Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Svaka cast za performanse ali nije vredno 100-150e,zamenio sam gtx280 za 5870 zato sto je brza,tisa,hladnija i manje trosi struje. A ovo novo gtx cudo jeste brze (ne previse) ali bucnije,greje se ko ringla i treba mini elektrana. hmmmm.....

zaboravih da pitam koja je min konfa da bi se iz graficke izvukao maximum?

Sasvim je dovoljna tvoja masina da izvuce maksimum:)

ma to znam nego neko ko nema dovoljno jak pc mora da potrosi mnogo vise para da bi se lepo igrao na toj karti.

ma to znam nego neko ko nema dovoljno jak pc mora da potrosi mnogo vise para da bi se lepo igrao na toj karti.

Evo otprilike
2 jezgra 3.6GHz:)
I napajanje 600W na 12v grani:)
Otprilike ti je isto ko i za 5870:smoke:

Jel čitate vi malo strane forume? Nije normalno kakvu su zahebanciju napravili oko Fermija :d

Ništa se ne brinite, nećete naići na Nedja tamo xD

Evo otprilike
2 jezgra 3.6GHz
I napajanje 600W na 12v grani
Otprilike ti je isto ko i za 5870

Slabo ti je to za nove igre. Bez čet'ri jezgra nema leba :)

Poslednja izmena:
Znaci koja konfa zadovoljava GTX470, medjutim kada sam cuo kako se kuler dere izgleda da cu preskociti i na kraju pazariti ATI 5850 ali za oko 6 meseci.(bas sam mislio zadrxzati 9800GTX za fiziku ali sta je tu je...)

Mozda se dotle nesto i promeni :)

Razlika od 4 dB znaci da je buka duplo jaca. Vodite se tom logikom a evo i neki brojevi cisto da vidite kako to funkcionise.

~ 4dB je cujno glasnije ali ne i duplo glasnije. Oko 10dB bi bilo nesto duplo glasnije.

Ocigledna stvar je da se Fermi previse greje i dere, kao sto i mnogo trosi. Ali slabo vodi u odnosu na 58xx seriju. "Obican korisnik" po trenutnoj ceni, koji nema nekih razloga da ne uzme kartu iz 58xx serije a odluci se za Fermi je glup - i ovde nema niko da se vredja ..

Fermi ocigledno mnogo dobro skalira i chip je mogao ici na vecu frekvenciju. Ali izgleda da su potorsnja i disipacija to sprecili.

P.S U redu je da su cene u pocetku malo vece, prvih nedelju-dve. Ali nVidia umesto da ima konkurentne cene jos ostavlja ATI-ju prostora da zadrzi svoje jos dosta vremena.

Poslednja izmena:
Sledeci put kad stavis prst na celo vidi da i ti malo razmislis...., ako si pratio testove NV je nastelovala ventilator da odrzava temeraturu od ~94C pa tako i GTX470 i 480 u loadu imaju iste temperature ali na gtx480 ventilator se vrti na 66% a na 470 manje (~50-60%)... i po toj logici ako ambient temperatura ode gore vent ce povecati obrtaje (i buku) da bi kartu zadrzao na 94C...
Ova podesavanja se mogu promenuti sa riva tunerom ili editovanjem bios-a a i kad dodju ne referentni kuleri videt cemo sta ce biti....

PS: ne treba zaboraviti da je to opterecenje samo pri testu OCCT GPU test koji GPU optereti sa 100%, za sada ni jedna igra ne opterecuje gpu sa vise od 80-90%

I to menja...sta? Nastelovala je da se vrti koliko god treba da temp ne predje 94c, kao da je to mnogo manje od 100. Dobro. Leti ce sa 66% doci na 76% u iddle. Pa jos kad uzmemo u obzir igre ili testove ili profi rad, precice i tih 90%. Cak i da ne predje 90%, preporucujem buducim vlasnicima da upale neki usisivac i drze ga pored kompa da se utreniraju za fermi :D ne moraju odjednom, nek ga drze na 4-5m od sebe, pa neka ga polako primicu kako budu razvijali toleranciju na buku :p
Salu na stranu, nema sta da razmisljam oko toga...nisam nista izmislio, vec se o tome prica i pise. Ajde ti onda objasni zasto je smanjena garancija za gpu chip na 1god? Da vidim i taj zakljucak proistekao iz zdravorazumnog razmisljanja, a da je drugaciji od mog (uslovno receno mog)

Jel čitate vi malo strane forume? Nije normalno kakvu su zahebanciju napravili oko Fermija :d

Ništa se ne brinite, nećete naići na Nedja tamo xD

Slabo ti je to za nove igre. Bez čet'ri jezgra nema leba :)

Covek je pito minimum a ne optimum:)

Moja greska. Upravo sad sam malo bolje pogledao i koristio sam formulu za merenje nivoa snage gde se koristi 10 logaritama. Ovde se koristi 20 logaritama odnosa tako da nije bas 10 dB ali recimo da je od 8~10 dB duplo u zavisnosti od frekventnog opsega izvora buke.

Sa svakim dupliranjem snage dobija se 3db . Ovo se primenjuje u akustici pri računanju odziva .

~ 4dB je cujno glasnije ali ne i duplo glasnije. Oko 10dB bi bilo nesto duplo glasnije.

Ocigledna stvar je da se Fermi previse greje i dere, kao sto i mnogo trosi. Ali slabo vodi u odnosu na 58xx seriju. "Obican korisnik" po trenutnoj ceni, koji nema nekih razloga da ne uzme kartu iz 58xx serije a odluci se za Fermi je glup - i ovde nema niko da se vredja ..

Fermi ocigledno mnogo dobro skalira i chip je mogao ici na vecu frekvenciju. Ali izgleda da su potorsnja i disipacija to sprecili.

P.S U redu je da su cene u pocetku malo vece, prvih nedelju-dve. Ali nVidia umesto da ima konkurentne cene jos ostavlja ATI-ju prostora da zadrzi svoje jos dosta vremena.

Slazem se.Zbog same arhitekture morali su da smanje klokove GPU-a jer i ovo sto su "sklepali" je na samoj ivici pucanja.Ipak 90c+ nije malo..
Zbog svega navedenog,tj njihovog tezeg problema otud i male razlike izmedju ATI 5870 i GTX480 ili uopsteno izmedju ATI i NV.Generalno nVidia je trebala da oduva 5xxx seriju u performansama,bar su tako planirali i davali nam nade..

Ono na sta sam ja generalno ogorcen je njihiova poslovna politika.
Menadzment koji im je uzasan.Puni su sebe i ne obracaju paznju na krajnjeg kupca kao i na trziste kao i na segment trzista..
Vec neko duze vreme posmatram kako ATI posluje,koji su to odmereni i proracunati potezi.Svaka im cast na tome.Zato i idu korakom napred i napreduju..
Eto jedna realna cinjnica.Pored problema,ovakvih osobina karti (mislim na Fermi ) oni lupili cene da se smrznes!Pa ko ce ovo lud da kupi?!Da su krenuli sa najminimalnijom zaradom,svesni da su u ambisu pa da se nekako cupaju...
Ajde manje vise GTX470 je 350 eur sto nije toliko strasno ali da se i to proguta ta karta treba da bude max 300 eur ni centa vise!Kad se cene iznivelisu na dole onda mogu da razmisljaju u konkurentnom pravcu.Ovako ce krenuti sa velikim gubitcima.

Ono sto daje kao jednu nadu jeste to skaliranje Fermi-ja i dobar OC potencijal ali sve to i nema smisla kad se chip previse greje tako da je i neiskoristivo.
Na revizijama se mora raditi,postoji tu dobra osnova da se napravi savrsen chip.

[YOUTUBE]THQ_KGISY6k&feature=player_embedded#[/YOUTUBE]

Poslednja izmena od urednika:
Sa svakim dupliranjem snage dobija se 3db . Ovo se primenjuje u akustici pri računanju odziva .

Za buku se koristi dB(SPL) ili sound pressure level i okvirno se racuna formulom:
20 log(P.izmereno/P.referentno). Za snagu se koristi 10 log i to je sto ti navodis gore.

Samo u pitanju je formula za koherentan izvor buke (znaci jedan izvor se uzima u obzir sto je i te kako relevantno) i opet se moze o njemu debatovati. Naime, kuciste je nekoherentan izvor buke jer poseduje vise izvora pa nemoze niko da tvrdi da fermi sam pravi buku od 55 dB a meri zvuk celog sistema.

Inace sve ovo je potegnuto da bi malo bolje edukovali ljude i pokazali da par decibela nije neka mala stvar. Svaki SPL dB je relativno povecanje buke za 12.5%

Samo u pitanju je formula za koherentan izvor buke (znaci jedan izvor se uzima u obzir sto je i te kako relevantno) i opet se moze o njemu debatovati. Naime, kuciste je nekoherentan izvor buke jer poseduje vise izvora pa nemoze niko da tvrdi da fermi sam pravi buku od 55 dB a meri zvuk celog sistema.

Ono je bilo mereno u bez-kucista-setupu :)

Eto jedna realna cinjnica.Pored problema,ovakvih osobina karti (mislim na Fermi ) oni lupili cene da se smrznes!Pa ko ce ovo lud da kupi?!Da su krenuli sa najminimalnijom zaradom,svesni da su u ambisu pa da se nekako cupaju...
Ajde manje vise GTX470 je 350 eur sto nije toliko strasno ali da se i to proguta ta karta treba da bude max 300 eur ni centa vise!Kad se cene iznivelisu na dole onda mogu da razmisljaju u konkurentnom pravcu.Ovako ce krenuti sa velikim gubitcima.

Znas cega tu mozda ima... Moguce je da njima vise odgovara da prodaju karte sto skuplje, pa makar ATI i podigao cene zajedno sa njima (mislim da im se bas i ne fucka mnogo za zaradu ATIja u ovom trenutku, nVidija generalno daleko bolje stoji), nego da pokusaju cenom da se namecu, jer ATI uvek moze da spusti cene daleko bezbolnije i da ih natera na gubitak.

Da to grubo predstavim ovako ATI 300 - nVidija 350, Ati zaradjuje 200 evra nVidija 100. Nize cene: ATI 100 - nVidija 150, ATI je na nuli nVidija 100 u minusu. Briga njih dal ATI zaradjuje 200 ili 0, ali za nVidiju bolje da ima kakvu takvu zaradu ili da je na nuli cak nego da je u minusu.

Naravno ovo je samo grub prikaz, nemojte mi se 'vatati za cifre, samo sam predstavio teoriju :)

po anandu gtx470 je identicno "dere" kao i gtx275 i ATI 4870 X2 to jest 61.5dB dok je 5870 2dB tisi...

o zaradama ne trebe komentarisati jer obicni smrtnici nikad nece saznati kakav dil imaju NV i ATI sa TSMC-om i po kojoj racunici placaju ispravne cipove i skart... po meni veci procenenat skarta treba da ide na teret TSMC-a
definitivno da je ATI 5xxx jeftiniji u proizvodnji ali koliko? 10$ ili 100$ mi necemo nikad saznati... :)

Ja bogami mislim da su oni prodavali kartice sa nulom ili minusom josh od ATIeve 4xxx serije chisto da bi odrzali marketshare do nove generacije,na kojoj su planirali da nadoknade kesh... Pogotovo sto se vecina ovde slozila da im Gaming segmentu nije glavni izvor prihoda. Valjda im se moglo da posluju sa gubitkom neko vreme.

Mada,kako stvari stoje,izgleda ce ta finansijska racunica da postane josh komplikovanija...:p

Ja bogami mislim da su oni prodavali kartice sa nulom ili minusom josh od ATIeve 4xxx serije chisto da bi odrzali marketshare do nove generacije,na kojoj su planirali da nadoknade kesh... Pogotovo sto se vecina ovde slozila da im Gaming segmentu nije glavni izvor prihoda. Valjda im se moglo da posluju sa gubitkom neko vreme.

Mada,kako stvari stoje,izgleda ce ta finansijska racunica da postane josh komplikovanija...:p

Pa i AMD posluje sa minusom godinama pa vidim da ga neki dizu do nebesa i ne plase se da ce sutra nestati :)

Ne bih da ulazim u te navijacke price. :D
Koliko se ljudi loze na te ATI/NVIDIA/AMD/INTEL price rekao bi chovek da imaju vecinski procenat akcija u istim...
:D

Jezik pregrizao.

Pa i AMD posluje sa minusom godinama pa vidim da ga neki dizu do nebesa i ne plase se da ce sutra nestati :)

Nemoj malerisati. Ja imam te crne slutnje odavno vec kada su poceli da se zajme kod arapa i drugih naftasha. Nek uzimaju sad kajmak od grafika koliko mogu dok nekako ne preguraju do moblinih fusion chipova koje ja vidim kao glavni njihov adut.

Zamislite samo sta bi bilo da nema AMD-a. Setite se 8xxx serije nvidie kada je izasla? Pa ono su bile bezobrazne cene i muzli su ljude ko stoku na ispasi mesecima dok nije dosla HD3xxx serija od crvenih.

Koliko me pamcenje sluzi, AMD je usao u minus zbog ulaganja u GF, ne zbog neisplativosti cpu-ova. nV ni sad ne posluje negativno, tako da ne mora da znaci da je sve bas tako crno. Ako gube novac u high segmentu, u low i medium se drze dobro, i pokrivaju minus(sto se tice gaming gpu-ova).

