Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Karte nemaju posebno napajanje već se napajaju iz slota.

Deklarisane su na 60W pa bi toliki broj kartica spržio svaku ploču pa i tu BTC varijantu koja ima dodatne molexe.

Stavio bih najviše dve na običan extender, a preostale 4 bih kačio sa extenderima nove generacije koji za data komunikaciju koriste USB 3.0 kabl, a napajanje ide preko molex konektora koji se nalazi na samom riseru.

Poslednja izmena:
Izvini. Mislio sam na ekstender. Kroz njega nebi provlacio toliku struju. Iskljucivo kroz moleks.

@Paradigma Super su ti moleksi, ja bi samo njih kupovao. Jedini je problem sto kod nas kostaju ko oko.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Verovatno bi. Na tebi je da probas.

Ja mogu da ti nabavim par komada takvih za koji dan ali usi otpadaju od cene :trust:

Mozes li da objasnis kojom si se racunicom vodio prilikom odabira tj kupovine ovih karata i kolika je bila nabavna cena ?

Hardver za rudarenje polako stize :)
sutra mi dolaze procesori, extendere uzimam sutra ili mozda tek u utorak jer sve zavisi od cene a majstor je dobio zadatak da napravi konstrukciju za rig.
Pogledajte prilog 137242
Ono sto me interesuje kako je najpametnije napajati graficke jer one nemaju nikakav prikljucak za dodatno napajanje, extenderi ce biti sa molexom.
Pogledajte prilog 137243
Ploca ima dva molex prikljucka a bice sest grafika, da li da jednu grafiku spojim sa x16 na x16 extenderom a ostale x1 na x16 ili svih sest sa x1 na x16 extenderom? Znaci trebace mi minimum sedam molexa da bi to sve napajao kako treba.
Koje sve adaptere da pokupujem pa da to sve lepo napajam? Necu da mi se grafike napajaju sa x1 pci-e slota jer su oni predvidjeni za maksimum 25W.
Znaci rig ce imati sledece komponente:
ASROCK H61 PRO BTC
Intel Celeron G1620
Ram 2GB 1600MHz
SSD ADATA Premier Pro SP900 128GB
Corsair CX500
6 kom MSI N750Ti TF 2GD5/OC Gaming

Negde si pogresio u racunici, 6x270kH je max koji mozes da isvuces iz kartica koje nemaju 6pin. Ovo je skup rig i nije cost effective.

Te extendere sa molexom ne priznajem uopšte, za mene ne postoje. To je toliko jadna realizacija da se rasplačem kad ih pogledam. Ove "prave" sam
plaćao i po $20, sad je pesma, a uskoro će biti i za $10.

Izvini. Mislio sam na ekstender. Kroz njega nebi provlacio toliku struju. Iskljucivo kroz moleks.

@Paradigma Super su ti moleksi, ja bi samo njih kupovao. Jedini je problem sto kod nas kostaju ko oko.

Ploča bi podnela 2 komada zbog dodatnog molexa i 24pinac bi bio zaštićen na taj način. Trakasti kabl bi izdržao 60W. Ljudima su goreli jer su imali high-end karte koje su znale da povuku iz slota mnogo veću snagu, dok ove jadne ne mogu sve i da hoće (problem je njihova zbirna snaga).

Poslednja izmena:
@Uros Novakovic
Mozes li mi molim te objasniti koje benefite bi dobio ako instaliram smos?
Mislio sam win 8.1 pa me jako interesuje sta je bolje.
Tu sam da slusam vase savete a vi mozda iskoristite moja iskustva sa nVidiom.

Prvo, za smos to treba fles od 2gb koji kosta par eura. Za dzaba si uzimao ssd i ram. Ram-a je dovoljno 2gb. Drugo, fles sa smos-om se snimi za 3 minuta, pogidnes sistem i rig pustis u rad za 10 min sve ukupno. Stabilan je isto koliko i win + nemas opasnost (toliko veliku) od malware-a.

Edit:
Sta si mislio sa 2gb ram-a i 5 kartica na win-u??

Koliko otpadaju usi Saj?

+1 :)

Poslednja izmena:
bile su 30 evra po oglasima ili bese 35 ovi extenderi sa usb kablom

Znam da je kasno ali ipak Smos? Koji ima drajvere samo za ati i samo za to je pravljen. Decko je kupio nvidiu znaci trebaju mu i drajveri i cudaminer nije to par minuta. Moze neki linux treba manje rama ako zna da se snadje sa istim. Ako ne zna jedino ako da neku malo vecu donaciju singerici i da mu pozajmi karte na par dana i to je mozdaaa.

Treba ubaciti cudaminer ili koji vec i drajvere....!? Ko da se to nece desiti vrlo brzo. Bamt, smos.... bilo koji.

Posto su karte vec kod njega valjda ces da mu objasnis kako ce da ih pokrene na smosu sutra na primer za 3 minuta. "Plug and play"

Ne treba mu za 3 meseca.

Ja te extendere sa molexom ne priznajem uopšte, za mene ne postoje. To je toliko jadna realizacija da se rasplačem kad ih pogledam. Ove "prave" sam plaćao i po $20, sad je pesma, a uskoro će biti i za $10.

Ploča bi podnela 2 komada zbog dodatnog molexa, a 24pinac bi bio zaštićen na taj način. Trakasti kabl bi izdržao 60W. Ljudima su goreli jer su imali high-end karte koje su znale da povuku iz slota mnogo veću snagu, dok ove jadne ne mogu sve i da hoće.

Kako si ovde izlupetao pa to nema dalje.. kao dokaz da je, ovo sto si napisao, tolika glupost, dajem ti konkretan primer riga na kom imam 3 x 7990 (malta).. znaci bas high end grafike o kojima pricas.. ,)

Te tri kartice su prikljucene na asus h61 ploci (cak sta vise sve tri na 1x pci-e slotovima).. preko pola godine one rade bez gasenja.. taj rig daje oko 4 mhs, i gle cuda, niti je spaljena ploca, niti sam koristio 20 $ extendere, cak sta vise odlemio vodove za 12v na samom extenderu, i sve kartice napajam sa 8pin konektorima (svaka karta po 2 konektora) i dodatnim molexom na extenderu..

Kako bi obezbedio provereno dobro napajanje sa dodatnog molexa, sam konektor na vrhu molexa obavezno zalijem kalajom onaj deo sto je kripovan na kabl i nema problema i brige oko spaljivanja doticnih..

@zeljo024 opusteno kaci karte na extendere sa molexom i uzivaj u zivotu.. sve grafike koje mi sad rade posao su prikljucene na extender sa molexom :D

Ne bih da se mešam u vašu "konverzaciju" ali mislim da niste na istim talasnim dužinama. @Paradigma priča o kupljenim extenderima a @risim o home made varijanti tj. prepravljenim. Neko je čak postavljao slike kupljenih extendera sa mulexom gde su na mulexu (pored labavosti pinova) zamenjena mesta žutoj i crnoj žici...e sad, mogu da zamislim šta bi se desilo u tom slučaju....Ako sam negde pogrešio molim da me ispravite...

pa ja govorim o kung fu extenderima.. tj od proizvodjaca iz kine.. da li su home made ili ne.. to ne mogu da tvrdim..

ono sto mogu da potvrdim je da svaki taj extender "doradim" jer sam video odredjene nedostatke na doticnim.. silikonom zalijem sve lemove na konektorima i tu zaboravim na problem odlemljenih vodova.. na samom molexu nalijem kalaja na krimp delu, jer taj molex kabl kao da je krimpovala neka kineska baba.. malo jace povuci i osta ti u ruci :D

@kept
Racunica kojom sam se vodio prilikom odabira nVidia kartica je sledeca, brat mi ima malo duzi staz u rudarenju a njegov rig ima 4x R9 280X pa sam racunao da taj njegov daje oko 60% vise kH ali je i tacno 60% skuplji od mog riga pa je racunica (ulozeno-iskopano) ista kod oba riga ali moj rig u odnosu na njegov ima nekoliko prednosti jer trosi skoro duplo manje struje i daleko manje se greje.

@f1k1
Ove moje kartice daju minimum 290kH

@risim
Hvala na iskrenim i dobronamernim savetima :)

Gde mogu da nabavim 8-pin na molex adaptere ili da nadjem nekog da mi to napravi?

Kako si ovde izlupetao pa to nema dalje.. kao dokaz da je, ovo sto si napisao, tolika glupost, dajem ti konkretan primer riga na kom imam 3 x 7990 (malta).. znaci bas high end grafike o kojima pricas.. ,)

Te tri kartice su prikljucene na asus h61 ploci (cak sta vise sve tri na 1x pci-e slotovima).. preko pola godine one rade bez gasenja.. taj rig daje oko 4 mhs, i gle cuda, niti je spaljena ploca, niti sam koristio 20 $ extendere, cak sta vise odlemio vodove za 12v na samom extenderu, i sve kartice napajam sa 8pin konektorima (svaka karta po 2 konektora) i dodatnim molexom na extenderu..

Kako bi obezbedio provereno dobro napajanje sa dodatnog molexa, sam konektor na vrhu molexa obavezno zalijem kalajom onaj deo sto je kripovan na kabl i nema problema i brige oko spaljivanja doticnih..

@zeljo024 opusteno kaci karte na extendere sa molexom i uzivaj u zivotu.. sve grafike koje mi sad rade posao su prikljucene na extender sa molexom :D

Extenderi sa molexom kakvi su do sad postojali su ispod svakog nivoa, bez povratnog provodnika, loše zalemljeni, neki po PCIe 1.1 neki PCIe 2.0 specifikaciji, rečju jad i beda.

Ulećeš sa svojim komentarima kao da si pao sa marsa, najčešće ne čitaš šta ljudi napišu kao i ovog puta. Nisi uopšte razumeo poentu onoga što sam napisao. Sa takvim nastupom nisi zalužio ni da ti odgovorim. Sam sebe demantuješ u onome što napišeš.

