Šta je novo?

Google Pixel 10 / 10 pro

Apropo konverzacije iznad o falinkama Pixela.
Ja prvi smatram da je Google pilićarska kompanija koja teži da uzme što više novca a pruži što manje, ali nije baš da ne pruža ništa. Pixel (pišem za Pro modele) je u dosta stvari najbolji ili u vrhu industrije.
  • Kvalitet izrade - u vrhu.
  • Dizajn - subjektivna stvar, ali meni je najlepši uređaj.
  • Biometrics - u vrhu. Otisak prsta konačno od 9 dobar. Face unlock najbolji na tržištu koji nema posebni hardver već se oslanja na kameru.
  • Ekran - u samom vrhu.
  • Zvučnici - kažu da su odlični na novim modelima.
  • Iskustvo korišćenja, haptics, interakcija sa telefonom - najbolji.
  • Performanse u svakodnevnom korišćenju - odlične.
  • Prednja kamera - najbolji.
  • Sistem zadnjih kamera za fotografisanje - u samom vrhu.
  • Video snimanje - rekao bih ne toliko blizu vrha ali vrlo dobar.
  • AI funkcije - najbolji.
E sad ono gde Pixel zaostaje.
  • Signal - ovo je sramota jer je osnovna funkcija telefona pozivanje, a oni izgleda da još uvek koriste isti modem kao na Pixel 9 (iako je poboljšan u odnosu na 7 i 8, neki ljudi se ponovo žale na gubljenje mreže i telefon definitivno više troši baterije jureći signal).
  • Performanse za zahtevnije zadatke - video editing, gaming, intenzivni multitasking uz snimanje videa i obradu slika, Pixel jednostavno i dalje nije u flagship kategoriji, spada u kategoriju nekog jačeg midrange
  • Baterija - skroz prosečno. Za sad nema toliko podataka da je trajanje baterije lošije a punjenje sporije u odnosu na 9 Pro osim što sam pročitao na GSM review koji je neko iznad okačio. Ako je tako, sramota.
  • Throttle i pregrevanje - standardna boljka, na 9 Pro definitivno bolje nego ranije a neki kažu da je na 10 još malo bolja situacija, neki da nije. Svakako nije baš ni da se ostali uređaji ne greju. Lično mogu da potvrdim za novije iPhone i Galaxy S seriju (uglavnom Exynos) da ih ljudi moraju staviti u frižider tokom leta...
  • Skladišni prostor 128gb - KRIMINAL za Pro model u 2025. Za obični možda i mogu da svarim.
  • Google politika - ograničavanje nekih funkcija u određenim regionima, VoLTE...
Sve u svemu mislim da je 10 Pro dosta kompletan uređaj ali je najveći problem cena. Ako se već toliko ugledaju na jabuku treba bar da pokupe to da svaki sledeći uređaj sme da ima samo poboljšanja u odnosu na prošli a ne da nešto bude lošije kao što rade...
Čak i da su im sve gore navedene mane dovedene bar na nivo jabuke, mislim da bi opet trebalo da budu $100 jeftiniji da bi pokupili korisnike.
Ovako mislim da bi MAKSIMALNE realne cene za 10 Pro / XL 256gb trebalo da budu 899 / 999.

A s obzirom da kod nas ne možemo da ostvarimo garanciju, od mene neće videti više od 650-700eur za 256gb pa makar nikad i ne kupio, iako sam velika pristalica Pixela i koristim ih još od Nexus 4 uz prekide.

Izvinjavam se na ovolikom sastavu, ali hteo sam da sumiram sve utiske do sad a i da neko ko nikad nije koristio Pixel ne pomisli sa je đubre 😄
Slažem se sa većinom ali Face unlock nije ni blizu najboljeg. Imao sam uporedo Nord 4 i Pixel 9 pro XL i na Nordu je dosta bolje i brže radio face unlock, čak i u mrkom mraku je perfektno radio pomoću kratkog bljeska bele boje ekrana

na 10xl slab je face unlock,cim su losiji uslovi odma nece da otkljuca trazi pattern/pin/finger,isto se ponasao i 9xl.na kinezu od 400eur u kuci sto imamo u mrklom mraku otkljucava face.

Ima nagoveštaja (tračeva da će G6 imati podršku za IR) da će možda doći sa Pixel 11.
Iskreno i time sam razočaran kod G5. Baš fušeraj. xD

Sljaka dobro 10xl ali sljako je dobro i 9xl,ono sto sam prvo primetio kod kamere 12mp da mi muti decu i zivotinje u pokretu otprilike svaka 3 slika bude dobra,sa 9xl bogami je svaka slika pomenutih primera bila dobra ne znam bas cudno

Znam da kinezi otključavaju i u mraku ali sam mislio na pouzdanost sistema. Mislim da Pixeli jedini imaju Class 3 face unlock.
A i ne bih voleo da mi telefon blješti u mraku pokušavajući da otključa, i ovo što bljesne deo ekrana ispod iznad optičkog fp mi je mnogo.

Na ovo sam mislio

Najbolji face unlock na pixelima je bio na Pixel 4 jer je imao infrared front kameru.
Ovo sve sada ma novijim pixelima ne moze da se meri sa iPhone jer ne radi u mraku.
Apsolutno. Ne poredim uopšte sa iPhone jer ima posebne senzore za otključavanje. Napisao sam da je Pixel najbolji koji nema posebni hardver.

Ne treba ni da ga stavljaju ako ne radi dobro
Po meni je ovo idealna kombinacija ultrasonic fp + face unlock. Imati samo face unlock je glupo jer ne želim da svaki put podižem telefon u nivo glave bih otključao. A imati samo fp isto ne vidim poentu kad već okej radi face unlock bez hardvera. Maltene kad god podignem telefon već je otključan kad je okej osvetljenost

@Detonate
Mislim da debelo grešiš oko nekih zaključaka :)
Sve u svemu uzmi Kineza sa nabudzenim kamera hw pa će ti se vremenom samo pokazati :)

I dalje tvrdim da je jedina prava mana pixel uređaja SoC, i jako je čudno što to njima posle 5 god I dalje nekako nije jasno.
Valjda je video sve na tvom primeru. Sa Vivo X300 ces zauvek zaboraviti na Pixele. 😂

Ja sam prešao sa 8 pro na 10pro xl

• drastično brze punjenje.
  • magnetic
  • 20-30% bolja kamera
  • bolji fingerprint sensor.
  • AI funkcije kroz aplikacije i edit fotografija
  • primetno svetliji i bolji ekran.
Video i ili fotografija, bolje?

Nazad
Vrh Dno