Poslednja izmena:
Znas cega tu mozda ima... Moguce je da njima vise odgovara da prodaju karte sto skuplje, pa makar ATI i podigao cene zajedno sa njima (mislim da im se bas i ne fucka mnogo za zaradu ATIja u ovom trenutku, nVidija generalno daleko bolje stoji), nego da pokusaju cenom da se namecu, jer ATI uvek moze da spusti cene daleko bezbolnije i da ih natera na gubitak.

Da to grubo predstavim ovako ATI 300 - nVidija 350, Ati zaradjuje 200 evra nVidija 100. Nize cene: ATI 100 - nVidija 150, ATI je na nuli nVidija 100 u minusu. Briga njih dal ATI zaradjuje 200 ili 0, ali za nVidiju bolje da ima kakvu takvu zaradu ili da je na nuli cak nego da je u minusu.

Naravno ovo je samo grub prikaz, nemojte mi se 'vatati za cifre, samo sam predstavio teoriju :)

Po tvom grubom prikazu bi moglo da se uzme u obzir.
Ali samo si zaboravio jednu strasnu cinjenicu a to je da je sad Fermi na losem glasu.
Generalno ima lose osobine,preveliku disipaciju koju je za sad nemoguce zaustaviti.Sta ce se desiti kada spoljasnja temperatura krene preko 20c?Karta ce da trotluje i kraj od mogucnosti koriscenja u normalnim uslovima.
Svaki user koliko toliko poznavalac u svetu IT ce ovo imati na umu + veliku cenu + poredjenje sa ATI zajedno sa osobinama te karte i sta se desava?!Odoh ATI-ju,necu da rizikujem.Vrlo prosto.Ako je njima takva strategija da sa visokom cenom zadrze poziciju zbog manjih gubitaka od toga nema nista upravo zbog toga sto je sam proizvod takav kakav jeste.Takva vrsta strategije bi mogla da je Fermi produkt izasao u kvalitetu i da je trzistu ponudio impresivne performanse i osiobine pa bi mogli na taj nacin da razmisljaju.Ovako sa sakatim chipom koji je toliko ojadjen da bi funkcionisao nemaju zapravo nista.I ovo sto su izbacili,izbacili su pod prisilom jer vremena za odlaganje vise nije bilo,daj sta das.To je to.Cene moraju da padaju koliko toliko ili da ostanu iste ali da se izbacuju non referentna resenja hladjenja.

@fingon82
Generalno Midle i Low segment pravi kod NV ne postoji vec neko vrem vec se prodaju stari produkti..Kada se izbaci serija novih karti,midle i low segment se popunjava od derivata chipa koji predstavlja tu novu seriju kao sto je npr kod ATI rv 870.Napravili su od njega cudo..Toliko serija da je nemoguce koliko su ga iskoristili!To se zove trziste i na taj nacin mora da se posluje!Daj ljudima novitet,performanse,mogucnosti..
Nvidia jedino ne propada jer ima siroku paletu drugih proizvoda,to je jaka kompanija cija je grana za proizvodnju grafickih akceleratora samo jedan deo sistema .Profit imaju u mnogim drugim stvarima i generalno su dobrostojeci finansijski.

@R_O_N_I_N
Dodji na pc berzu,tamo i glave padaju,ljudi hoce da se pobiju!Jos zamisli da imaju neki profit od svega toga? :) ATI rules :)

Poslednja izmena:
Ima jedna dobra stvar sa Fermi-em, olaksao mi je izor hi-end grafike. Iako sam veliki nV fanboy, moram priznati 5870 je ovog puta cisti pobednik.

Ček, zar ti nisi imao 5870 ali si je prodao jer ti ne završava GPGPU poslove?

Ima na brightside zanimljiv članak u kome se nVidija nada kako će im Global Foundries biti spas jer kod njih nema škarta. Nisam znao da li da se smejem ili da budem tužan, ne vidim koja je realna korist od takve vesti osim da ispadnu neznalice najvišeg ranga u javnosti.

@Beast: cini se da nece, prodavac ima visoku cenu u ovom momentu - za mene. Potpuno ga razumem tako da cu najverovatnije propustiti ovu priliku.
G@W: nisam bas dobro sklopio recenicu, 5870 moze da udje kao karta za rendering ali ce uvek biti i jedna CUDA enabled nVidia uz nju :) No, ja necu sigurno uzimati ATI kao ni Fermi. Been there done that. A nVidia moze da dobije i 0% skarta i sta ce to da promeni :D Mozda samo cenu, ali ce sve mane Fermia i dalje ostati iste.

Poslednja izmena:
Sva tri primerka...:)

Nazad
Vrh Dno