pa ekskluziva se placa, i u highendu u bilo kojoj oblasti cena i performanse se ne skaliraju linearno. Ko hoce da da ne 600, nego 350-400 evra, samo da bi se igrao(i to samo za jednu komponentu, a nju mora da isprati jos nekoliko komponenti), tom ili 200 evra ne znaci mnogo, ili odvaja od usta ili od letovanja, ili nesto slicno. A takva osoba nije bas najpogodnija za neku diskusiju posto ces tesko da joj objasnis da nije u pravu (mislim na ove koji odvajaju od usta i ostalog

).
Znam ja da je potrosnja vezana za buku i temperaturu, ali ako je tako zasto svi kazu (npr. nedja nekoliko postova gore) :"Cestitke na testu, ali gde su informacije o temperaturi, buci i potrosnji?"
Bilo je i onih koji su govorili nesto tipa:"...svuda u svetu se vodi politika stednje energije i svi teze sto manjoj potrosnji energije, jedino u bogatoj Srbiji to nikog ne interesuje...". Slabo pratim cene elektricne energije u poslednje vreme, ali ako se ne varam, neko ko prosecno igra svakog dana u godine po 6 sati igrice, i to one koje sve vreme drze gpu u full load-u (moguce samo teorijski), fermi ce u odnosu na 5870 potrositi mozda 10 evra vise el. energije(na godisnjem nivou). Sto se tice buke, vodite se onim snimcima koji su nastali tako sto je mikrofon bio na 10 ili 15 cm. od same kartice, i to pri onom fur testu. Drugo kad je buka u pitanju imao sam priliku da se susretnem sa ati karticom pre godinu ipo dana koja je bila tisa od moje 8800gts512, ali je proizvodila neku ekstremno iritantnu frekvenciju tako da mi je jako smetala. Ovo zadnje sto sam napisao je izuzetno subjektivna kvalifikacija, ali eto, moze i to da se gleda.
Opet, ako govorimo o ozbiljnoj upotrebi (nemoj neko da kaze da su retki ljudi koji konvertuju hd snimke npr. za youtube, posto sada maltene svaki dig. fotoaparat preko 150 evra ima hd video, a tako ce uskoro biti i za mobilne telefone) u novom premieru npr. nesto sto cetvorojezgarni i7 odradi za 30 min., fermi ce za 2-3 min. Kakav je tu onda perf/watt.?
Nisam sve ovo napisao da bi nekome kontrirao, vec da bi objasnio da svako treba da gleda svoje potrebe, a ne da pokusava da svoje potrebe i misljenja namece drugima i pljuje po onima koji tako ne misle. Od svih na ovom forumu razumem i podrzavam jedino Nedju, posto bi i ja isto tako radio kad bih bio zaposlen u nekoj kompaniji. I covek bi bio potpuno lud kad ne bi tako radio, i testerisao granu na kojoj sedi. Ne razumem one koji pene (bilo da su u nV ili ATI taboru) a u masinama imaju kartice koje bi se 2008. mogle okarakterisati kao highend. To me podseca na one koji voze golfove, a na nekim forumima su potpuno razocarani (i kazu da nikad nece kupiti bmw) sto je bmw poceo da ugradjuje turbo motore u M modele, pa su tako izgubili daraz voznje na visokim obrtajima koji su uvek krasili M motore.
Ja eto planiram da uzmem fermi u bliskoj buducnosti iskljucivo zbog gpgpu (a moci cu da se u pauzi rada sasvim pristojno izigram), i apsolutno me ne interesuje koliko trosi, koliko se greje, i koliko nVidia ne postuje nase trziste.
edit:
istovremeno radim i pomalo pratim forum pa je u medjuvremenu postovano dosta toga