Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Mislis na ovaj :) ?
Pogledajte prilog 136896
Pa drugari evo nekih preleminarnih utisaka sa lighthingasicom(LM3):
- rok isporuke ispostovan
- plug and play i nije bas, morao sam da seckam kablove da bi dovukao struju do napajanja za kopace
- uputstvo blago konfuzno , do pustanja u rad proslo je 1h i jos tolko dok sam uneo ostala podesavanja
- parametri se podesavaju preko dashborda, morao da se kacim na ruter da bi dobio adresu tp link
kontrolera koji je dosao u paketu sa kopacima. Mana tp linka sto je skroz otvoren, nema sifrovanja pristupa tako da sve mora da se radi u lokalnoj mrezi .
-morao sam da unesem podatke i za ltc i za btc da bih ga pustio u rad , mada btc ne kopam iako je po trenutnom diffu jos uvek isplativo.
-potrosnja po specifikaciji za LM3 je 70W kada kopaju skriptu, iskreno nisam bas merio da li je to tacno ili nije jer je kod mene samo par dana
-hladni su ko zmije na sobnoj temperaturi kada su u skrypte modu a nisam primetio ni povecanje temperature ni kada se kopa btc
- trudio sam se da ne preteram sa overclockom.Izbor za overcloack se krece od 600 - 900MHz, drzao sam na 700 zbog stabilnosti jer su prijavljivali greske na bitcointalku za vrednosti preko 850MHz. Ima tu jos sitnih problema i bagova kao i sa svakim kineskim softverom ali bi to trebalo da se ispravi sa sledecom verzijom firmwarea za koju proizvodjac tvrdi da cemo dostici cak 5MH/s (LM3).
-brzina zna da varira i gore i dole ali generalno se vrti oko 3MHs
Pogledajte prilog 136903
-Za 4-5 dana kopanja na wafflepool izvukao sam ovoliko
Pogledajte prilog 136904
-u par navrata morao da resetujem usb hub jer je znao da se zaglupira. Ima tu jos sitnih problema i bagova kao i sa svakim kineskim softverom .
-mislim da bi bilo pozeljno napraviti neki rigcic za ovo jer nije bas 100% bezbedno pogotovo ako imate sitnu decu ili kucne
ljubimce a patite od manjka prostora.

Sve u svemu uredjaj odgovara specifikaciji proizvodjaca , radi to zasta je namenjen,prostora za poboljsanja ima pre svega u softverskom delu, da li je ispaltiviji od riga grafickih ili ne samo ce vreme pokazati.
Ko zeli neki info vise moze da me kontaktira na PM.

Ako sam dobro razumeo uzeo si ovaj komplet:
Plug & Play 10-Pack [3.5mh | 115w] >>> US$2,550
10 X Gridseed Miner
1 X controller (no computer required to use the miner)
3 X DC industrial power supply (1 spare for no downtime!!)
1 X 13 port UNITEK usb hub (high performance and quality -- important for stability)
12 X 2.5mm DC power cables (2 spare cables)
10 X usb mini data cables
1 X usb charger with usb micro cable (to power the controller)
1 X network cable
4 X country specific power adaptor (choice of US, UK, EU, AU) to plug into power supplies, usb hub and controller

Malo mi je sumnjivo da ti sve troši 70w kada samo ta 10 ventilatora sigurno srču bar 25-30w, 115w mogu da podnesem....
Lepa igračka, i ako stabilno radi eto veselja, nema grejanja, jakih napajanja, velikih računa za struju..... jedino što posle godinu dve sve možeš da baciš, dok klasičane komponente prodaš za solidne pare (naravno ako ih pravilno koristiš i nesiluješ)....

@undertaker_84_ trenutno ne znam sta cu konkretno kopati, najpre da vidim kako ce sve to ta radi pa cu onda traziti sta je najisplativije.
Brat je trazio da mu narucim ssd pa sam zbog toga i sebi jer ipak je on duze u tome, on je isao na jeftiniju kombinaciju a ja sam za 20e skuplje dobio brzi ssd sa vise nego duplo vecim kapacitetom savetovao sam i njega isto ali ostao je pri svome. Isao sam logikom da kada i ako budem rasprodavao komponente dobijem sto je moguce veci procenat od ulozenog.

@sasami znam da na ploci imaju dva molex prikljucka ali problem su extenderi koji izgleda imaju izolaciju od plastelina pa mi je najbezbednije da napon ide iz napajanja direktno u extenderov pci-e x16 slot, nVidiu sa Maxwell cipom sam i izabrao jer ima najbolji odnos utroseno-iskopano (mining performance per watt) pri sklapanju riga nije bas jednostavno izracunati sta je isplativije jer trenutno samo R7 260X daje za nijansu bolji odnos ulozeno-dobijeno (mining performance per dollar) odnos je R7 260X-1.98 naspram 750Ti-1.97 svi ostali modeli kartica su daleko ispod a i to je racunica kada se utrosena struja ne uzima u obzir vec samo ulozeno dobijeno. Kod mene se pravi usteda na napajanju (bratova dva kostaju skoro kao cetiri moja) i utrosenoj struji, plus maksimalna temperatura kod mojih kartica je 48°C a kod bratovih 70-80 pa tu ima dosta troska i brige oko rashladjivanja a strah od toplog leta da i ne spominjem.

Poslednja izmena:
Extenderi su dovoljno dobri za 60w, 12v neide kroz jednu žicu već kroz 5 na extenderu... Samo nezaboravi da kupiš bar 2 extendera dužine 24cm, ostali mogu klasični od 19cm, kako bi što bolje rasporedio kartice.

Poslednja izmena:
Nije velika razlika u ceni pa bi isao na soluciju 24cm da sto vise udaljim kartice, ne moraju da budu u liniji vec one u sredini mogu biti sto dalje od ploce i ostalih kartica.

recite mi da li 1x-16x extender mogu da ubacim u 16x slot? onda bih promenio raspored i poboljsao temeprature, samo me zanima da li bi radilo ok? u pitanju su molex extenderi

recite mi da li 1x-16x extender mogu da ubacim u 16x slot? onda bih promenio raspored i poboljsao temeprature, samo me zanima da li bi radilo ok? u pitanju su molex extenderi

Samo furaj. :) Ne znam što se svi toga bojite, PCI-e je pravljen tako. Možeš i neku karticu koja je 16x da zadeneš u PCI-e 1x, 4x ili 8 x slot samo, ako je on otvoren na svom zadnjem kraju. I radiće, ako joj je protok slota dovoljan. Hoću reći, kako god ti padne na pamet bodeš, bitno je samo da je protok slota dovoljan za namenu tog komada hardware-a koji povezuješ preko njega.

Samo furaj. :) Ne znam što se svi toga bojite, PCI-e je pravljen tako. Možeš i neku karticu koja je 16x da zadeneš u PCI-e 1x, 4x ili 8 x slot samo, ako je on otvoren na svom zadnjem kraju. I radiće, ako joj je protok slota dovoljan. Hoću reći, kako god ti padne na pamet bodeš, bitno je samo da je protok slota dovoljan za namenu tog komada hardware-a koji povezuješ preko njega.

kapiram kapiram :D posto mining ne trazi veliki protok moze u bilo koji slot to znam jedino sam ovo hteo da budem siguran :)
hvala

Koliko treba da budu razmaknute grafe, idealno, radi što boljeg hlađenja tokom leta?

Hoću da napravim onaj "skelet" po nacrtu nekog od moderatora, ali mi se čini nešto uzanim da bi tu stale četiri, na koliko bih verovatno ja išao, a da im je hladno...

Je li neko pravi nešto po tom nacrtu? Valja li? Pored samog tvorca istog, fala mu na njemu naravno. :)

Da taj set, uradicu prava merenja potrosnje za vikend pa cu da izbacim sliku, da bih i i ja bio siguran kolko tacno vuce. Ako se ne isplati za 1g svejedno je kolko mos dobiti za njega posle, ali ostaje ti 100e u hardwaeru, imas 2 solidna napajanja, dobar hub i 10 lepih pasivnih ladnjaka :) Dalo bi se diskutovati kolko ce kostati koriscene graficke za 1-2g ako vise ne bude moglo da se kopa sa njima a svi budu hteli da ih prodaju. Potraznja diktira cenu to se vidi na sadasnjm cenama a ako je ponuda ogromna a potraznje nema ode ATI u stecaj, tako da ako oni i ne stoje iza ove price morace da izmisle nesto za kopanje inace mogu da udare katanac ako ovo pukne.

Pa izmisljeno je vec zar ne?... (maxcoin) iliti sha-3!

Za one kojim imaju Asus R9-270-DC2OC, da javim podešavanja možda nekome zatrebaju. Karta ima Elpida čipove i ASIC od 75,8%... Za scrypt savršeno radi:

1060 gpu/1160 mem/1.075 volt (BIOS underclock; fleš snimci je zezaju i sl. ali mining radi stabilno; kontam da ni igre ne bi mogla da potera) - to daje nešto preko 450 kh/s. Temperatura čipa na prilično konstantnih 20 C sobe je 65-66 i RPM na oko 50-52%. Na nekih 15 C, gde je sada ide od 57-59 C, a vent na 40-43%...

Odlično se klokuje, ko hoće da nateže.

Nisam hrabrosti imao da idem preko 1100/1500 iako je kloker u meni vapio (prosto mi žao što kopa, a ne igram nešto sa njom)! Tu daje 465-470 kh/s - nije testirano na duže staze, ali mislim da bi stabilno radila. Temperatura, 65-67 na 20 C sobe... Broj obrtaja isti kao gore...

CGminer 3.7.2 i CC 13.12 kao i GUIminer-srcypt daju isto Kh/s, uz najbolja podešavanja i pomenute vrednosti na -I 19, -g 1, -v 1, --TC 21568. Ostale parametre nisam ni unosio, već sam se oslonio na AB tj. GPUTweak...
BTW, napon jeste i nije zaključan, čini mi se, ali ništa ne mogu da potvrdim bez merača potrošnje kog nemam, a ni love za njega... Avaj...

edit: Fala @micairvas, na BIOS fajlu, koji sam ipak editovao i sam, ali pre svega na klokovima koji su odmah bili sweetspot - istražio sam i niže i više sa raznim drugim parametrima...

Koliko rama imas?
Meni daje 410 na tim podesavanjima.

@ Dare290

6 GB RAM. Moguće da je zbog njega, pogotovo, ako ih imaš više...

Stari u pravu si kao i uvek al evo i da potvrdiim ;)

Može to još dole, proday, probaj BIOS iz attachmenta i 950/1250 taktove (662khash) i javi temperature i slike sa utičnice. :smoke:

Evo, još jednom javno da pohvalim demiosa što je bio toliko uporan u kritikovanju moje malenkosti da me je naterao da se potrudim maksimalno da nađem bolju kombinaciju potrošnje i zagrevanja. Rezultat u prilogu. :)

Stari u pravu si kao i uvek al evo i da potvrdiim ;)

Tako sam i mislio. Sad si na konju kad si smanjio napon. Mozes tu jos da se poigras s editovanjem napona i stelovanjem u sitna crevca ali znam da je razlika velika.
Ja cu preko leta jos da svucem napon na kartama i klok mrvicu pa nek me pljune ceo forum ako karte vide 70c. Nece ni da osete leto ;)

@ Dare290

6 GB RAM. Moguće da je zbog njega, pogotovo, ako ih imaš više...

Verovatno, ja imam 4 GB na Win 8.1. Imam vise kartica, ali to sam probao samo sa jednom, ove ostale nisu kopale u tom trenutku.

Može to još dole, proday, probaj BIOS iz attachmenta i 950/1250 taktove (662khash) i javi temperature i slike sa utičnice. :smoke:

Evo, još jednom javno da pohvalim demiosa što je bio toliko uporan u kritikovanju moje malenkosti da me je naterao da se potrudim maksimalno da nađem bolju kombinaciju potrošnje i zagrevanja. Rezultat u prilogu. :)

Za koje je to kartice ?

Sapphire 280x Vapor-X - u BIOSu je podešeno 1025mV, gpuZ čita 959-980mV, karte na 60-65 stepeni, naponske na 60-75, iz utičnice 850W. Evo i fotka jednog od dva riga posle 2h rada, u sobi su na ~25 stepeni. Me happy puppy. Ostaje da vidimo hoće li potrajati ovo ili će ipak da opali drajver u nekom trenutku, ali za sad nemam zamerke. :d

pa ti si mogao i 7950 da kupiš za taj hashrate

Pa to je tek nesto malo jace od mojih 7950. Za mrvicu mi je jaci napon i daju 590 ali i potrosnja je malo manja. Jedino mi je temp dosta manja ali to zavisi od prostorije.
Super je sto su karte hladne i potrosnja mala, radice dugo i pregurace leto bez problema.

neka vam ispricha, ako zeli, shta mu se desilo slushajuci vas shto natezete hw zarad 5-10% vishe.

karte bacaju 660khash, to shto je palo na 634 je zbog ukljuchenih gpu-z- ova.

i to je tachno 14% vishe (koliko imaju vishe shadera) nego shto bacaju 7950 na istom kloku od 950 mhz

Poslednja izmena:
pa ti si mogao i 7950 da kupiš za taj hashrate

7950 sam imao, s tim istim hashrateom su spalile par Chiefteca 1200W i ploča tako da - hvala, ne treba. Inače, juče krenuo da me zeza 12V vod na izlazu napajanja ka ploči (SS X-1250) i mašina je stajala 24h+ dok nisam otišao, sredio kabl (sreća pa imam i pinove i krimp klješta, modularne konektore za Seasonica) i opravio stvar pošto nije stradao pin u napajanju, samo modularni kabl. Tako da - jeste, imao sam nedelju dana 712khash i 1 dan 0khash sa potencijalnih mnogo više dana sa 0khash dok se sve opravi. Na kraju, 712khash na 1050W ili 660khash na 850W? Definitivno ovo drugo, 10% manji hash za 20% manje struje. + je zdravije za sve, kako za hardver, tako i za uši prisutnih. :d

neka vam ispricha, ako zeli, shta mu se desilo slushajuci vas shto natezete hw zarad 5-10% vishe.

karte bacaju 660khash, to shto je palo na 634 je zbog ukljuchenih gpu-z- ova.

i to je tachno 14% vishe (koliko imaju vishe shadera) nego shto bacaju 7950 na istom kloku od 950 mhz
Pa da, toliko i treba da prave ali i da trose vise i da se vise greju. 660 je sasvim lepa cifra ;)

@Vojkan, nije fora uzeti 7950 i natezati je dok nesto ne rikne. I ovo sto je Mickeyrs imao problema ne znaci da je 7950 losa karta. To je neka sasvim druga prica ;)

Poslednja izmena:
Samo debeli underclock i undervolt!!! Btw,moja r 290x pod vodom,kulira li kulira....:) maximalno ustrojena,posto zelim da mi sto duze potraje za igranje ;) a vodurina hebe kevu sa temperaturama!!!!

attachment.php

Znaci,ljudi,nemojte silovati hardver,ako treba i 15% manji hashrate,nemojte se dovesti kao ja u situaciju da cekate dva meseca da vam rese reklamaciju za grafike,koje sam btw cepao samo tako,zarad vece zarade.....odsad samo debeli undervolt i underklok sto se mene tice!

Pa da, toliko i treba da prave ali i da trose vise i da se vise greju. 660 je sasvim lepa cifra ;)

@Vojkan, nije fora uzeti 7950 i natezati je dok nesto ne rikne. I ovo sto je Mickeyrs imao problema ne znaci da je 7950 losa karta. To je neka sasvim druga prica ;)

pa i ne bash.

ja pisao u onoj temi koliko troshe 4x 280x sa fx 8320 na leru....beshe 850w (isto koliko je dobio i miki). a to nije 14% vishe od 800w koliko su troshile 7950 na istim takovima

a neka vam kaze i zemo sinda i njegovo iskustvo ako zeli :D
zashto i on ovako sada pricha ;)

Poslednja izmena:
Ja ti potpisujem da moraju da trose manje od 800W na tom naponu i na tom kloku. Nemam merac, pozajmljivao sam ga, inace bi ti sad pokazao koliko mogu ispod 800W da idu. Meni je sada potrosnja oko 800W na 4 karte a na 950 MHz i na nizem naponu to sigurno ide jos dole, pristojno dole, bar do 750W.
Jel ti jos uvek imas one 7950-ke?

Pa dobro, ja i nisam rekao da je loša, ali 7950 Boost Dual-X sa 2x6pina i bez čačkanja napona definitivno nije najsrećniji izbor bila za leto. :D Neka sam ih ja i natezao/mrcvario (verovatno se može tako smatrati, ne baš iskusan u svemu ovome pre 9 meseci), ali ode jedan rig ovde useru sa dosta kartica i ista stvar mu se desi. OK, nije to ni bitno toliko, OK su karte, samo se treba posvetiti malo svemu, ne može preko noći - uključi i vozi. Svaka škola se plaća, ja sam svoju solidno platio i ovaj mali povratak u rudarenje planiram nešto drugačije.

@sinda - pusti vodu, nije to rig kad se ne čuje da radi. :D. Evo ove moje nesrećnice (ona tvoja jedna među njima :)) što ne mogu da se undervoltuju skoro otplatiše i blokove i Moru uprkos potrošnji, samo nije u redu da tako komentarišemo - šta sad, evo i 7970 daje bez muke 733khash, još malo pa ko ta 290x? :d

@sajber - imaj u vidu da su ovih 850W sa fx8320@default napon i boxom u leru, ipak može i ovo niže uz neki celeron. ;)

Poslednja izmena:
Ja ti potpisujem da moraju da trose manje od 800W na tom naponu i na tom kloku. Nemam merac, pozajmljivao sam ga, inace bi ti sad pokazao koliko mogu ispod 800W da idu. Meni je sada potrosnja oko 800W na 4 karte a na 950 MHz i na nizem naponu to sigurno ide jos dole, pristojno dole, bar do 750W.
Jel ti jos uvek imas one 7950-ke?

asuske 4 7950 950/1350 1044mv (u AB-u) 800w mereno u junu 2013 :D
mozda je mogao josh jedan korak nize, ali nisam hteo da se igram jer su bile daleeko od mene :D

na koje tachno misilsh 7950?
imao sam 4 riga sa 4 7950, dva sa vaporkama odoshe delevicu, ostala josh dva.
onaj iz oglasa sa asuskama i josh jedan sa 2x frozerkama i 2x dualkama.

malko redukujem rudnik, potroshnju i grejanje....tj mrzi me da jurim josh lokacija kako bih rasteretio.

Poslednja izmena:
Na Asuse mislim.
1. Asusima ne treba toliki klok memorije, rade na 1000MHz, eto ti par vati ustedjenih.
2. 1.044V je nepotrebno velik napon za 950MHz. Meni i oni losi primerci sto imam rade na 1.05V na 1020MHz. Tu jos moze da se ustedi i to primetno.

Ima tu jos lufta da se smanji potrosnja veruj mi, 10W po karti sigurno ;)
Bolji primerci mi rade na 1.03V na 1020MHz mesecima. Nisi se ti ocigledno poigrao dovoljno s njima kao sa tim novim. Eh da je meni bila ova pamet kad smo kupovali karte i pravili rigove...

Edit: @Demios probaj 950/1000 na 1.01V pa mi reci koliko trosi rig ako imas prilike da izmeris potrosnju. Bacaju 540-550 tako. Ja cu na toliko da ih skratim preko leta.

Poslednja izmena:
Vrh Dno