Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Poslednja izmena:
aj koga ne mrzi neka mi sibne na pm linkove ka postovima za modifikovane biose, da ih spakujem na vidljivo mesto

jel svim rigovima dodjeljujete jednog workera ili svaki rig je svoj worker? ja sam do sada uvek svakom rigu dodelio da je poseban worker ali sam cuo da je bolje napraviti da su svi na jednom workeru

Čime podmazujete ventilatore?
bila je neka žestoka rasprava pre nekog vremena. pogledaj negde oko posta broj #9183, #9185 (imam skrinšotove na fonu :)

P.S. Za slučaj da je neko propustio najavu R9 300 serije R9 300
Radeon R9 390X će imati Bermuda XTX GPU sa 4224 stream procesora, 264 TMU i 96 ROP-a, uz memorijski interfejs od 512 bita. Druga kartica, Radeon R9 380X, ima Fiji XTX GPU sa 3072 stream procesora, 192 teksturne jedinice i 72 ROP-a, uz memorijski interfejs od 384 bita. Na kraju, model Radeon R9 370X će imati Treasure Island XTX čip sa 1532 stream procesora, 96 TMU-a i 48 ROP-a. Memorijski interfejs ovog modela je 256 bita. Prema roadmapu, model R9 370X će stići prvi (jul ili avgust ove godine), potom sledi Radeon R9 390X (novembar ili decembar), a 380X model će se pojaviti 2015. godine.
Ono što je još ranije najavljeno je ~65% poboljšanje u performansama i ~40% manja potrošnja

Poslednja izmena:
Čime podmazujete ventilatore?

Silikonsko ulje ti je najbolje za podmazivanje ventilatora na hladnjacima. Serviser sam po struci pa imam malo iskustva sa tim. Podmazivao sam neke stare prolupale ventilatore na grafikama i posle toga su vise od godinu dana radili ko novi.

bila je neka žestoka rasprava pre nekog vremena. pogledaj negde oko posta broj #9183, #9185 (imam skrinšotove na fonu :)

P.S. Za slučaj da je neko propustio najavu R9 300 serije R9 300
Ono što je još ranije najavljeno je ~65% poboljšanje u performansama i ~40% manja potrošnja

Pozurili da objave vesti jer je i Nvidia neki dan najavila GTX880 karticu.

Uglavnom, ja cu se ovaj put usrerediti na Nvidiju jer je AMD jos uvek daleko a svejendo R9 370X i R9 380 nisu uopste zanimljivi(prva slabija od 7950 a zacenice je 190e sigurno a druga za nijansu jaca od 290x a i cena ce biti ~350-400e sigurno).

GTX880 ce imati 3200 CUDA jezgara (5x vise od 750ti koja je u stanju da rudari sa 340 kh/s), sto bi trebalo biti duplo vise od R9 290X sa potrosnjom oko ~200W. To ja cekam.

po ovome http://news.softpedia.com/news/Firs...eon-R9-300-Series-Graphics-Cards-436948.shtml

First off, the Radeon R9 390X graphics card will be powered by a Bermuda XTX graphics processing unit with 4,224 stream processors.

That's a huge number, well beyond the 3,200 CUDA cores that the NVIDIA GeForce GTX 880 Maxwell is expected to possess, and that's already considered a lot.

Mada sada mozemo samo nagadjati koliko ce biti jake ubacuju (konano ) 20nm arhitekturu sto znaci da bi razlika imzedju serija R9 200 i serija R9 300 trebala biti veca nego imzedju serije 7000 i r9 200 ...

Ljudi moze pomoc imam jedan nelogican problem, juce sklopih rig od 3x Gigabyte r9 280x i 1x Power color r9 280x na asrock pro btc h81, napajanje je corsair 1200i.......undervoltovano (trixx) na 1025mv 1000/1500 kao i svi moji rigovi, medjutim iz nekog razloga ovaj vuce iz zida 1150w dok mi ostali rigovi na istim setovanjima sa losijim napajanjima trosi izmedju 880-900w......?

Probaj skini voltažu iz samog cgminer-a na GA kartama...

stvarno interesantno:
http://www.pcper.com/news/General-T...-Performance-Increases-Maxwell-and-GTX-750-Ti

pardon ako sam kasno otkrio toplu vodu, al ovo sa 750Ti izgleda više nego primamljivo za uštedu struje.

a izgleda ima dosta prostora za CUDA optimizaciju, odnosno ipak malo više nego za OpenCL.. nisam NVidia fan, ali možda treba razmisliti, i to što pre ;)
za cenu po dolaru i po potrosnji je ubedljivo najisplatljivija.

sph-sgminer sa integrisanim CUDA miner kernelom.. sve u jednom ! ;)
http://www.reddit.com/r/litecoinmining/comments/21hi4l/still_using_cudaminer_wouldnt_you_rather_use/

Poslednja izmena:
750Ti je primamljiva kartica u smislu performanse/potrošnja, ali joj je cena u Srbiji poprilično jaka gde god da sam gledao.

