Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Cim ima ljudi kod kojih radi znaci da moze. Evo, kod Bojana radi bez problema. Da li bi trebalo i da li je sigurno je vec druga prica, samo sam napisao da ja licno to ne bih radio :)

Ko god se odluci za taj korak, makar ocistite te kontakte s vremena na vreme i postarajte se da lepo legne.

Cim ima ljudi kod kojih radi znaci da moze. Evo, kod Bojana radi bez problema. Da li bi trebalo i da li je sigurno je vec druga prica, samo sam napisao da ja licno to ne bih radio :)

Ko god se odluci za taj korak, makar ocistite te kontakte s vremena na vreme i postarajte se da lepo legne.
prodjem neki put , mozda jednom u mesec dana a mozda i ne i samo dodirnem meracom temperature (prstom) sata konektor, ustanovim da je mlak i odem dalje... :)

R9 270X Powercolor PCS+ ima li ko ovu karticu , video sam da je neko pominjao ranije na forumu neki PC ali da je ovaj ne znam
Sta kazete kako se pokazala ? kakve su temp,kakvo je hladjenej i moze li se undervoltovati ? Hvala !

Uv je odlican, 1.0v sa editovanim bios-om. Oko 440 kh/s, nekih 65c na 40% venta (u zatvorenom kucistu, radna soba).

Pitanje i vezi ploce iz potpisa:

1. Stavio sam dvije safirke 270 dualx, ubacio dodatni molex u plocu predvidjen za situaciju kad su dvije kartice.

Imam pored cpu-a konektor pored kojeg pise atx 12v 2x i ima 2x4 pin (jedan 4pin je konektovan, na drugom mjestu je plasticni cep - slika ispod)

Da li i tu treba da povezem 4pin konektor koji imam slobodan?

Masina je blago oc-ovana, ram na 800mhz, cpu na 3.6ghz?

8y6e8ezu.jpg
ena3a4a4.jpg

To bi trebalo da je napajanje direktno za cpu, tako da nema potrebe ako cpu nije veliki potrosac.

Pa i meni se cini, ali bolje da pitam prvo.
Vjerovatno je predvidjeno za neki jaci lga775.

Imam problem sa ventilatorom na R9 280X Dual-X. Jedan se vrti sporije od drugog. Do pre dva dana je sve normalno radilo. Jutros sam to primetio, i to bas kad sam hteo da je prodam. Temperatura je 68 a rpm na oko 1700 obrtaja na 50%.
Da li ovo moze nekako da se resi bez nosenja u servis?

Nikako, osim ako zelis da izgubis garanciju ..

@Dare290

Podmazi ih Wd 40 sprejom, pa poslije toga uljem. Za 5min sve zavrsis.

Nema apsolutno nikakve potrebe za WD-om na ventilatorima. Nije to lanac bicikla ili zardjali sraf.
Samo sipaj par kapi ulja, prviti malo vent prstom, obrisi ostak ulja koji iscuri i to je to, produzio si mu zivot.

Hvala, probacu to ovih dana, ako ni to ne uspe stavicu neki vent ispred da duva.

Imam problem sa ventilatorom na R9 280X Dual-X. Jedan se vrti sporije od drugog. Do pre dva dana je sve normalno radilo. Jutros sam to primetio, i to bas kad sam hteo da je prodam. Temperatura je 68 a rpm na oko 1700 obrtaja na 50%.

Kako si to ustanovio ? :S

I ja sam jutros primetio da mi na jednom safiru (dualX) R9 280x jedan ventilator slabije vrti, muci se. Ne znam kako da podmazem ventilator, kad ima nalepnica od gore, necu da je skidam da ne izgubim garanciju....

Kako si to ustanovio ? :S

Jasno se vidi dok je kartica na "leru" tj. ne kopa, ali ja sam primetio kad sam ugasio masinu da se ovaj jedan mnogo ranije zaustavio od drugog, skoro cim sam ugasio.

I ja sam jutros primetio da mi na jednom safiru (dualX) R9 280x jedan ventilator slabije vrti, muci se. Ne znam kako da podmazem ventilator, kad ima nalepnica od gore, necu da je skidam da ne izgubim garanciju....

Mislim da treba samo da se povuce da bi se skinuo, nisam siguran, pogledacu u narednih par dana malo po netu posto sad nemam bas vremena.

to vam se desava zbog trenja ...

I to je onaj ventilator koji je blizi konektorima za monitore ;)

prolbem sam resio tako sto sam (ustvari pgoeldajte pre 5-15 strana sta sam napisao na voj temi :p )

Kod mene je ovaj drugi, dalji od ulaza za monitore. Podgledacu.

@nesicu, sad krece raj za tebe ogalsi puni kartica i rudnika:p

Nema apsolutno nikakve potrebe za WD-om na ventilatorima. Nije to lanac bicikla ili zardjali sraf.
Samo sipaj par kapi ulja, prviti malo vent prstom, obrisi ostak ulja koji iscuri i to je to, produzio si mu zivot.

Vjeruj mi da imam puno vise iskustva od tebe i da je ono sto sam napisao najbolji nacin.

Toliko je tanko da vise sluzi za ciscenje, nego podmazivanje....

Ako imas neko suvislo objasnjenje, napisi ga.
Ako nemas, nemoj odmagati ljudima.

da evo upravo citam na ovom WD-u i lepo pise : for hi-rpm fans :)

ljudi nemojte biti lenji, sve moze da se nadje i procitana googlu jer ko nema u vuglu ima u guglu avaj...
za podmazivanje ventova se koriste dve vrste masti i to :
- litijumova mast i na njoj jasno pise da je namenjena izmedju ostalog i za podmazivanje lezajeva industrijskih ventilatora
- white greese sa litijumom takodje

obe vrste ima da se nadju i kupe kod nas a proizvodjac je WURTH

EDIT:
da se dopunim malo :)
podmazao turbinu referentne 5850 koja se vrti na 3-4000rpm 24/7 pre vise od godinu dana litijumovom mascu i jos uvek radi bez problema a da sam "podmazao" WD-om koji uzmedju ostalog i nagriza metal sad bih verovatno imao na toj karti neki aftermarket kuler...

molim lepo

Poslednja izmena:
da evo upravo citam na ovom WD-u i lepo pise : for hi-rpm fans :)

ljudi nemojte biti lenji, sve moze da se nadje i procitana googlu jer ko nema u vuglu ima u guglu avaj...
za podmazivanje ventova se koriste dve vrste masti i to :
- litijumova mast i na njoj jasno pise da je namenjena izmedju ostalog i za podmazivanje lezajeva industrijskih ventilatora
- white greese sa litijumom takodje

obe vrste ima da se nadju i kupe kod nas a proizvodjac je WURTH

molim lepo

Da li si ti uopste procitao moj prvi post (citav) na ovu temu i znas li za sta se koristi WD?
Bas bih voleo da vidim kako ces samo Wurthom rijesiti problem ventilatora koji se jedva okrece...

da moze ulje, a moze i bez problema i WD (wd je podmazao vise desetina kartica kod mene :) i koje rade i dan danas bez problema)

Da li si ti uopste procitao moj prvi post (citav) na ovu temu i znas li za sta se koristi WD?
Bas bih voleo da vidim kako ces samo Wurthom rijesiti problem ventilatora koji se jedva okrece...

nista vidim da ste iskusni, samo terajte po svome, mi smo na kraju svi balkanci i svi najbolje znamo i ne citamo uputstvo na pocetku vec na kraju sa poznatom mislju ; daj ono uputstvo da vidim gde sam se zaj.***... aj srecno ...

Vidim da ne vrijedi ulaziti u diskusiju sa tobom, al' dobro...
Ako hoces, procitaj postove, odgovori, obrazlozi - ako ne, ne vidim razlog da trosis i svoje i moje vrijeme.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno