Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

@splinter
procitao ja sve tvoje postove jos danas i vidim da si predlozio wd-om pa uljem stim da WD ima namenu da ocisti eventualno ako se raniji podmazivac zapekao mada za tim nema potrebe jer WD nagriza, nebih mazao ni tudje a kamoli svoje a sad ulje kao podmazivac bilo da je sinteticko ili mineralno je privremeno resenje jer na kraju da se tako izrazim iscuri sa osovine jer je tecno, zato se koriste podmazivaci koji ne cure (masti), konkretno Litijumova prelazi u tecno stanje tek na ~180C i sto je jos veoma bitno ne susi se s vremenom, imate po radnjama da kupite i white grease za 500-600RSD u spreju koja odlicno radi posao ....
npr:
http://www.molserbia.rs/sr/mol_u_sr...ol_liton_2ep_lithium-base_lubricating_grease/

Problem je sto vecinu tih ventova je tesko rasklopiti, ja sam sa asusk-ke zamalo izcupao sve... jednostavno odbija da se izcupa... oni koji imaju plasticni seger i otvor to je vec lako...

ventove koje ne mogu da rasklopim resavam tako sto odozdo skinem nalepnicu , burgiju 1,5mm i gadjam sredinu , busim do osovine i na taj nacin otvorim kanal za podmazivanje , napunim isti mascu , zalepim vrucim lepkom i vratim nalepnicu ...
samo jos nesto da se razumemo da postoje kuglicni lezajevi (ball berings) i biksne, pa sad ti kuglicni lezajevi mogu da budu otvoreni i zatvoreni, problem prilikom podmazivanja prave kuglicni lezajevi koji su zatvoreni jer kad se oni osuse (ostanu bez podmazivaca ili se isti istrosi) jako ih je tesko podmazati , onda se mora rasturiti vent po svaku cenu da bi se izbili lezajevi a onda sa njih skinuti zatvarace nakon cega je tek moguce podmazati unutrasnjost.... :) , ventovi sa biksnama ne prave nikakve probleme...

@Bojan.zex
A jel si probao ventove da cupas te sto nemaju seger?, kontam da je problem znati ih prepoznat

Za sve ove godine servisiranja, a ima ih puno, wd mi nikad nije resio problem. Ja koristim sparco ulje za sportske filtere za kola, radi ko zmaj :-D

Ok, nije covek rekao samo WD. WD je jako posan i moze da posluzi samo kao prva pomoc ali nista vise. Ali u ovom slucaju ne razumem nikakvu svrhu da se WD uopste koristi pre ulja.

Ako moze mala pomoc... Sl. nedelje mi stizu dve PowerColor TurboDuo R9 270 2GB GDDR5 OC (One 6-Pin PCI Express Power connector), ostatak konfiguracije ce biti GIGABYTE GA-770T-D3L, amd sempron 140, 2gb dd3, Cooler Master G650M. E sad najvecu dilemu imam oko povezivanja grafika na plocu, ako sam dobro razumeo zbog toga sto grafike imaju samo jedan 6pin pci-e konektor moze da se desi da povuku vise struje sa ploce i tu nastaje problem jer moze da dodje do ostecenja ploce i 24 pin atx konektora. Da bi se ovo izbeglo da li je nabolja varijanta da obe grafike idu na x1 to x16 ekstender sa moleksom, ili mogu da jednu kartu recimo da stavim na x16 pci-e a drugu na ekstender sa moleksom, i da li je bolja mozda varijanta kombinovati usb ekstender. U celoj prici najbitnije mi je da ne sprzim nesto.... :D

Jednu mozes direkt u slot a drugu na ekstender s moleksom obavezno obzirom da imas samo jedan konektor na karti. Za drugu kartu bi uzeo USB varijantu da sam na tvom mestu, sigurnije je. Takodje, ne preteruj sa maltretiranjem karte.

U prevodu: 1) prodaj te grafike jeftino kako si i kupio i nadji neke normalne, 2. kupi jos 2 GB RAM-a, trebace ti 3) maticnu odmah baci kroz prozor ako neces vatromet

koliko cesto je potrebno podmazivati karte? moze li se to zakljuciti na osnovu nekog ponasanja ventilatora ili mora fiksno tada i tada?

Treba ih podmazati kad primetis bilo kakav cudan rad. Nekada ce da uspori, nekada ce promeni zvuk... U principu ja ne volim da cackam stvari koje rade ali imam uvo da cujem i najmanju sitnicu tako da onda reagujem. Kao i moj imenjak, gde god mogu koristim litijumsku mast. S njom samo jednom podmazes i zavrsio si posao, ne verujem da ce docekati taj vent da se podmazuje drugi put ;)

razlika izmedju 270 i 270x je 1000 dinara..a 270x ima dva 6 pin konektora i ne razmisljas..