750Ti je primamljiva kartica u smislu performanse/potrošnja, ali joj je cena u Srbiji poprilično jaka gde god da sam gledao.

Palit GeForce GTX750Ti StormX Dual 17599din
šta ja znam, evo ovako nešto.. ne reklamiram, samo mi prvo palo napamet ;)

ako gledaš dugoročno, uštedu struje, i to da će CUDA mining još malo da se razvija, za razliku od OpenCL-a, da je dobra sa X11 i tim novijim skriptama, ovo je meni sjajno..
meni je lično akcenat na berzi, a kopuckam usput sa starim Rigom jer mi se još isplati.

Poslednja izmena od urednika:
Trebam jedan savet, ako je neko imo slicnog iskustva. Jedna MSI 280x Gaming kartica mi se nenormalno greje, kartice su u otvorenom rigu sa ovim biosom, undevoltovane na 1025 / 1500 @ 956mV. Tri karte rade odlicno, kopaju scrypt na 70c i 50% vent dok cetvrta karta ide i preko 80c sa 70-80% vent. Odmah da napomenem da nije problem u poziciji kartice i da je nista ne gusi, posto se isto ponasa na bilo kom mestu u rigu.

Sta moze biti problem? Naisao sam na neki clanak gde lik tvrdi da je imao slican problem i da ga je resio zamenom termalne paste. Ima li jos neko neku ideju?

Trebam jedan savet, ako je neko imo slicnog iskustva. Jedna MSI 280x Gaming kartica mi se nenormalno greje, kartice su u otvorenom rigu sa ovim biosom, undevoltovane na 1025 / 1500 @ 956mV. Tri karte rade odlicno, kopaju scrypt na 70c i 50% vent dok cetvrta karta ide i preko 80c sa 70-80% vent. Odmah da napomenem da nije problem u poziciji kartice i da je nista ne gusi, posto se isto ponasa na bilo kom mestu u rigu.

Sta moze biti problem? Naisao sam na neki clanak gde lik tvrdi da je imao slican problem i da ga je resio zamenom termalne paste. Ima li jos neko neku ideju?

Isti slucaj imam i ja... undervoltovane na 1.025... 2 rade na 65 C sa 50% kulerom, a jedna 75 C sa 65% fan... nisam probao to sa pastom...

Kuler lose naleze na GPU....... zamni pastu pa vidi i obrati paznju po novoj pasti ako ne pomogne kad skines jel dobro legla, istisnula pastu podjednako

problem sa MSI karticama je sticker na jednom od cetiri srafa koja je potrebno skinuti da bi se zamenila pasta... tj verovatno i gubitak garancije :(

Evo ja sam zamenio pastu, spustio voltažu na .956mW... i opet nisam zadovoljan... dalo je rezultata ali i dalje nije dobro.

Pogledajte prilog 139712

Fanovi na 50%.

Poslednja izmena:
Evo ja sam zamenio pastu, spustio voltažu na .956mW... i opet nisam zadovoljan... dalo je rezultata ali i dalje nije dobro.

Pogledajte prilog 139712

Fanovi na 50%.

pa ovo ti je vec ok, ne mozes ocekivati da karta koja je OC i u full load-u radi nesto znatno hladnije i na manjem broju rpm-a .....

edit:

mogo bi samo da ukljucis u cgmineru temp target i da ga namestis na recimo 75C tako bi ti obe karte odrzavale istu temeraturu sa najmanjim brojem rpm-a za istu ...

Poslednja izmena:
pa ovo ti je vec ok, ne mozes ocekivati da karta koja je OC i u full load-u radi nesto znatno hladnije i na manjem broju rpm-a .....

Naravno da mogu... pa nije mi ovo prva 280x i jedina koja radi preko 70 stepeni sada. Spustanje gpu core ne daje nikakve rezultate po temp.
Jedino sto sam video gore od ovoga je gbt.

Naravno da mogu... pa nije mi ovo prva 280x i jedina koja radi preko 70 stepeni sada. Spustanje gpu core ne daje nikakve rezultate po temp.
Jedino sto sam video gore od ovoga je gbt.

ja sam imao ASUS-e 280x i to one V2 (deblje sa kulerom od 7970) pa su i oni isli u 70C i ~1800rpm na 1.1V 1100/1500 za poznatih ~740kh/s, sad sve kartice koje imam drzim na 75C i kad vidim ventove ispot 2000rpm ja sam zadovoljan ...

Vrh Dno