Šta je novo?

Grand Theft Auto V

Nema to veze sa piraterijom. Rockstar ocigledno ima ugovor o vremenskoj eksluzivi sa Microsoft-om i Sony-jem kada je u pitanju GTA fransiza. Zasto to nije slucaj sa Max Payne 3? Pa jednostavno, Max Payne nije poznata kao fransiza koja se prodaje dobro na konzolama.

Zasto Call of Duty nije vremenska eksluziva za konzole? Zato sto Activision nije sklopio takav dogovor, mozda i jesu u proslosti ali to im je donelo nesrecni Call of Duty 3. Uostalom fucka se Acitivisionu i za MS i za Sony. Oni da hoce mogu da urade svoju konzolu ili nesto da iskombinuju sa Valve-om i sklone CoD iz ponude MS/Sony konzola. Jel imate ideju kakav bi to udarac bio za sada popularne konzole. Call of Duty je jaca fransiza od svih eksluzvinih fransiza koje postoje na tim konzolama i to kada se saberu. Nema CoDa na konzoli, konzola ne vredi nicemu.

Poslednja izmena:
Zlatno vreme konzola, barem za ovu generaciju je prošlo. Dobro se prodaju samo one najveće AAA eskluzive, dok se sve ostalo bolje prodaje na PC-u, to je trend za koji se možemo zahvaliti digitalnim distribucijama koje su vratile PC gaming u život.

Zlatno vreme konzola, barem za ovu generaciju je prošlo. Dobro se prodaju samo one najveće AAA eskluzive, dok se sve ostalo bolje prodaje na PC-u, to je trend za koji se možemo zahvaliti digitalnim distribucijama koje su vratile PC gaming u život.

Ocigledno ti imas neke insajderske informacije? Deder ih podeli sa nama...

Digitalna prodaje raste, to je tacno, i tek ce rasti, ali trenutno i pored slicnih user base-a konzola i PC igraca, DALEKO veci procenat konzolasa kupuje svoje igre (naravno tu je problem second hand prodaje i microsoftovih nazi pravila), ali PC je trula platforma, iz korena...Zamisli kad kupim nesto, pa moram da prodjem kroz nekoliko obruca da bi igrao, a nekad i ne uspem da iskoristim svoju licencu, dok na zalivu svaki novi release ima preko 5k sidera, sa danasnjim brzinama mogu u toku dana da dobijem igru za dzabe...i to ljudi najvise traze, pogodnost i pristupacnost, zato je steam napravio revoluciju u PC community-ju.

No, ovo je GTA V tema, a brojke za svaki GTA do sada kazu: PC je zasluzan za oko 1% prodatih kopija (nemojte da mi pricate za digitalne kopije, ljudi kupuju complete packove za 7 evra, nema tu profita kad ih valve cepne za bandwidth...

Mislim za sebe da sam veoma dobro upucen u stanje danasnje industrije, i zato kad vidim da ljudi imaju ovako dobro misljenje o sebi (kao PC igraci) izneverujem jer su ocigledno neupuceni i/li ih neko laze.

I da, sto se tice izlaska PC verzije GTA V, postoje 2 mogucnosti, Max Payne 3 iliti izaci ce 2-3 nedelje nakon konzola i GTA IV fazon, 6-8 meseci nakon konzola.

Poslednja izmena:
^ ahahahha koja glupost PC trula platforma :-D Platforma koja je nadzivela sve konzole :-D Koliko sam citao dal bese ubisoft trazi da se konzole obnavljaju na svake 2 godine ili makar cesce jer kako kazu KOCE napredovanje igara ;-) Toliko o truloj platforim koja jede Konzole za dorucak :-D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
^ ahahahha koja glupost PC trula platforma :-D Platforma koja je nadzivela sve konzole :-D Koliko sam citao dal bese ubisoft trazi da se konzole obnavljaju na svake 2 godine ili makar cesce jer kako kazu KOCE napredovanje igara ;-) Toliko o truloj platforim koja jede Konzole za dorucak :-D

Tvoj problem je sto gledas celu pricu kroz prizmu grafike, a ja pricam o finansijskom aspektu...al ajde i pored bolje grafike, konzole i dalje diktiraju tehnicki aspekat igara, uzivaj u portovima.

Disclaimer: nemam konzole, igrao sam sega megu kao klinac i mislim da je PC najbolja gaming platforma (gamepad za fps wtf?!), ali vidim prednost konzole, ne moras da se bakces sa raznim redistima, directx-ovima i drajverima i da ti opet secka, laguje, blokira igra...jednostavno kupis, ubacis i sit se izigras. Zato cu najverovatnije uzeti jednu od next gen konzola, lcd tv i miran sam najmanje 5 godina. :smoke:

@rAMA, Koliko vidim to su sve predvidjanja i to vecinom za social/mobile aspekt. Valve nikad nece izbaciti brojke, naravno da ce hajpovati da su masivne, to moze biti istina, a i ne mora...