@Bojan.zex
A jel si probao ventove da cupas te sto nemaju seger?, kontam da je problem znati ih prepoznat

ja po principu prvo potrazim uputstvo po netu jer sigurno nisam ja prvi koji je imao takav problem sa takvom kartom (nemam karte iz serije R9 vec 5xxx i 7xxx) i ako ne nadjem nista u obliku kakvog tutorijala onda podjem sa pretpostavkom da je od onih koji se ne otvaraju, pokusam da ga sam rasturim, kad vidim da pruza otpor i veci nego sto se to meni svidja ... busim ako to dozvoljavaju uslovi jer se mora voditi racuna da nije ispod stampana plocica jer ako probusis kroz nju onda si u.sro vent.......

naravno nista ne cackajte preventivno vec kad vent pokaze bilo kakve znake da nesto nije u redu, od promene zvuka pa sve do opadanja RPM-a, ako sacekate da dobije luft u lezaju ili na osovini onda je kasno za bilo sta ...

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako da podmazem ventove na 280x MSI gaming jer mi jedan vent tandrlja lepo a karta nema ni tri meseca . Vent nije prelazio 55% nikada a tu se i ne cuje tek na nizim obrtajima bruji ...

Da li neko zna kako da podmazem ventove na 280x MSI gaming jer mi jedan vent tandrlja lepo a karta nema ni tri meseca . Vent nije prelazio 55% nikada a tu se i ne cuje tek na nizim obrtajima bruji ...

Ja imam 4x msi 280x i na svakoj su crkli jedan ili oba ventilatora. Ovo su modeli pre Nove Godine. Novije koje sam uzimao mi se cine mnogo ozbiljnije odradjene, videcemo u praksi.

Ocajnisu im ventovi. Imaju lufta kao da su radili tri godine pun gas :D

jesu li modeli pre nove bez hladnjaka na naponskoj, to im je bio bese problem, posle su to izmenili?

Ne ovi imaju dobar hladnjak al imaju konektore za napajanja kontra okrenute pa se tesko skidaju napojni kablovi .

@apple kad smo kod njih jel su kod tebe samsung memorije, apropo ja jos uvek nisam uspeo da promenim bios odnosno napon pa tuku pod vodom na 1093/1500 na 1.2

Jednu mozes direkt u slot a drugu na ekstender s moleksom obavezno obzirom da imas samo jedan konektor na karti. Za drugu kartu bi uzeo USB varijantu da sam na tvom mestu, sigurnije je. Takodje, ne preteruj sa maltretiranjem karte.

Po cemu je usb sigurnija varijanta, da li zbog toga sto je manja verovatnoca da ima los kontakt i dugovecniji je? A sto se tice kartica, necu ih terati na max sigurno, probacu da nadjem neki tutorijali da im spustim napon... Hvala na savetu!

Mada sad sam se setio da usb ekstenderi koriste usb samo za prenos signala a da svakako koriste dodatno napajanje sto je pretpostavljam plus jer karta nece sa ploce vuci nista...

Upravo to. Napajanje dobijaju direkt iz 16x "slot-a", kao da je grafika ubodena na plocu a pritom plocu nece opterecivati nimalo. Za jeftinije ploce s losim naponskim to moze da bude spas. Znas i sam koliko primera ima da su izgoreli ekstenderi ili kablovi na napajanji i ploca. Sta znam, za sada ovo najvise obecava. Nisam ih jos probao ali na papiru daleko najbolje zvuce.
Naravno undervolt i normalni klokovi su nesto sto obavezno preporucujem ali tvoj je problem sto nema jos jedan konektor za napajanje.

Upravo to. Napajanje dobijaju direkt iz 16x "slot-a", kao da je grafika ubodena na plocu a pritom plocu nece opterecivati nimalo. Za jeftinije ploce s losim naponskim to moze da bude spas. Znas i sam koliko primera ima da su izgoreli ekstenderi ili kablovi na napajanji i ploca. Sta znam, za sada ovo najvise obecava. Nisam ih jos probao ali na papiru daleko najbolje zvuce.
Naravno undervolt i normalni klokovi su nesto sto obavezno preporucujem ali tvoj je problem sto nema jos jedan konektor za napajanje.

Onda definitivno uzimam usb ekstender za drugu kartu, a prvu kartu cu staviti u x16 a mozda kasnije i nju na usb ekstender... Da li mozda znas koliko moze taj usb ekstender da propusti struje sa 12v, tj. koliko ampera odnosno koliko w moze karta da povuce na taj nacin?

Ima neko Bios za 7970 Lightning a da ne mora da se setuje memorija preko 1700Mhz da bi davala kh/s preko 500... Znaci nesto za npr. 1020/1500 i sl. ?

Probao sam da skinem ventilator na kartici, da ga iscupam. Nisam uspeo, mozda i moze tako ali da se bas jace malo povuce, ne bih da isprobavam. Posle tog pokusaja izgleda da mi ventilator sada normalno radi, pri 50% rade na oko 2300 rpm, pre toga je na 50% bilo oko 1700 rpm.

Nazad
Vrh Dno