Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

[SAJber Kurajber;3660196 je napisao(la):
:D
objasnio sam za asuske setovanja i merenja tako kako je. a da li moze nize, a da radi mesecima da ne shtucne?
ne znam, i ne mogu, niti zelim to sada proveravati.
kako god, na onim mojim setovanjima daju stabilno 575khash svaka (dore dole 2-3) u guimineru.
tvoje underovltovane josh vishe (reche 1010mv), za 50w manje daju i manje hash-a. da li trotluju ili ti neshto durgo ne valja, ne znam,
ali znash i sam da mi je brdo 7950 proshlo kroz shake i da na 950 (1350/1450mhz memorijom) sve daju barem 575 do chak 589 za msi frozerke bustare i gige v2 pokoj im dushi :D.

tako da, ako ti srokash hash za 22% u odnosu na 280x klok za klok, a potroshjnu za 15% opet sam u pravu :D

u prevodu, ako izmerish na asuskama 7950 ~14% manje wati, a da daju ~14% manji hash, onda si ti u pravu.
Ne vredi, ja u klin, ti u plocu. Zaboravi.

Hahaha
Imam ja drugara.. vozi istog tdi-a kao i ja.. isti motor, ista snaga u kw.. samo druga sasija.. i slusam njega kao da slusam kurajbera.. hahah

"Meni trosi 4.3 litra na 100.." hahaha ja tvrdim da sagorim barem 6 na istom rastojanju.. samo sto ga vrtim na barem 3-4k ;)

Pa saberi dva i dva, vidi koliko te kosta voda na grafikama i za koliko otplatis takvu investiciju i grafe ti rade 24/7/365 full load.. naspram underkloka i smanjenja hashrate-a radi ustede na potrosnji i pre svega na temperaturi..

Pa na vodi ces skinuti barem 20% potrosnje a i obaliti temperaturu na prihvatljiv nivo.. a da ne spominjem probleme ventilatora i prasine na istima.. pa podmazivanje.. aman :D

Moji sistemi su vec 7 godina pod vodom i to je jedino resenje za 24/7X365 sve ostalo je mucenje i hardvera i onoga ko odrzava i radi. Jeste investicija ali se brzo isplati onome ko se ozbiljno bavi i ko hoce da sacuva hardver i zivce

nisam bash siguran da sam skontao ovo risimovo jer ni ja ni sajber ne drzimo rigove na vodi..ili pak ja neshto mashim jer sam bosanac :D

a za vodu, pa razmishljao sam, ali vecina kartica su mi asuske 280x koje imaju nalepnicu preko shrafa, tako da, ne bih da gubim garanciju.
kontam da mogu da izguraju godinu dana na ~65c i ~1500rpm

Poslednja izmena:
vec smo prichali na tu temu davno.
jeste to sve tako, ali ta rabota je 800e za jedan rig.
budz varijante me ne zanimaju, ono chesmovacha stajl ili pak univerzalni blokovi (fabrikante ili home-made) sa gomilom ventova i hitsinkova na vrm,
vec samo FC blokovi (EK, aqua computer itd) i zatvoren sistem sa kvalitetnim komponentama.

i ponavljam, necu da gubim garanciju, radije cu ih undervoltovati josh vishe, razdvojiti dugachkim extenderima, ohladiti malko prostoriju, i potpisujem ove moje 70c i 2000rpm nece videti (asuske 280x) ni ako bude 40c napolju :d

ove moje ne mogu da se spale jer im je vrm iste temp kao i gpu, a to je trenutno ~60-65c plafon...moze mozda neki vent da krene da zezucka, probacu podmazivanje, ako ne, reklamacija, i neka menjaju vent kod uvoznika i to je to.

gige v2 su se spalile (jedna dodushe od 4, druga samo shto nije) jer su djubre teshko, i nisu samo meni vec i drugima.

plus i dalje ne vidim nikakvu vezu onog tvog posta sa mojom i sajberovom polemikom :)

Poslednja izmena:
Vodeno hlađenje dodatno košta i kompliikuje stvari. Česmovača sisteme ne bih ni komentarisao. Postoje aftermarket cooleri, pa ako zatreba, a meni su zatrebali, hlade brutalno i ne čuju se. Ko ne veruje neka proba pa posle neka komentariše.

koji su to aftermarket cooleri? jel pasuju na 280x?

ali i za aftermarket kuler mora da se gubi garancija kad su ove asuske u pitanju...tako daa...ni to ne dolazi u obzir.

Poslednja izmena:
Vidim da ocigledno ne poznajete sisteme sa vodenim hladjenjem, ovo sto ja prostacki zovem sistem cesmovaca je princip koji se decenijama koristi za hladjenje aparature u istrazivacke svrhe i nezamenljiv je za sisteme gde imate veliku disipaciju toplote (kao sto su u ovom slucaju rigovi), jedini problem je taj sto morate imati vodu i odvod u prostoriji u kojoj hladite sistem, i imate trosak za vodu ako nemate svoj bunar, zatvoreni sistemi sa rebrastim hladnjacima i cileri su sistemi koji su manje efikasni jer nemaju takav toplotni kapacitet kao voda i morate topao vazduh koji izbacuju ventilatori iz hladnjaka ili cilera da izbacite iz prostorije u kojoj su vam rigovi plus sto dodatno imate troskove za struju koja je potrebna za ovakve zatvorene sisteme. Prosto govoreci rig od 4x280X trosi oko kilovat pod vodom i taj kilovat treba odvesti negde. Imate 4 riga i to je 4 kilovata, zimi je sve to podnosljivo lepo se grejete i uz to zaradjujete, ali leti na 30-35 stepeni ja stvarno ne znam kako se snalazite, jasno obarate klokove, undervoltujete ali napajanje i naponske sekcije nemozete one tada najvise trpe ma koliko obarali klok i napon, kontakti se pregrevaju, kablovi tope i td. klima se prakticno ne gasi da ne pricamo o potrosnji struje i ventilatorima koji neminovno moraju kad tad da zaribaju i crknu.Ove godine puno kartica izlazi iz garancije jer je rudarenje postalo hit u poslednje dve tri godine i tek cemo sad da vidimo kako ce se ponasati hardver

Poslednja izmena:
@demios pa sto mislis zasto su poceli da stavljaju stiker na srafove, svesni su oni koliko moze da izdrze karte , nisu one predvidjene da rade 24/7x365. Stikere su poceli da stavljaju u poslednjih godinu dana

sve je to super, a shta ako nestane vode? :D koliki dodje rachun za vodu?
shta ako nestane vode pa dodje voda ona glibava kad krene da explodira iz chesme...i dr
nisam bash neki ful expert za vodeno, niti fiziku, ali smatram da poznajem barem osnove, slazem se da je voda zakon,
ali po ko zna koji put kazem necu bre da gubim garanciju i kraj priche, a pod dva, za vodu kakvu bih ja zeleo (po cenu garancije) treba puno para.

radije cu obnavljati hw na godinu dana i cao...kao i shto sada radim, rasprodajem 7950 rigove stare ~8 meseci i milina...

mene nemoj u kosh sa ovim shto cede hw i kojima rig sa 4x 280x troshi 1000w...moje troshe 850w i kraj, ako leti bude temp ishla ka 70c i rpm blizu 2000, onda idemo underklok i undervolt josh.
ne kazem da mi se tako nece nikada nishta desiti, ali su shanse na kvadrat manje nego da ih vozim na tih 10% vishim klokovima sa 20% vishe struje.
takodjer, ni sistem na vodi ne mora da znachi da ce biti ful sve do jaja bez nekih shitova...popusti fiting, crevo i eto belaja...sve ima svoje prednosti i mane,
svako ima svoju rachunicu i svako ima neku svoju ideju u glavi kako to treba da izgleda.
da je voda toliko super svima, onda bi velika vecina rudara i imala takve sisteme, a ne na vazduh.

to sa stikerima meni nema logike, ako su tako mislili, bolje da su dali onda na rudaru tu mogucnost da stavi neki drugi kuler ili da moze da ga ochisti i promeni pastu a da ne izgubi garanciju....po meni.

Poslednja izmena:
.

to sa stikerima meni nema logike, ako su tako mislili, bolje da su dali onda na rudaru tu mogucnost da stavi neki drugi kuler ili da moze da ga ochisti i promeni pastu a da ne izgubi garanciju....po meni.

Ma ta priča sa nalepnicom i garancijom ne pije vodu nikako jer je taj šraf sa tom malom nalepnicom moguće odšrafiti bez oštećenja nalepnice, tako da nema priče o gubljenju garancije...accelero pravi vrhunske kulere, u šta sam se uverio koristeći ovo na maksimalno nafuranoj 6950 (može i mickeyrs da potvrdi kao i tihi_bandit) temperature u jeku leta nisu prelazile 60 (i slovima šezdeset stepeni) dok su stock cooleri urlali i jedva spuštali ispod 75c ;)

kada bi imao 5 referentnih kartiac u rigu onda bi se dalo razmisljati o dodatnom hladjenju tipa http://www.arctic.ac/eu_en/products/cooling/vga.html

ili cak vodenom ...

moje skromno misljenje e da je ipak prevelika investicija stavljati to na kartice tipa ASUS gde je hladjenje dosta dobro doradjeno ..

Veruj mi, kad bi čuo arlaukanje referentnih kartica preko leta, dao bi kuću, a ne 90e za cooler...Stvarno su odrađeni profi, tihi do mere zabrinutosti da li komp radi uopšte ;) ja ću na svoju pokojnu 280x kad zamenim čip sigurno staviti jedan ovakav, čisto da potraje barem dok se otplati...

ali po ko zna koji put kazem necu bre da gubim garanciju i kraj priche, a pod dva, za vodu kakvu bih ja zeleo (po cenu garancije) treba puno para.

Zemo, ja sam noob ali svaki taj srafic sa naljepnicom odvrnem kombinirkama, samo stavim jedan sloj izolir trake po kontaktnoj povrsini.
Stisnem i okrecem :)
Vjerovatno postoji sofisticiraniji alat ali mi je ovaj OK

@demios
kad nestane voda kad GPU predje dozvoljenu temp drajver izbaci i postavi na 300 i karte i dalje nastave da rade jer je hladjenje i dalje dovoljno da na tom kloku hladi GPU za razliku kad vent zariba ne moze da se ohladi GPU dovoljno i kad izbaci drajver vec se masina zakuca a GPU nastavi da se i dalje greje. Sto se tice mulja i naglog dolaska to je reseno filterom koji zaustavlja mulj do velicine od 60mikrona i ujedno trpi nagle udare, sto se tice konektora i to je reseno pneumatskim konektorima koji trpe velike pritiske a u ovom slucaju nema pritiska ni pola bara jer voda na izlazu bukvalno pisa. To sto se tice garancije tu pomoci nema jer su proizvodjaci odlucili da se tako stite, tako da ne mozes ni pastu da promenis sto je *****ski a promenom kulera ili paste ne mozes da ubijes kartu

@hogar i cross
***, asuska je tako dobro uradjena i ima vec extra temperature i nizak rpm da nisam ni razmishljao na nju da stavljam bilo shta, ni aftermarket kuler, niti vodu.
totalno poitnles, pogotovo an setovanjima na kojima ih ja drzim.
neka to bude ideja za mozda eventualne akcije u buducnosti u smislu menjajna pasti, detaljnog chishcenja i sl.

@gaca
ne dopada mi se to i kraj priche, shto se mene tiche :d al se rimuje
niti imam gde to da natakarim, niti zelim da mi pichi voda non stop, niti hocu da karte rade na 100c kad nestane vode :D
a i ne bih se bash slozio da ce gpu bolje da ohladi univerzalni blok pun kljuchale vode, od velikog hladnjaka na karticama, pa i da stanu oba venta odjednom.
vent, u mom sluchaju, ima malu shansu da zariba, takodjer, nema shanse da zaraibaju oba u isto vreme, niti on moze odjednom da stane.
prvo se primeti promena temeprature, obzirom da to nekoliko puta dnevno proveravam, shanse za neku havariju su minimalne.
plus, ja do sada nisam primetio da kad zabode grafa/makina, da josh na to nastavi da kopa i da se greje i da se shebe :D

evo u attachu su rudari/makine moje devojke :D
domaci za ostale...4S..samo stabilnost srbina spashava :D

Poslednja izmena:
sve je to super, a shta ako nestane vode? :D koliki dodje rachun za vodu?
shta ako nestane vode pa dodje voda ona glibava kad krene da explodira iz chesme...i dr

Brate kad bi vec ulozio par soma za vodeno za sve rigove ulozio bih jedan i za bunar i pumpu ;)

Koristim Accelero S1 PLUS za kartice 5 i 6 generacije. Poručio na ebay i platio sa DHL šipingom 40€ po komadu. Stavio sam je na referentnu 5850 kojoj je blower herojski izgubio bitku sa 24x7 režimom. Namerno sam stavio neku anemičnu dvanajsticu (700 ili 900 o/min) i nisam mogao da verujem svojim očima, U istim uslovima temperatura je bila niža za 15°C u odnosu na ostale referentne. Leti bi i SickleFlow bio overkill, a ne sunon ili delta.

Imam 5870 lightning par komada i na njima su naravno one igračke od ventilatora odavno otišle bogu na istinu pa sam stavio dve malo brže osmice (2000 o/min). Savršeno se uklapaju i hlade kartu mnogo bolje od fabričkih poletaraca.

Aftermarket cooleri su neophodni za rešavanje hlađenja na referentnim kartama. Ostale karte koje imaju odlične pasivne hladnjake i aksijalne ventilatore je jeftinije i lakše rešiti skidanjem shroud-a i stavljanjem 3x80mm ili 2x92mm ili 1x120mm na postojeći heatsink.

Poslednja izmena:
Aftermarket cooleri su neophodni za rešavanje hlađenja na referentnim kartama. Ostale karte koje imaju odlične pasivne hladnjake i aksijalne ventilatore je jeftinije i lakše rešiti skidanjem shroud-a i stavljanjem 3x80mm ili 2x92mm ili 1x120mm na postojeći heatsink.

Ja sam to jednom prilikom pitao jer mi palo na pamet ali niko nije potvrdio.
Treba li se komplet kuler skidati da bi se demontirala plastika sa ventilatorima?

Koristim Accelero S1 PLUS za kartice 5 i 6 generacije. Poručio na ebay i platio sa DHL šipingom 40€ po komadu. Stavio sam je na referentnu 5850 kojoj je blower herojski izgubio bitku sa 24x7 režimom. Namerno sam stavio neku anemičnu dvanajsticu (700 ili 900 o/min) i nisam mogao da verujem svojim očima, U istim uslovima temperatura je bila niža za 15°C u odnosu na ostale referentne. Leti bi i SickleFlow bio overkill, a ne sunon ili delta.

Imam 5870 lightning par komada i na njima su naravno one igračke od ventilatora odavno otišle bogu na istinu pa sam stavio dve malo brže osmice (2000 o/min). Savršeno se uklapaju i hlade kartu mnogo bolje od fabričkih poletaraca.

Mogli bi da napravimo biznis kupujemo referentne ugradimo taj coller i ventilator i onda prodajemo za 100 evra vise (zar to ne rade Saphire/ASUS/VTX na kraju krajeva :p )

Poslednja izmena od urednika:
ja gledam da za probu dobavim po jedan za pochetak alpenfohn peter 2 i prolimatech mk-26, 55-60e su preko, mogu na sve zivo da idu...tako da...npr ajde ako bi ishao na varijantu da shtedim ventlatore,
onda bih pre ishao na tu varijantu, nego na vodu...

Hardver za rudarenje polako stize :)
sutra mi dolaze procesori, extendere uzimam sutra ili mozda tek u utorak jer sve zavisi od cene a majstor je dobio zadatak da napravi konstrukciju za rig.
Pogledajte prilog 137242
Ono sto me interesuje kako je najpametnije napajati graficke jer one nemaju nikakav prikljucak za dodatno napajanje, extenderi ce biti sa molexom.
Pogledajte prilog 137243
Ploca ima dva molex prikljucka a bice sest grafika, da li da jednu grafiku spojim sa x16 na x16 extenderom a ostale x1 na x16 ili svih sest sa x1 na x16 extenderom? Znaci trebace mi minimum sedam molexa da bi to sve napajao kako treba.
Koje sve adaptere da pokupujem pa da to sve lepo napajam? Necu da mi se grafike napajaju sa x1 pci-e slota jer su oni predvidjeni za maksimum 25W.
Znaci rig ce imati sledece komponente:
ASROCK H61 PRO BTC
Intel Celeron G1620
Ram 2GB 1600MHz
SSD ADATA Premier Pro SP900 128GB
Corsair CX500
6 kom MSI N750Ti TF 2GD5/OC Gaming

Iskreno mislim da ti je extender sa molexom overkill za tu kartu, iz razloga što ona ne vuče puno struje (čim nema 6 pin molex na sebi) tako da joj je napajanje iz slota dovoljno, plus što je ploča dodatno napojena sa dva molexa...iskreno se nadam da ćeš to uspeti nekako da ohladiš u nadolazećim toplim danima ;)

BTW, taj ssd stavi u desktop, a na rudara neki hdd samo da radi ;)

1 se napaja sa x16 extendera
4 sa 4 molexa na x1 extenderima
za 1 prepravi FLOPPY adapter na molex ili ga direktno spoji na x1 extender
Ona 2 mesta za dodatno napajajanje na ploci su visak, obzirom da ploca napaja samo1 kartu!?

@hogarnp
Ali karta trosi 60W a pci-e x1 slot daje max 25W, ploca je dodatno napojena sa dva molexa samo zbog stabilnosti celog sistema ali to ne znaci da ce pci-e x1 da daje 60 i kusur vati.
Ove karte u full loadu se greju max 48 stepeni, to i jeste jedan od razloga sto sam se odlucio za njih i naravno zbog duplo manje potrosnje od radeona. Cekamo leto pa da vidimo kako ce se pokazati ;)
Pogledajte prilog 137249
Ovo mi je prvi i eksperimentalni rig pa i nisam bas gledao na svemu da ustedim, ako krenem ozbiljnije sa ovim onda ce se na svemu morati stedeti osim na grafikama ;)

@202
Postoji li neki adapter sa onih 2 kom 8-pin ili sa sata na molex?

Poslednja izmena:
Iskreno mislim da ti je extender sa molexom overkill za tu kartu, iz razloga što ona ne vuče puno struje (čim nema 6 pin molex na sebi) tako da joj je napajanje iz slota dovoljno, plus što je ploča dodatno napojena sa dva molexa...iskreno se nadam da ćeš to uspeti nekako da ohladiš u nadolazećim toplim danima ;)

BTW, taj ssd stavi u desktop, a na rudara neki hdd samo da radi ;)
Obzirom da nema nikakvo dodatno napajanje to znaci da ce sve vuci iz slota ili kroz moleks. Ja nebi kroz moleks provlacio 60W ni u ludilu, spalice se.

@Uros Novakovic
Mozes li mi molim te objasniti koje benefite bi dobio ako instaliram smos?
Mislio sam win 8.1 pa me jako interesuje sta je bolje.
Tu sam da slusam vase savete a vi mozda iskoristite moja iskustva sa nVidiom.

@[SAJ]ber Kurajber
A kakva bi situacija bila ako napravim adaptere sa 3x 8-pin na 5x molex?

Poslednja izmena:
Vrh Dno