Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Ima li kod nas da se kupi taj model?

@EmaXx

@maxy samo taj novi model i ima da se kupi pise na nalepnici od spoljasnje koji je model, spoljasnja je manja i laksa. Negde sam procirao da drzi kapacitet na 90% na -10.

Prilozi

• received_191519709816782.jpeg
    received_191519709816782.jpeg
    38.3 KB · Pregleda: 180
Imam dve Gree Viola klime u stanu,nemogu ni sa jednom da se povezem na Gree+ aplikaciju.Da li postoji neka druga aplikacija koja bi mogla da upravlja sa klimamama?

@EmaXx

@maxy samo taj novi model i ima da se kupi pise na nalepnici od spoljasnje koji je model, spoljasnja je manja i laksa. Negde sam procirao da drzi kapacitet na 90% na -10.

Ja imam taj model od pre par meseci, Muse Pro Wifi 12, ali novi model. Spoljašnja i unutrašnja jedinica su proizvedeni juna meseca. Spoljašnja je dosta manja od starijih standardnih verzija, serviser nije verovao da je u pitanju 12-ica, a sam je rekao kako je od svojih kolega čuo da imaju znatno bolji kompresor. Klima radi 24/7 i držim je na 22-23 stepena, grejem preko 40 kvadrata neizolovane kuce(samo PVC stolarija u dnevnoj), dnevnu sobu + hodnik i kupatilo. Zapravo moji roditelji se sada greju koristeći ovu klimu i noću je samo postave na SLEEP, prvi stepen, danju je sve vreme na I FEEL. Prošli mesec im je za struju stiglo oko 1200 din. više nego sto inače trose i računaju da je toliko otišlo na klimu, ali nemaju merače pa da precizno to izračunaju, ovo je previše gruba procena. Za sada su veoma zadovoljni, mada zima nije ni krenula, ali svakako će sa njom moci da greju dnevnu i hodnik i kada bude bio minus, pitanje koliko ce trošiti tada to zadovoljstvo. Greju se na drva mnogo godina i sada im je ovo kao banja kada ustaju u toploj kuci i temperatura je maltene konstantna čitav dan.

@maxy mi je preporučio na drugoj temi kada sam pitao za dva Gree modela i jedan Bergen koji da uzmem matorcima.

Moj kum takođe ima identičan model, greje gotovo istu kvadraturu, ali je u pitanju stan sa solidnom izolacijom, 24/7 je na 23 stepena klima i prezadovoljan je za sada, ali se on daleko više razume i on je i najviše uticao da kupim isti model.

Na drugoj temi(opšta diskusija o klimama) sam pisao detaljno o svemu ovome i gde i kako sam je našao za oko 58.5k (iako je i dan-danas u Gigatronu i EnergyNetu 68-69k) kao i da sam ugradnju platio 60 evrića i kako sam se jurio sa EnergyNet serviserima zbog petogodišnje garancije... Serviser je odradio posao kao što možete da vidite na slikama, čak je probušio i oluk da pusti crevo kroz njega - pravi inženjerski pristup 😉...

Pozdrav za sve forumaše koji vole pirinač na meniju 😎

Prilozi

• IMG_20211010_110952.jpg
    IMG_20211010_110952.jpg
    224.7 KB · Pregleda: 159
  • IMG_20211010_064924.jpg
    IMG_20211010_064924.jpg
    118.4 KB · Pregleda: 149
  • IMG_20211010_053645.jpg
    IMG_20211010_053645.jpg
    226.2 KB · Pregleda: 142
Poslednja izmena:
Nećeš imati neke koristi od tog creva u oluku.. kada krenu mrazevi, sve to moraš počupati.

@m_antic87
Da li možda imaš informacije o potrošnji i koliko nisko ide?
Taj info će biti od koristi ljudima na forumu.

Evo potrosnja moje dve viole od prosle godine za stan od 55m² PVC stolarija.Najveci racun za struju oko 7000 dinara,preko leta oko 4000 dinara.
Jedina zamerka na klimu sto meradi aplikacija 😤
Evo potrosnja dve Gree Viole 12,stan 55m² PVC stolarija,zidovi neizolovani.
Racun za struju zimi oko 7000 dinara a preko leta oko 4000 dinara.Sa klimamama sam prezadovoljan jedina mana sto vise nemogu da ih povezem na aplikaciju 😤

Prilozi

• Screenshot_20210515-135559_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135559_Shelly.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 83
  • Screenshot_20210515-135604_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135604_Shelly.jpg
    76.9 KB · Pregleda: 58
  • Screenshot_20210515-135608_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135608_Shelly.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 43
  • Screenshot_20210515-135613_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135613_Shelly.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20210515-135616_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135616_Shelly.jpg
    75.1 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_20210515-135620_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135620_Shelly.jpg
    77.3 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot_20210515-135625_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135625_Shelly.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_20210515-135559_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135559_Shelly.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_20211127-224728_Shelly.jpg
    Screenshot_20211127-224728_Shelly.jpg
    71.5 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20211127-224724_Shelly.jpg
    Screenshot_20211127-224724_Shelly.jpg
    70.9 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20211127-224720_Shelly.jpg
    Screenshot_20211127-224720_Shelly.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_20210515-135625_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135625_Shelly.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_20210515-135620_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135620_Shelly.jpg
    77.3 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_20210515-135616_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135616_Shelly.jpg
    75.1 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_20210515-135613_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135613_Shelly.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_20210515-135608_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135608_Shelly.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_20210515-135604_Shelly.jpg
    Screenshot_20210515-135604_Shelly.jpg
    76.9 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
@bombaš Dobro si ukazao na ovo, nemam iskustva sa klimama za kućne potrebe, ali ovo će se definitivno desiti kad udari jači minus. Nema šta da se čupa, samo se izvadi crevo iz oluka, jer crevo nije zapečaćeno tu i generalno ovo nije nikakav problem, to mogu da odradim kad god, ali ispoštovaću servisera još neko vreme, greota je ne videti ovu kreaciju 😉

@zeka89 Znam da se ovde ljudi najviše bave modulacijama i da bi im ti podaci značili, ali kao što sam pomenuo nemam merače, niti moji nameravaju da ih kupuju. Mogu samo da javim koliki računi stižu za struju kao što sam gore naveo. Klima radi non-stop, evo i gotovo ceo novembar onako kako sam već opisao, mislim da se nijednom nije ugasila kada je postigla zadatu temperaturu, samo izbacuje mlak vazduh koji se jedva oseća u dobrom delu dana. Noću, pošto je na SLEEP režimu, ona održava temp. tu oko jedan stepen ispod zadate i tada je gotovo nečujna.

Iskreno, ja je nisam birao radi uštede, već baš zbog toga što sam od više ljudi dobio informaciju da je dovoljno snažna da može da greje preko 40 kvadrata neizolovanog prostora. Matorci imaju drva kao alternativu uvek, a što se mene tiče čak i samo da je koriste tako da se programira da se uključi ujutru (tipa na -10 ili -15 što su već extremi) i zagreje tipa 2h pre nego oni ustanu i leti za normalno funkcionisanje, pa je kupovina opravdana. Zima nije ni krenula, pa ćemo videti kako će dalje da se ponaša i koliko troši, svako ima svoju računicu. Matorci uvek mogu da kombinuju jer klima nije jedino grejno telo, već samo nešto što potencijalno omogućava da pređu potpuno na grejanje na struju dok EPS ne postavi viziju još većeg profita u odnosu na prethodnu godinu, a svi dobro znamo da je to naše najprofitabilnije preduzeće...

Muse model je možda i najkontraverzniji, pljuvali su ga na više tema i ovde i po drugim forumima, a ja sam ga baš birao zbog pomenutih razloga i zbog iskustava ljudi koji ga već imaju. Nemam iskustva sa tim prethodnim modelom koji je maximalno napljuvan zbog modulacije, ali čini mi se da ova kod mene radi drugačije u odnosu na ono što su ljudi pisali po forumima, a zapravo radi baš onako kako mi je kum opisivao. Tako da ne mogu da kažem nekom da kupi ili ne, dok ne isteramo bar jednu sezonu i podvučemo crtu, ovde prenosim samo iskustva vezana za kupovinu, ugradnju i prve utiske...

Poslednja izmena:
@m_antic87
Tako je, nekome je moduliranje glavni parametar za kupovinu. Ja da sam se bavio modulacijom ne bi uzeo Ambera već sam gledao sirovu snagu. 😁
Hvala na info, nekome će značiti da vide očiglednu razliku u odnosu na Muse od prošle godine.

Stigle temperature oko 0, stigli i prvi defrostovi za Amber. Vidi se da je klima napravljena za niske temperature, kada greje dok je napolju 10+ stepeni, stalno se iskljucuje i ukljucuje. Kad padne temperatura, radi kako bi trebalo da radi, odrzava i van defrosta se iskljucuje jako retko.

Sve u svemu ja sam klimom prezadovoljan, steta sto nema pravih 07 i 09 modela, ne racunam Amber 09 koji je po specifikacijama i ceni prakticno isti kao 12-ca.

Posle godinu dana zamenjena gree muse za novu gree muse komfort. Unutrasnja ista, spoljasnja manja. Na fix fan 2 spusta do 320w i odrzava zadatu. Na fan 1 oko 500w i zna da se ugasi. Primetio sam da ima malo kasnjenje na komande daljinskog upravljaca. Generalno bolje se ponasa od stare muse, ne zalece previse.

@m_antic87 Crevo u oluk gurni tek par mm da udje. Zabodes li dublje imaces zacepljenje od lisca i ostalog biljnog otpada.

Crevo sa sve lulicom iščupati iz tacne, a onda gurati u oluk kako god..

Da, na minusu i u privatnoj kući bolje bez odvodnog creva.

Komšija u mojoj zgradi gurnuo crevo tako da je preprečio oluk i napravio ******. Oko zgrade sve lipe. Bukvalno se blato napravilo unutra.

Ko ima uslove najbolje postaviti nisko, dostupne za održavanje, kondenzat posle defrosta lagano oteče, i ne prska okolo. Ja ih ostavim i po mesec dana bez nadzora kad putujem...
20211202_115208.jpg

Ostavis upaljene da rade (zimi) i kad po 30+ dana niste kuci?
Zasto?
Radi vode da ne popucaju cevi ili ?
Smanjis barem na minimum neki?
Imaju wifi pa da podgrejes kad se vracas?

Pa da, smanjim na 16-17 °C da održavaju, u tom režimu ne troše puno, a kad se vratim za par sati se vrati na 22 °C. Nemam wifi.

Kod tasta sam pokusao sve moguce varijante povezivanja Gree klime na internet.
Jedini nacin na koji se klima poveze bez greske je kad se povezuje na hotspot od telefona.
Na wifi od adsl-a nema sanse...
Probao sam Gree+ aplikaciju, takodje i Ewpe Smart i Tosot+ i nikako da se klima poveze. Takodje sam probao sa vise telefona... bezuspesno
Da li mozda ima veze to sto je Telekom moj adsl prebacio iz duplog NAT-a?
Serviseri su menjali wifi modul, probali ga na drugoj klimi na drugoj lokaciji, tamo se povezuje bez problema...
U firmi imamo desetak gree klima, sve se povezuju na wifi bez problema, tamo je drugi provajder i staticka IP adresa...
Svaka sugestija dobrodosla.

Možda je do tog Telekomovog rutera?! Nisam iz branše telekomunikacija, ali imam predlog.
Poveži neki klasičan ruter na njihov (tp link i sl.) pa probaj preko tog drugog da se nakačiš.

Tast je u dvorisnoj kuci, kod njega je trenutno Xiaomi ruter. Pokusao sam i sa tp link ruterom.
Kao poslednju opciju sam prebacio telekomov ruter kod njega i u nijednom slucaju nisam mogao da povezem klimu na wifi od nijednog pomenutog uredjaja

Dali je ovo dobra kupovina za 65.541 din

GREE Inverter klima MUSE PROFI 12K ,​

kako da znam koj model stari/nov dobar/nije , ili nesto bolje za malo vise novce
Hvala na pomoc

@faraon83
Pisali su negde o frekvenciji rutera 2.4ghz i 5ghz i prijemu klime. Ne sećam se tačno svega, ali prelistaj onu opštu temu, možda tamo nađeš odgovor.
Rekao si da ti se klima kači na hotspot, znači nije problem u modulu na njoj.

Edit:
Proverio sam moj ruter i telefon, oba su na 2.4ghz. Proveri i ti kod tebe u podešavanjima rutera (192.128.... ili kako već).

Poslednja izmena:
Znam za frekvenciju, svi pomenuti ruteri imaju samo 2.4 ghz.

Prelistacu opstu temu, hvala na sugestiji.

Za Gree Muse. Pitah kod uvoznika. Koliko sam razumeo samo je manja SJ,nista tu nije poboljsavano,nego manje kg za jeftiniji transport.
Ne verujem da sam bas toliko lose cuo.
Inace, na pomen reklamacija na pomenuti model mi rekose neku abnormalnu cifru prodatih i kao nesto sitno reklamacija...

Prosečan kupac gleda samo kako klima greje. A nije da se tu baš nije pokazala. Sa onih 800 W na održavanju ljudi su generalno bili prezadovoljni.

Kao što rekoh, Muse je najkotraverzniji model među inverterima, to definitivno. Više puta sam zvao i prodavnice i sam Energy Net i zaista su svi rekli da je to model sa zanemarljivim brojem reklamacija za razliku od nekih mnogo skupljih modela. Da li postoje razlike u radu između starih Muse modela i ovogodišnjeg je veliko pitanje - da je razlika samo u težini spoljne jedinice ja bih to prvi uočio i podelio iskustva sa dosta ljudi koji su pljuvali ovaj model, jer su te informacije svima na raspolaganju. Svakako bi se moglo utvrditi da li postoji razlika ukoliko se testira rad ovogodišnjeg modela i modela iz ranijih godina od strane iste osobe, sve ostalo je "rekla - kazala". Daleko od toga da ga branim i daleko od toga da ga preporučujem nekom. To samo nakon ove zime, pa da vidimo rezime svega.

Moj kum radi u Gigatronu i prodavao je masovno kako Muse starije modele, tako i ovaj iz 2021. On sam je kupio ovaj poslednji, potom je najviše uticao na mene da kupim isti. Obe klime rade identično, onako kako sam ranije pisao. Rade 24/7 i temp. se održava sve vreme. Ko želi da prati modulacije i izvodi matematike potrošnje, verovatno je bolje da zaobiđe ovaj model.

@kalin62 Moj savet za kupovinu - prikupi najpre dobro informacije od ljudi koji koriste modele koje si uzeo u razmatranje, pre bilo kakve kupovine. Ako planiraš da meriš potrošnju i modulaciju svako malo i ako ti je fokus na ekonomičnosti onda traži tu Violu ili neki drugi model koji ljudi preporučuju za ove potrebe, a ako planiraš da se greješ snažnom klimom i ne brineš što se grejanja tiče, onda ti je za taj novac koji si pomenuo Muse u top 3 što se tiče izbora kako stoje stvari, pogotovo ako imaš neizolovanu kuću/stan kao i ja. U svakom slučaju, ako na kraju odluka ipak padne na ovaj novi Muse, pročačaj još po netu, ti si ga našao za preko 65k, u BC Group je trenutno:

A, oni sami nude mogućnost da spustiš tu cenu i ako malo cinculiraš, spustićeš za par hiljada, a dobiješ isto jer svaka prodavnica će ti to samo prodati, a serviser ti je svakako onaj koji ima Energy Net sertifikat za Gree, dakle ovlašćeni, pogotovo ako planiraš da ti klima bude u garanciji onoliko koliko proizvođač nudi, a Gree nudi 5 god. za sve svoje modele.

Kao što rekoh, Muse je najkotraverzniji model među inverterima, to definitivno. Više puta sam zvao i prodavnice i sam Energy Net i zaista su svi rekli da je to model sa zanemarljivim brojem reklamacija za razliku od nekih mnogo skupljih modela. Da li postoje razlike u radu između starih Muse modela i ovogodišnjeg je veliko pitanje - da je razlika samo u težini spoljne jedinice ja bih to prvi uočio i podelio iskustva sa dosta ljudi koji su pljuvali ovaj model, jer su te informacije svima na raspolaganju. Svakako bi se moglo utvrditi da li postoji razlika ukoliko se testira rad ovogodišnjeg modela i modela iz ranijih godina od strane iste osobe, sve ostalo je "rekla - kazala". Daleko od toga da ga branim i daleko od toga da ga preporučujem nekom. To samo nakon ove zime, pa da vidimo rezime svega.

Moj kum radi u Gigatronu i prodavao je masovno kako Muse starije modele, tako i ovaj iz 2021. On sam je kupio ovaj poslednji, potom je najviše uticao na mene da kupim isti. Obe klime rade identično, onako kako sam ranije pisao. Rade 24/7 i temp. se održava sve vreme. Ko želi da prati modulacije i izvodi matematike potrošnje, verovatno je bolje da zaobiđe ovaj model.

@kalin62 Moj savet za kupovinu - prikupi najpre dobro informacije od ljudi koji koriste modele koje si uzeo u razmatranje, pre bilo kakve kupovine. Ako planiraš da meriš potrošnju i modulaciju svako malo i ako ti je fokus na ekonomičnosti onda traži tu Violu ili neki drugi model koji ljudi preporučuju za ove potrebe, a ako planiraš da se greješ snažnom klimom i ne brineš što se grejanja tiče, onda ti je za taj novac koji si pomenuo Muse u top 3 što se tiče izbora kako stoje stvari, pogotovo ako imaš neizolovanu kuću/stan kao i ja. U svakom slučaju, ako na kraju odluka ipak padne na ovaj novi Muse, pročačaj još po netu, ti si ga našao za preko 65k, u BC Group je trenutno:

A, oni sami nude mogućnost da spustiš tu cenu i ako malo cinculiraš, spustićeš za par hiljada, a dobiješ isto jer svaka prodavnica će ti to samo prodati, a serviser ti je svakako onaj koji ima Energy Net sertifikat za Gree, dakle ovlašćeni, pogotovo ako planiraš da ti klima bude u garanciji onoliko koliko proizvođač nudi, a Gree nudi 5 god. za sve svoje modele.
To je cena u mom kraju , malo me buni nov/stari model neznam kako da prepoznam , po tezini svuda je spoljašnje/unutrašnje 31/11 kg , dali je to stari problematican model ,

Nazad
Vrh Dno