Svež i lep test za 6 x Gigabyte 750 Ti OC (sa 6pin) na Asrock BTC ploči sa x1 extenderima bez molex-a (probali su i sa molexima i nije bilo razlike):

http://cryptomining-blog.com/tag/geforce-gtx-750-ti-cudaminer/

Sa 6 kartica su dobili 1480 KHS, sa OC-om 1615 KHS, sa OC-om i modifikacijom BIOS-a 1700 KHS (ali im je mnogo skočila potrošnja pa ne preporučuju isto).

Dakle stabilan rad 6 kartica je 1615 KHS ili 270 KHS po kartici.

Budući da 4 x R9 270 bacaju 1800 KH/s i je za to dovoljno kršteno 700-750w napajanje, i ako se gleda cena (danas uzeh još par novih Asus 270 za 175e), meni je 750 Ti cenovno jako nepovoljan za kopanje.

Poslednja izmena:
@paradigma

samo kad si ti u pravu, i samo kad ti ne uleces sa Marsa..

Sto se tice odgovora, niko ti ga nije ni trazio.. ja sam izneo svoje licno iskustvo na hardveru koji posedujem.. a samim tim sam imao i priliku da ga testiram i iznesem takav komentar.. dok ti i slicni tebi iznosite neke teze i misljenja koja tek nemaju veze, tj vezana su za neko teoretisanje, ali ne i prakticnu primenu..

Ja ti ovde dajem konkretan primer/slucaj, gde sam u praksi odradio tako i tako, i resio takav i takav problem. Ako to nije poenta foruma (razmeniti iskustva primenjena u praksi), a ne teoretisati i prosipati prazne price, onda ne znam sta je :D

Nemam ni jedan extender sa molexom i to tako za 40 kartica. Pa ne tvrdim da extender sa molexom nema smisla već samo da ovakav kakav je do sad bio nisam želeo da koristim. Rigovi koje koristim imaju 2-3 karte koje se ne oslanjaju na napajanje iz slota. Već sam objašnjavao da kad do toga dođe onda je nešto gadno krenulo kako ne treba. Računam da će svaka ploča biti u stanju da podrži do dve karte u slotu, ne bitno je, direktno ili preko extendera, za ostale sam uvek savetovao da ide molex sa extenderom. Ove wannabe extendere sam ignorisao i pravio rigove koji ne zavise od njih. 2x7970 na napajanju od 850W ili 3x7970 na napajanju od 1000W gde je jedna karta direktno u slotu, a ostale na običnim extenderima. I to tako radi godinu ipo dana. Da sam to uradio sa kartama poput R9 270 koje imaju jedan 6pinac pa ih stavljao 4 ili više u rig verovatno bi bilo nagorele robe. Dakle jako zavisi od konteksta i zato to naglašavam. Uostalom, to što ti ili ja izvedemo u praksi ne može da promeni teorijski pogled na stvari već može da bude manje ili više saglasno sa njim. Dobro je ispoštovati standarde jer oni ti garantuju da kada ne poznaješ materiju možeš da budeš siguran. Kad poznaješ materiju možeš da sediš u faradejevom kavezu kao Nikola Tesla, a da okolo masa posmatra pražnjenje od 250-500KV.

Na zalost nema na graficima R9 280x, ja mislim da je ona ipak najbolja za mining.
Nisam jos probao undervolt ali ako radi na 1.1v to je sigurno max 250W po karti sa normalnim klokovima i oko 700Kh/s.

Poslednja izmena:
dakle računica ide ovako

6 ovih karata radi kao 4 270.
troše 150w manje
u nabavci koštaju bar 250€ više
za te pare može da se 3 godine plaća razlika u struji u 270 varijanti

Tako nekako. Vidija je nazalost preskupa u nabavci. Nisu ni oni blesavi da dzabe daju karte koje mogu da rudare. To jedino ako uzme onaj ko ne moze da nabavi amd karte.

Za 4 komada SAPPHIRE R9 270X DUAL-X OC BOOST 2GB DDR5 (5600MHz), AMD Radeon R9 270X (1020MHz) platio bih tacno 92e manje ali bi zbog toga morao uzeti napajanje barem 30e skuplje, doduse imao bi dva extendera manje (20e) tako da je racunica 92-30+20=82 znaci rig sa 4x R9 270X kostao bi me tacno 82e jeftinije od riga sa sest nvidia 750Ti oc 2GB.

gde ti kupujes karrtice po tim cenama? cena sapphire je 190 eura , a 750 ti 152 , najbitiju stavku nisi naveo u gornjim grafikonima a to je cena kartica...

Poslednja izmena:
nisam rekao 270x nego 270 koja je 180€ bila u ovoj turi i bilo je do juče u radnji u kojoj je GA 750ti 160€

radi se i o tome da manje kartica=manje zagrevanje prostorije leti, sad zavisi kojiko se greju ove 750ti

Nazad
Vrh Dno