Šta je novo?

GREE klima uredjaji

A koju bese ti imas Ultru i Pro, 12 ili 18 i koliko kvm ti svaka od njih greje?
Ima u mojim starim postovima detaljnije. Obe 12ce. Amber Ultra 12 pokriva 45 km a Amber Pro 12 oko 35 m2.
Ultra 12 je kapacitetom veća pa zato pokriva d.boravak, spavaću, kuhinju, trpezariju, hodnik, kupatilo. Pro 12 je manjeg kapaciteta i pokriva 2 dečije sobe i manji hodnik. Stan nepunih 80 m2, prilično razuđen i zato su morale 2 klime. Parno grejanje. Klime služe za povremeno dogrevanje i kao rezervna varijanta. Možda i zavrnemo radijatore i pređemo na klime, ko zna. Čini mi se kao dobra ideja ali zasad teramo po starom...inercija...

Poslednja izmena:
Lažem, koje dogrevanje. Kad rade od 22h do 3 ujutro, radijatori su već hladni. Tako da moraju da greju. I to odrade odlično. Brzo i efikasno. A inače ih uključujemo samo kad je -. Kad smo u plusu danima ih ne palim. Nemam potrebu.

Lažem, koje dogrevanje. Kad rade od 22h do 3 ujutro, radijatori su već hladni. Tako da moraju da greju. I to odrade odlično. Brzo i efikasno. A inače ih uključujemo samo kad je -. Kad smo u plusu danima ih ne palim. Nemam potrebu.
Cekaj, ti kad je plus grejes se na radijatore a kad je minus palis dodatno i klime, jer radijatori ne mogu dovoljno da zagreju, tako sam te razumeo, ili si mislio obrnuto!

Cekaj, ti kad je plus grejes se na radijatore a kad je minus palis dodatno i klime, jer radijatori ne mogu dovoljno da zagreju, tako sam te razumeo, ili si mislio obrnuto!
Ja kako sam njega razumeo od ranije da ima centralno ali uvece se gasi centralno... A klime pali od 22 do 03 ali to samo kad je minus! Ako je u plusu preko nocu onda prde klime
Mislim da rece takodje da ima dobru izolaciju i pvc
Normalno onda da ce to da odrade odlicno klime kad je stan vec zagrejan i klime moraju samo da odrzavaju temp.
Sa takvu kombinaciju mogla bi i najjeftinija tcl da odradi odlicno posao...

Ja kako sam njega razumeo od ranije da ima centralno ali uvece se gasi centralno... A klime pali od 22 do 03 ali to samo kad je minus! Ako je u plusu preko nocu onda prde klime
Mislim da rece takodje da ima dobru izolaciju i pvc
Normalno onda da ce to da odrade odlicno klime kad je stan vec zagrejan i klime moraju samo da odrzavaju temp.
Sa takvu kombinaciju mogla bi i najjeftinija tcl da odradi odlicno posao...
Tako je
Meni je majstor rekao da bi 2 Amber pro 12 završile posao lagano. Ali sam se ipak odlučio za 1 ultra u većem delu stana i Pro za dečije sobe. I verovatno je u pravu. Ultra sam uzeo zbog kapaciteta. Hoću da 45 m2 ohladi ili zagreje za 15 minuta. I to radi bez problema.

Stan je sa centralnim grejanjem. I dobro je...i skupo😀. Ali to je to. Prihvatam to kao neminovnost. U međuvremenu, imali smo iskustvo da je jedne godine pukao toplovod pa je bilo "drž ne daj" za grejanja. Pali klimu (standardnu smo imali), uljani radijator..., posmrzavasmo se, a deca mala, jedno beba. I tad sam kupio 2 panelna radijatora koji su solidno odradili. Posle smo stavili stiropor 5cm iznutra. A u oktobru smo stavili PVC, malo izrenovirali. Ćerka dobila svoju sobu itd...i stavili 2 klime. Ali posle onog smrzavanja hteo sam da budem siguran da na klime mogu da grejem stan ako centralno opet nekako crkne. I sad razmišljam o opciji da zavrnemo ventile na radijatorima i da se grejemo na klime. Zato što vidim da je to izvodljivo a mislim i da bi bilo jeftinije. Samo me mrzi da se isprobavam i nemam baš vremena za to. I ne BiH da se deca smrzavaju dok ja eksperimentišem. Ali ko zna. Možda i probam. A možda je već neko probao pa saznam tuđđa iskustva.

Jeftinije je grijanje na klime tu nema price. Imas masu iskustava o tome. No komfor je neuporediv.
Barem iz mog iskustva sa obe vrste grijanja.
Opet sve je to nekako subjetivno, ne smetaju svima iste stvari.

