m_antic87
Slavan
- Učlanjen(a)
- 05.01.2013
- Poena
- 215
Mislim da je nabolje da pozoveš prodavnicu i pitaš kada je klima proizvedena i da li je to najnoviji model. Oni to moraju da ti kažu, a ako ne znaju, tražiš onog ko to zna. Ja koliko znam ovaj novi model je ovogodišnji, moja je proizvedena juna ove godine i to jasno piše na klimi i vidi se na slikama koje sam ranije postavio.To je cena u mom kraju , malo me buni nov/stari model neznam kako da prepoznam , po tezini svuda je spoljašnje/unutrašnje 31/11 kg , dali je to stari problematican model ,
Spoljašnja jedinica je dosta manjeg gabarita u odnosu na prethodne standardne Gree modele u rangu 12-ica. Pisao sam i kako je sam Energy Net serviser koji je kod mene ugradio novi Muse komentarisao da mu se prema veličini spoljašnje jedinice to nikako ne uklapa u Muse 12-icu koju je ranije ugrađivao, a njegove kolege su ga već o tome obavestile i neko je od njih lupio ili ne da ova ima bolji kompresor. Dakle, fizička razlika je samo u veličini spoljne jedinice bukvalno, unutrašnje su identične.
BC Group je meni prodao taj novi Muse za 58.5k i za sada sam zadovoljan. Moj kum je uzeo u Gigatronu jer tamo radi pa je i on dobro prošao sa popustima, sredio bi i meni, ali sam ga preduhitrio sa kupovinom jer sa ovima imam dobra iskustva.
Zato ti je moj savet da se ne zaletiš, već za bilo koji model da se odlučiš, zovi prodavnicu pre kupovine, dobro ispitaj šta i kako. Ogroman je jaz u cenama i danas svako može da ti uvali nešto što ne treba. Pazi još i ovo, znači bilo koja prodavnica ima profit da ti recimo ovaj Muse proda za manje od 60k i tada ko zna koliko su u dobitku. A, zamisli sad distributera ili prodavnice koji za to isto odrapljuju ljude gotovo 70k, samo zato što ljudi daju prednost ovlašćenom zastupniku ili imenu neke prodavnice. Moja poenta je da ti od te prodavnice ne zavisiš uopšte, tako da juri naravno manju cenu kada se dobro informišeš. Jer onog trenutka kada je kupiš, dalje se ne zezaš sa prodavnicama već samo sa onima koji ti klimu servisiraju, a da bi imao full garanciju, moraš da juriš servisere koji su bajagi stručni i imaju pečat Energy Neta. I opet taj isti serviser nekog odrapi preko 12k, a ja sam dobio crevo u oluku kao na slici gore i platio to 60 evrića, pa ti sad vidi kakve su sve to smicalice... Zato bez zaletanja i dobro se raspitaj kako za modele i iskustva ljudi, tako i za prodavnice i na kraju same servisere, jer očigledno je solidna razlika u ciframa.
P.S. Perspektivno zanimanje ako neko planira prekvalifikaciju je definitivno serviser klima uređaja. Nije ni to lako, ali kako sami serviseri kažu, u letnjoj sezoni cepaju i po 5 i više ugradnji dnevno, pa vi sad stavite to na papir 😉. Ljudi sve više prelaze na grejanje na inverter klime, struja će svakako rasti, a cena invertera, ugradnje i servisa može samo da skače u skladu sa potražnjom...
Poslednja izmena: