Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Slazemo se.E sad to za vodu se necu sloziti.Jednostavno smatram da je GTX480 neisplatljiva karta,da ne nudi nista sto bi navelo kupca da je kupi a da da tolike pare.To bi bio cist fanboyizam!Generalno ako si citao objasnio sam koliko bi bilo potrebno para da bi se karta osposobila za vodeni sistem.Ali postavlja se pitanje.Koliko korisnika poseduje vodene sisteme?Daleko manji broj nego onih koji koriste vazdusna /stock resenja.Ja jesam pobornik nvidia-e ali generalno GTX480 je definitivno promasaj.Ono u sta polazem nade koliko toliko je GTX470 koji se drzi tu nedge na granici.

Pa nisam ja ni rekao da je isplativo :)
Rekoh da je voda bolje (ako ne i jedino) resenje za svakodnevnu upotrebu 480 karte, naravno za nekog ko se bas odluci da ga ima. Sad, dal je fanboy ili mu stvarno treba, za recimo CUDA ili GPGPU zafrkancije, to je druga prica.
Citao sam sta si pisao za vodeni setup i sve je tacno do slova. E sad, dal nekom treba ili zeli ili hoce malo da se zeki...Njegova stvar :)

470 moze da ispadne sasvim solidna karta. Uz nereferentne hladnjake i mesta za klok i nove drajvere, bice sasvim konkurentna.

Da nas tretiraju onako kako treba...da posalju sempl na vreme, a ne da ga salju dan pre NDA pa kao evo vam, napisite. Da nas ne zovu u hotelsku sobu da testiramo sat vremena i da na osnovu toga pisemo text. Da nam dodje neki baja ponekad, a ne indijance da nam salju na razgovore. Da pokazu da im je stalo do ovog regiona, da nas pozovu nekada negde - jednom je isao maxa u zagreb na neki shit event kombijem i to je to. Da ga ne zovu iza ledja na veceru od 20 evra cime ce mu zamazati oci kako je bench tj on kao autor, vazan po njih.

Sto se AMD - Ati-ja tice, evo gde smo sve do sada bili

- Maxa: Ibiza, Moskva
- Delimir: Drezden, Tunis
- ja: Ferrari, Varsava, Rim

I uvek je dolazio ovde neko bitan i vazan, tretirao te kao gospodina novinara a ne kao krpu. Kad jedan Sasa Marinkovic nadje slobodnog vremena da se obrati posetiocima Bencha...sta ima vise da pricam?

Pare za baner? ma dajte...sve su kao ulozili u rnd...samo ih prodaja i kolicine zanimaju. Ma bre...

Takav njihov stav ih je doveo u ovu situaciju (kasnjenje sa fermijem, ne poznavanje 40nm tehnologije izrade). Mi smo najbolji, sve sto drugi prave je smece, smislili smo sve. Citajuci jedan tekst na anandtech.com njihovog novinara o nacinu na koji razgovara i sastaje se sa inzinjerima iz AMD-a i ATI-ja, zakljucio sam samo da ce AMD samo napredovati u buducnosti i za par godina mozda i prestici kompaniju NVIDA. Nemam nista protiv ni jednih ni drugih, zanima me samo kvalitet koji cemo mi potrosaci dobiti za xyz para. Ali sve te sitnice samo pokazuju njihov odnos prema potrosacima, ta nadmenost zbog koje i kasne sa fermijem. Kao glavni igrac su dopustili da ih prvo amd iznenadi sa 48xx serijom i izbaci sa trzista koje juri dx11 sa 58xx serijiom.

Ali dobro mozda nesto i nauce iz svega ovoga, da konkurenciju i potrosace uzmu malo ozbiljnije. Samim tim nece dozvoliti da nemaju gotov prozivod i da kaskaju 6 meseci, a mi izbor sa normalnijim cenama. Pa sta ti se svidja i koliko imas para to i uzmi.

Da nas tretiraju onako kako treba...da posalju sempl na vreme, a ne da ga salju dan pre NDA pa kao evo vam, napisite. Da nas ne zovu u hotelsku sobu da testiramo sat vremena i da na osnovu toga pisemo text. Da nam dodje neki baja ponekad, a ne indijance da nam salju na razgovore. Da pokazu da im je stalo do ovog regiona, da nas pozovu nekada negde - jednom je isao maxa u zagreb na neki shit event kombijem i to je to. Da ga ne zovu iza ledja na veceru od 20 evra cime ce mu zamazati oci kako je bench tj on kao autor, vazan po njih.

Sto se AMD - Ati-ja tice, evo gde smo sve do sada bili

- Maxa: Ibiza, Moskva
- Delimir: Drezden, Tunis
- ja: Ferrari, Varsava, Rim

I uvek je dolazio ovde neko bitan i vazan, tretirao te kao gospodina novinara a ne kao krpu. Kad jedan Sasa Marinkovic nadje slobodnog vremena da se obrati posetiocima Bencha...sta ima vise da pricam?

Pare za baner? ma dajte...sve su kao ulozili u rnd...samo ih prodaja i kolicine zanimaju. Ma bre...

OK. Sada je bar sve jasno. Pre svega forsiranje ATi-a ovde na benchu pocev od moderatora, ljudi koji rade za AMD, pristrasnih, fanova, obicnih pljuvaca itd.

Znaci sve se vrti oko para, putovanja, cinculiranja.

Vecina nas obicnih clanova nema apsolutno nista ni od jednih ni od drugih i to nas ne interesuje, i ovde trazimo jedino objektivne informacije, ali izgleda ne moze jer uticu i mnoge druge stvari, sto nije lepo cuti.

Davna devedeset i neka...dilema nad dilemama...

Rendition Verite ili Viper - daj tog Vajpera. kul su...

nVidia je po mom LICNOM misljenju dosla iz sela u grad, obukla odelo, postala gazda koji je hteo prvo stan, pa lokal dole u prizemlju, pa na potkrovlje da izadju, e sad kad su hteli da isele komsiluk, nesto bas i ne ide...

I realno, i intimno - svim srcem sam za ATi. Ne testiram, ne pisem o karticama niti plocama, ne namecem svoj stav citaocima ni na koji nacin: ovo je samo moje licno razmisljanje na ovu temu, ne Pece kao urednika sajta, vec bas licni Pecin stav

Ja sam 1998 presao sa Diamond Stealth II S220 na Viper v330. I te godine sam komentarisao da sam uzeo karticu sa chipom firme koja ima seljacku politiku. A sad si ti slicnu opasku napisao. To mi je bila prva i zadnja kartica koju je nvdija potpisala.

@mige

preterujes, ja se secam riva TNT oduvala je konkurenciju za sobom, i tako nastavila i sa GEFORCE serijom.... utemeljili su se kao lideri na trzistu i kasnije to krenuli da zlostavlja poziciju, pa su neki sad ljuti na NV...
ATI takodje nije bio bas bajan samo kad se setim da je forsirao sam izradu celih kartica jer nije bio spreman da deli kolac i tako gubio trziste...

Sigurno da neke kompanije treba da porade na PR-u ali ni jedna kompanija nije zlatna svaka ima svoje bubice, i tu se nesme biti subjektivan kao onaj ludak charli

Charli je subjektivan bas zbog toga sto je u svetu pojam "nezavisno novinarstvo" pomalo sirok...a marketing u koji korporacije ulazu ogroman kes cini cuda. Od Halo 3 napravi best seller, a od CoD MW2 Igru Godine...

OK. Sada je bar sve jasno. Pre svega forsiranje ATi-a ovde na benchu pocev od moderatora, ljudi koji rade za AMD, pristrasnih, fanova, obicnih pljuvaca itd.

Vecina nas obicnih clanova nema apsolutno nista ni od jednih ni od drugih i to nas ne interesuje, i ovde trazimo jedino objektivne informacije, ali izgleda ne moze jer uticu i mnoge druge stvari, sto nije lepo cuti.

Da li mogu da ti kazem da lupetas gluposti?

Nema na koga da uticu, novinar radi svoj posao onako kako misli da treba: niti ja na ikoga uticem da pise kako se meni hoce, niti takvi testovi izlaze. Ja samo iznosim svoj licni stav i stav svoje firme koja treba da funkcionise onako kako to najbolje moze. Moj stav je moj stav i ja samo konstatujem kako im se vraca: sa sudom i objektivnoscu testa to nema nikakve, ama bas nikakve veze. Ko je fanboy to radi za sebe i ima svoj stav - ni od koga mu diktiran nije

Edit: da dodam i ovo...

Pogledas testove ploca, najvise ih je bazirano na chipovima firme koja se kod nas ne reklamira. Pogledas testove grafika u poslednjih pet godina na sajtu: da li je iko izostavljen? Da li su vise award-ova dobili Intel ili nvidia sa jedne ili AMD (ATi) sa druge strane. E sada ako gledas poslednjih 6 meseci - sve sami ATi testovi. Sta smo imali od nvidie da testiramo?

@mige

preterujes, ja se secam riva TNT oduvala je konkurenciju za sobom, i tako nastavila i sa GEFORCE serijom....

Ko prica o kvalitetu chipa. Pa ja sam uzeo vajpera jer je bio brzi od verita. I taj viper je bio zasnovan na rivi 128, tnt je dosao kasnije. Ja samo aludiram na kompaniju i njenu poslovnu politiku.

Vecina moderatora koji postuju u ovim temama (o grafickim kartama) je naklonjena NVidiji. I to uopste nije problem, jer ne zloupotrebljavaju taj status ukoliko se neko ne slaze sa njima, a postuje neka osnovna pravila ponasanja. Uzmi pa prebroji ako mi ne verujes ;)

Sto se forsiranja ATI-ja tice, ne znam sta da ti kazem... vremena se menjaju, ljudi prate tehnologiju, kupuju ono sto im najvise nudi kada su njihove potrebe u pitanju. Vecini je u ovom trenutku ATI blizi, zbog mnogo razloga (a pre svega jer mogu njihove karte da kupe). Pre 4-5 godina vecina naprednih korisnika sa foruma je koristila AMD procesore, a sada je na Intelu. Sam izvuci analogiju, ako zelis, a vise je nego ocigledna ;)

NVidija nema lokalnu kancelariju, rumunska je zaduzena i za Srbiju, a tek nedavno su otvorili marketinsku agenciju koja treba da se bavi ovim trzistem, sa jednim zaposlenim (ako se ne varam). Koliko shvatam, Peca ne prica o ruckovima, putovanjima i poklonima, vec o tome da Bench ima vise poseta nego svi ostali IT sajtovi u regionu, a kartu za testiranje dobijaju dan pred launch, i uz to nije ispravna.

Sto se objektivnih informacija tice, ajde sam nabroji (prema svemu sto je do sada objavljeno po netu) sta su relevantne informacije vezane za GF100? Pa vidi sta vecina ljudi apostrofira i da li je to sa razlogom?

@nex999 Naravno da nisam mislio ozbiljno. Da jesam to bi bio lov na veštice a ja se time ne bavim. Ali činjenica ostaje da je nV ovde skuplja od ATI i zbog toga.

Ono što meni kod Fermija najviše smeta, više i od slabijih (očekivanih) performansi i tehničkih problema (zagrevanje, buka) jeste činjenica da oni ne žele da priznaju da sa hardverske strane rade pogrešno i da su konačno udarili glavom u zid. ATI je sa 2900XT imao sličan scenario ali je tada TSMC imao manji proces ubrzo na raspolaganju što sada nije slučaj. Takođe više se ne može ići mnogo sitnije tako da nVidija mora da promeni pristup pri dizajniranju grafičkih čipova jer neće uvek biti manjeg procesa koji će srediti stvari.

nVidija trenutno ima napredniji softver (Win drajveri su za nijansu bolji; Lin drajveri, OpenGL drajver, GPU computing podrška su drastično bolji, kod ATIja su na jako niskom nivou). Zar ne bi bilo bolje da su krenuli putem kojim je krenuo ATI sa sličnom arhitekturom čipa, sa mnogo šejdera (možda bi ih oni klokovali više od ostatka GPU za razliku od ATI), brzom memorijom, užom magistralom? To bi dovelo do bolje optimizacije TWIMTBP igara za takvu (zajedničku) arhitekturu, pritom bi nV imala bolje perf. (poslovično bolja optimizacija drajvera, TWIMTBP program), Physx, GPU computing itd. Ko bi u tom slučaju kupio ATI koji bi bio primoran zbog svega toga imati uvek nižu cenu? Ali ne, oni su nadmeni, znaju bolje od ATIja koji ništa ne zna (pravi krš proizvode koji ne rade!!!) i njihov pristup je jedini ispravan jer oni NE PRAVE GREŠKE.

E vidite sada kako završavaju preterano nadmeni. Na stranu što njihova monolitna filozofija promoviše frižidere umesto kućišta i monstruozno velike grafičke karte. I to sve u IT industriji gde je miniturizacija IMPERATIV. Tako sposobni i pametni ljudi da prave ovakve gluposti. Sramota!

Ko bi od vas kupio ATI 5850 da ima nV sličnog zagrevanja, boljih perf. + Physx + GPGPU za 20 evra više od ATI?

Poslednja izmena:
Moram da priznam kao izraziti AMD-ATI funboy da sam od samog pocetka najave izlaska i dizanja u nebo Fermija ,imao neki predosecaj da ce opet nesto da ukake!!!Jedino mi bilo dosadno dok sam svo vreme cekao to!!

Zar ne bi bilo bolje da su krenuli putem koji je krenuo ATI sa sličnom arhitekturom čipa, sa mnogo šejdera (možda bi ih oni klokovalo više od ostatka GPU za razliku od ATI), brzom memorijom, užom magistralom? To bi dovelo do bolje optimizacije TWIMTBP igara za takvu (zajedničku) arhitekturu, pritom bi nV imala bolje perf. (poslovično bolja optimizacija drajvera, TWIMTBP program), Physx, GPU computing itd. Ko bi u tom slučaju kupio ATI koji bi bio primoran zbog svega toga imati uvek nižu cenu?

To sam i ja mislio da ce tako da urade. Plate par stotina miliona za plagijat i teraju....ali izgleda da su bas dobro utanjili...

Ja govorim o 480 vs 5870 performansama. 5970 je prica za sebe.

Pogledao i poslusao onaj video na HOCP, da je buka jeste nema sta i zagrijevanje i potrosnja. U svakom slucaju meni nece da smeta, i ova gtx 285 je bucna i 4870 mi je bila bucna, a bogami od vecine ljudi procitah da je 5870 necujna :zgran:, ako je ono necujno, onda stvarno ne znam... nisam imao priliku da cujem uzivo 5870, ali po ovom videu ni ona nije necujna kako ljudi ovde govore. jesu nove nvidie bucnije, ali bucna je 5870 i fino se zagrijala. I to je manje u odnosu na fermi, ali isla je na 86C, a gtx 470 na 95C. U svakom slucaju meni buka ne bi smetala ni od jedne od ovih kartica , mislim i nvidie i atija, ali provlaciti pricu kako je 5870 necujna meni vise ne stoji kako pogledah ovaj video. Za potrosnju svaka cast, to je definitivno na strani ATi-ja.
Jedini licni razlog zasto izbjegavam ATi-ja su mi negativna iskustva koja sam imao, GSOD-ovi su jedan od razloga recimo, problemi sa drajverima tu i tamo. Mada i to sam znao rjesiti, nadjem neki drajver koji radi kako treba i koristio bih taj. Ali GSOD-ovi.... :wall:
Opet, ja cu sacekati krajnje cjene za gtx 470 i neke nove revizije drajvera pa da vidimo kakvo ce biti stanje. Ne zuri mi se trenutno, i ova gtx 285 dere sve igre u 1680x1050.

To ti je objektivnost. Takve komentare cesto presutim. Ne da mi se.

Moram da priznam kao izraziti AMD-ATI funboy da sam od samog pocetka najave izlaska i dizanja u nebo Fermija ,imao neki predosecaj da ce opet nesto da ukake!!!Jedino mi bilo dosadno dok sam svo vreme cekao to!!

Samo smo tebe cekali da nam kazes da fermi nevalja:p

U ovoj temi vise je pljuvaca nego ozbiljnih ljudi:mad:

Pa dobro, sve je to razumljivo, mesecima se tresla gora...

Svako pozeli da kaze svoj sud, zasto mislis da neko nema pravo da iznese svoj stav ili mislis da moraju svi da klimaju glavom?

- Fermi nije los proizvod, daleko od toga
- Fermi ima problema sa grejanjem i (mozda) bukom - kako to vec neko hoce da gleda (cuje)
- nvidia ima problema sa proizvodnim procesom
- pitanje dostupnosti na trzistu je pod znakom pitanja
- pitanje sta kupiti je slicno onome za koji cu tim (i dalje) da navijam
- opet nam je zanimljivo :)

Ovo se slazem u potpunosti..Treba biti i realan ali konstruktivno o tome polemisati.
Nije mi jasan deo,opet su nesto upropastili!
@ Peca
Izvini sto moram da se nadovezem na tu tvoju goricu i sto cu sad zauzeti malo ostriji stav ali koliko dugo pratim scenu grafickih akceleratora kod ATI je uvek bilo "Tresla se gora,rodio se mis"
Najavljivali su opstu pometnju na trzistu sa svojim proizvodima i performansama,odlican marketing dok to nisu osvetlali u realnom radu.
Jedini korak koji su napravili dostojan njihovih reci jeste 5xxx serija i za to skidam kapu.
Sto se tice Gore koju pominjemo za Fermi,najvise sam citao o vestima koje su plasirali razni sajtovi na svoju ruku a najmanje sam informacija dobio od Nvidia-e.

Poslednja izmena:
Znaci,sve u svemu nVidia je pukla u cabar! Navikla nas je da izbacuje graficke bolje od ATi-a za 30% i razocarala nas je. Vise nema onog pravila...nVidia BEST BUY.

Pa dobro, sve je to razumljivo, mesecima se tresla gora...

Svako pozeli da kaze svoj sud, zasto mislis da neko nema pravo da iznese svoj stav ili mislis da moraju svi da klimaju glavom?

- Fermi nije los proizvod, daleko od toga
- Fermi ima problema sa grejanjem i (mozda) bukom - kako to vec neko hoce da gleda (cuje)
- nvidia ima problema sa proizvodnim procesom
- pitanje dostupnosti na trzistu je pod znakom pitanja
- pitanje sta kupiti je slicno onome za koji cu tim (i dalje) da navijam
- opet nam je zanimljivo :)

Sa ovakvim se komentarima slazem potpuno:)

I nemam nista protiv da neko voli ATI:) samo bez pljuvanja;)

@mige

preterujes, ja se secam riva TNT oduvala je konkurenciju za sobom, i tako nastavila i sa GEFORCE serijom.... utemeljili su se kao lideri na trzistu i kasnije to krenuli da zlostavlja poziciju, pa su neki sad ljuti na NV...
ATI takodje nije bio bas bajan samo kad se setim da je forsirao sam izradu celih kartica jer nije bio spreman da deli kolac i tako gubio trziste...

Sigurno da neke kompanije treba da porade na PR-u ali ni jedna kompanija nije zlatna svaka ima svoje bubice, i tu se nesme biti subjektivan kao onaj ludak charli

Tek je Riva TNT2 pokrenula tržište i pripremila teren za GeForce, ne TNT.TNT kartice se baš i nisu proslavile.

Tek je Riva TNT2 pokrenula tržište i pripremila teren za GeForce, ne TNT.TNT kartice se baš i nisu proslavile.

ja se secam rive 128 ako je ta bila prva, znam da je kasnila i da je bila najbrza, secam se testa iz PC magazina :)
znam da su bile skupe al tada su svi bili skupi... tako da smo tada 3D mastali godinama ...

ja bih je kupio :) ne bih ni dao vise za nju :)

Kako znaš :D

A ti bi je prvi kupio za te pare.

Neka hvala meni je pola/pola vazne i performanse a bogai i GPGPU, radim malo reencoding... malo teram PCSX2 i slicne programe (wap hacking...) koji svi forsiraju NV a tek ce fermi obozavat...
Igre igram slabo

G@W:
Ajde molim te linkuj gde sam ja napisao ono sto ti je u potpisu. :D

G@W:
Ajde molim te linkuj gde sam ja napisao ono sto ti je u potpisu. :D

Ha ha, dobra fora. Brate na 10 foruma isti ljudi se prepucavaju oko iste stvari, ali sto kaze Peca bar nam je zanimljivo. Ove teme su svuda ko skup autisticara, verovatno bi se i oni brze dogovorili.

Nazad
Vrh Dno