Aleksandar!
Zapažen
- Učlanjen(a)
- 01.12.2024
- Poena
- 5
Nemam pojma, nemam taj pametni utikač, samo aplikaciju.Misli na modulaciju, na koliko najniže radi, 250 wati, 400 wati?
Nemam pojma, nemam taj pametni utikač, samo aplikaciju.Misli na modulaciju, na koliko najniže radi, 250 wati, 400 wati?
Kod klime je bitno da dobro radi, hladjenje, grejanje, sto manje defrosta, modulacija, i to ne mora da spusta u patos, da se ne kvari, sve ostalo nebitno, pogotovu to koliko trosi. Pa ne trosi ona, trosi prostor, ona samo dodaje izgubljeno, a to koliko je efikasna moze da varira 10 tak procenata od klime do klime..Ja se više ne opterećujem sa tim stvarima oko potrošnje klime ,modulacije i ostale zaje.ancije.Bitno da radi kako treba i da dobro greje.I u svakom slučaju je bolja i jeftinija od drva.Pozdrav za sve..
Koja ti je to treca tarifa?Kupio sam Gree Cliviu 12 kod zeninih u stanu, stize do kraja nedelje i odmah se montira. Cekam da vidim majstor valja li i kako radi ta klima pa cu odmah da uzmem i za kod mene kuci ako valja. Kod zeninih u stanu su stavljeni novi prozori i trenutno se greje sa TA pec 4 kW 30-ak kvadrata dnevna i kuhinja, tu ne ocekujem probleme mada je njima hladnjenje bitnije. TA se puni na trecu tarifu pa prakticno ne kosta nista i vecinu vremena odrzava 21-2 stepena bez duvanja.
Kod mene kuci je primarno grejanje jer se osim na drva nikad krsteno nismo grejali. TA pec 6 kW ne moze bez duvanja da drzi preko 17-18 stepeni na minusu, a kad krene da duva pregreva pa je ugodjaj katastrofa. Ideja mi je da TA ostane jer je i kod mene na trecu, a klima da dogreva i drzi koliko toliko stabilnih 21-2 stepena u tih 30ak kvm. Javljam utiske.
Pojma nisam imao da to postoji iskreno..fala na obavestenjuTo je ekskluzivitet svega par gradova u Srbiji, izmedju ostalog i Smederevske Palanke. To ti je x sati denvno, mislim recimo 8 gde u random* vremenskim intervalima u toku 24 sata imas jeftinu struju koja se tarifira nezavisno od normalne jeftine struje. To znaci da imamo i posebno brojilo za tu tarifu kao i poseban racun svakog meseca.
*Nije bas random, manje vise je uvek u istim vremenskim intervalima, ali zakonski Elektromorava nije u obavezi da isporuci u predefinisanom periodu u toku dana.
Trecu tarifu ima samo par gradova, cena je ista kao jeftina druga tarifaTo je ekskluzivitet svega par gradova u Srbiji, izmedju ostalog i Smederevske Palanke. To ti je x sati denvno, mislim recimo 8 gde u random* vremenskim intervalima u toku 24 sata imas jeftinu struju koja se tarifira nezavisno od normalne jeftine struje. To znaci da imamo i posebno brojilo za tu tarifu kao i poseban racun svakog meseca.
*Nije bas random, manje vise je uvek u istim vremenskim intervalima, ali zakonski Elektromorava nije u obavezi da isporuci u predefinisanom periodu u toku dana.
Ja koliko znam svako ima zelenu zonu do 600 kw plava do 1600 i crvena preko 1600. Samim tim od 11 nocu do 7 ujutru je jeftina struja tipa ako je ovo 14 nocu je 3 din. To bi svako trebalo tako imatiTrecu tarifu ima samo par gradova, cena je ista kao jeftina druga tarifa
Te peci cuvaj daleko jeftinije nego klima ,
Ama najbolja kobinacija imati sto vise opcija . Parno pelet cvrsto gorivo struja pa kombinuj. Sad su poceli u kotolove za pelet ugradjivati da mogu i na struju. Kad je jeftina tarifa. Samo mi imamo klime pa nam netreba toPodrzavam ideju da se grejes na kombinaciju TA pec/klima. Ja sam u stanu sad kad su bili minusi upalio TA pec da se puni nocu, i potrosnja klime je opala za 50% u toku dana kad je skupa struja.
Ne verujem da ce se mnogo odraziti na racun, vise sam to uradio zbog sigurnosti ako nestane struje, posto nemam drugu alternativu.
A jeste li oslobodjeni placanja rts takse za to posebno brojilo, ili vam dvostruko zaracunavaju?Tacnije 350, 1600 i 1600+. Treca tarifa je nesto drugo. To je zaseban strujni prikljucak, znaci mi u Palanci imamo dva strujomera, taj drugi ima samo jeftinu struju. Razlika u odnosu na jeftinu struju je sto ti elektrodistribucija, Elektromorava u ovom slucaju, ne garantuje da ces imati svaki dan x sati tu struju i da je vremenski interval predefinisan i fiksan. Koliko je x sad ne znam iz glave, ali bar 8 sati dnevno. Ja koliko pamtim preko 30 godina, jako retko se desavalo da prodje dan, a da je nema. Ranije se poklapala sa obicnom jeftinom strujom, znaci nocu, sad vidim da je ujutru od 8 do 11 recimo, pa onda od 13 do 16 pa kasno uvece jos par sati. Ta struja se tarifira identicno obicnoj, znaci cena i zone su iste, samo se potrosnja ne mesa sa obicnom.
Sto se kucne instalacije tice, ljudi koji to koriste odaberu uticnice u objektu koje ce biti na trecu i elektricar im to razvede. Nakon toga se ne pipa vise nista i sve funkcionise out of the box. Klasicni slucajevi koriscenja su TA peci i bojleri.
Mora zalba za oslobadjanje , prvih dana kad uveli takce bilo je lako sad malo teze mora overa kod notara a to kostaA jeste li oslobodjeni placanja rts takse za to posebno brojilo, ili vam dvostruko zaracunavaju?
Imam je od septembra prošle godine, Koristim nju za grejanje nekih 45 kvadrata stan. Odlična je, ali imam i solidnu izolaciju i spoljnu i unutrašnju.Kupio sam Gree Cliviu 12 kod zeninih u stanu, stize do kraja nedelje i odmah se montira. Cekam da vidim majstor valja li i kako radi ta klima pa cu odmah da uzmem i za kod mene kuci ako valja. Kod zeninih u stanu su stavljeni novi prozori i trenutno se greje sa TA pec 4 kW 30-ak kvadrata dnevna i kuhinja, tu ne ocekujem probleme mada je njima hladnjenje bitnije. TA se puni na trecu tarifu pa prakticno ne kosta nista i vecinu vremena odrzava 21-2 stepena bez duvanja.
Kod mene kuci je primarno grejanje jer se osim na drva nikad krsteno nismo grejali. TA pec 6 kW ne moze bez duvanja da drzi preko 17-18 stepeni na minusu, a kad krene da duva pregreva pa je ugodjaj katastrofa. Ideja mi je da TA ostane jer je i kod mene na trecu, a klima da dogreva i drzi koliko toliko stabilnih 21-2 stepena u tih 30ak kvm. Javljam utiske.
Klime su čudo!Super, nadam se da ce i njima i nama biti ok. Oni su ljudi u godinama i najvise se plase direktnog duvanja. Valjda to nece biti dealbreaker, ja nikad u zivotu nisam imao klimu pa ni sam ne znam da li je to danas opravdani strah. U par navrata sam provodio malo vise vremena sa klimom na letovanjima i tu moram da priznam da jeste bio problem u spavacim sobama, ali pitanje je i kakve su te klime tamo bile i da li sam ja uopste znao da podesim to na najbolji nacin.
Biće. Strpi se malo...😀. Pa kad udari -37*!!!!! Kad zaveje za 1. maj.Ima li df![]()
samo redovno ćisti (operi) filter brzo se nahvata prašina, bar jednom mesečnoSuper, nadam se da ce i njima i nama biti ok. Oni su ljudi u godinama i najvise se plase direktnog duvanja. Valjda to nece biti dealbreaker, ja nikad u zivotu nisam imao klimu pa ni sam ne znam da li je to danas opravdani strah. U par navrata sam provodio malo vise vremena sa klimom na letovanjima i tu moram da priznam da jeste bio problem u spavacim sobama, ali pitanje je i kakve su te klime tamo bile i da li sam ja uopste znao da podesim to na najbolji nacin.
I sad drzis Amber Pro na 27 a Ultru na 25 i onda rade isto, odlaze i jedna i druga posle 2 sata u DF i obe rade DF po 5 min?! Trebao si znaci samo na Pro da podesis 2 stepena vise od Ultra zbog te cevi od grejanja da bi radile podjednako?!Pošto ste se uželeli priče o DF, kratko par reči. Elem, Čudio sam se da Amber Pro radi neke duge DF, po 20-30 pa i više minuta. A Ultra bude 5 min. I tako se ja jedne noći vrtim oko Pro i ona nikako da počne da radi...40 i više minuta. Obe podešene na 25*C. Ultra na sat i po, do 2 ulazi u DF i za 5 min završi a Pro, ništa. Mrtva. I ja konačno ukopčam, podignem na 27*C I krene da radi paralelno sa Ultrom. Sve isto, radi skoro 2 sata, pa 5 minuta DF. Podignem pogled iznad nje i nađem razlog. Cev od grejanja ide na 5 cm iznad nje i bez obzira što je noć, vrti mlaku vodu celu noć i greje vazduh iznad nje i senzor prepoznaje kao da je soba zagrejana na 25*. 😀
Kako sam ga ja razumeo, Amber Pro uradi defrost za 5 min i onda ceka da padne temp da bi opet poceo da radi, a temp nikako da padne posto ima iznad cev koja ga greje pa ga laze da ne treba da greje, zato se tripovao da mu defrost traje po pola sata 😅Kako ne razlikujete mirovanje i defrost. Ocigledno je klima ulazila u rezim mirovanja jer joj senzor kaze da je nabila temperaturu.
Mozda probati sa ifeelom i ocitanjem temperature na daljinskom(mora bitk uperen u klimu, van direktnog strujanja i ne predaleko)
DaI sad drzis Amber Pro na 27 a Ultru na 25 i onda rade isto, odlaze i jedna i druga posle 2 sata u DF i obe rade DF po 5 min?! Trebao si znaci samo na Pro da podesis 2 stepena vise od Ultra zbog te cevi od grejanja da bi radile podjednako?!
Razlikujem sada, a tada sam mislio da radi dug DF. A onda sam ukopčao da je u mirovanju, podigao za 2 stepena i to je to. Ja sam na poslednjem spratu pa cevi za sistem ispuštanja viška vazduha iz sistema idu kroz moj stan. Jedna ide iznad Pro. Iznad Ultre nema. I tu je razlika od 2 stepena.Kako ne razlikujete mirovanje i defrost. Ocigledno je klima ulazila u rezim mirovanja jer joj senzor kaze da je nabila temperaturu.
Mozda probati sa ifeelom i ocitanjem temperature na daljinskom(mora bitk uperen u klimu, van direktnog strujanja i ne predaleko)
Upravo tako. Još sam napisao u grupi🥴. Ali ajde da DF traje 20 minuta, pola sata ali kad je taj period trajao 45 minuta i više, shvatio sam da nije DF. Podigao za 1stepen, ništa. Onda za 2 i gle čuda, počela da radi. I tako...sad je držim na 2 stepena razlike u odnosu na Ultru i to bi bilo to. Neću da se mlatim sa I feel-om. Možda na leto sa hlađenjem....Kako sam ga ja razumeo, Amber Pro uradi defrost za 5 min i onda ceka da padne temp da bi opet poceo da radi, a temp nikako da padne posto ima iznad cev koja ga greje pa ga laze da ne treba da greje, zato se tripovao da mu defrost traje po pola sata 😅
Upravo tako. Još sam napisao u grupi🥴. Ali ajde da DF traje 20 minuta, pola sata ali kad je taj period trajao 45 minuta i više, shvatio sam da nije DF. Podigao za 1stepen, ništa. Onda za 2 i gle čuda, počela da radi. I tako...sad je držim na 2 stepena razlike u odnosu na Ultru i to bi bilo to. Neću da se mlatim sa I feel-om. Možda na leto sa hlađenjemKako sam ga ja razumeo, Amber Pro uradi defrost za 5 min i onda ceka da padne temp da bi opet poceo da radi, a temp nikako da padne posto ima iznad cev koja ga greje pa ga laze da ne treba da greje, zato se tripovao da mu defrost traje po pola sata 😅
Nije Pro uopšte ni radio DF, ja sam bio u zabludi. Nego je klima mislila da je postigla 25 i jednostavno ušla u mirovanje. Kakav crni DF...a ja mislio da klimi nešto fali. Da li da zovem majstora ili ne!?!! 😂 Onda sam je malo ispratio šta i kako radi i našao u čemu je stvar. Trebalo mi je vremena zato što ne koristim klime stalno, već 1 do 2 put nedeljno za dogrevanje, uglavnom posle 22h.Kako sam ga ja razumeo, Amber Pro uradi defrost za 5 min i onda ceka da padne temp da bi opet poceo da radi, a temp nikako da padne posto ima iznad cev koja ga greje pa ga laze da ne treba da greje, zato se tripovao da mu defrost traje po pola sata 😅
A koju bese ti imas Ultru i Pro, 12 ili 18 i koliko kvm ti svaka od njih greje?Upravo tako. Još sam napisao u grupi🥴. Ali ajde da DF traje 20 minuta, pola sata ali kad je taj period trajao 45 minuta i više, shvatio sam da nije DF. Podigao za 1stepen, ništa. Onda za 2 i gle čuda, počela da radi. I tako...sad je držim na 2 stepena razlike u odnosu na Ultru i to bi bilo to. Neću da se mlatim sa I feel-om. Možda na leto sa hlađenjem
Nije Pro uopšte ni radio DF, ja sam bio u zabludi. Nego je klima mislila da je postigla 25 i jednostavno ušla u mirovanje. Kakav crni DF...a ja mislio da klimi nešto fali. Da li da zovem majstora ili ne!?!! 😂 Onda sam je malo ispratio šta i kako radi i našao u čemu je stvar. Trebalo mi je vremena zato što ne koristim klime stalno, već 1 do 2 put nedeljno za dogrevanje, uglavnom posle 22h.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari