Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

..sad ce Dusan K. da javi kako je pala za jos 20% proizvodnja...;) i da ce kartata biti 3 mesecno..mozda...veshtac

Poslednja izmena:
Eh, eto, svi mi koji smo se nadali da ce dodji do kakvog-takvog pada cena smo izduvali...

NVidija ce da pusta na kasicicu i da lupa po usima, a mi da budemo srecni ako i ATI ne digne cene.

Ako krenu u rat sa cenama nagore nagrabusili smo ga :D

Prosta logika ;)

Identicnu kartu mogu da prodaju za 350 ili 1500-2000 dolara, a i vise ako je Tesla u pitanju... za sta ce se odluciti, pitam se pitam. Ovih GeForce-ova ce biti tu i tamo i (u vecini slucajeva) po ceni vecoj od preporucene, a za vecu dostupnost treba cekati GTX 460. Njega bi makar trebalo biti u vecim kolicinama, kada vec imaju toliko skarta.

Uruce, stvarno mi nije jasno zasto forsiras tu pricu? Ljudi uopce nemaju problema s temperaturama i bukom.

Pratio sam ovo ovde:http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=319453

...to je neki blento kao ja i uzo je 480...citat: As you can see 73c in the entire run of Heaven with a 82~84% fanspeed.
80% fanspeed and above is just too loud for gaming without a headset!, im sitting like next to my rig on my couch

.... shvatio sam da je preglasna za mene sa ovim hladjenjem... , ali verovatno da imam kintu da je uzmem nabudzio bi neki drugi kuler da mogu i da je kloknem ...470 bi mogao sa ovim kulerom pa bi posle video za neki tisi kuler... Ovo je moje misljenje i ne sugerisem nikom nista da se ne shvati pogresno.
Mozda tebi i nece biti problem zato sto prelazis sa gtx280 pa si vec naviko, mada mislim da je i ona dosta tisa od 480. Moja se ne cuje ni pod punim oterecenjem, fan vrti 50% na 70C ,a max mu je 2200rmpa (idle 26%, 40C 900/4000) tako da bi ovo bio prevelik shok za mene...

Poslednja izmena:
Pratio sam ovo ovde:http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=319453

...to je neki blento kao ja i uzo je 480...citat: As you can see 73c in the entire run of Heaven with a 82~84% fanspeed.
80% fanspeed and above is just too loud for gaming without a headset!, im sitting like next to my rig on my couch

.... shvatio sam da je preglasna za mene sa ovim hladjenjem... , ali verovatno da imam kintu da je uzmem nabudzio bi neki drugi kuler da mogu i da je kloknem ...470 bi mogao sa ovim kulerom pa bi posle video za neki tisi kuler... Ovo je moje misljenje i ne sugerisem nikom nista da se ne shvati pogresno.
Mozda tebi i nece biti problem zato sto prelazis sa gtx280 pa si vec naviko, mada mislim da je i ona dosta tisa od 480.

Vec odavno sve high end karte su bucne. I moj 280 je bucan kada predje tih 80%, no koristim slusalice i uopce nemam problem s tim.

moj stav je sledeci:

Svi koji imaju GTX 275, 285 a planiraju upgrade na Fermi, jedini logican izbor gledajuci performanse je GTX 480. Preci sa gtx 275 i 285 na GTX 470 nema previse smisla ako se gledaju samo performanse.

No, GTX 480 jeste bucniji, toplota i potrosnja me nista ne interesuju. E sad taj nivo buke je dosta subjektivan dozivljaj i ne vredi o njemu raspravljati.

Tako da ako se vratimo na nesto konkretno merljivo - da ponovim, za vlasnike GTX 275 i GTX 285 prelazak na GTX 470 ne opravdava ulozen novac dobitkom u performansama.

Druga stvar je ako kupac gleda bundled features, tipa DOUBLE precision floating point, DX 11, novi AA modovi... Sve je to najs ali vecini korisnika prilicno neprimetno ili cak neupotrebljivo iz vise razloga:
1. DOUBLE precision - samo za nas koji se zezamo sa CUDA
2. DX11 naslovi - vrlo mali broj a realno nije neka drama u vizuelnom poboljsanju
3. Novi AA modovi - pa ni najnovije kartice nemaju dovoljno processing power da izguraju normalan FPS sa recimo 8xAA ili 16xAA, tako da je to isto prilicno neupotrebljivo

Sta cu ja da uradim ? Logika na jednu stranu, hobi i strast na drugu - logika ce najverovatnije izgubiti. Razmisljam se da zamenim MSI Lightning 275 za GTX 470 ili GTX 480.

GTX 480 me mami svojim fenomenalnim performansama ali me odbija buka, ponavljam svako ima svoj subjektivni dozivljaj i prag tolerancije i ne zelim nikoga da ubedim da li je bucna ili ne. A preskupo mi je da je uzmem samo probe radi i da utvrdim da je meni nepodnosljivo bucna.

Tako da sam blizi odluci da predjem na GTX 470, iako ce mi dobitak biti samo 15 u najboljem slucaju 20% u performansama.

Poslednja izmena:
Vec odavno sve high end karte su bucne. I moj 280 je bucan kada predje tih 80%, no koristim slusalice i uopce nemam problem s tim.

A koji je max rmp venta na tvom 280?Ako je kao na 285 tj. 3200 rmpa onda nije isto 80% tvoje i 480...

Poslednja izmena:
Savet za sve koji bi uzeli nove GTX-ove ali se lome oko buke: Dogovorite se da odete kod nekog ko ima tu kartu pa poslusajte. Ako vam je bucno ne kupujte, ako vam nije bucno kupujte. Gde ces prostije od toga.

E sad, jedino ako krizirate pa morate po svaku cenu novu kartu da imate jos juce, te tako nemate vremena za ovaj moj test, pa onda zagrizite... pa vidite sta ce da ispadne.

Savet za sve koji bi uzeli nove GTX-ove ali se lome oko buke: Dogovorite se da odete kod nekog ko ima tu kartu pa poslusajte. Ako vam je bucno ne kupujte, ako vam nije bucno kupujte. Gde ces prostije od toga.

E sad, jedino ako krizirate pa morate po svaku cenu novu kartu da imate jos juce, te tako nemate vremena za ovaj moj test, pa onda zagrizite... pa vidite sta ce da ispadne.

..moze da pita i nekog sa 5870(onaj betomobil) da mu pusti na 75-80% fan ... mislim da je to temp. 480 na nekom normalnom igranju...

Poslednja izmena:
Imace Maxa za test :)

Salu na stranu, ako vec nema da se nadje na normalan nacin, kako mislis ti da je kupis ?

A ako planiras da je dovuces od negde spolja, onda svakako spadas u onu grupu koja ne moze da saceka pa ti onda nista ne preostaje da rizikujes i vidis kako ce ti bude.

Kako god okrenes stvar je jako jednostavna :)

@Uruk
Tako je. Ko ozbiljno planira kupovinu i hoce da se uveri u nivoe buke, temperature itd moze lako da se dogovori sa nekim i sam vidi sve sta je i kako je.

EDIT:
Sad se setih Mipko, Hohoya se javio da ima kartu pa ga kontaktiraj i vidi sta se moze dogovoriti...

Poslednja izmena:
moj stav je sledeci:

Svi koji imaju GTX 275, 285 a planiraju upgrade na Fermi, jedini logican izbor gledajuci performanse je GTX 480. Preci sa gtx 275 i 285 na GTX 470 nema previse smisla ako se gledaju samo performanse.

No, GTX 480 jeste bucniji, toplota i potrosnja me nista ne interesuju. E sad taj nivo buke je dosta subjektivan dozivljaj i ne vredi o njemu raspravljati.

Tako da ako se vratimo na nesto konkretno merljivo - da ponovim, za vlasnike GTX 275 i GTX 285 prelazak na GTX 470 ne opravdava ulozen novac dobitkom u performansama.

Druga stvar je ako kupac gleda bundled features, tipa DOUBLE precision floating point, DX 11, novi AA modovi... Sve je to najs ali vecini korisnika prilicno neprimetno ili cak neupotrebljivo iz vise razloga:
1. DOUBLE precision - samo za nas koji se zezamo sa CUDA
2. DX11 naslovi - vrlo mali broj a realno nije neka drama u vizuelnom poboljsanju
3. Novi AA modovi - pa ni najnovije kartice nemaju dovoljno processing power da izguraju normalan FPS sa recimo 8xAA ili 16xAA, tako da je to isto prilicno neupotrebljivo

Sta cu ja da uradim ? Logika na jednu stranu, hobi i strast na drugu - logika ce najverovatnije izgubiti. Razmisljam se da zamenim MSI Lightning 275 za GTX 470 ili GTX 480.

GTX 480 me mami svojim fenomenalnim performansama ali me odbija buka, ponavljam svako ima svoj subjektivni dozivljaj i prag tolerancije i ne zelim nikoga da ubedim da li je bucna ili ne. A preskupo mi je da je uzmem samo probe radi i da utvrdim da je meni nepodnosljivo bucna.

Tako da sam blizi odluci da predjem na GTX 470, iako ce mi dobitak biti samo 15 u najboljem slucaju 20% u performansama.

Sacekaj onaj custom Palit, sa ona dva ventilatora bi trebao biti hladniji i tisi, a mozda ga Bench-House uveze kad se pojavi.
Ipak su to velike pare :)

GTX 480 me mami svojim fenomenalnim performansama ali me odbija buka.
A preskupo mi je da je uzmem samo probe radi i da utvrdim da je meni nepodnosljivo bucna.

Ako se odlucis za GTX 480 i bude ti bucna,prodaj je meni,dobrovoljno se javljam. ;)

:wave:

Stari... sa takvim stavom, ne bi trebalo da diskutujes. Ozbiljno. Jerbo ti je stav sasvim pogresan i kriv.

Sve high end karte su bucne - nije istina, HD 5870 nije bucna karta. A itekako je hi-end, slazes se.
E sad, ako ti pod tim "bucna" podrazumevas da se dernja k'o magarac kada odvrnes fan na 100%... ili pak se dernja dok je maltretiras u FurMark-u... onda da, jeste bucna. Ali to nije realna i svakodnevna upotreba. Vec lepo, pustis neku zahtevnu igru, ne diras fan profil - pa slusas. Te ocenis jel' bucna ili nije.

I moj GTX 280 je bucan kada predje tih 80%, no koristim slusalice i uopce nemam problem s tim - lako je tebi ako je tako, ti ces nabiti sluske u usi u svakom slucaju, kojeg god drekavca da imas u kucistu, i tako ces se resiti buke. Pa ces jos i da pricas po forumima kako tvoja karta nije bucna. A ja pak necu, nikada se nisam igrao sa sluskama, pa cu da se cudim sta se dogadja sa mojom kartom, zasto se toliko dernja i da li je mozda pak neispravna.

Poenta price: uzmu se lepo obe karte, i HD 5870 i GTX 480 (oko kojih se, izgleda, ubedljivo najvise sporimo; nema problema i da to budu GTX 470 ili pak HD 5850, ali eto, da se drzimo trenutno ove dve koje smo najvise spominjali i navodno direktno uporedjivali), u manje-vise identicnim uslovima (kada je vec nemoguce u potpuno istim, mada nije ni to bas nemoguce), mozda i na otvorenom, onako na stolu... pokrenemo neku GPU-intensive igru, neki Metro, Crysis, AvP... ne diramo fan profile, ostavimo sve kako drajveri/bios nalazu, ma ne diramo apsolutno nista vise... pa lepo naculjimo usi i slusamo. Pratimo i temperature pritom, vidimo koja ce vise da se greje... ali pretezno slusamo, da vidimo koja ce vise da nam smeta.
A ja kazem da ce to da bude GTX 480, stavise, apsolutno sam uveren u to. I da ce razlika bas da bude cujna, i primetna.

..moze da pita i nekog sa 5870(onaj betomobil) da mu pusti na 75-80% fan ... mislim da je to temp. 480 na nekom normalnom igranju...
S tim sto HD 5870, naravno, nikada ne ide na tih 75-80% obrtaja *u svakodnevnom radu i igranju*... dok GTX 480 itekako ide, kao sto si i sam rekao.
To je kljucna razlika.

ja sam imao 5870 i ta kartica je bila skroz OK u normalnim uslovima koristenja - auto fan ctrl. Nisam imao problem buke sa 5870.

Znam, druze, znam... rekao si to, i cenim. A covek si koji blago simpatise nV, a sa druge strane si imao svoj share problema sa ATi-jem, i to konkretno bas tim HD 5870 - pa bi samim tim tvoje misljenje trebalo da ima bitniji znacaj.
A opet, i to na stranu - imao si HD 5870, znas kakav je po pitanju buke... necujan u leru, blago primetan, nikako iritantan kada se upregne. Sasvim prihvatljivo, nema sta.
Posle si otisao na GTX 285, pa i na dve takve u SLi-ju... pa na 9800GT... mozes bre sve to da uporedis, svasta si probao i izmenjao!

Problem je sto recimo sad starac tvrdi da su sve hi-end karte bucne... a HD 5870 nikada uzivo nije ni oslusnuo. I jos ce na kraju da izjednaci novog GTX-a sa 5870-icom po pitanju buke.

S tim sto HD 5870, naravno, nikada ne ide na tih 75-80% obrtaja *u svakodnevnom radu i igranju*... dok GTX 480 itekako ide, kao sto si i sam rekao.
To je kljucna razlika.

..to sam pomenuo jer je nacin hladjenja isti na te dve karte, istih su dimenzija i vent na obe ide tu oko 5k rmpa pa se sigurno isto i cuju na istom % obrtaja.... mogla bi lepo da se vidi kolka je buka na 480 na 75-80% obrtaja tako da se namesti fan na 5870...E sad sto je na 5870 igranje na nekih 45-50%, a na 480 75-80% to je druga prica....
ja sam imao 5870 i ta kartica je bila skroz OK u normalnim uslovima koristenja - auto fan ctrl. Nisam imao problem buke sa 5870.
e da si pustio na 75% znao bi kolko se cuje 480...

Poslednja izmena:
@Uruk:
Izvini a da li si ti imao te dve karte u rukama i testirao ih da toliko ubedljivo pricas o tim totalno nebitnim stvarima ?

kako mislis totalno nebitnim.. covek razmislja dal da uzme 480 , a dvoumi se jer mu je mozda bucna... ti ne moras citat ovo sto ja pisem ako imas neki problem.. jednostavno kad vidis uruk ti preskoci...
Da si procitao sta sam napisao ne bi tako tupavo postavio pitanje...

Poslednja izmena:
Evo sada cu lepo da ti objasnim kako:

Kada kupujes kartu od 500e siguran sam da su ti bitne performanse.
Nije ti bitna ni buka, ni potrosnja, ni grejanje. Samo performanse.
Vi trolujete evo vec 500 postova kako je ova na 70% i xxx rmp bucnija
od ove na 75% i yyy rpm, a nikada necete uzeti ni jednu ni drugu.
Moja poenta je da je ovo GTX480 thread a ne 5870 vs GTX480 temperature.
Temperatura ima na milion mogucih sajtova, a kad neko od vas mozda
uzme neku od te dve kartice, napisite review i uporedite sa drugom,
rado cu ga procitati. Sva ova dosadasnja "nagadjanja" i "citanja u pasulj"
su po meni cisto trolovanje.

Pozdrav

kad kupujes kartu od 500evra valjda bi trebalo da ocekujes da bude top u svakom pogledu... a ne da razmisljas oce li biti bucna ili ne...moje misljenje

Poslednja izmena:
Evo sada cu lepo da ti objasnim kako:

Kada kupujes kartu od 500e siguran sam da su ti bitne performanse.
Nije ti bitna ni buka, ni potrosnja, ni grejanje. Samo performanse.
Bitno je *SVE*. Apsolutno sve.

Ako mislis da ce neko da kupi najnoviju i najskuplju graficku, a da pritom mora da menja i napajanje, i da kupuje slusalice, vodeni blok, cepove za usi, sta vec ne... odnosno, da na sve te stavke nece uopste da obraca paznju - grdno se varas.
Licno sam svojevremno kupovao graficke od 400-500 evra... i itekako sam gledao sve ove parametre i vagao. Sad kupujem graficke od 250-350 (iako je to opet ta ista klasa, bas hi-end), i opet gledam sta i kako. Nikako se ne zalecem.

Ako su GTX 470 & 480 u leru bucne koliko i ATI 5870 onda je to OK. Kad pustim da krcka brojeve u CUDA onda me bas briga koliko ce da bude bucna sve dok radi posao. Mene brine da li ce u leru da bude bucna.

Ko god kaze da je GTX 285 sa 40% fan necujna odnosno da je u rangu 5870 onda taj neko nije nikada bio blizu 58x0 kartica. Kad se GTX 285 spusti na 35-36% fan kao donji limit onda je zaista tiha u leru ali sa jedno 2-3C visom temp.

Pitanje je sledece, osim hohoya NIKO ovde nije uzivo cuo GTX 480 kako zvuci u leru i uporedi sa recimo GTX 285 ili 58x0.

Ko je od vas svih koji polemisete u ovoj temi imao sve te kartice da ih proba ?

Ja sam probao sledece

1. GTX 260
2. GTX 275
3. GTX 280
4. GTX 285
5. GTX 285 SLI
6. GTX 295
7. ATI 4870
8. ATI 5870
9. MSI GTX 275 Lightning

Sampion tisine je broj 9. ali to nije referentno haldjenje a i sama kartica je kao sa druge planete.

Od ostalih 8 navedenih najtisa je 5870 i u loadu i u idle - apsolutno je nebitno koliki joj je RPM, RPM joj je onoliki koliko joj je namestio proizvodjac. Za njom sledi GTX 260, gtx 280, gtx 275, gtx 285, gtx 285 SLI, gtx 295, gtx 4870.

Osim samog intenziteta buke jako je bitna frekvenca iste. Tu je 4870 bio sampion odvratnosti.

Da ATI ima krsteno uradjen gpgpu SDK ne bih razmisljao u ovom momentu. No kad imam 2 projekta u CUDA onda zelim da probam to sa Fermi-em.

Normalno je da zelim da mi komp ne bude grozno bucan dok pisem kod i dok pokusavam da razmisljam, zato sam u velikoj dilemi sta da uradim.

Nemojte ovo da shvatite kao neki troll protiv nV - naprotiv ja sam jako zeleno obojen.

Drugo sto me odbija od kupovine u ovom trenutku je dostupnost Fermia. Znaci u Srbiju su mozda usla 5-6 Asus GTX 470 i ni jedan GTX 480. Sta to moze da znaci:

1. nV sve preusmerava na Tesla kartice i vecu zaradu
2. nV jednostavno nema chipova

Koji god da je razlog na srpskom trzistu to za kupca znaci - pomoli se da ti ne u leti bad lemon. A nesto nisam bas ubedjen da kod nas zavrsavaju briljantni primerci - sta vise ubedjen sam da kod nas glave refurbished, rmaed proizvodi.

Zato sa nestrpljenjem cekam da neko od KORISNIKA da realan detaljan, uporedni prikaz bilo 470, bilo 480 sa prethodnim GTX-ovima i sa 58x0.

Razumem Hohoyin pristup u prikazu kartice, zaista su ovakvi threadovi frustrirajuci sa ovolikim fanboyizmom a pri tom ljudi koji su najbucniji nisu imali prilike ni 2 kartice da probaju a s*ru po glavi pravim entuzijastima.

Tako da cu odluciti da li u ponedeljak uzimam GTX 470 ili cekam 480. Ne verujem da cu ovde dobiti neku realnu informaciju.

pozz
M

EDIT: takodje me nemojte shvatiti pogresno da ljudi ne treba da diskutuju ukoliko nisu imali prilike da probaju sav taj HW. Samo zelim da kazem da ne trebamo da budemo tako ostrasceni i da emotivno komentarisemo i da kontra argumente primamo na "noz". Malo poverenja i smirenosti ce doneti dosta kvaliteta

Poslednja izmena:
Samo zelim da kazem da ne trebamo da budemo tako ostrasceni i da emotivno komentarisemo i da kontra argumente primamo na "noz". Malo poverenja i smirenosti ce doneti dosta kvaliteta

.. postoji razlika izmedju kontra argumenata i provokacije i to za redom 2 puta .. pa dokle :mad: .. ja nisam primetio da se ovaj thread zove u fazonu GTX470/480 Owners Club pa da bi bilo glupo da kometarisem nesto na njemu... Mada i tamo kad se da koment ljudi te ne provociraju nego lepo objasne ako grasim...
Iz licnog iskustva ?
@Uruk:
Izvini a da li si ti imao te dve karte u rukama i testirao ih da toliko ubedljivo pricas o tim totalno nebitnim stvarima ?
cemu ovo?.. ne kontam... sta treba da imam obe karte da znam koja je razlika ? Na koju foru da se odlucim sta da uzmem ako se prvo ne raspitam ? na slepo? Da pusti baju koji prodaje da mi objasni sta valja , a sta ne za mene?

Poslednja izmena:
Pa ljudi nebi ona kostala 500evra da ne vredi toliko u ovom trenutku ;):D:D:D
A ta pitanja kolko je bucna i koliko se greje mene to ne zanima ona je napravljena da radi i to je sva istina nekom je bucno fan na 10 % tako da o tome ne vredi polemisati,a sto je brzo to i trosi uvek bilo i ostalo ,****m ga cemu tolika polemika oko nicega;):D:D:D Evo ovaj Uruk neda mu djavo mira opet temeprature i obrtaji:banana::banana:

Poslednja izmena:
evo za idle .. razocarenje...u pitanju je asus 470
Originally Posted by Uruk View Post
Hi All!
What temperature and fan speed GTX 470 shows in idle?
Thx

depends on your room temperature, but currently mine is 59C with 70% Fan
my room is quite hot, so i never idle with low temps, i know a lot of other people can idle lower with the 470.

.. ne verujem da mu se vec navatalo prasine... mora da mu je 45C u sobi:S:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno