risim
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 03.10.2012
- Poena
- 170
Nista pametno nam nisi rekao. Koliko imas potrosenih kilovata tj. u kojoj tarifi ti je karta kopala? U plavoj bi trebala da trosi tu negde oko 1500KW na tom naponu. Kod mene je 1092KW za 7x 7950 na 1.05V i 7500din ali zelena i plava tarifa. Zavisi kad su ti citali struju, tu si negde ako mene pitas.
ne znam kolko imam potrosenih kilovata samo za graficku, ne znam kako se to meri...
u najeftinijoj sam tarifi, mislim da je to zelena tarifa...
ja sam mislio da bi trebao da mi bude ispod 1000 din, obzirom na okolnosti da kopam nocu, i -4 sata danju... doduse tad igram, i tad se trosi, ne toliko, ali se trosi...
hmmm...pa nista onda... undervoltovacu jos graficku, jer imam lufta, a kad budem palio igre, vraticu na trenutnu vrednost...
hvala![]()
Druze, zadnjih 3-4 dana citam neke topike na bencu, koje nisam imao vremena da pogledam sigurno 7 dana unazad.. ko sta radi ti samo kukas kako si kupio jednu grafiku, pa si ocekivao da od nje zivis a da ne mrdnes penisom.. pa si se razocarao kad si ukapirao da je ta cena bila trenutna.. i da oprema ne moze da se otplati za 2 meseca.. sada kukas kako ti ta ista grafa trosi struju i pravi ti racune vecim nego do sada..
Zasto si ti uopste pocinjao i ulazio u ovu pricu? Mislim niko nikom ne brani da radi bilo sta na ovom svetu.. ali moj pokojni deda je umeo da kaze da nije svako drvo za sviralo..
Dacu ti primer mene licno, koji sam poceo sa pricom mininga i ulaganja u opremu. Moja matematika je bila da ulozen hardver mogu otplatiti za desetak meseci (recimo godinu dana).. i to moje planiranje nabavke opreme sam podelio sa par drugara koji rade sasvim drugu delatnost, ali isto tako ulazu novce u posao kako bi dosli do nekog profita.. tj posla koji ce im obezbediti nekakav mesecni priliv sredstava..
Prvo sto su konstatovali u mom izlaganju je bila cinjenica da se ulozena sredstva mogu obrnuti za god dana, sto predstavlja vrhunski posao, i realno tako neka prica je full varijanta.. druga konstatacija je bila da taj posao mora da radi neko ko poznaje hardver/softver, a da pri tom bude stalno prisutan i da odrzava tu istu opremu..
I sve je bilo super prvih par nedelja/meseci dok je islo sve po planu.. a onda uvidim i drugu stranu pricu, tj. berzansko trgovanje i mesetare koji sa puno novca variraju cenu.. i onda ukapiram koliko sam ja zelen u celoj prici berzanskog trgovanja.. jer realno, kad sam ja to pa imao priliku da vidim kako se pravi "real money" na tim berzama..
Dok na bencu nije krenula tema o kripto valutama, dosta ranije smo razmenjivali iskustva na bitcoinbalkan forumu, gde sam se upoznao sa pravim igracima, i ljudima koji su bili raspolozeni da pomognu, ali i da saslusaju drugu stranu.. pa da na obostrano zadovoljstvo resimo neki problem.. eventualno nesto unapredimo.. razmenimo hardver i slicno..
Prolazili smo dosta teskih a i lepih perioda za svo ovo vreme mininga.. pravili druzenja i skupove.. ali nije bilo kukanja kao ovde na bencu.. neki mesec prodjemo vrhunski, neki slabije.. naravno da u celoj matematici se dogodi i nesto neocekivao, pa naleti period gde za par meseci uspes da povratis kompletno ulozen novac u hardver, ali naidje i period kad po par meseci nemas ama bas nikakvu matematiku da drzis bilo sta od hardvera u pogonu..
Poenta je da treba biti strpljiv, zacrtati sebi neke ciljeve, i raditi ono sto si planirao da radis.. isto tako, vise puta ponovljeno ovde na forumu, ulazes koliko si spreman da oprostis.. i sve dok je tako, neces imati glavobolja oko tamo nekog mininga.. vec treba uzivati u zivotu..
Ja licno nemam nista protiv tebe (damirbaj) i sve ovo sam napisao kako bi se malo opustio i iskulirao, i vratio u stvarni svet, gde ljudi nesto uloze, da bi im posle par godina to ulozeno donelo neke prihode.. zamisli nekog ko je kupio stan od 40-50k jura, i sad se nervira sto ne moze da ga otplati za 5/6 meseci kroz kiriju