Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Raid 1.2kw ima da tera to ko od šale, kupi bolje MSI Gaming 270, mnogo bolje hlađenje što može dosta da znači u predstojećim letnjim danima....

to raidmax ce imati viska snage za 6x270. pre bih kupio neko slabije a kvalitetnije napajanje. tipa corsair ax860, ili CM neko od 850+. a najbolje od svega ti je da kupis dva slabija napajanja od 600w, em jeftinije em stabilnije

To nemože da mu tera 6 kartica, 5 i nekako ali 6 ne, osim ako nesmanji napone na karticama i pusti Dark Coin, Max, SPA ili tako nešto na ne scrypt algoritmu sa manjom potrošnjom...
Može da ide i na 1kw raid, vidim da skoro svi smanjuju napone na r9 270 na 1.1V ima da radi i peva....

Poslednja izmena:
stvarno ne smatram da iko normalan drzi karte na def naponima vec se podrazumeva da idu undervolt a 270ke pri optimalnim naponima ne prelaze 140w na scrypt

3x270 sapphire, mb, cpu, 2gb ram i sve ostalo što ide, potrošnja ravno 500w mereno iz zida, ploča sa komponentama troši oko 50w.

6x r9 270 koja god hoce, ploca, cpu, mem i hdd 820W - Bilo koje kvalitetno 850w napajanje radi posao. Naravno voltaze moras da spustis na 1.1V. Corsair RM850 moja preporuka

RM serija se pokazala kao losa za 27/4 rad. Bilo je reci o tome ovde, cini mi se da je @mighty78 preneo tu vest sa nekog stranog foruma

RM serija radi kao sat - i tera po 3x r9 290 kod mene, i to ne jednu masinu, najduzi uptime od svih masina je 92 dana, upravo proveravam

pa dobro, ja kazem sta sam cuo, od corsaira nisam probao nista sem CX seriju koja kod mene perfektno sluzi za sada. Ali informacija iz prve ruke uvek najvise znaci, tako da znaci da na RM moze da se racuna :)

EDIT: kakva je TX serija corsair? ona je jeftinija od RM

Poslednja izmena:
Nemam pojma, mene je više ljudi savetovalo da odustanem od Corsair RM1000 modela tj. da su imali problematične primerke tog modela i da gledam AX ili HX seriju za 24/7 rad.

Ako su mene lagali, ...

Ja sam trebao da naručim to napajanje, pa sam odustao, mada možda i bolje, umesto HW deo novca sam uložio direktno u kupovinu LTC-a, videćemo koliko je to bilo pametno.

Poslednja izmena:
Nemam pojma, mene je više ljudi savetovalo da odustanem od RM1000 modela tj. da su imali problematične primerke tog modela i da gledam AX ili HX seriju za 24/7 rad.

Ako su mene lagali, ...

Raid AE 850,1,1.2 su odlična napajanja Andyson K platforma, nema razloga da sumnjaš u njihov kvalitet, a da stavljaš napajanje bez bar 10% lufta u snazi neznam dal je to pametno. Raid 1.2 tera 4x280x, 1kw 4x7950 (doduše na 1v, napon na +12 je 11.98V)...
Odluka je naravno na tebi....

@sasami: pričali smo o Corsair RM seriji, ne o Raidmax-u.

RM Seriju sam ja hteo da uzmem jer me privukla cena. Ali prve verzije su imale problema i to velikih. Najveci problem je bilo kasno paljenje ventilatora pa je napajanje nabijalo nenormalnu temperaturu i ginulo.

Sada su to ispravili ali opet, ja ih ne bih uzimao jer im nije namena rudarenje ni 24/7 rad. Namenjeni su za silent konfiguracije i iz tog razloga su tihi i vent im se okrece na malim obrtajima. Ne bih rizikovao pogotovo sto sad ide leto i ambijentalne temperature ce biti dosta vece nego ove sada. Zelim nocu mirno da spavam i bez PP aparata.

Hvala na savetima :)

@sasami: sto se tice modela grafika, tu nemam mogucnost izbora jer su ove uletele po dobroj ceni.
Onda bi mozda i RaidMax od 1000W bio dovoljan?

http://raidmax.com/psu/rx_1000ae.html

Isto je u pitanju 80+ GOld varijanta.

Pitam za ovo napajanje jer ima dobru cenu a vidim po review-ima da je dosta dobro prosao.

RM Seriju sam ja hteo da uzmem jer me privukla cena. Ali prve verzije su imale problema i to velikih. Najveci problem je bilo kasno paljenje ventilatora pa je napajanje nabijalo nenormalnu temperaturu i ginulo.

Sada su to ispravili ali opet, ja ih ne bih uzimao jer im nije namena rudarenje ni 24/7 rad. Namenjeni su za silent konfiguracije i iz tog razloga su tihi i vent im se okrece na malim obrtajima. Ne bih rizikovao pogotovo sto sad ide leto i ambijentalne temperature ce biti dosta vece nego ove sada. Zelim nocu mirno da spavam i bez PP aparata.

Ambijentalna temperatura je sada grozna jer jos nisam poceo da ukljucujem ventilatore, radi to bez greske

Pozdrav svima!

Evo odlucih i ja da krenem da rudarim sa bratom, kupio sam danas komponente i sad ja i brat imamo nedoumicu, da li uzeti extendere sa ili bez molexa??
Istrazivao sam dosta o ovoj temi i podeljena su misljenja, pa bih vas molio za isken savet, kako bi ovaj rig funkcionisao kako treba?
Nase komponente su:
Maticna ploca: http://www.asrock.com/mb/Intel/H61 Pro BTC/
Graficke (3 kom): https://www.asus.com/Graphics_Cards/R9270DC2OC2GD5/
Napajanje: http://raidmax.com/psu/rx_850ae.html
Procesor: http://ark.intel.com/products/71072/Intel-Celeron-Processor-G1610-2M-Cache-2_60-GHz
RAM: http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...hz-kingston-cl9-khx1600c9d3b1-4g-1139476.html
i USB fleska od 8 gb na kojoj planiramo da instaliramo BAMT

Neki kazu da je bolje sa molexom uzeti extendere, neki bez, pa me zanima sta vi kazete kao iskusni rudari?
Kakva su iskustva sa novim USB extenderima, uzeli bi njih, ako su ok?
Koja valuta je najbolja po vama trenutno za kopanje?
Sta mislite koliko ce to maksimum kilohesa davati?
Svaki savet je vise nego dobrodosao!
Hvala svima unapred!

Napomena: Ova ploca na sebi vec ima dva molexa, pa nas zanima da li napajanje moramo povezati na oba, ili ne?

Obavezno ubodi molex-e na ploču, kopaj LTC, DARK, MAX, Doge....

Obavezno ubodi molex-e na ploču, kopaj LTC, DARK, MAX, Doge....
Tako smo i mislili, hvala puno na brzom odgovoru!
Moze malo pojasnjenja i detalja oko kopanja dark i max-a, koje su to valute, kako se podesava cgminer za njih, jel njih isto kopaju samo graficke, ili koliko vidim na netu moze i procesor??
Koja je po tebi najisplativija?

