Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

to je onda bas lepo,koji miner i driver? imam par komada 270x pa bi mozda mogao da sastavim rig

gde da skinem bios il nek neko okaci,ako ima,bios za 270 dualx,isflesovo sam je kao 7870,a original bios sam obriso sa sistemom,sa techpowerup bios mi neradi posao,i dalje stoji da je 7870 pitcairn

@ macola
moras da navedes tacnu oznaku karte i verziju pa ce ti vec neko zakaciti bios...

nece da mi otvori ovaj link, uglavnom kad fleshujem nece da promeni mnogo stvari,ostaje od 7870

Не може да неће, кад флешујеш он обрише цео биос и инсталира нов...

atiwinflesh koristim
mozda je do tog,izmesa podatke iz jednog i drugog biosa,dok sam radio sve mi se izmesalo,sad nemogu ovu da vratim kako valja,uzecu i staviti na drugi komp samo nju i probati ovaj bios o5

Ne moze da mijesa biose jer kad flesujes novi stari se brise kompletno. Jedino ako nemas jos jednu kartu u sistemu pa nju flesujes.

Ама не ради то тако и не може да измеша ниста, биос фајл са подацима стоји у биос чипу и кад се бутује графика она само тад повуче податке, тако да је свеједно дали флешујеш из дос-а или виндовса, процес је да се ром фајл избрисе и поново упише новим... Ти ту несто грешис... Ја сам пре две недеље исфлешовао 3 картице у винфлешу без проблема... Напомињем до никаквог мешања не може да дође ако се све ради тачно по поступку...

тако да је свеједно дали флешујеш из дос-а или виндовса

Nije, jer lako može da se napravi frankenštajn od karte, što se i njemu verovatno i desilo. "Osetio" sam to na svojoj koži, ne moraš da me ubeđuješ. Dakle, nikako flešovati u win-u, samo u DOS-u, to je 100% sigurno.

Poslednja izmena:
pomesalo je od 270ke klokove a zove se 7870pitcairn,a bilo je curacao familija cipa,isto sam i ja cuo da nema veze dal je iz dos il win komanda,bas kad budem radio bios poslacu ss slucaja
u kompu je bilo 3 karte,sve se izmesalo ko ispod macke,vratio sam 2 kako valja,al sistem sam morao raditi posle jer se komp sludio,prikazivo je da ima kartu iako je iscupana,i gasio se

Poslednja izmena:
Ima veze. ;)

Ја увек флесујем из вина али увек остављам у комп само карту коју радим и немам никаквих проблема са тим... Раније док сам био зелен сам нпр у 5850 уфлешовао биос из 7950 ... Е то је била фрка поново исфлешовати кад је као уређај комп није хтео да види како неки кажу " из чистокрвног дос-а"...

ja tad nisam imao gde da vidim a jos manje se pricalo o flesovanju na pocetku 2014
i ja cu odsad samo jednu u sistem i opa,pogubio se komp ceo nezna gde je sta i sta flesuje,na rajzerima karte 1,2 i 4 slot,a on radi na fazon redni

Ја увек флесујем из вина али увек остављам у комп само карту коју радим и немам никаквих проблема са тим... Раније док сам био зелен сам нпр у 5850 уфлешовао биос из 7950 ... Е то је била фрка поново исфлешовати кад је као уређај комп није хтео да види како неки кажу " из чистокрвног дос-а"...

"Neki kažu..."

Oladi.

Da vidiš malo bolje, video bi da se na različit način tretira VBIOS iz wina i iz DOS-a, na prvom mestu. Recimo i, veličina samog VBIOS-a.

probaj da promenis drivere, bese sa starim driverima 280x vidi kao 7970?

bojanzex@
kako si povratio kartu koju bios nevidi ako sam te razumeo?zlu netrebalo :D

Ja isto uvijek flesujem iz wina i tokom ovih godina nisam imao problema. Bitno je da ne koristis pogresan bios i da imas 1 kartu u sistemu. DOS ima prednost zato sto nisu ucitani drajveri ili neki OC program zato je bitno kad flesujes bios da vratis klokove na default ako slucajno koristis neki program za OC grafike. Ja sam skoro uflesao pogresan BIOS na 5750 skinut sa techpowerup. Srecom sam imao drugu kartu sa koje sam snimio bios ubacio staru PCI grafiku digao win i flesovao kartu iz wina.

Ма дај sам нисам мислео ниста лоше тиме неки кажу, знам како се то радило раније, па ја сам у причи пре него што је постојала тема на овом форуму о BTC уопште... И кад није могло другачије да се флешује сам мостио пинове на биос чиповима и склањао мостове кад је графика LIVE, хтео сам и реко да је на стабилном систему са само једном графиком сасвим безбедно уфлесовати нови биос у садашње време кад је winflash узнапредовао као сто јесте...

Poslednja izmena:
Uh, flešovanje može ali i nemora da bude problematično. Najgo re je što win meša mesta kartica i nikad nisi siguran dal ti je po slotovima isti raspored kao u win u drajverima, odnosno gotovo nikad nije...
Najelegantnije rešenje je flešovati iz Windows-a uz pomoć atiwinflash-a ali ne iz grafičkog moda nego isključivo komandna linija, komande su iste kao u dos verziji, nastranu što atiwinflash gui vidi samo 3 kartice, tako da za 4, 5 i 6-tu mora cli....

Elem najpre proverite raspored kartica

komanda za flash

atiwinflash -p x -f bios.rom

x označava redosled koju karticu flešujete kreće se od 0
-f može ali i nemora to je force i koristi se kada se flešuje zaključan bios ili bios kartice nekog drugog proizvođača/model, u principu to netreba ako flešujete isti bios sa promenjenim parametrima....

Isključivati sve kartice sa riga pa flešovati jednu po jednu ili svaku posebno stavljati u drugi komp pa flešovati je bespotrebno mučenje, ja flešujem i to dok kopam negasim miner, posle samo restart i za bukvalno za 2-3min završim ceo rig....

Poslednja izmena:
Pošalji mi bios na PM i reci koliki napon hoćeš, već sam uspešno flešovao sapphire 280x vapor Trix, PCS+ 270X, MSI 280X gaming

p.s. nedajem nikakve garancije i odmah se ograđujem od svih mogućih problema....

Uspeo sam da smanjim napon Powercoloru 6870 u RBE editoru :) sa 1.175 V sam smanjio na 1.1 V (uzeo sam vec njegov neki postojeci napon sa Clock info 02, nisam hteo da rizikujem), flesovao, i sad u GPU-z mi VDDC detektuje 1.1V umesto 1.175 V, i temperature su u Furmarku u proseku nize nekih 10-ak stepeni. Igracu se jos ovim za koji dan, ali ocigledno je da moze, iako na netu generalno kazu da na Powercolor 6870 ne moze da se menja napon.
Koristio sam Winflash, i sve je proteklo bez problema.

Bah, koji sam ja slepac pa nisam video da ti je već otključan napon :( grrrrr....
Ako neoverklokuješ karticu stavi slobodno na 1.05 ili eventualno 1.075v ako je nestabilna kartica, više ti netreba sigurno....

Poslednja izmena:
Kad je zakljucan bios ima komanda i mislim da bese -unlockbios ( to mi ostalo iz vremena kad sam flesovao u dos-u).
@ macola
Ako zapadnes u takvu muku da ne mozes vise ni videti svoju kartu ha cu ti poslati uputstvo ali sve sto radis je na tvoju odgovornost jer ukljucuje stvari iz mog proslog posta...

Bah, koji sam ja slepac pa nisam video da ti je već otključan napon :( grrrrr....
Ako neoverklokuješ karticu stavi slobodno na 1.05 ili eventualno 1.075v ako je nestabilna kartica, više ti netreba sigurno....

Ma nije problem, nego u tom padajucem meniju nema ponudjen napon, nego samo 1.175 i - , tako da mora rucno da se unese, i to je to. Igracu se jos sa njom, taman sam umesto originalnog kulera sad stavio neku Arctic F12, dobio sam razlicite temperature (recimo, GPU Temp 2 je pao, dok je GPU Temp 3 porastao, u proseku je isto), ali i tisinu u kucistu. Taman da testiram stabilnost, pa fleshujem jos nize napone.

Ма дај sам нисам мислео ниста лоше тиме неки кажу, знам како се то радило раније, па ја сам у причи пре него што је постојала тема на овом форуму о BTC уопште... И кад није могло другачије да се флешује сам мостио пинове на биос чиповима и склањао мостове кад је графика LIVE, хтео сам и реко да је на стабилном систему са само једном графиком сасвим безбедно уфлесовати нови биос у садашње време кад је winflash узнапредовао као сто јесте...

Ma, ok. Samo podsetilo da sam se patio.

Modovao sam VBIOS, nekad napon nije u redu (koji se ne spušta u GPU-Z, potvrđeno voltmetrom), nekad klokovi, koji su zaostali od ranijeg fleša, itd. I direktno preko atiwinflash-a i preko komande (admin) CMD-u. Neće, neće, neće. I do*izdlilo mi je bilo više, mislio sam da je problem u meni. Kasnije sam se smirio, napravio DOS flešku, iskucao komandu za atiflash i konačno sve leglo na svoje mesto odmah.

I jedna od stvari je da se nikad ne sačuva VBIOS iz karte preko atiwinflash-a, VBIOS je uvek veći nego što treba da bude.

Poslednja izmena:
Vrh Dno