dakle prema dosadšnjem iskustvu bolje je
3-4 x R9 380
nego
2 x R9 390
?

Pitam za mining rig.
Savet za kod nas dostupno napajanje(a) za 3-4 r9 380Rig? Može li se to sklopiti sa trenutno dostupnim hardverom kod nas?
Nominalni TDP je 190 naspram 275 kod R9 390, praksa kod mininga?

Ako ces 4xR9 380 nemoj bacat pare na skupa napajanja od 1kw nego uzmi EVGA 850w GQ
http://www.evga.com/Products/Product.aspx?pn=210-GQ-0850-V1

Napajanje ima cak 8 x 8pin za grafike sto je rjetkost kod 850w napajanja, drzi bez problema 3x390 (ovo je provjereno kod prijatelja znaci iskustvo ne citanje testova po netu ;)
Kacene su 4xR9 380 Nitro sa -85mv naponom radi bez problema opet napominjem jako bitno je da ne moras petljat sa molexima jer napajanje ima 8x8pin za graficke kartice. Imas ga trenutno kod madjara jako povoljna cjena za ono sto nudi.

Da jos dodam
4x380=80MH/S
2x390= 60Mh/S

Svakako je bolje 4x 380 ali je sigurno i skuplja opcija.
3x380=2x390 sta god od te kombinacije uzmes neces pogrjesiti uzmi onu koja te jeftinije izadje jer 3x 380 daju 60mhs isto kao 2x390.

Bile su Gigabyte R9 390 povoljno manje ti treba prostora na rigu lakse karte razmaknuti jedan extender manje, mozda je cak i bolja opcija 2x390 nego 3x380...malo razgledaj cjene pa sta ti bude povoljnije to uzmi ;)

Poslednja izmena:
@toogood pogledacu kuci ventove sa kineskih napajanja mozda neka od njih odgovara po specifikacijama pa ti javim.

@student koristim intel box cooler na 270 karticama i stvarno dobro hladi, karte su 'ladne k'o led :)

@goldi a sta ces kad eth postane neisplativ za kopanje a pojavi se npr neki x11 koji povuce vise od eth-a. Onda ces morati da prodajes to napajanje a kupis neko od 1kw. Bolje je da imas viska snage nego da ti napajanje u jednom trenutku postane knap mada svako ima svoju racunicu :)

@shoma

vidi pa mi javi neko znaci sa CFM preko 120 i 12V :)

@goldi

Na napajanju nema stednje (isto frajeri me naucili :) - dimke, student), bolje je uzeti 1000w ili cak 1200w jer napajanja koja rade preko 80% ne samo da vuku vise, nego nemaju ni kvalitetniji rad (brze pucaju, a i kopanje moze da pukne, a da onda i ne znas sta je), a to se vidi po grafikonima svih napajanja. Tako da visak snage svakako imati je resenje, eto jos jedan demant :)

Poslednja izmena:
Koje napajanje preporučuje za 2x380 da li je dovoljno Seasonic 620 ili da idem Thermaltake 750.
Sa Seasonic napajanjem imam odlično iskustvo, ali ne znam da li je ovih 620 dovoljno za 24/7 rad cijelog sistema.
Sa TT napajanjem nemam iskustava.

Tempovi neka samo gaze :) salim se...meni su danas karte na 75-80 stepeni, vanjska je 31 stepen, zadovoljan sam!

Kakav crni demat napajanje koje sam linkao drzace 4xR9 380 u svim uslovima, nema tu nikakvog demanta. Prihvati se prakse a ne teorije ;)
Covjek je pitao za 3-4xR9 380 i dao sam mu sto jeftiniji predlog moze on da kupi i 1500w ali bolje mu je da steka pare za drugi rig.

1KW i to je to, slazem se, ja bi isao i na 1200w i onda mozes da dodas jos kartica za pola godine npr.

Naravno onda i ploca sa 6 PCIe slotova :)

Pronasao sam rjesenje za spustanje taktova i napona na R9 380 Nitro kartama.
za taj poduhvat potreban je :
Trixx 5.2.1
afterburner 4.2.0

Prvo se afterburnerom skinu taktovi koliko hocete recimo 900/1450
Trixx-om se skida onda napon moze -200mV naravno ako taktovi to dozvole

Uglavnom radi... osjetna razlika u temperaturama RMX 1000w ne pali vent sa 3xR9 380 nitro

Kakav crni demat napajanje koje sam linkao drzace 4xR9 380 u svim uslovima, nema tu nikakvog demanta. Prihvati se prakse a ne teorije ;)
Covjek je pitao za 3-4xR9 380 i dao sam mu sto jeftiniji predlog moze on da kupi i 1500w ali bolje mu je da steka pare za drugi rig.

Moj primer iz prakse...2012. sam kopao BTC sa taman odmerenim napajanjima. Kada je dosao scrypt, morao sam da vadim po karticu iz riga da bi sve funkcionisalo...Nikad ne znas sta donosi buducnost u smislu energetskih zahteva. Vidi koliko max trose kartice i dimenzionisi prema tome.

Dovoljno je 850w za 4x R9 380 uvjek se mogu odraditi korekcije napona uz -100mv.
Napajanje koje sam dao na linku jako je povoljno za setup 4xR9 380.

Trenutno na ethu 4xR9 380 idu na oko 600w ima tu jos rezerve jer radi se o dobrom napajanju.

Aman taman ne slusas ili ne citas sta ti se pise...aj jos jednom posto ja citam po internetu evo ti jos demanta od strane nekoliko ljudi, tvrdoglavost nije bas dobra :)

Eth moze potrajati jos danas i sta onda da ide na neoscrypt koji trosi 20% vise ili na black, kome ce da se zali tebi?!

Danke ljudi.

Zvuči mi realnije 2x390 plus 1200W sa mogućnošću daljeg bockanja, što kaže goldi, manje građevinarstva :) , pod uslovom da cenovno ima smisla.
U tom slučaju kapiram da mi je dovoljno i 3(4)pci.

Kakvi su madjari generalno? Bolji sa cenom i ponudom? Ili je i kod naših distributera ok stanje?

Za okvir sam planirao da vidim za neke konstrukcione element u nekom od ovih 'alatnih' hipermarketa. Jel imate vi neki pametan savet da se ne mučim?
Zasad bi to metnuo u sobu od 30kvm koja se ne koristi, pa može i na sred sobe da stoji. Ambijatelna temperatura je nažalost sobna bez klime ali pošto je prvi rig u pitanju, trebalo bi da drži.

Ako idete na rig sa 4 kartice,nebitno koje(7970,r280x,r380x) MINIMUM 1KW kvalitetnog napajanja(seasonic,enermax,corsair itd...) sa tri karte moze proci 850w....

@toogod
Opet ce da radi. eth trosi 600w nek je jos 20% to je 720w napajanje ima 70A na 12v grani opet ponavljam dovoljno. Ne branim ja njemu nek on kupi i jace napajanje ali ocito covjek trazi nesto za manje para inace da ima love ne bi trazio ovde preporuke bar ja tako razmisljam ako ima para ode kupi 1200w ili 1500w nema se tu sta razmisljati, ali ako ce sto jeftinije pogotovo za eth i do 4xR9 380 ne treba dalje traziti odlican izbor za ulozeno/dobiveno.

Danke ljudi.

Zvuči mi realnije 2x390 plus 1200W sa mogućnošću daljeg bockanja, što kaže goldi, manje građevinarstva :) , pod uslovom da cenovno ima smisla.
U tom slučaju kapiram da mi je dovoljno i 3(4)pci.

Kakvi su madjari generalno? Bolji sa cenom i ponudom? Ili je i kod naših distributera ok stanje?

