Šta je novo?

Gigabyte M55plus-S3G utisci ?

Ma mozda memorijski kontroler u Sempronima jednostavno ne valja ko zna ! Mozda je to bolje reseno u Athlonima...

Kod mene DC potpuno normalno radi i ukoliko je racunar OC na 8x300, a kamoli na defaultu.

Uzrok tome sto vam ne radi trazite ili u memorijskim modulima ili procesoru. Ploca nije problem (ukoliko je potpuno ispravna, naravno).

Znaci ti nikakvih problema nemas kada stavis sve na default, sa DC ? Ajd probaj, ako nisi do sada probao, ali probaj i sa spominjanim NCP. E sad, ti imas module od 512MB a ja od 1GB. Ma kao sto rekoh, ko ce tome uci u kraj :)

Poslednja izmena:
Kod mene DC potpuno normalno radi i ukoliko je racunar OC na 8x300, a kamoli na defaultu.

Uzrok tome sto vam ne radi trazite ili u memorijskim modulima ili procesoru. Ploca nije problem (ukoliko je potpuno ispravna, naravno).

Samo da dodam. Ako ovi memorijski moduli rade na svakoj intel ploci, i to potpuno stabilno nevezano za bilo kakva setovanja i takt/djelioc, i ako je procesor ok, kako onda sumnjati na iste? Niko nije ni rekao da je konkretna ploca problem, vec da je cipset mushichav (bubicav, bun bagova). DIljem svih racunarskih radnji i veleprodaja se vec proculo kako ploce zasnovane na najnovijem nvidia cipsetu "izvoljevaju" ili uopste nece da rade sa pojedinim memorijama u DC (vjerovatno bi proradile na vishim taktovima, kao ove moje, ali serviseri ne mogu da gataju), pa cak i pojedinim grafickim kartama.

Da moze da se podesi i namjesti da sve radi kako treba, to je tacno, ali da je cipset sjajan, bas se i ne bih slozio. Moje misljenje.

Inace, od svih ploca, ako svedemo dosadasnja iskustva (koja su vrlo slicna) preporucio bih ili ovu, ako je potrebna fleksibilnost i prosirivost (4 PCI slota, Firewire, integrisana karta koja moze posluziti) ili ASUS M2N-E (za citaoce koji bi htjeli konkretan savjet i preporuku).

Probao sam, naravno, prvo na defaultu. Cak i NCP radi bez ikakvih problema.

Sa deliocima ispod 667 (znaci bilo 533 bilo 400) NCP nece da radi kada je magistrala iznad 244 MHz. Kada je delioc 667, radi na magistralama 265-270, tj. 215-220MHz efektivno za memoriju (napominjem da je ovo bez dizanja napona).

CorsairVS radi sa bilo kojim deliocem bez ikakvih problema, SC ili DC svejedno. Jedino je OC potencijal razlicit od modula do modula.

Sto se tice preporuke, potpuno se slazem... ova i M2N-E su najbolji izbor, u zavisnosti kome sta treba. Meni su bile neophodne 2 ATA grane i 3 PCI slota, pa dileme nije ni bilo.

Dushane, ajd molim te provjeri mi sledecu pojavu (moze i bilo ko drugi). Kada ti je OC-ovan komp, na recimo 280 ili 350, nebitno, iskljuci komp regularno, iskljuci ga iz struje totalno (moze i prekidac na napajanju), ostavi iskljucenim par sekundi, ukljuci komp.

Meni pisti kao da je memorija neispravna, a zatim se, kroz sekund komp pali sa safe setovanjima (jer nije uspio na OC)...zatim moras uci u bios i potrvrditi sa F10 OC setovanja, i onda opet sve radi ok.

Nije neki prevelik gaf, i nije da sam ga otkrio sada (prvo sto provjerim kod svake ploce jeste da li su OC setovanja biosa stabilna u svim tim okolnostima, paljenja, restarta, gasenja racunara...ovo sam odmah primjetio, ali posto baguje samo kada totalno nema struje iz mreze, nije toliko strasno), nego me prosto interesuje da li je to slucaj sa bas svakom m55plus plocom.

Kuku lele Divineru koliko problema, interesantno je sto svaka am2 ploca pravi probleme sa memorijama bilo da je nf430, nf4, nf5 .... Mislim da u stvari problem predstavlja ddr2 mem kontroler u proc-u koji pravi probleme (kao kod winchester athlon 939 i kompatibilnosti sa mem modulima) ... A i Gigabyte je to :d (Asus u stvari, ali isto je to s*anje)

Poslednja izmena:
au diviner ti ko da treba toplu vodu da otkrijes te tolko cimanje oko svih tih ploca. m55plus je dobra ploca, uzmi jaci procesor i resi se tih zakulisa

Poslednja izmena:
Ala ti je savet, dobro sto nisi rekao da uzme c2d pa da resi problem ...

au diviner ti ko da treba toplu vodu da otkrijes te tolko cimanje oko svih tih ploca. m55plus je dobra ploca, uzmi jaci procesor i resi se tih zakulisa

Bice i toga...sve ce se probati. Samo strpljenja. Moja dobra volja je sto vam pisem sve sto sam do sada napisao (mogu sve i sam da provjerim, nego cekam novi kontigent memorija, ploca, procesora i svega ostalog u veleprodaji sa kojom saradjujem, a to ce se desiti za vikend). Da nema ljudi poput Dushan-a (uvijek zaboravim pohvaliti covjeka na veoma konstruktivnim informacijama koje su recimo mene ponukale da uzmem ovu plocu na razmatranje) i njemu slicnih (tu bih i sebe ubrojao, ali bi zvucalo neskromno), mnogi od vas bi ostali uskraceni za veoma korisne informacije, koje otprilike znaju samo ljudi u poslu.

Ugledaj se na njih, jer zbog vas novajlija, ja licno (ne znam za druge) nemam neku pretjeranu zelju da se na benchu uopste pojavljujem, a kamoli nesto diskutujem (jer uvijek vi sve znate :) ). Cast izuzecima, koji ce se sami prepoznati :)

Poslednja izmena:
Kuku lele Divineru koliko problema, interesantno je sto svaka am2 ploca pravi probleme sa memorijama bilo da je nf430, nf4, nf5 .... Mislim da u stvari problem predstavlja ddr2 mem kontroler u proc-u koji pravi probleme (kao kod winchester athlon 939 i kompatibilnosti sa mem modulima) ... A i Gigabyte je to :d (Asus u stvari, ali isto je to s*anje)

Tako je druze :). Ja sam vec naveo to kao sumnju, i vec sam postavio "hipotezu" u obliku pitanja u postu broj #42

...Posebno me interesuju iskustva sa A64 procesorima (ne-sempron ...mozda u tom slucaju DC radi normalno??? )....

Poslednja izmena:
konkretno sto se mene tice nisam nov posto su me banovali vec, ovo je nik s kojim su post-ovi krenuli sve iz pocetka

Dakle evo malo promene... Sa takems modulima ploca brlja, barem kod mene... I u ovoj kombinaciji nisam mogao nikako da postignem takt procesora veci od 2000mhz... Danas sam zamenio memoriju, uzeo sam 512mb PQI ddr533 i ploca je poletela.... Zaustavio sam se prime stabilno na 330mhz*8 sto je sasvim fin rezultat i meni dovoljan.... Tako da definitivno ova ploca ima problema sa odredjenim memorijama!!! Nabavio sam i asus m2n-e pa cu sutra da vidim kako se ona ponasa... Kod njem ocekujem i vecu magistralu od 330mhz ali da ne ureknem!!! Pozdrav i dobicete izvestaj...

Dakle evo malo promene... Sa takems modulima ploca brlja, barem kod mene... I u ovoj kombinaciji nisam mogao nikako da postignem takt procesora veci od 2000mhz... Danas sam zamenio memoriju, uzeo sam 512mb PQI ddr533 i ploca je poletela.... Zaustavio sam se prime stabilno na 330mhz*8 sto je sasvim fin rezultat i meni dovoljan.... Tako da definitivno ova ploca ima problema sa odredjenim memorijama!!! Nabavio sam i asus m2n-e pa cu sutra da vidim kako se ona ponasa... Kod njem ocekujem i vecu magistralu od 330mhz ali da ne ureknem!!! Pozdrav i dobicete izvestaj...

Da, jos jedna potvrda da je izgleda manje problema sa 533 memorijama.

Pretpostavljam da 330 nije max ni za ovu plocu i da mozes jos malo da poguras (kod mene je prime stabilan na 8x350), ali ni OC od 60% nije za bacanje :D . Asus ce verovatno biti nesto bolji, ali ne previse (mislim max 10 MHz).

Ma asus pici full stabilno na 350x8 a moze i vise, samo ako se upari sa odgovarajucim memorijama.

Heh...kakvi se crapovi od memorija kod nas prodaju nije ni cudo sto ima toliko problema, AM2 radi ko sat.

Koju verziju BIOSa koristite

Heh...kakvi se crapovi od memorija kod nas prodaju nije ni cudo sto ima toliko problema, AM2 radi ko sat.

Definitivno nije problem samo u crap memorijama...

Ovo je quote iz user review-a jedne kanadske online prodavnice:

However, the Mushkin EM2 DDR2-667 memory refuses to run on the DDR2-533 divider (CPU speed/6) at any clock speed, so I have it set on DDR-400 (/8).

Ovo sigurno nije losa memorija, ali jednostavno neke rade kako treba, a neke ne.

Meni jos nije stigao Kingston na test (ako i stigne, bice 667, koji je zvanicno podrzan po spisku na sajtu), pa cu posle toga imati bolju sliku po pitanju 533-667.

Ne bi bilo lose ukoliko neko moze da proba CorsairVS 667 na ovoj ploci - to bi trebalo da je odlicna memorija (jeste malo skuplja, ali mi se cini da se stvarno isplati dati te pare za ove module).

Aj sad pomozite. Dajte setovanja BIOSa sa vasih masina.

Sempron 2800+ @ 2.08GHz (260x8), 1.4V
PQI 512MB DDR800 @ 533MHz + O/C = 667MHz
GA-M55plus-S3G F6

Nece preko?

Definitivno nije problem samo u crap memorijama...

Ovo je quote iz user review-a jedne kanadske online prodavnice:

However, the Mushkin EM2 DDR2-667 memory refuses to run on the DDR2-533 divider (CPU speed/6) at any clock speed, so I have it set on DDR-400 (/8).

Ovo sigurno nije losa memorija, ali jednostavno neke rade kako treba, a neke ne.

Meni jos nije stigao Kingston na test (ako i stigne, bice 667, koji je zvanicno podrzan po spisku na sajtu), pa cu posle toga imati bolju sliku po pitanju 533-667.

Ne bi bilo lose ukoliko neko moze da proba CorsairVS 667 na ovoj ploci - to bi trebalo da je odlicna memorija (jeste malo skuplja, ali mi se cini da se stvarno isplati dati te pare za ove module).

Moj Kingmax 667 nece na ovoj ploci da radi na defaultu ma kako da ga namestis, ali zato na DDR800 radi ko zmaj :D

edit: sada se setih da kolega na istoj ploci tera Twinmos 533 bez problema

Poslednja izmena:
Aj sad pomozite. Dajte setovanja BIOSa sa vasih masina.

Sempron 2800+ @ 2.08GHz (260x8), 1.4V
PQI 512MB DDR800 @ 533MHz + O/C = 667MHz
GA-M55plus-S3G F6

Nece preko?

Postavi ovako

HT X4
CPU CLOCK 300 Mhz

A i memoriju moras malo da olabavis, ona ti pravi problem.

Poslednja izmena:
Moj Kingmax 667 nece na ovoj ploci da radi na defaultu ma kako da ga namestis, ali zato na DDR800 radi ko zmaj :D

edit: sada se setih da kolega na istoj ploci tera Twinmos 533 bez problema

To znaci da ti memorija radi kao DDR1000. Stvrano odlicno. Ipak, tesko da ces moci mnogo dalje bez menjanja delioca.

Sa druge strane, ti taj klok ipak postizes sa magistralom 250. Mi ovde ipak pricamo o magistralama 300 i vise, koje ce sa povisenim deliocima retko koja memorija dostici (magistrala 300 i delioc 800 znaci brzinu memorije DDR1200). Da ne pricamo o 350 i vise, kada je jednostavno neophodna memorija koja ce da radi na 400 ili 533.

To znaci da ti memorija radi kao DDR1000. Stvrano odlicno. Ipak, tesko da ces moci mnogo dalje bez menjanja delioca.

Sa druge strane, ti taj klok ipak postizes sa magistralom 250. Mi ovde ipak pricamo o magistralama 300 i vise, koje ce sa povisenim deliocima retko koja memorija dostici (magistrala 300 i delioc 800 znaci brzinu memorije DDR1200). Da ne pricamo o 350 i vise, kada je jednostavno neophodna memorija koja ce da radi na 400 ili 533.

Hmmm...cek...pa sta ce mi vise od 2.70 ghz sa X2 3800+, na toliko sam 24/7 terao Sempron 2800+ 754...a ovo je nebo i zemlja za to i na 2.0ghz

Pa naravno, ali ovo objasnjenje je za one sa jeftinijim ulaznicama (citaj Sempronima ;) ), za koje nije bas pametno da stave memoriju na DDR800 delilac i pokusavaju OC.

Za X2 su magistrale 250-270 vise nego dovoljne. Kome treba 300, taj je bio veoma srecan u izboru primerka.

Меморија GeIL 2x512 533 код мене иде до магистрале 328мхз сетована на 5-5-5-5-16. Тренутно је на 300мхз. Без подизања напона оверклок од 50% на семпрону 2800+. Пробао сам још Кингстон 553 и 667 као и Твин МОС али са далеко мањим резултатима. Изгледа да је генерално меморија лоша.

Poslednja izmena:
Pa naravno, ali ovo objasnjenje je za one sa jeftinijim ulaznicama (citaj Sempronima ;) ), za koje nije bas pametno da stave memoriju na DDR800 delilac i pokusavaju OC.

Za X2 su magistrale 250-270 vise nego dovoljne. Kome treba 300, taj je bio veoma srecan u izboru primerka.

Ma apsolutno te ja shvatam ali evo moj drug kod koga sam i video tu plocu bez ikakvih drugih setovanja svog semprona 2800+ drzi na 2400mhz...sto ce reci 300x8, bez dodavanja voltaze bilo gde osim HT 4X.

Evo montirao sam Asus m2n-e i razocarao se... Nece uopste da da sliku na monitor preko 320mhz, a na 320mhz nije uopste procesor u prime stabilan i to sa povecanom voltazom na 1.5v... To je sve sa PQI memorijom... Sa ovom 1gb Takems ddr667 uopste nije hteo da se upali pa ni na defaultu... Bios je 0304 koji je pretpostavljam zadnji.... Jos kada sam video da nema paralelni port, tako da necu moci da iskoristim svoj stari stampac.... strasno.. najverovatnije vracam GA i drzim ga na 330 non-stop... Pozdrav!

BTW. Zasto se dogadja na asusu kada je o/c i kada iz Windowsa kliknem na reset, nece ponovo ploca da se pokrene vec moram da pritisnem na kucistu dugme za reset ili prvo da ga ugasim pa ponovo upalim... Nekad moram da izvadim kabal iz napajanja da bih mogao uopste da upalim racunar!!! Sta je fora?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno