Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Može da se preveže, nije to problem. Problem je nastao, jer je mislio da je single-rail. Dve-tri grane u paralelu i trebalo bi da radi.

Može da se preveže, nije to problem. Problem je nastao, jer je mislio da je single-rail. Dve-tri grane u paralelu i trebalo bi da radi.

ako pise za 270x da mora minimum 24A a na grani je 22A da li isto mora u paralelu sa drugom granom? Radi se o ovom napajanju 650W Fractal Design Integra R2

Slobodno ti kaci tu kartu i ne brini brigu ;) Jedino bas ako zelis da rasteretis tu granu pa da nakacis da vuce s dve ali apsolutno nemas potrebe ako ce jedna grana napajati samo grafiku i nista vise.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1890819/power-supply.html

evo sta navodi
For a system using a single AMD Reference Design Radeon R9 270X graphics card AMD specifies a minimum of a 500 Watt or greater system power supply. The power supply should also have a maximum combined +12 Volt continuous current rating of 30 Amps or greater and have at least two 6-pin PCI Express supplementary power connectors.

Total Power Supply Wattage is NOT the crucial factor in power supply selection!!! Sufficient Total Combined Continuous Power/Current Available on the +12V Rail(s) rated at 45°C - 50°C ambient temperature, is the most critical factor.

Kasnije u prici navode tih 24A kao neki minimum sto izlazi na 48A za dve karte pa je u teoriji to dovoljno posto napajanje raspolaze sa nekih 52A cini mi se ukupno, uglavnom iz konteksta njihovog polemisanja sam izvukao da se cude da neko jos pravi napajanje od 650W sa 22A na jednoj od grana upravo zbog ove CF varijante. Meni je ovo 30A previse po karti a za 24 nisam siguran. Spominju moguce probleme usled nedostatka struje itd.

24A na 12V grani je 288W a ta karta nema teorije da povuce toliko osim ako je ludacki ne naklokujes i dignes napon na 1.3V. O tome ti ja pricam. Pusti ti sta oni pisu, te cifre su preterane.

Slobodno ti kaci tu kartu i ne brini brigu ;) Jedino bas ako zelis da rasteretis tu granu pa da nakacis da vuce s dve ali apsolutno nemas potrebe ako ce jedna grana napajati samo grafiku i nista vise.

Pa nemam pojma kakav je raspored kablova ali eto od potrosaca bi trebao da ide jos hard 3.5 inca i mislim nista vise. 2 graficke 270x od 220W u x11 do 260W sa ovim najbrzim setapom, hard ko ce ga znati gledacu da nabavim 2.5 inca da smanjim potrosnju, usb nazad wi fi antena i to moze sve od 10-20W da povuce, CPU phenom2 na 0.9v podesen na 1ghz oko 60-70W i mem na 400mhz. Racunam da bude ispod 400W je solidno tokom leta a tek sa skriptom koliko povuce bolje da ne racunam. Uglavnom u svakoj racunici ovaj CPU ne valja i on je visak a posto pravim drugi rig od 5x750ti ovo ce morati nekako da izgura radeone za prvo vreme a posle ce da gura nvidiu sa nekim malim cpu potrosacem. Realno za skriptu ovde treba 750W napajanje da bi bila idealna iskoriscenost i najmanja potrosnja ili ekonomicniji cpu pa moze mozda i ovo napajanje da gura. Nego da vidimo kako da ovo sve spojim kad stigne za koji dan.

24A na 12V grani je 288W a ta karta nema teorije da povuce toliko osim ako je ludacki ne naklokujes i dignes napon na 1.3V. O tome ti ja pricam. Pusti ti sta oni pisu, te cifre su preterane.

po tebi kako god da povezem CF nece biti problema posto hard ne moze mnogo struje da povuce. Napon bi trebao da bude sledeci 1.1125-1.1250 1020/1250, ~ 440kh/s. Napon na grafi je zakljucan pa mi je za ovo potreban bios koji sam nasao ovde na forumu ali link ne radi https://www.dropbox.com/s/l7e9atkelztf2e7/Pitcairn.rom korisnik Uros ga je postavio na 300 i nekoj strani ne mogu opet da nadjem, problem je sto je na ovoj PowerColor 270x PCS+ napon zakljucan pa sam i to uzimao u obzir jer to mi je startna pozicija potrosnje a ako uspem da spustim napon tim bolje u prilog tvojoj prici.

Poslednja izmena:
Jel umes da flesujes bios? Probaj da editujes bios sa VBE7 i da flesnes sa promenjenim naponom.
To napajanje moze da gura 570W na 12V tako da ne brines brigu uopste. Te karte na X11 smesno trose, CPU ti stoji idle svakako a na scrypt se neces vracati nikad vise.
Meni je HX620 gurao bez frke 2x7950 i ovu masinu na 4GHz naklokovanu sto za mining, sto za igranje BF3 u CF-u.
Nakaci lepo svaku kartu na po jednu granu i teraj obe karte slobodno.

Ta karta na def naponu i na scryptu troši plafon 160-170w. Niti ćeš kopati scrypt niti ćeš je držati na default naponu tako da će im potrošnja biti dvocifrena. Sve i da ostaviš def napon ne verujem da to ide preko 100w na x11. Tako da bolje gledaj da uzmeš još koju kartu da iskoristiš napajanje do kraja nego što lupaš glavu gde ćeš koji kabl da gurneš :D

jos kad bi mogao gforce da gurnem u plocu zajedno sa njima :d sve u svemu mislim da je ova kupovina dobar dil mozda je malo isplativija 750ti ali po ovoj ceni imam tu fore da dotiram struju sa razlikom u ceni izmedju 270x i 750ti :smoke:

Jel umes da flesujes bios? Probaj da editujes bios sa VBE7 i da flesnes sa promenjenim naponom.
To napajanje moze da gura 570W na 12V tako da ne brines brigu uopste. Te karte na X11 smesno trose, CPU ti stoji idle svakako a na scrypt se neces vracati nikad vise.
Meni je HX620 gurao bez frke 2x7950 i ovu masinu na 4GHz naklokovanu sto za mining, sto za igranje BF3 u CF-u.
Nakaci lepo svaku kartu na po jednu granu i teraj obe karte slobodno.

Evo sta kaze ovaj sto je uspeo da odradi flash biosa

--scrypt --thread-concurrency 15232,15232,15232 --gpu-engine 1050,1050,1050 --gpu-memclock 1250,1250,1250 --temp-target 60,60,65 --gpu-fan 45,45,35 -I 18,18,19 -g 1 -w 256,256,256 --gpu-powertune 10,10,10 --lookup-gap 2,2,2 -d 0,1,2

442kh/s 59/63c u zatvorenoj sobi. 2k rpm ventovi.

0.6%/0.7% rejected sa karloth cgminerom.

a sredio je to ovako:
Flesuj iz cmd-a sa atiwinflash -f -p 0 imebiosa. rom komandom. Meni nije prosao preko aplikacije.

Inace objasnjavao je to moderatoru Omniku posto je on imao taj problem sa naponom ove karte tj. temperaturom kako sam skontao iz prepiske

Nemam pojma uradio sam to pre sto godina na ati 9550 ubacio bios od 9600, niceg se ne secam samo znam da je bilo nesto iz dosa javlja mi se u magli :trust:

Poslednja izmena:
Kad god na r9 270 moras da guras core preko 1000 da dobijes 440khs, nesto ne valja. Probaj 990/1250

nije 270 nego 270x i nisam jos stigao dotle, treba prvo bios da nadjem i flashujem da bi otkljucao napon pa tek onda da probam ovo fino podesavanje u svakom slucaju hvala na savetu

nije 270 nego 270x i nisam jos stigao dotle, treba prvo bios da nadjem i flashujem da bi otkljucao napon pa tek onda da probam ovo fino podesavanje u svakom slucaju hvala na savetu

Isti djavo, nema razlike u sustini. 1280 shadera obe

u principu da eventualno ako su im razlicite temperature tako klokovane, nego sto kaze Vojkan ako i ne nadjem taj bios i ostane na default naponu ne bi trebalo da bude problema sa zagrevanjem u x11 kao alternativnom varijantom

ma sto bi sad silovao kartice na scrypt, lepo izaberi neki x11 multipool i uzivaj

E ovako su mene kad sam pocinjao. Secam se "b700 je minimum za 2x280x (bez ploce i cpu)" druze ta 270/270x NE MOZE da trosi preko 150w na 1.1v kopajuci scrypt a za x11 ce biti ispod 100w. Nego ne znam samo kako to birate koju granu koristite kod multirail napajanja i sl, to nema veze sa kablovima koji idu iz napajanja :D

"Glad to know. The difference between single or multiple rails is this:

Multiple rail: each trace is monitored separately, so if, say, one trace goes over 25A the power supply will shut down.

Single rail: all traces are monitored all together, so if the total current going through the +12V outputs goes over, say, 60A, the power supply will shut down. Alternatively, no OCP may be present at all on the +12V rail.

Make sense? Nothing about single rail having extra power or being more stable, on either side. You could have two identical power supplies with the only difference being how the OCP chip is configured, and one could be single rail and the other multiple. Understand?"

nigde ne pise da je recimo jedan 6+2 pinac jedan rail a drugi sestopinac drugi rail a neki tamo recimo molex treci rail, to je zabluda

http://www.overclock.net/t/761202/single-rail-vs-multi-rail-explained

pa dobro nije podrazumevano to, ali meni je stvarno teško da zamislim napajanje sa recimo 2 grane i 4 PCIE konektora kod kog su oni raspoređeni bilo kako osim 2 na jednu i 2 na drugu granu. ko je lud da stavi sva 4 na jednu a da mu druga bude ta molex grana što kažeš, koja bi bila poenta toga.

koliko ja znam postoji virtuelna druga grana na nekim napajanjima u praksi to znaci da postoji samo jedna grana svejedno je kako ces povezati ali da ovo vazi za sva napajanja nece da bidne ;)

prvo i osnovno treba da shvatite da grane nisu isto sto i kablovi, jedna grana nije dodeljena jednom kablu. Recimo da imam napajanje raidmax 850AE koje ima 4 grane po 34A (sto u prevodu znaci 4x12x34=1632w dok na specifikaciji opet pise na 12v ima max snagu od 732w sto je 183w po grani sto bi znacilo da na to napajanje ne moze da se kopca ni jedna 280x karta da kopa scrypt jer jelte jedna grana napaja dva PCIe konektroa koji su kopcani na tu kartu), isto to napajanje ima 4xPCIe konektora i 8 molexa, sto bi po vasoj logici znacilo da jedna grana napaja prva dva PICe, druga grana druga dva PCIe, treca 4 molexa i cetvrta druga 4 molexa. E to nema veze sa realnoscu :)

Vec je vise puta pisano na tu temu :) Ako te bas toliko kopka pretrazi forum.

Čitam 3x tvoj post i osim "šta sve čovek može da ugura u jednu rečenicu" nisam uspeo ništa drugo da pohvatam...

Kakve grane za molexe, kakav si to scenario iskonstruisao...?

Ako napajanje ima 4 grane i 4 PCIe konektora i 8 molexa kako bi po tvojoj logici iz prethodnog posta bilo to rasporedjeno? I na kojoj grani bi bili 24pinac i 8pinac za cpu?

ne vidim nijednu logičnu kombinaciju osim po jedan konektor na jednoj grani
molexi ko zna, ili su nebitni potrošači na njima ili ih nema dovoljno pa je nebitno kako god okreneš :D
a cpu i mb su na jednoj od ove 4 svakako, niti možeš da znaš na kojoj niti je bitno

Nazad
Vrh Dno