Za okvir sam planirao da vidim za neke konstrukcione element u nekom od ovih 'alatnih' hipermarketa. Jel imate vi neki pametan savet da se ne mučim?
Zasad bi to metnuo u sobu od 30kvm koja se ne koristi, pa može i na sred sobe da stoji. Ambijatelna temperatura je nažalost sobna bez klime ali pošto je prvi rig u pitanju, trebalo bi da drži.

Gledaj samo da u toj sobi obezbedis promaju. Bitno je strujanje odnosno da visak toplote izlazi iz sobe. Za okvir proveri KP, mislim da ih ima za dvadesetak eur, ili ako ti je jeftinije napravi sam.

@toogod
Opet ce da radi. eth trosi 600w nek je jos 20% to je 720w napajanje ima 70A na 12v grani opet ponavljam dovoljno. Ne branim ja njemu nek on kupi i jace napajanje ali ocito covjek trazi nesto za manje para inace da ima love ne bi trazio ovde preporuke bar ja tako razmisljam ako ima para ode kupi 1200w ili 1500w nema se tu sta razmisljati, ali ako ce sto jeftinije pogotovo za eth i do 4xR9 380 ne treba dalje traziti odlican izbor za ulozeno/dobiveno.

Radice da samo dokle...na napajanju se ne stedi jedan od nekoliko zakona kopanja! Ako ce da stedi pare pri kupovini sprava bolje da ne kupuje onda jer mu nece nista raditi kako treba.

@miljan

Shvati da ovo sto mi ovde sklapamo su budzevine pa kartice i ostala oprema nisu namenjene za nista od ovih poslova. Tako da je 90% sanse da zbog necega nesto pukne. Kada uzimas masine, ne gledaj u 100, 200, 300 evra. Bitno je da dugorocno radi, tipa godinu dana konstantno na snazi od 80% bez pucanja (ne racunam pucanje tipa nestanak struje itd.). Dakle, uzimaj uvek vise snage (PSU) jer ces tako obezbediti dovoljno struje za rig koji ce trositi od 500-600w do ko zna koliko kada izadju novi novcici i algoritmi. Uzmi odmah 8GB rama isto jer ces tako zaobici eventualne probleme oko buducih coina, algoritama.

Takav jedan rig ti je cca.1600 evra pa eto...sklapaj i uzivaj :)

Da, svestan sam da je tu negde cena. Ako neko hoće i fizički da pomogne da nabudžimo, ja sam raspoložen, ženi je trošak već najavljen :) .

Što se tiče cene, ja sam imao u glavi da ako sam pravim, mora biti jefitnije nego kada ovakvi likovi prave bez obzira na razlike u ceni u maloprodaji kod nas:
https://www.ethereumminer.eu
Zato pitam kakvi su mađari. Kod nas je npr. oko 400 EUR jedna 390ica, vidim kombinaciju za 350EUR u sopstvenoj režiji iz EU. 380ica MSIjeva je oko 240 u maloprodaji.
Sve u svemu, ako mora da košta i 1600 za tih 60MH/s onda mora, ali sve mi se čini da bi za dve 390ice trebalo da bude kudikamo niže. Nisam doduše jos kreirao shopping list.

Pa ugrubo trosak je 4x250evra kartice, 75evra 8GB memorija, ploca i procesor 150 evra, napajanje 300 evra, ekstenderi 30 evra, kavez 20 evra, hard disk 30 evra...ovde sam uglavnom dodao 10% na cene. Madjari su jeftiniji ali ces se zezati sa garancijom ako nesto crkne, citaj imati malo vise posla.

Kakvi 1600e za 4xR9 380 jeste li vi normalni ja nabavio po 195e po komadu sta vam je bacate pare bezveze.
Povezite se sa pravim ljudima koji uvoze iz Hu. i prodjete za 1250-1300e kompletan rig koji baca 80MH/S stabilno.

Vrh Dno