Smos još uvek nema nativnu podršku za SHA3 i N-scrypt algoritme (biće sigurno ubuduće) tako da kopanje Dark, MAX, Spa coin iziskuje listanje SMOS teme i instaliranje drugih minera... Kako sam u toku ima na netu BAMT v1.7 ili v2.1 koji u sebi ima podršku za sve algoritme i omogućava kopanje svih valuta, a i lako se prelazi sa jedne na drugu (prostim klikom miša)....
Gledajući razne sajtove i isplativost neko bi reko da je npr MAX 50% isplatljiviji od LTC-a, a i doge može da bude isto toliko, to je zato što se često menja diff i cena, i jeva je možda 10-tak % npr max isplatljiviji od LTC ako se prodaje na dnevnom nivou, za početak savetujem ti stabilnu valutu LTC/DOGE.
Netreba gledati usko, kopaš i štekaš, čekaš neku lepu cenu, nevredi sada prodavati u bescenje, imaćeš za struju, sok i pljeskavicu, problem je što to može potrajati više meseci možda i gudinu, treba biti istrajan ...
Za početak lepo se registruj na WemineLTC ili Litecoinpool i kopaj LTC neko vreme dok malo neovladaš celom problematikom.
Ukoliko želiš da kopaj jednu-dve valute slobodno stavi SMOS na usb, ako misliš da pratiš nove coine, isprobavaš razne algoritme batali smos lepo kupi sata hdd za 1000din i uživaj u čarima win 7.
CPU mining nema neku poentu, pogotovu što su skoro sve CPU valute postale i GPU posle nekog kraćeg vremena, daleko će više struja da te košta koju CPU potroši od njegovog učinka.
Kupi bolje MSI 270 Gaming sa TF4 hlađenjem, svaka kartica daje ~440khs za scrypt ili 220kHs za SHA3 algoritam....

Poslednja izmena:
Kolegi koji koristi tu AsRock H61 Pro BTC sa 6x R9 270 nije hteo uošte da radi poslednji x1 PCIe slot dok nije zakačio oba molex-a na ploču.

Jednostavno se 6. slot nije video uošte, nema kartice u device manageru, ništa. Čim je zakačio oba molex-a proradilo.

Nije do napajanja, konfiguracija sa 2 napajanja, adapterom za simultano paljenje, a i svi extenderi su sa molex-ima, bez obzira na ploči i jednostavno nije htela da radi sa 6 kartica bez oba molexa na ploči. Čim su zakačeni sve proradilo kako treba.

Ne znam da li je tako i kod ostalih koji imaju istu ploču.

Pa dobro ako ima 2 moleksa na ploci koji si razlog imao da ne prikljucujes taj drugi moleks?

U tom trenutku smo imali samo 7 moleksa raspoloživih, pa rekosmo ajde da oslobodimo ploču, 6 komada povezali na ekstendere od kartica i jedan na ploču. Ako već svaka kartica ima svoje napajanje preko ekstendera nismo videli potrebu za kačenje oba moleksa na ploču.

Ali smo to u međuvremenu rešili tako što kartica u x16 slotu ide sa ekstendorom bez moleksa i sve radi.

Ja na mojoj H61 Pro BTC koristim samo molekse na ploči, ektenderi su bez moleksa, tu su mi 7850-ce i sve lepo radi, mada trenutno koristim samo 4 slota.

Poslednja izmena:
Ljudi preskočite raidmax, kanta od napajanja,iako nudi možda najbolji odnos cena/w. Imao sam dodira sa onim od 650w i sa 1kw napajanjima. Ovo prvo se grejalo dok nije crklo sa 7950, a ovo drugo od kw je izdahnulo sa 4x7850...e sad, sve bi to možda i bilo ok, da te iste 4x7850 nisu radile skoro mesec dana na superfloweru od 800w sa bronzom (verovatno bi radilo i dan danas, da nisam rasprodao kartice)...

ja znam licno dosta minera kojima su rikavali AP serija raidmaxa...sa druge strane dosta je i onih kojima ovi 1000+w rade extra. Ne znam ja sam nekako uvek za corsair, cooler master a da ne spominjem seasonic

@Milance83

Ako ne klokujes kartice davace ti izmedju 405-410 kh/s po kartici.

Nešto je matoro, drajver ili trixx

Probaj da skines ovaj novi 4.8.2 ako nisi ili ga reinstaliraj ponovo, mozda si instalirao greskom neki stariji. Jel ti pokazuje gpu-z?
Ako nista ne uspe onda jedino drajvere da probas da reinstaliras.

Nazad
Vrh Dno