Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

powercolor 1giga 3 meseca stara, 12000 od coveka koga znam uzeo,izasao iz price pa prodao
fabricki vddc ima 1057, malo cudno s obzirom da moje msi 7850 1 giga imaju 1138 vddc fabricki.. bar ih tako trixx ocitava na defoultu
ali radi isto kao i ta msi sto se tice kopanja

kako mislis ne mogu da menjaju napon, pa jel ima efekta onda menjati taj vddc il ne? da znam zbog ovog mog napajanja

Poslednja izmena:
najbolje probaj one msi koje sam imao nisu mogle da menjaju napon

najbolje probaj one msi koje sam imao nisu mogle da menjaju napon

ja ne znam zasto mislis da ne mogu, ocito ima promena kad menjam taj vddc, npr kartica se vise greje kad pojacam vddc i to vidno, ako se vise greje onda mora i vise struje da dobija..bar meni tako izgleda logicno. Msi su mi u rigu,dok sad to isprebacivam ode sat vremena...
Jel zna neko odg na pitanje dal 7850 pwcolor 1 gb moze da se menja napon u trixu ili ne

OK, razmišljaću na glas malo, na koliko inače voziš 280x kartice trenutno 24/7, koji taktovi, temperature i potrošnja? Čisto me zanima, izgleda je sramota držati kartu na kloku ispod 1000 pa pokušavam da shvatim koja je tu u stvari računica?

Na 1020/1500 = 708khash po karti, skoro 1100W potrošnje i temperature (sada, zimi) 70-80 stepeni, ventilatori na 2000+ rpm, naponske na 85-90 i to pri spuštenom naponu na ~1.07-1.08V.
Na 950/1250 = 662khash po karti, 870W potrošnje i temperature 60-65, ventilatore na 1500rpm i naponske na 65-75.
280x 24/7 od kada je smanjen napon na 1.1V (doduse i pre toga) na 1042/1500. Temperatura kako si i rekao od 70-80 zavisi od pakla u stanu, fanovi 60% tj oko 2700+, a za potrosnju sam vec rekao 1050W...za naponsku ne mogu da proverim posto sam na linuxu oduvek.

708/662 -> 7% više, potrošnja 1100/870 -> 26% više. Ventilatori na 50% više, naponska +15 stepeni, napajanje isto opterećeno dosta više. Pošto je to, blam, da se od 280x pravi 7950 zanima me na koliko vi to sad vozite ove karte i gde ih držite? Ozbiljno pitam, pošto ne razumem ove poslednje komentare. Koliko košta nova 7950 danas i gde ima da se kupi, koliko bi inače trebalo više (sem onih 14% koliko ima više shadera) da izbaci jedna 280x od 7950? Koliko daje, napisali su već Sajber i demios, tako da očigledno vi ganjate i 7950ce na 650-700 pa je sve ispod 750 za 280x sramota?

Imam i ja 4x7970 ovde pored u sobi odšrafljene na 733khash pod vodom i vuku 1250W, verovatno mogu i više, ali ne pričam o njima nego o namenskim rigovima postavljenim da rad 24/7 i da ne mislim na njih.
I slazem se ja sa tim da je bacati 7% hasha zarad 26% vise struje lose, ali ne uzimas u racunicu da ni tih 7% nije isto kada je cena ltc 10e i 40e ;)
Sto se 7950 tice, vapori mi bacaju do 640khs vec deset meseci, rade na def naponu (mislim da je 1.125 nisam siguran bas) sa 2700rpm fanovima i ne prelaze 70 stepeni nikada..pri tome trose oko 960W (sledeci korak je da smanjim fabricki napon jel to je stvarno bacanje para vec duzi period ali nikako vremena da nadjem).
Asusi do pre par dana 580khs na 1000-1000 takodje sve def (napon 1.08V cini mi se), dosta hladniji od vapora. Sada zadnjih dana sa novim podesavanjima iz predhodnih postova 610khs.

Inace nisam mislio nista lose, naravno da nije sramota drzati ispod 1000 gpu, svako ima svoju racunicu u ovoj igri!! :wave:

ja ne znam zasto mislis da ne mogu, ocito ima promena kad menjam taj vddc, npr kartica se vise greje kad pojacam vddc i to vidno, ako se vise greje onda mora i vise struje da dobija..bar meni tako izgleda logicno. Msi su mi u rigu,dok sad to isprebacivam ode sat vremena...
Jel zna neko odg na pitanje dal 7850 pwcolor 1 gb moze da se menja napon u trixu ili ne

Kod MSI 7850 moze da se menja napon modovanjem bios-a preko VBE7. Kod mene rade na 1.1V stabilno.

ma nešić se malo šteka za interpunkciju, trebalo je da piše "najbolje probaj, one msi..." :D
sam si odgovorio. ako se temperature drastično menjaju sa promenom napona to je onda to.

ma nešić se malo šteka za interpunkciju, trebalo je da piše "najbolje probaj, one msi..." :D
sam si odgovorio. ako se temperature drastično menjaju sa promenom napona to je onda to.

a sta cu moram da probam, evo do sad radio stabilno pa mi se rest komp nisam ni provalio :)
jos kad bih vam rekao da imam chifteka 350w +komp+7850.. tesko da cu to da podesim da radi na nekih 80% snage dok mi ne stigne jace napajanje..

a sta cu moram da probam, evo do sad radio stabilno pa mi se rest komp nisam ni provalio :)
jos kad bih vam rekao da imam chifteka 350w +komp+7850.. tesko da cu to da podesim da radi na nekih 80% snage dok mi ne stigne jace napajanje..

kolko A na 12V ima? to su ona stara napajanja koja imaju gomila ampera na 3.3v i 5v ako se ne varam, mada ta 7850 još uz undervolt ne troši ništa... samo ne bi bilo loše da nađeš napon na kom radi bez resetovanja i kucanja :)

kolko A na 12V ima? to su ona stara napajanja koja imaju gomila ampera na 3.3v i 5v ako se ne varam, mada ta 7850 još uz undervolt ne troši ništa... samo ne bi bilo loše da nađeš napon na kom radi bez resetovanja i kucanja :)

stari dobri chiefteck http://www.kupindo.com/Napajanja/13255513_Napajanje-CHIEFTEC-GPS-350EB-101-A-350W -takav
evo sad smanjio vddc sa defoult 1057 na 1025 nema efekta na gpu temp niti hash.. 1050/1250 355 khas/s (lagano ona daje od 390-400 kad se lepo pusti, al mora ovako jos neki dan dok ne sredim napajanje).. videcu dal ce se o5 rest komp.. sad se i pitam dal uopst ima efekta smanjivanje vddc-a

mala je to razlika u naponu da bi primetio promene u temperaturi a da se ne pitaš jel proleteo komarac pored i dodatno ohladio kartu... probaj nešto tipa 1.0v i 1.1v

To ti nije najnizi napon na kojem radi full stabilno i zato ti je i potrosnja veca. To ja pricam, uopste ne ulazim u to dali je 280x za koji procenat bolja za kopanje ili ne.

:D
objasnio sam za asuske setovanja i merenja tako kako je. a da li moze nize, a da radi mesecima da ne shtucne?
ne znam, i ne mogu, niti zelim to sada proveravati.
kako god, na onim mojim setovanjima daju stabilno 575khash svaka (dore dole 2-3) u guimineru.
tvoje underovltovane josh vishe (reche 1010mv), za 50w manje daju i manje hash-a. da li trotluju ili ti neshto durgo ne valja, ne znam,
ali znash i sam da mi je brdo 7950 proshlo kroz shake i da na 950 (1350/1450mhz memorijom) sve daju barem 575 do chak 589 za msi frozerke bustare i gige v2 pokoj im dushi :D.

tako da, ako ti srokash hash za 22% u odnosu na 280x klok za klok, a potroshjnu za 15% opet sam u pravu :D

u prevodu, ako izmerish na asuskama 7950 ~14% manje wati, a da daju ~14% manji hash, onda si ti u pravu.

Poslednja izmena:
Posto se ne razumem mnogo moram da te pitam dali je moguce da ti power 0 a imas 240kh/s kod gpu1? (na 565 strani #8463 u tabeli)

Poslednja izmena:
:D
objasnio sam za asuske setovanja i merenja tako kako je. a da li moze nize, a da radi mesecima da ne shtucne?
ne znam, i ne mogu, niti zelim to sada proveravati.
kako god, na onim mojim setovanjima daju stabilno 575khash svaka (dore dole 2-3) u guimineru.
tvoje underovltovane josh vishe (reche 1010mv), za 50w manje daju i manje hash-a. da li trotluju ili ti neshto durgo ne valja, ne znam,
ali znash i sam da mi je brdo 7950 proshlo kroz shake i da na 950 (1350/1450mhz memorijom) sve daju barem 575 do chak 589 za msi frozerke bustare i gige v2 pokoj im dushi :D.

tako da, ako ti srokash hash za 22% u odnosu na 280x klok za klok, a potroshjnu za 15% opet sam u pravu :D

u prevodu, ako izmerish na asuskama 7950 ~14% manje wati, a da daju ~14% manji hash, onda si ti u pravu.
Ne vredi, ja u klin, ti u plocu. Zaboravi.

280x 24/7 od kada je smanjen napon na 1.1V (doduse i pre toga) na 1042/1500. Temperatura kako si i rekao od 70-80 zavisi od pakla u stanu, fanovi 60% tj oko 2700+, a za potrosnju sam vec rekao 1050W...za naponsku ne mogu da proverim posto sam na linuxu oduvek.

I slazem se ja sa tim da je bacati 7% hasha zarad 26% vise struje lose, ali ne uzimas u racunicu da ni tih 7% nije isto kada je cena ltc 10e i 40e ;)
Sto se 7950 tice, vapori mi bacaju do 640khs vec deset meseci, rade na def naponu (mislim da je 1.125 nisam siguran bas) sa 2700rpm fanovima i ne prelaze 70 stepeni nikada..pri tome trose oko 960W (sledeci korak je da smanjim fabricki napon jel to je stvarno bacanje para vec duzi period ali nikako vremena da nadjem).
Asusi do pre par dana 580khs na 1000-1000 takodje sve def (napon 1.08V cini mi se), dosta hladniji od vapora. Sada zadnjih dana sa novim podesavanjima iz predhodnih postova 610khs.

Inace nisam mislio nista lose, naravno da nije sramota drzati ispod 1000 gpu, svako ima svoju racunicu u ovoj igri!! :wave:

Naravno, svako računa za sebe, moja okvirna računica je - jedan rig sa 4x280x napravi, jako grubo računato, 20-25 LTC mesečno pri trenutnom diffu i 660khash po karti. 7-8% od toga neka bude cela 2 LTC više mesečno. Umesto 24x30x900W~650KWh potrošiće 790KWh koji su svi sigurno minimum u plavoj zoni, tj. oko 1300 din više (da ne smaram sa računicom po tarifama i cenama). Meni dva ovakva riga rade na istom brojilu koje ima 100-200KWh mesečno i sa po 650KWh ostaju u plavoj, sa 750KWh+ odoše i u crvenu pa je i to još nepovoljnije. Leti ti još treba i dodatna klima da to sve ohladi tako da dodatno umanjuje zaradu od ta 2 LTCa više koji se naprave. Suma sumarum - nije vredno maltretirati hardver zarad tolike razlike koju uglavnom pojede struja i cimanje oko hlađenja.

2500+rpm na ventilatorima za 70 stepeni mi je previše i sad za relativno hladno vreme, to će otići na preko 3000 čim spoljna pređe 20 stepeni, da ne pričamo koliko će dugo raditi pri tolikim obrtajima. Što se naponske tiče, ako su ti jezgra na 70-80, VRM ti je sigurno preko 90. Napajanje - isto vrelo do vruće pri konstantnih 1050-1100+ naročito kad dođe toplije vreme. Sve u svemu - za mene, mnogo.

Ja sam se opekao već jednom sa takvom pričom 'neće ništa da im fali' i sad radim drugačije - svi su pitali i tražili koji bios smanjuje temp naponske, a nigde rezultata. Zato sam i okačio ovaj koji daje opciju i da se dobije dosta hladnija kartica i manja potrošnja. Pa kome odgovara 662khash, neka proba, uvek može na dugme da vrati default ili varijantu na 1.08V i potera 710+khash. :wave:

kako nigde rezultata? kačio sam ja modovan gde nije samo skinut napon (tj nije uopšte) nego su ne znam ni ja šta radili pa je na istom naponu VRM 10ak C hladniji. ili bar tako piše :)

Da li je neko uspeo da promeni napon na ovim novim MSI 280X TF IV gaming bios V277, ovaj bios na techu ne radi, jednostavno nevidi se karta, bios na ovim novim je 256Kb. Prvi put da ne mogu da fleshujem bios. Probao sam i sa VBE7 da modujem napon ali zakuca plavi ekran kad krene kopanje. Stvarno su g******, jedino sto radi je da obori napon sa 1,2 na 1,144 kada spustis klok na 1000 iz njegovog biosa

Poslednja izmena:
kako nigde rezultata? kačio sam ja modovan gde nije samo skinut napon (tj nije uopšte) nego su ne znam ni ja šta radili pa je na istom naponu VRM 10ak C hladniji. ili bar tako piše :)

Probao sam one biose koji su kačeni, na njima su samo odvrnuti fanovi u default profilu na 2500+rpm već od 60 stepeni i zbog toga na istom naponu imaš niže temperature nego na ovom V43 gde je fan profil mnogo tiši i ubrzava naglo tek posle 80 stepeni. Barem sam ja stekao takav zaključak, čim usporim ventilatore na 2000 rpm dobijem iste vrednosti kao sa svojim originalnim pa sam odustao od toga da tražim neki poseban bios, dovoljno je i postojeći podesiti kako kome odgovara i teraj. :)

nešto si pobrkao. fan profil u ovome što sam ja kačio je isti kao na default biosu a kakav god da je ja držim vent fixno na 45% (tih 2000rpm). dakle na istim obrtajima i istom naponu je -10ak za VRM...

Da li je neko uspeo da promeni napon na ovim novim MSI 280X TF IV gaming bios V277, ovaj bios na techu ne radi, jednostavno nevidi se karta, bios na ovim novim je 256Kb. Prvi put da ne mogu da fleshujem bios. Probao sam i sa VBE7 da modujem napon ali zakuca plavi ekran kad krene kopanje. Stvarno su g******, jedino sto radi je da obori napon sa 1,2 na 1,144 kada spustis klok na 1000 iz njegovog biosa
Probaj ovaj moj modovao sam ga na 1100mv. Moci ces i da ga povecas ili smanjis preko AfterBurnera ;)

Ljudi treba da promenim moju graficku (msi) i imam budzet od 180-200e, sta mi preporucujete od ati-a? Da li je bolje uzeti dve jeftinije pa upariti ili jednu bolju? Napajanje mi je LT power 600w. Naravno koristice se pretezno za kopanje i povremeno za igre :)

R9 270 ili 270x, sta nadjes od toga.

Ima ih sto modela i marki, za koju da se odlucim? Asus?

Pitanje je sta mozes da nadjes jer su rudari pokupovali sve sto moze da kopa :)
asus su malo skuplje, ja imam dve Asus 270,dve powercolor 270x i jedan saphir 270x... Po meni sve su slicne...nema neke velike razlike...Jedino mozes da juris asus zbog 3 godine...I Sapphir je duzi, pa ne znam u koje ces kuciste da stavljas, da ti ne udari u hardove...

Imam nekog dobavljaca iz ns mogu da narucim sta god zelim, samo da se odlucim. Cene su mu od 180 e pa na gore.

Vrh Dno