Conspiracy time: Mislis da nvidija/intel i big hitteri ne podmazaju takve i slicne clanke? Ipak, glavna lovu od PC gaminga uzimaju hardverski proizvodjaci, ne softverski ;)

Poslednja izmena:
Tvoj problem je sto gledas celu pricu kroz prizmu grafike, a ja pricam o finansijskom aspektu...al ajde i pored bolje grafike, konzole i dalje diktiraju tehnicki aspekat igara, uzivaj u portovima.

Disclaimer: nemam konzole, igrao sam sega megu kao klinac i mislim da je PC najbolja gaming platforma (gamepad za fps wtf?!), ali vidim prednost konzole, ne moras da se bakces sa raznim redistima, directx-ovima i drajverima i da ti opet secka, laguje, blokira igra...jednostavno kupis, ubacis i sit se izigras. Zato cu najverovatnije uzeti jednu od next gen konzola, lcd tv i miran sam najmanje 5 godina. :smoke:

Pa i ti portovi su bolji i bolje izgledaju nego na konzolama. ;-) sto se tice finansijskog aspekta tu ne zalazim jer me to ni ne zanima mada mislim da je sada i u tom segmentu mrtva trka.... ps tesko da ces 5 godina uzivati http://www.gamesindustry.biz/articles/2012-11-26-ubisoft-hopes-for-shorter-console-cycles ;-)

Pa i ti portovi su bolji i bolje izgledaju nego na konzolama. ;-) sto se tice finansijskog aspekta tu ne zalazim jer me to ni ne zanima mada mislim da je sada i u tom segmentu mrtva trka.... ps tesko da ces 5 godina uzivati http://www.gamesindustry.biz/articles/2012-11-26-ubisoft-hopes-for-shorter-console-cycles ;-)

Ubi je nebitan, oni zavise od microsofta/sonija/nintenda, ne obratno...

Microsoft je prodao 750k xboxa tokom black friday i thanksgivinga, briga njih sto ogranicavaju third party developere kad je prodaja nikad bolja.

GabeN druze, Activision Blizzard igre su igranije vise nego igre svih ostalih izdavaca zajedno. Tacno, dobar deo toga otpada na konzole ali je to prvenstveno zbog CoD fransize.

Oni da hoce mogu da naprave neku svoju konzolicu, na fazon Ouya-e, prebace endzine tih igara na OpenGL, puste neki Linux da trci kao OS na tome i prodaju za nekih 200 dolara. To bi unistilo prodaju X360/PS3.

Grafika ljudima vise nije bitna, najbolji pokazatelj toga je Wii koji se jedini prodao odlicno. Da PS3 i X360 nisu izbacili slican gimick, ne bi nikada dostigli broj prodatih primeraka koji imaju danas.

@ gaben

Samo nemoj ko ja da ubedjujes sebe svo vreme da se nisi zaebao ;) Imaju konzole prednosti ali ako kao sto kazes od sege nisi imao onda pretpostavljam da ti vise lezi pc..

Mnogo banalizujete pricu o platformama, prodaji, sta je kome bitno, a sta ne i tako dalje.

Call of Duty je jaca fransiza od svih eksluzvinih fransiza koje postoje na tim konzolama i to kada se saberu. Nema CoDa na konzoli, konzola ne vredi nicemu.

Ih bre, koji su to argumenti? Kao da kazes da pc ne vredi nicemu, kada bi mu oduzeo WOW ili nesto slicno. Zasto bi to uradio i zasto bi o tome razmisljao? Manje-vise si rekao "kada bi konzolama oduzeo popularnost, ne ostaje im nista". COD je samo posledica toga i taj fenomen je moguc jer platforma svojom popularnoscu to omogucava. Mozes o tome da imas stav kakav hoces, ali to je tako. Isto je moguce i na pc-u, ali trenutno u nekim drugim zanrovima i biznis modelima.

A inace, cas gledate COD kao izuzetak, cas ne u ovim diskusijama, kako vam kad odgovara. Na konzolama je taj zanr noviji i sveziji u glavama igraca, pa je u centru paznje na malo drugaciji nacin, na pc-u je druga prica, tako da je glupo porediti to iz svog ugla. Neko se do COD-a i Halo-a naigrao fps-ova na pc-u i smorio se, ali ne vidim zasto bi mu smetalo da to sad rade neki drugi ljudi na drugi nacin.

Ako je sve tako zdravo sto se tice prodaje na pc-u, ne vidim problem da izlaze i fps-ovi drugog tipa za neku drugu publiku i budu uspesni, zar ne?

A Ubisoft je stvarno nesto vrlo bitno u celoj industriji...

@ gaben

Samo nemoj ko ja da ubedjujes sebe svo vreme da se nisi zaebao ;) Imaju konzole prednosti ali ako kao sto kazes od sege nisi imao onda pretpostavljam da ti vise lezi pc..

A ti si tek prica za sebe :D, odma' iz licnog ugla, a "*****'o" si se jer ti je crkla konzola :). Nemoj neke prevelike zakljucke o celoj gaming industriji da donosis na osnovu toga, crkla - crkla, sta sad.

Pre ce biti da cela prica u ovoj temi postoji bas zbog nervoze oko izlaska GTA na konzolama, a kasnije na pc-u (nepotvrdjenom, ali zasto da ne izadje kao i svaki put).

Pricam iz ugla prodaje i profita a ne o kvalitetu, valjda je jasno sta mislim o CoDu.

Sto se kvaliteta tice, PS3 je do sada bio bolji kada se ekskluzive pogledaju ali Soniju ne cvetaju ruze, mozda jos neki studio nastrada kao Sony Liverpul. Microsoft najavio novu konzolu a od Sonija za sada ni traga ni glasa.

Inace mislim da se konzole bespotrebno mistifikuju, danas moze svaki veci izdavac da napravi svoju konzolu na kojoj ce prodavati svoje igre. Problem je samo sto su izdaci za marketing te konzole ogromni pa se niko ne odlucuje na taj korak. Zato prepustaju MS/Sony/Nintendu koji vec imaju izgradjen brend.

Danas je sasvim drugacija situacija od pre 6 godina, ARM cipova na svakom koraku. Svi bolji ARM cipovi mogu biti osnova za konzolu koja ce nuditi grafiku ko WiiU na primer. Ne zaboravi da se tablet igre vrte na iPad-u u rezoluciji koja je duplo veca od one kod vecine konzolnih igara.

Halo koji pominjes je IP u izumiranju.

Poslednja izmena:
Jeste kako da nije, zato je u startu zgrnuo 300 milki. Taman da mi spremis tu novu konzolu koju si mi obecao pa da vidimo kako ide izumiranje tog IP-a. :D

odoste u totalni off o raspravama sa konzolama, iskreno bas me briga, za njih imam pc, i nikad nisam voleo kozole.. predjimo na gta, dakle, ko prica svaki gta je izaso za pc, nek mi kaze sto i dan danas nema stories varijante vice city-a, i libery city-a..upravo zbog exkluziva tada sa sony-em za psp koji se bas tad bio pojavio, da bi kasnije izaso ps2. danas nemamo takvu sitaciju ps3 i xbox360 su tu su gde su kolju se i dalje, tako da ne mislim da moze da bude ikakva exkluziva i plus je najjavljen za obe konzole, kao i predhodnik, sto znaci da ce slicna prica biti, i opet isto rade kao i prosli put ni traga ni glasa pc verzije i onda posle ko zna kolko je najjavljena da se radi.. a o isplativosti i ostalom oni vec razvijaju uzece pare i ovako i onako, ne znam zasto bi bilo tesko da izbace i pc verziju, nznm da li ce biti port ili ne nebitno je, oni sad rade portove za mobilne uredjaje tako da svuda de ima profita a pc nije mrtav, e sad sto mnogo vise vremena treba da se razvije igra, nego hardver je druga prica pa mozda oni ne uzimaju dovoljan deo kolaca, no neko kupi graficku za 100e recimo umesto da kupi 2 igre tipa hitman ovaj novi i assasins creed, a igra ih na toj isto grafi, tako da razmislite malo i o tome, zato je i prednost mobilnih platformi iOS i android oni izbace igricu od pre 10 godina, evo sad za 2 dana stize vice city, za 5$, pa kad bude akcijai za dolar, i kako da ne ide a prodaju isto od pre 10 godina... najjveca buducnost gaminga mozda postanu tableti i smartfonovi, a konzole i pc, onda mogu u istoriju...

Samo se nadam da ce biti sto manje gledanja a vise igranja.. Igram sad Mafiu II sa malim zakasnjenjem, covece, jedno 90% vremena uopste ne ucestvujem u igri, bukvalno voznja je jedino sto ja radim.. I onda me pitaju sto ne 'prelazim' nista..

Poslednja izmena:
Dobro, Rockstarove igre bas i nisu takve...Ne verujem da ce ti to smetati ovde.

Znam, kod njih to dosta manje ima, srecom.. samo da i oni nisu potegli za tim sjajnim trendom.

Nisu, oni mozda i najmanje jure trendove. I mnogo mi je dobro sto ne prikazuju celu igru pre izlaska kao ostali, i to nije slucajno, bas sam citao da vode racuna o tome. Prakticno nema nijednog gameplay snimka do izlaska igre, samo par trejlera (Max Payne je izuzetak, ali i tu su samo ponesto objasnili).

Poslednja izmena:
Tako bi trebali svi da rade, po neki trailer i cao, a ne kao Far Cry3, vidis celu igru i pricu na netu pre izlaska iste, posle nema uopste efekta iznenadjenja dok je igras.

Nije bas vezano za GTA V, ali...

While GTA 5 won't be on PS4 or Xbox 720, it's clear Rockstar is looking to create an engine that will be ready for next-gen when it does finally roll around.

A job listing for a Core Engine Programmer at Rockstar North - the team based in Edinburgh and the ones currently working on GTA 5 - suggests that Rockstar is looking to build a next-gen engine.

The position is for "an experienced programmer to focus on core engine development" at Rockstar.

The job ad then claims the position "is an exciting opportunity to develop cutting-edge architectures and high performance systems for current and next-gen platforms."

It'll task the successful candidate with implementing all aspects of a game engine, from rendering and graphics to effects and lighting.

An additional role advertised on the site - for a Physics Programmer - ties into this new engine development. Though there's no mention of next-gen in this job posting, the successful candidate will be creating "cutting-edge physics and collision systems."

One of the requirements for this role even asks that the applicant has "prior experience driving and developing a physics engine", tying into the fact that Rockstar is looking to either develop a new game engine or evolve its current Rockstar Advanced Game Engine used in GTA 4.

Next-gen GTA, or something else entirely? What do you think?

http://www.nowgamer.com/news/171330...cuttingedge_engine_for_nextgen_platforms.html

^ Mnogo volim ovakve vesti - evo, pogledali smo tu neke sajtove, i videli smo da Rockstar traži nove ljude. Nigde ne spominju next-gen ali eto, mi mislimo da je to next-gen.

Nema konkretnih informacija, nema ničega - bukvalno je 'razvojni studio razvija igre'.

Pa sigurno im ne trebaju programeri da prave engine u 2012. za current - almost old gen konzole. Mislim zdrav razum :)

Inače, takvi sajtovi i ovakve vesti su se uvek ispostavile tačne, ne vidim čemu skepticizam.

Da, mnogo je teško poverovati da Rockstar radi na next-gen igri. Naravno da rade kad su jedan od najvećih gaming kompanija u svetu. Ne kažem da bez veze nagađaju već da je klasičan filler sadržaj, odnosno slow news day.

Ako nekog zabole za peticije, onda je to Rockstar. :)

Haha.Dobra ;)

P.S.Da li se koristi isti engine samo "poboljsan" ?
Prethodna verzija je bila izuzetno bagovita i pre svega engine igre nije iskoriscavao hardver
u dovoljnom kapacitetu stoga je i igra sasvim logicno bila zahtevna..

Trebalo bi da je tako.
Al pitanje dal ce uopste i da bude port za PC ... :(

Haha.Dobra ;)

P.S.Da li se koristi isti engine samo "poboljsan" ?
Prethodna verzija je bila izuzetno bagovita i pre svega engine igre nije iskoriscavao hardver
u dovoljnom kapacitetu stoga je i igra sasvim logicno bila zahtevna..
Picnuli su RAGE samo tako, pogotovo za PC, primer Max Payne 3...

Meni se ionako više dopada Watch Dogs od ovoga, tako da se neću baš nešto nasekirati i ako ne izađe za PC. Mislim 5. je deo pobogu... Šta tu još mogu novo da nam ponude a da nismo već videli do sada??? Jedino što vredi i što je i ranije vredelo su bili duhoviti dijalozi između likova u pojedinim situacijama tipa:

GTA4:
Packie- "A big shipment is coming to the fish market. But (something somthing) it smells fishy."
Nico- "The fish market smells fishy?"
Packie- "Shit I keep forgetting you're not from here. If something smells fishy it means something's not right. So if I say this shipment smells fishy I mean it's not going to be what they say it is."
Nico-"But if they say it's fish and they bring it to the fish market it's going to smell fishy anyway..."
Packie- "What!?! Shut the fuck up and learn the fucking language!!!"

:eyebrows:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno