Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Cak i napajanja sa 4 grane imaju obicno raspored: 2 za grafike, 1 sata, 1 moleksi. Naravno prve dve mogu da guraju mnogo vise ako druge dve nisu max opterecene.

ovo iz potpisa tj moje konfiguracije ima 4 grane, 3 PCIe konektora... ja sam se vodio nekom logikom da je svaki konektor na posebnoj grani + na četvrtoj sve ostalo. svašta sam kačio na njega i uvek je sve radilo, tipa 2 270 i jedna 280 ili 280x, trenutno su 2 7850, 1 270 i 1 270x (2 pcie), svaka na ekstenderu sa molexom :D koristim ga kao da je single rail, bodem kako šta stignem i sve radi bez greške već mesecima i na scryptu a kamoli sad sa ovim limunada algoritmima :)

da ne bi ovo preraslo u skupstinsko zasedanje i polemiku u nedogled procitajte review sa zvanicnog sajta. http://www.hitechlegion.com/reviews/power-supplies/33788-fract-int-r2-650w?showall=1&limitstart=

Samo jedan citat iz ovoga: Second was that the split cables, such as the 6+2, did not clip together so it was difficult to get them to seat easily into the slots. The 6+2 connections also happened to be very close together and if you were to install two GPUs that required a single power connection, you would not be able to connect them without an extension.

Sto bi neko ovako spajao ako je svejedno, uzeo bi molex stavio nastavak na drugu kartu i aj cao. Sigurno su ova dva 6+2 konektora na toj jacoj grani i procena je da je to dovoljno A za karte sa jednim konektorom za napajanje u svim varijantama oc i slicno sto je Sajber navodio. Ovako sam i ja mislio da povezem po jedan sestopinac u obe karte a druga dva konektora da prespojim nastavkom sa molexa.

Poslednja izmena:
Ok, ja bi voleo da si procita lepoo to sto si naveo ali posto nisi...
Covek je lepo napisao da ta dva pci-e naponska jako blizu i da ne mozes da utaknes u dve graficke osim ako ne koristis produzetke.
Osim toga sve i da uspes da ubodes ima problem sto imas samo 2 moleksa. Za svaki 6pin adapter ti trebaju 2 moleksa. Znaci imas manjak 2 komada. Jedino da stavljas racve ali to bas i nije pouzdano jer mozes da preoperetis te kablove koji namenjeni vecim potrosacima a i to je pod uslovom da mozes da ubodes one sestopince u dve grafe a covek kaze da su kablovi kratki.
Dakle, dzaba ti je sto napajanje ima snage kada nemas kablove za tu gimnastiku ;)
Mogao bi bez frke da guras 3x270 ali ne mozes 2x270x bez velike gimnastike :d
Srecno.

e imaju oni adapteri 1 molex -> 6pin, dušu dali za te glupave 270x :)

To jeste, znam za to ali svakako ce imati problem sa sestopincima a nisam bas ni siguran u kablove na tim adapterima. Ako slucajno ne bude X11 a karte malo povuku struje... Samo zbog toga, da ne plane nesto zbog kineskog kablica sa 3 licne unutra.
Ali 3x270 lagano napajanje gura i bez frke za povezivanje. Totalni paradoks.

Ma to je sve isto kao 270... Bar ja koristim isti napon i klok na obe. Kad 270 može da radi bez tog drugog kabla uopšte, ovoj X je dovoljno da ubodeš bilo šta samo da se probudi, jer pretpostavljam da bi se bunila ako se ne ubodu oba konektora.

To jeste, znam za to ali svakako ce imati problem sa sestopincima a nisam bas ni siguran u kablove na tim adapterima. Ako slucajno ne bude X11 a karte malo povuku struje... Samo zbog toga, da ne plane nesto zbog kineskog kablica sa 3 licne unutra.
Ali 3x270 lagano napajanje gura i bez frke za povezivanje. Totalni paradoks.

Nece se usreciti ni sa kineskim 2xmolex na 6-pin, ako su 3 licne unutra, mada jeste sigurnija varijanta od 1xmolex na 6-pin. Sapphire uz svoje kartice u pakovanju isporucuje odlican 1xmolex na 6-pin sa kojim ce se prije istopiti sama molex grana nego adapter.
Bitno za napomenuti je da je za sve r9 270 (osim Gigabyte wf2 modela koji ima 2x6-pin) obavezan ekstender s' molex-om, inace ploca sigurno strada u slucaju 3 i vise kom r9 270 na ploci (ne vazi za h61/h81 pro btc ploce).

90% ploca koje imam su h61..
90% su asus u pitanju

Apsolutnih 100% extendera su odseceni 12v vodovi i svaki extender vuce 12v direktno sa molexa.. tj direktno iz napajanja.. samim tim nema vise grilovanih maticnih ploca..

Opet s druge strane, ima i onih koji vise vole da se igraju bez molexa.. ali kako god ;)

Manjak 6pin i 8pin konektora uvek moze da se nadoknadi sa drugih konektora koji su visak na napajanju (4pin cpu, molex i sl..) uz malo kreativnosti i neku jeftinu lemilicu.. a da pri tom ne ostetis napajanje, tj dobijenu garanciju ;)

90% ploca koje imam su h61..
90% su asus u pitanju

Apsolutnih 100% extendera su odseceni 12v vodovi i svaki extender vuce 12v direktno sa molexa.. tj direktno iz napajanja.. samim tim nema vise grilovanih maticnih ploca..

Opet s druge strane, ima i onih koji vise vole da se igraju bez molexa.. ali kako god ;)

Manjak 6pin i 8pin konektora uvek moze da se nadoknadi sa drugih konektora koji su visak na napajanju (4pin cpu, molex i sl..) uz malo kreativnosti i neku jeftinu lemilicu.. a da pri tom ne ostetis napajanje, tj dobijenu garanciju ;)

Konacno jos neko da deli moje misljenje... Extenderi sa odsecenih 12v, gde sva struja ide preko molexa su neophodni, osim ako niste kockarski nastrojeni

Ok, ja bi voleo da si procita lepoo to sto si naveo ali posto nisi...
Covek je lepo napisao da ta dva pci-e naponska jako blizu i da ne mozes da utaknes u dve graficke osim ako ne koristis produzetke.
Osim toga sve i da uspes da ubodes ima problem sto imas samo 2 moleksa. Za svaki 6pin adapter ti trebaju 2 moleksa. Znaci imas manjak 2 komada. Jedino da stavljas racve ali to bas i nije pouzdano jer mozes da preoperetis te kablove koji namenjeni vecim potrosacima a i to je pod uslovom da mozes da ubodes one sestopince u dve grafe a covek kaze da su kablovi kratki.
Dakle, dzaba ti je sto napajanje ima snage kada nemas kablove za tu gimnastiku ;)
Mogao bi bez frke da guras 3x270 ali ne mozes 2x270x bez velike gimnastike :d
Srecno.

Razumeo sam odlicno, nego pre narudzbine sam na brzinu pregledao ovaj review ATX 20+4 Pin, ATx/EPS12V 4+4 Pin, PCI-E 6+2pin x 2, SATA x 6, Peripheral x 4, Floppy x 1 procitao podvuceno i reko moci ce. Posle kad sam pregledao filmic sam video da ima samo 2 molexa :smash: samo eto sto nisam sebi hteo da priznam da ce biti problema :D Sto se tice ovih varijanti sto predlazete lemljenje i slicno elektronicar sam po struci, ne bavim se time ali nije mi strano nego novo je pa mozda najbolje da prodam obe karte pa da predjem na 2x750ti. Neko je spomenuo adapter 2 molexa na 6pin imam original od gtx260 taj je radio godinama do sada sa istom kartom bez problema to je najmanje 170w a srafio sam je malo i vise samo radi probe tako da je mozda proslo i 180w. Dzabe kad je to polovicno resenje em fali molexa em jos jedan adekvatan adapter. Ne znam nisam pametan sve je ganc novo danas i juce kupljeno.

Poslednja izmena:
Ekstenderi sa odsecenim 12v su potrebni u slucaju da imate preko 3 x 280x na ploci koja nije btc pro ili preko 4 x 270 sa jednim sestopincem. Ja nisam vican lemljenju i time i zato pravim rigove sa 3x280x gde imam najobicnije ekstendere bez molexa

Edit: te Y molexe tj racve mozes opusteno da koristis na 270/270x kartama za 280x nisam probao

Apsolutno ni jedan seckan ekstender, i svi su bez molexa, ukoliko se zna sta se radi ;)
Elem, na 2 riga imam po 4 grafe (I: 2x280X + 2x7950, MA770 UD3, CM 1000W (single rail) i II: 2x7970 + 2x7950, TT Toughpower 1500W (multi rail), Hydra), ovo bez problema radi 7-8 meseci po ceo dan (hydra i vise od godinu dana), kopaju skriptu, svi ekstenderi na dodir su hladni.
Najbitnije od svega je undervolt - sve graficke mi MAKSIMALNO rade na 1.03 V (7970 rade na 0.98v), tako da verujem da ni jedna od njih ne trosi vise od 150W, sto bez ikakvih problema moze da isporuci 2 x 6 pinski konektor, dok za one koje imaju 6+8 ili 8+8 tek nema zime, posto smo ustanovili da graficka prvo vuce struju sa moleksa, a tek kad zafali, vuce sa ekstendera.

Ali nije to bas pravilo. Imate puno slucajeva gde su se 24pin palili. Vecinom su Gigabyte ploce bile, izgleda da su oni zeznuli nesto oko naponske. Pre neki dan se kolegi nasem zapalio 24pin na Seasonic-u, undervoltovane karte, ista podesavanja kao kod mene, znaci 200W iz zida po karti.
Kod mene nema tog problema ali izgleda da zavisi od verzija ploce. U svakom slucaju secenje tih vodova je preventiva.
Ja se nebi ni zamarao vise s tim posto su nam USB ekstenderi dostupni.

Ako neko ne veruje mogu i slikom da dokumentujem koje ludosti si mi pravio KOJE RADE SAVRSENO ;)
Dok moja Keva kaze kako smes ovako da pustis ovo cudo zar proizvidjac nije to odradio kako treba xaxa.

bas ti hvala Sajber posto imam GA plocu sad mogu mirno da spavam a jos bezbrizniji da budem kad nisam kuci :D Povezao sam nekom gomilom dodatnih molexa na ova dva jedina pravo do konektora za molex na ploci koji daje dodatnu snagu pri CF a po jedan sestopinac direktno sa napajanja u svaku kartu. Posto je ostalo 5 slobodnih sata konektora koji idu sa 2 kabla sa napajanja radi sigurnosti moze ovo sve da se poveze adapterima sata to molex pa onda je to nesto dodatnih A od maximalnih 4.5A x 5 koliko ima slobodnih sata konektora. Naravno ako se ne upali neki kabel od tih silnih nastavaka u medjuvremenu. Temp karti u kucistu je 32 i 34 stepeni u idle pri 20% venta. Afterburner nesto zeza dok su jos ostali nvidia drajveri video je temp karti, kasnije kada sam stavio 14.6 catalist i 3.0.1 verziju istog nista nije video nista. Probao sgminer ne radi izasao brzina venta ostala na oko 50% po mojoj proceni. Nakon igranja 5 minuta AC4 dosao je sebi odjednom pa je ocitavao sve. Probao sam sa restartom i sada sve radi dobro. Da li je to windowsa dok su se nasli ili nesto drugo ne znam. Uglavnom poceo sam da pisem temu na Softver za kopanje ne znam da li ovde spada ili tamo ovaj problem. Dok je bila u racunaru 750 ti nestalo je struje i riknula kontrola remote desktop preko laptopa. Kad je dosla struja ne moze vise da radi ccminer preko laptopa ne dozvoljava da se pokrene nvdia drajver na rigu a sve ostalo normalno radi. Pri tome se prozor terminala smanjio da jedva mogu da ga procitam na laptopu a na rigu posto sam primoran sad da ga povezem na tv od 42'' ne moze da se procita koliko je sitno. Kaze neki clan sto nisi instalirao ponovo drajver za nvidiu, evo nisam samo sam promenio potpuno grafe. I sada sa sgminerom 5.0 isti problem ne mogu da ga procitam koliko je sitan taj prozor i nece da radi sa laptopa moram da palim tv. Ima li neko resenje?

zna li neko koliko trose dve safirke 7950 dual-x u crossfire modu?
hocu da kupim dobar UPS pa da znam otprilike.

auuu brate pa je li moguce??? da nije previse malo to jer da toliko vuku ne bi radio komp uopste napaja se sa 950W procesor stalno kopa i ako bi te dve vukle toliko ovo bi islo preko 1KW... pitam jer mi je jako bitno posto sam planirao nabaviti UPS 2000VA / 1200W pa se bojim da ne bude overload napajao bih njime kancelarijsku varijantu kompa napajanja 365W i ovog drugog 950W .racunao sam da ce moci da ide sa ovim UPS bez problema jer ni jedan ni drugi nece vuci valjda ovoliko nikad. 950 + 365

Zavisi od voltaze i kloka - izmedju 400 i 500w.

Pitao si "koliko trose dve" - znaci 2 trose 400-500w u zavisnosti od voltaze i kloka.

ufff sad mi je malo lakse ...izvini moja greska nisam skontao mislio sam da si rekao da trose po komadu 400-500W... eto neka vuku zajedno 500W plus procesor 125W (ostalo zanemarivo) plus onih 365W koji nikad nece biti u fulu onda necu prebaciti tih 1200W sigurno ...

Apsolutno ni jedan seckan ekstender, i svi su bez molexa, ukoliko se zna sta se radi ;)
Elem, na 2 riga imam po 4 grafe (I: 2x280X + 2x7950, MA770 UD3, CM 1000W (single rail) i II: 2x7970 + 2x7950, TT Toughpower 1500W (multi rail), Hydra), ovo bez problema radi 7-8 meseci po ceo dan (hydra i vise od godinu dana), kopaju skriptu, svi ekstenderi na dodir su hladni.
Najbitnije od svega je undervolt - sve graficke mi MAKSIMALNO rade na 1.03 V (7970 rade na 0.98v), tako da verujem da ni jedna od njih ne trosi vise od 150W, sto bez ikakvih problema moze da isporuci 2 x 6 pinski konektor, dok za one koje imaju 6+8 ili 8+8 tek nema zime, posto smo ustanovili da graficka prvo vuce struju sa moleksa, a tek kad zafali, vuce sa ekstendera.

Od oko 200 ekstendera koje sam koristio i koristim, SVI su bez molexa. Ako pricamo o onima koji nisu USB extenderi.
Svojevremeno sam od jednog clana uzeo neke kompletne rigove koji su bili sa 4 grafike na h61 ploci i svi extenderi sa molexom.
Po meni je to kljakavo radilo.
Dok nisam sve do poslednjeg izmenjao, nisam imao sna koliko je to sve bilo nestabilno, bamt pucao bez razloga itd... sto nekih zayebancija, a hashevi izgubljeni.
I mislim da cak kinezi nisu ni doveli struju sa 12v gde je trebalo na tim extenderima.

Pravio sam ranije sam extendere sa dodatnim napajanjem i koristio ih kako bih testirao sve i svasta i dan danas ih imam. Negde su extenderi sa molexom "must have". Recimo ako hocete duzi extender ili slicno.
Bili su potrebni za starije ploce, soket 775, ne na svima.

Danas imam dosta komponenti i rigova, gledam da unificiram koliko mogu, zavisi od nabavke da li je moguca.
35% su mi asus h61 ploce, 10% su neke trece, 55% su asrock pro btc h61.

Ni na jednim nemam problema. NIGDE nenam dodatno napajanje na flat extenderu. Ni jedna ploca nije spaljena. Reklamacije na komponente su 99% slucaj da su zaribali ventovi.

Generalno je pravilo da najvise struje preko extendera vuku ventilatori na grafickoj karti. I ploce gore kada se ventovi preopterete recimo leti. Plus spoljna temp. I onda se ili istopi 24-pin ili izgori sam extender (ako nije 28awg ili bolji). A katkad i pci-e slot (ali je to najvise do loseg proizvodjaca extendera).

Uzeo sam u martu 200 komada USB extendera i moram reci da su se dobro pokazali. Pogotovo mi se svidjaju jer imaju i SATA na MOLEX adapter, nema vise da nedostaju molex prikljuci na napajanju.
Sa kablom od 60cm mogu da izmestim grafike kako god mi odgovara. A to je i bila poenta upustanja u tu avanturu.

Kao sto stormbringer rece, treba da se zna sta se radi.

A da se pohvalim da mi je jednom izbio pozar... Zahvaljuci molex Y kablovima iz ***** iz Novog Sada. Uzas jedan, nemaju 2 licne unutra kao vlas kose. I od tada, sve kod brace kineza i odmah secem jedan kom da vidim sa cim radim.

ArrowSat ili neko drugi - treba mi preporuka za plocu na kojoj ce garantovano raditi 6 kartica

6 koliko nece ni na kojoj ploci bez mrvicu gimnastike. Mozes da procitas na netu slobodno sta da radis, ostavio bi ti link ali sam na fonu. Lako ces naci ;)

6 koliko nece ni na kojoj ploci bez mrvicu gimnastike. Mozes da procitas na netu slobodno sta da radis, ostavio bi ti link ali sam na fonu. Lako ces naci ;)

Sajber molim te postuj posle link kad budes u mogucnosti. Mislio sam da uzmem H81 PRO BTC , vidim da u nekim slucajevima za 6 karticu unistaling + reskening resi
problem, inace planiram windows 8.1

Po mojim iskustvima ako nisi mazohista, ne guraj 6 grafika na 1 plocu. Ne zato sto ne moze vec sto skoro pa eksponencijalno povecavas sanse da ce se neki seks desiti tu. Plus tesko da ces ih ohladiti ako nije vodeno.
4 kom je neka sigurica, da te glava ne boli.

Po mojim iskustvima ako nisi mazohista, ne guraj 6 grafika na 1 plocu. Ne zato sto ne moze vec sto skoro pa eksponencijalno povecavas sanse da ce se neki seks desiti tu. Plus tesko da ces ih ohladiti ako nije vodeno.

+1

Obrati samo paznju ako kacis dva napajanja da se sa off napajanja prebacuje 50tak W po karti na main napajanje,da ne bi bilo rebusa ;)

Meni rig sa 6 komada r9 270 na H61 Pro BTC ploc radi jako lepo vec mesecima. Bitno je samo da imas produzeni rig kako bi imao bar 12cm izmedju grafika i extendere sa molexima.

Vrh Dno