Sve zavisi kako ko dozivljava komfor. Ja sam imao centralno na pelet i grijanje je radilo od jutra do 10 uvece. Meni je recimo smetalo ujutru onih sat dva dok se temperatura ne izjednaci, također puckatanje radijatora ujutru me budilo kada krene grijanje.
Također ciscenje peci i borba sa sve cesce losim peletom mi je bila na vrh glave. Dobro sa gasom je druga prica.

Sa klimom mi je skoro ista temperatura 24h, meni konkretno puhanje ne smeta, dobro su mi pozicionirane klime pa ne smeta nimalo, citav stan je pokriven a rijetko kad obe idu u defrost pa se i to nesto ne osjeti...

Sa druge strane nekom ovo dvoje bas smeta, također ima ljudi koji su navikli na sporet na drva i nije im to to ako u kuci nije blize 30 :)

Dobio prvi račun sa klimom (Cosmo regular 18) pa evo prvi utisci (izolovana kuća oko 90m2).

Dok je bio minus cijeli dan (od -2 do -7) i tako 4-5 dana konstantno, nije mogla grijati prostor. ulazila u DF svakih 45-50min, tako da sam morao jednu vatru dnevno u kaminu naložiti, međutim meni je to sasvim prihvatljivo. Neko ne bi ni ložio, ali ja živim na način da sam u šorcu u kući, neovisno o vanjskoj temp, što znači da u kući mora biti oko 24c (+-1). Ako je preko dana par sati temp u plusu, onda može ugrijati neovisno što je naveče i ujutro minus. U tim situacijama ulazi u DF svakih cca 2h, nekad i rijeđe.

Dok sam na poslu držim je na 22c i fan 3 ili auto. Kad dođem kući i dok ne legnem spavat (16h-23h) onda je na 27c i max fan ili ako je toplo onda fan 4. Čak i prozor otvorim zbog pušenja, i kada zatvorim u roku od 10-15 min ugrije. Kada legnem spavat onda je na 23 i fan auto. Pokušavao sam na 25c i max fan ali nije to to.

Januarski račun za struju pokazao 914kwh potrošnju. Trošim bez nje oko 250 do 300kwh tako da je ona oko 600-650kwh potrošila, odnosno u prosjeku manje od 1kw po h. Obzirom da je januar obično najhladniji, kuća je na 450m nadmorske visine, 10m udaljeno od nje teče potok, a postoje i podzemne vode (pišem ovo zbog vlage), i samo je jedna klima na ovu kvadraturu, mislim da je potrošnja sasvim prihvatljiva. Da ubacim još jednu 12-ku, mislim da bi još manje trošio struje, ali za sada je meni i ovo sasvim ok. Dobar raspored kuće tako da može cijelu kuću ugrijati. Mislio sam da neće moći wc ugrijati jer su pločice do plafona i takav zid se teže ugrije, ali nemam čak ni s tim problema.

I imam jedno pitanje, da li kod gree mora cijev od vanjske do unutrašnje biti 3m i kakve su posljedice ako nije tako? Kod mene možda ima 1m.

Dobio prvi račun sa klimom (Cosmo regular 18) pa evo prvi utisci (izolovana kuća oko 90m2).

Dok je bio minus cijeli dan (od -2 do -7) i tako 4-5 dana konstantno, nije mogla grijati prostor. ulazila u DF svakih 45-50min, tako da sam morao jednu vatru dnevno u kaminu naložiti, međutim meni je to sasvim prihvatljivo. Neko ne bi ni ložio, ali ja živim na način da sam u šorcu u kući, neovisno o vanjskoj temp, što znači da u kući mora biti oko 24c (+-1). Ako je preko dana par sati temp u plusu, onda može ugrijati neovisno što je naveče i ujutro minus. U tim situacijama ulazi u DF svakih cca 2h, nekad i rijeđe.

Dok sam na poslu držim je na 22c i fan 3 ili auto. Kad dođem kući i dok ne legnem spavat (16h-23h) onda je na 27c i max fan ili ako je toplo onda fan 4. Čak i prozor otvorim zbog pušenja, i kada zatvorim u roku od 10-15 min ugrije. Kada legnem spavat onda je na 23 i fan auto. Pokušavao sam na 25c i max fan ali nije to to.

Januarski račun za struju pokazao 914kwh potrošnju. Trošim bez nje oko 250 do 300kwh tako da je ona oko 600-650kwh potrošila, odnosno u prosjeku manje od 1kw po h. Obzirom da je januar obično najhladniji, kuća je na 450m nadmorske visine, 10m udaljeno od nje teče potok, a postoje i podzemne vode (pišem ovo zbog vlage), i samo je jedna klima na ovu kvadraturu, mislim da je potrošnja sasvim prihvatljiva. Da ubacim još jednu 12-ku, mislim da bi još manje trošio struje, ali za sada je meni i ovo sasvim ok. Dobar raspored kuće tako da može cijelu kuću ugrijati. Mislio sam da neće moći wc ugrijati jer su pločice do plafona i takav zid se teže ugrije, ali nemam čak ni s tim problema.

I imam jedno pitanje, da li kod gree mora cijev od vanjske do unutrašnje biti 3m i kakve su posljedice ako nije tako? Kod mene možda ima 1m.
Nije samo kod Gree obaveza 3m već i kod drugih proizvođača. Pisano je dosta o tome. Manje vibracija, bolje grejanje (nekad) itd itd.. Neke klime neće nekad uopšte da rade kako treba ispod 3m cevi.

I imam jedno pitanje, da li kod gree mora cijev od vanjske do unutrašnje biti 3m i kakve su posljedice ako nije tako? Kod mene možda ima 1m
U pravu je ovo sto rece kolega iznad ali isto tako u 90% situacija nista joj nece faliti, to je jako mala razlika u pritisku i ne bi smjelo praviti problem, najvise se to forsira zbog prenosa vibracija i fleksibilnosti kada je duza cijev.
Kod mene 2 klime jedna 2m, jedna metar i po, godinama rade najnormalnije

Gree obicno daje cevi i izolaciju od 3 metra

Tako je. I zato ne razumem kad skrate na 1m. U redu, može i tako. Ali bilo je puno slučajeva da posle ispadne neki problem. Kad već ima ugradi to što ima. Moja majka u stanu 2 Gree Pular moglo je da se skrati na 1,5 m. Majstori namotali višak i stavili iza spoljne jedinice . Kod mene u stanu sam doplatio dužu instalaciju. Za 1 klimu 2 dodatna za 2. Klimu 3 dodatna metra. (Amber Ultra i Amber Pro)

Evo kako to kod mene izgleda. Unutrasnja odma s druge strane zida.
Također, mjerio sam temperaturu na izlazu. Namjestio 30c i fan 80%. Pokazuje mi od 43 do 45c. Jel to ok tako?20250209_135531.jpg20250209_135514_HDR.jpg

Evo kako to kod mene izgleda. Unutrasnja odma s druge strane zida.
Također, mjerio sam temperaturu na izlazu. Namjestio 30c i fan 80%. Pokazuje mi od 43 do 45c. Jel to ok tako?Pogledajte prilog 479899Pogledajte prilog 479900
Ona bi na 30c trebala da bljuje vatru. To je malo. Vidi kad je ugasis na nekih 10min iz uticnice i onda ponovo upalis, stavi na 30c i fan 3 pa onda izmeri izduv. Trebalo bi da ide na 55+, moja dostize 65-66 nekad.

Dali ima neko problem sa wifi, radilo bas dugo i sad puklo i nikako da se poveze Gree Muse

Videcu dal je na Violu isti modul da probam dal je do njega , na Violu radi bez greske

Taj wifi modul na Gree je smece. Svako malo se odveze, pa moras ponovo da dodajes uredjaj.

Nema jos tacne informacije oko modulacije za Clivia 12! jedan clan napisao da je uhvatio na 250w i ja uhvatim Amber 9 Premium i Muse Comfort na 250w ali posle DF ;)
Takodje isto dzabe kad postave samo potrosnju itd. odkuda moze mi da znamo da li radila konstantno i potrosila 7-8kwh ili odradila 10x on/off
Jedino sto smo videla po grafikoni je da Clivia 18 spusta do 400w i malo nize i da mu prosek opet na kraju izadje na oko 600w za 1h sto je za 18btu OK

Poslednja izmena:
Šta se iz prve ruke zna o Gree Clivia 12 GWH12AUCXB-K6DNA1A?
Ovo što sam kratko gledao po temi, nema nekih posebnih zamerki, modulacija se ne zna još uvek?
Jedina zamerka kod clivija modela je plastika potrosnja i modulacija slicna bivsoj amber comfort 12 cak bi mozda pomislio kopi paste

Jedina zamerka kod clivija modela je plastika potrosnja i modulacija slicna bivsoj amber comfort 12 cak bi mozda pomislio kopi paste
Druze nista te ne razumem :LOL:
Sta je sa plastikom? Krckanje tokom DF?
I kakva potrosnja i modulacija slicne Amber Comfort?
Kad je Amber Comfort bila retko jedna krstena klima od Gree sto je isla ispod 200w

Poslednja izmena:
Edit:
Tek sad sam video da verovatno mislis da je modulacija slicna kao na staru Amber Comfort...
E sad samo ko ima Tapo i da vidimo grafikon da se to moze potvrdi :)

Edit:
Tek sad sam video da verovatno mislis da je modulacija slicna kao na staru Amber Comfort...
E sad samo ko ima Tapo i da vidimo grafikon da se to moze potvrdi :)
Ja sam dole kod mojih hvatao na toliko a pricao sa jednim likom da su najslicniji delovi amber comofrta sada kod clivije sta je time mislio ne znam

Nazad
Vrh Dno