Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

@Alk0

U zatvorenom sistemu tj kucistu sa dobro odradjenom ventilacijom nikad neces imati vece temperature nego da ti komponente stoje van tako da ta prica malo i ne pije vodu.
To je 100% proverena cinjnica.

@Starac

Sto se tice snage GTX480 versus ATI 5970 nije tacno da je pobedjuje u svakoj igri vec po nekoj.Tacnije za sad samo u dve trenutno koje su testirane :

http://www.guru3d.com/article/geforc...-480-review/20

http://www.guru3d.com/article/geforc...-480-review/23

Svake godine sam kupovao najjaci top model od nvidije,kako Single kartu tako i Dual GPU.GTX480 se trenutnio ne isplati za te pare.
Karta je jednostavno mnogo vrela,bucna,dosta trosi.E sad meni kao korisniku cak potrosnja i ne smeta jer imam snazno i kvalitetno napajanje ali TDP je TDP,ne moze da
trosi a da se ne greje a grejanje ovde kvari sve i povlaci sa sobom i nivo buke referentnog coolera.
Evo kako ja to gledam.Kupim GTX480,da bi kartu ohladio morao bi da je stavim na vodu.Ok imam profi vodeni sistem nije problem.Kupim VGA block (140 Eur) odokativno.
Kartu platim 500 eur + VGA block 140 izadje me 640 Eur!Za te pare sta sam dobio?Nista,investicija koja je propala,bacene pare.Profesionalnim radom se ne bavim GPGPU vec igram igre
i trazim max performanse.Za te pare moze da se uzmi dve ATI 5870 uz mnogo bolje uslove i ako ne preferiram ATI realnost je takva.

Ono sto smatram kao mogucnost ka boljim performansama i GTX470 i GTX480 jeste izlazak novih drivera.
Setite se GTX295 kada je izasla.Testirali su je isto na beta driverima i davala je extra rezultate ali kad su izasli zvanicni boost je skocio sto je i logicno.
Ovde ce svetlost dana ugledati jedino karta GTX470 .Uz manju cenu i poboljsane performanse proci ce lepo na trzistu.I sad je vec jako blizu 5870,u dosta slucaja i brza.
Ako zvanicna serija drivera omoguci maximalno iskoriscenje GPU-a ova karta ce lepo skalirati.

@nex999

Buka kod nvidia GTX4xx moze da se regulise tek kada izadju non referentni primerci karte a tim ce i temperatura biti niza.

Ni ATI se nije proslavio na tom polju.Referentni cooleri/turbine su im uvek bili nepodnosljivo bucni a tako je i 5xxx serija.
Prag tolerancije kod svakog normalnog usera nebi smeo da predje 35% manuelnog setovanja fana.Evo link od 5870 koji sam licno snimio :
http://www.youtube.com/watch?v=X-XhwyKAZEI
Jedina razlika izmedju GTX480 i 5870 jeste sto se 5870 manje greje i tu je ta prednost.

Mislio sam na ove novije serije GTX260, GTX280, GTX275 i GTX295. Pa cak i 8800GTS od starijih.

Fabricko hladjenje na njima je bilo -korektno...ali bilo je boljih ;) MSI (twin frozr), Palit, Gainward...
Po nivoima buke, ovo sto je na GTX480/70 je na tom nivou (tih fabrickih, da ne bude zabune) http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_480_Fermi/31.html

Kao i po zagrevanju, opet "tu negde" (mada bi pravo poredjenje bilo sa 295):
GTX480-82.jpg

Mislim mozemo da se prepoucavamo do sutra, i da neki od vas brane-nebranjivo, ali ovo definitivno nije uspeh Nvidije niti nesto sto ce uspeti da se proda u nekoj vecoj meri, sto je najbitnije koliko vi braniili poprilicno vidljive nedostatke Fermi kartica, cenu ne mozete da odbranite cak ni vi, a verovatno ni da je iskesirate, sve je popravljivo sve je doradivo, ali po koju cenu to ce se takodje videti. Dok Nvidija popravlja neko ce da ode jos dalje i poprilicno ispred.

Pa neka ode...who cares...
Sve ovo je "tacka gledista". Ili je casa do pola puna, ili je do pola prazna.

PCBeast je napisao(la):
@nex999

Buka kod nvidia GTX4xx moze da se regulise tek kada izadju non referentni primerci karte a tim ce i temperatura biti niza.

Ni ATI se nije proslavio na tom polju.Referentni cooleri/turbine su im uvek bili nepodnosljivo bucni a tako je i 5xxx serija.
Prag tolerancije kod svakog normalnog usera nebi smeo da predje 35% manuelnog setovanja fana.Evo link od 5870 koji sam licno snimio :
http://www.youtube.com/watch?v=X-XhwyKAZEI
Jedina razlika izmedju GTX480 i 5870 jeste sto se 5870 manje greje i tu je ta prednost.

Pa o tome i ja pricam. Ako je nekome 480 bucan, onda je i maltene sve u tom rangu jednako bucno.

Poslednja izmena:
lol drustvo i dalje postujete? Jos malo pa ce svima poceti da se munta po glavi od silnog vrtenja postovima u krug. Mislim, cini se da je sve vec i malom Perici jasno.:)Da nebi ispalo kako sugerisem , reci cu samo da ostaju da se prihvate ili ne prihvate cinjenice,ostalo je puko prepucavanje...

Džabe pišeš druže...

@Alk0
U zatvorenom sistemu tj kucistu sa dobro odradjenom ventilacijom nikad neces imati vece temperature nego da ti komponente stoje van tako da ta prica malo i ne pije vodu.
To je 100% proverena cinjnica.

Slazem se da ima jako kvalitetnih kucista, sa odlicnom ventilacijom, u kojima temperatura proverenih karti nece biti veca. Iako to spada u dodatni trosak, ali ok, pravi entuzijasti ce tako nesto vec imati ili im svakako nece biti problem da nabave.

Sa druge strane, jos uvek nije bilo karte poput 480ice. I jos nismo videli kako to izgleda kada neko pokusa da spakuje ceo sistem sa njom u zatvoreno kuciste. I kako ce to sve da sljaka posle par meseci koriscenja.
Tako da cemo za 100% proverene cinjenice u ovom slucaju i pijenje vode ipak morati da sacekamo da neko od "ovdasnjih" postane vlasnik 480ice pa nas izvesti.

Ajmo jedan VELIKI LOCK, dok ne izadje test na bench-u :)

Sa druge strane, jos uvek nije bilo karte poput 480ice. I jos nismo videli kako to izgleda kada neko pokusa da spakuje ceo sistem sa njom u zatvoreno kuciste. I kako ce to sve da sljaka posle par meseci koriscenja.
Tako da cemo za 100% proverene cinjenice u ovom slucaju i pijenje vode ipak morati da sacekamo da neko od "ovdasnjih" postane vlasnik 480ice pa nas izvesti.

..po valjda su je istestirali ovi likovi iz nvidije...nisu valjda na slepo lupili garanciju(koju ja na kraju nisam uvatio kolka je , al nema veze)...
Kolko vidm iz komentara izgleda od "ovdasnjih" koji su stalno uzimali top nv karte niko nece 480... kao da ona nije top...a ruku na srce top je(5970 ima dva cipa, kao dva konja protiv jednog, e sad sto ta dva konja slabo jedu njihov problem)...ko zna kolko bi 480 pruzila pod vodom i jakim klokom...

Poslednja izmena:
Sto se tice testa na Benchu, dosla nam je na test kartica sa kojom nije moguce zavrsiti testove: svaki test puca, kartica se nenormalno greje tako da cekamo da stigne druga...

@Uruk
Tu si u pravu. Mislim da bi voda bila prava stvar za nekog ko se odluci za 480icu. I voleo bih da vidim da neko to odradi.

@Uruk
Tu si u pravu. Mislim da bi voda bila prava stvar za nekog ko se odluci za 480icu. I voleo bih da vidim da neko to odradi.

videces izgleda jedino na stranim forumima ..ovde izgleda nije niko dovoljno lud da to odradi:D

Poslednja izmena:
@Uruk

Vec sam okacio sliku znaci 480 moze da dosegne 900MHz za GPU pod Tecnim azotom:p
Dok nedodje serija sa voltera cipom:D onda ce moci preko 1GHz :D

lol drustvo i dalje postujete? Jos malo pa ce svima poceti da se munta po glavi od silnog vrtenja postovima u krug. Mislim, cini se da je sve vec i malom Perici jasno.:)Da nebi ispalo kako sugerisem , reci cu samo da ostaju da se prihvate ili ne prihvate cinjenice,ostalo je puko prepucavanje...

Bravo za post.

Sto se tice testa na Benchu, dosla nam je na test kartica sa kojom nije moguce zavrsiti testove: svaki test puca, kartica se nenormalno greje tako da cekamo da stigne druga...

Pa kad ih ne hvališ uopšte :p

Dakle, čekamo test u izvedbi Benchmarka i prvog korisnika na forumu sa karticom da bi dobili informacije iz prve ruke. Nadam se da će stići što pre dok dnevne temperature ne porastu drastično.

@Megaskot:
Ne ali barem znam da ga rade nasi ljudi, koji za razliku od mnogih sajtova nisu naklonjeni nekom velikanu, radi finansijske podrske... A i taj test rade ljudi koji su aktivni clanovi ovog foruma ;)
Mada kako neko rece dok nas drug clan :D "*******i" ne uzme kartu, nista od pravog testa...

Vec sam okacio sliku znaci 480 moze da dosegne 900MHz za GPU pod Tecnim azotom:p
Dok nedodje serija sa voltera cipom:D onda ce moci preko 1GHz :D

Ma dobro, to su ekstremisti :D
Ja sam mislio na to da kad neko uzima kartu za sebe i planira da je koristi duze vreme, to je sasvim drugacija situacija nego izvaditi kartu iz kutije, zabosti je u otvoren setap i izvrteti testove.

A ako bi neko uzimao 480 za sebe bas, mislim da bi mu idealno resenje bila voda, posto ne verujem da su bilo kakve akcije sa vazdusnim kulerima i dodatnim ventilatorima nesto narocito dobre.

Pa kad ih ne hvališ uopšte :p

Dakle, čekamo test u izvedbi Benchmarka i prvog korisnika na forumu sa karticom da bi dobili informacije iz prve ruke. Nadam se da će stići što pre dok dnevne temperature ne porastu drastično.

Ne znam, mozda sam malo vise ogorcen na nvidiu zbog svih ovih godina...jako los vendor iz nase, novinarske perspektive. Njihov metod je "evo vam koska pa se glodjite medjusobno". Mozes da podneses da te neko prevesla jednom, dva puta, onda pokazes zube tako da je neki generalni odnos izmedju nas (nvidia i benchmark) = nula

Ponizavajuci odnos traje godinama vec, ne prema meni nego prema celom ovom trzistu: ja jesam (jedina) crna ovca koja ce se pobuniti protiv toga. Mozda su nas neki drugi vendori razmazili korektnim i poslovnim odnosom punim uvazavanja, a sigurno je da nisam osoba koja ce trcati kao pas za nekim ko ovde nije dinara ulozio. Ne znam nijedan medij da se ovajdio od nvidie...

Dobro da je nV izbacila svoj proizvod, koji razbija trenutne performanse. Znaci kazem "performanse". Ostalo ne spada u performanse.:p
Kao sto sam rekao, najbolja kupovina je 5750 ili 5770 u CF. Na svim nivojima.

nV je koliko mi je poznato uvek bila bezobrazna sa cenom. :wave:

Ne znam, mozda sam malo vise ogorcen na nvidiu zbog svih ovih godina...jako los vendor iz nase, novinarske perspektive. Njihov metod je "evo vam koska pa se glodjite medjusobno". Mozes da podneses da te neko prevesla jednom, dva puta, onda pokazes zube tako da je neki generalni odnos izmedju nas (nvidia i benchmark) = nula

Ponizavajuci odnos traje godinama vec, ne prema meni nego prema celom ovom trzistu: ja jesam (jedina) crna ovca koja ce se pobuniti protiv toga. Mozda su nas neki drugi vendori razmazili korektnim i poslovnim odnosom punim uvazavanja, a sigurno je da nisam osoba koja ce trcati kao pas za nekim ko ovde nije dinara ulozio. Ne znam nijedan medij da se ovajdio od nvidie...

Šta treba da plate test, ne razumem?

Mislio je na ulaganje NVidie u marketing na benchu, kakvi crni placeni testovi, takvi sajtovi ne traju ni dana.

Slazem se da ima jako kvalitetnih kucista, sa odlicnom ventilacijom, u kojima temperatura proverenih karti nece biti veca. Iako to spada u dodatni trosak, ali ok, pravi entuzijasti ce tako nesto vec imati ili im svakako nece biti problem da nabave.

Upravo ti o tome pricam.Hi End graficku kartu niko nece strpati u kuciste od 50 eur vec ce mu sve komponente biti u skladu sa ostalim delom hardvera pa i kuciste..
A za pijenje vode kazem ti opet da ce nize temperature biti u svakom prostranom kucistu gde je sistem ventilacije odradjen kako treba.Dal GTX480/GTX295 ,ATI 5870/5970 sasvim nebitno.Temperature ce uvek biti manje.Tako da ne treba da cekam ni jednog ponosnog vlasnika da bi znao jednu realnu cinjnicu.Stoga proizilazi i manja bojaznost od prevelike temperature ali svakako chipovi su vreli o tome nema price!

Poslednja izmena:
Al ste se raspisali ...

@Peco Leba ti, kad stigne, organizuj gtx480 workshop u bh, cisto da se razjasne neke neverice i predubedjenja o ovom "kamenu mudrosti":)...

Šta treba da plate test, ne razumem?

Da nas tretiraju onako kako treba...da posalju sempl na vreme, a ne da ga salju dan pre NDA pa kao evo vam, napisite. Da nas ne zovu u hotelsku sobu da testiramo sat vremena i da na osnovu toga pisemo text. Da nam dodje neki baja ponekad, a ne indijance da nam salju na razgovore. Da pokazu da im je stalo do ovog regiona, da nas pozovu nekada negde - jednom je isao maxa u zagreb na neki shit event kombijem i to je to. Da ga ne zovu iza ledja na veceru od 20 evra cime ce mu zamazati oci kako je bench tj on kao autor, vazan po njih.

Sto se AMD - Ati-ja tice, evo gde smo sve do sada bili

- Maxa: Ibiza, Moskva
- Delimir: Drezden, Tunis
- ja: Ferrari, Varsava, Rim

I uvek je dolazio ovde neko bitan i vazan, tretirao te kao gospodina novinara a ne kao krpu. Kad jedan Sasa Marinkovic nadje slobodnog vremena da se obrati posetiocima Bencha...sta ima vise da pricam?

Pare za baner? ma dajte...sve su kao ulozili u rnd...samo ih prodaja i kolicine zanimaju. Ma bre...

A za pijenje vode kazem ti opet da ce nize temperature biti u svakom prostranom kucistu gde je sistem ventilacije odradjen kako treba.Dal GTX480/GTX295 ,ATI 5870/5970 sasvim nebitno.Temperature ce uvek biti manje.Tako da ne treba da cekam ni jednog ponosnog vlasnika da bi znao jednu realnu cinjnicu.Stoga proizilazi i manja bojaznost od prevelike temperature ali svakako chipovi su vreli o tome nema price!

Shvatam ja tebe sta mi pricas. I slazem se da je to tako kad montiras i pustis u pogon. Isto kao sto je i moj praistorijski X800XT imao super kuler, hladio perfektno itd.
Ja sam pricao o tome kako ce se karta ponasati kada je zatvoris i koristis taj setup svaki dan. Ne kad sve izvadis iz kutije. Ne nakon sat vremena testova. 480 je topliji od svega sto si naveo i turbina ce raditi vise i brze u proseku. Zato sam rekao da nije proverena. Sta mislis kako ce izgledati onaj kuler kada pocne da se pakuje prasina u kanale ? Skidaj sve, izduvavaj, cisti i placi. Bas kao i ja u doba mog X800XT. Iako je u pocetku bio savrsen. Bez obzira dal sa strane tajfun duva u njega ili 15 ventilatora u najprovetrenijem kucistu. Kuler je gusio kartu i svakih par nedelja je pistala i vristala dok se ne ocisti. A nikada ne moze da se ocisti do fabrickog stanja. Plus, 480ica ima daleko manje lufta za povecanje temperature posto joj je i sa cistim kulerom 90+ normalna temperatura.

Sadasnju kartu imam oko godinu dana. Koliko sam joj puta cistio kuler ? Ravno 0. Jer je cip u startu hladan, ventilator ima malo obrtaja i dizajn je takav da se ne gusi.

Zato smatram da je za GTX480 daleko najbolje resenje voda. Osim ako neko ne drzi komp u laboratorijski cistim uslovima ili na poslu gde je neko placen da svaki dan sve pedantno ocisti. Za kucne uslove, 480, sa ovakvim hladnjenjem, cak i u najboljem kucistu nece da se proslavi. Vodeno hladnjenje - i eto boljih temperatura i akustike. Slozices se, nadam se, da je to daleko bolje resenje.

Da nas tretiraju onako kako treba...da posalju sempl na vreme, a ne da ga salju dan pre NDA pa kao evo vam, napisite. Da nas ne zovu u hotelsku sobu da testiramo sat vremena i da na osnovu toga pisemo text. Da nam dodje neki baja ponekad, a ne indijance da nam salju na razgovore. Da pokazu da im je stalo do ovog regiona, da nas pozovu nekada negde - jednom je isao maxa u zagreb na neki shit event kombijem i to je to. Da ga ne zovu iza ledja na veceru od 20 evra cime ce mu zamazati oci kako je bench tj on kao autor, vazan po njih.

Sto se AMD - Ati-ja tice, evo gde smo sve do sada bili

- Maxa: Ibiza, Moskva
- Delimir: Drezden, Tunis
- ja: Ferrari, Varsava, Rim

I uvek je dolazio ovde neko bitan i vazan, tretirao te kao gospodina novinara a ne kao krpu. Kad jedan Sasa Marinkovic nadje slobodnog vremena da se obrati posetiocima Bencha...sta ima vise da pricam?

Pare za baner? ma dajte...sve su kao ulozili u rnd...samo ih prodaja i kolicine zanimaju. Ma bre...

To je bas ruzno, zato svaka cast AMD-u za normalan tretman.

Imam pitanje - a koliko je TSMC doprineo ovakvom razvoju situacije?
Da li se u toj nezgodi i po Ati i po nVidiu, jednostavno bolje snasao Ati?

I drugo - zar nije 3dB razlike tipa 2 puta veca snaga signala(zvuka, cega vec :) )?

POZ

Imam pitanje - a koliko je TSMC doprineo ovakvom razvoju situacije?
Da li se u toj nezgodi i po Ati i po nVidiu, jednostavno bolje snasao Ati?

TSMC jeste doprineo, ali su njihovi problemi sa procesom donekle i isli na ruku NVidiji, jer ATI nije mogao da proizvede onoliko cipova kolika je bila potraznja.

A ATI se jeste bolje snasao, pre svega zato sto su sa RV740 istestirali 40nm proces i uneli ispravke u dizajn Evergreen cipova da povecaju yieldove.

Shvatam ja tebe sta mi pricas. I slazem se da je to tako kad montiras i pustis u pogon. Isto kao sto je i moj praistorijski X800XT imao super kuler, hladio perfektno itd.
Ja sam pricao o tome kako ce se karta ponasati kada je zatvoris i koristis taj setup svaki dan. Ne kad sve izvadis iz kutije. Ne nakon sat vremena testova. 480 je topliji od svega sto si naveo i turbina ce raditi vise i brze u proseku. Zato sam rekao da nije proverena. Sta mislis kako ce izgledati onaj kuler kada pocne da se pakuje prasina u kanale ? Skidaj sve, izduvavaj, cisti i placi. Bas kao i ja u doba mog X800XT. Iako je u pocetku bio savrsen. Bez obzira dal sa strane tajfun duva u njega ili 15 ventilatora u najprovetrenijem kucistu. Kuler je gusio kartu i svakih par nedelja je pistala i vristala dok se ne ocisti. A nikada ne moze da se ocisti do fabrickog stanja. Plus, 480ica ima daleko manje lufta za povecanje temperature posto joj je i sa cistim kulerom 90+ normalna temperatura.

Sadasnju kartu imam oko godinu dana. Koliko sam joj puta cistio kuler ? Ravno 0. Jer je cip u startu hladan, ventilator ima malo obrtaja i dizajn je takav da se ne gusi.

Zato smatram da je za GTX480 daleko najbolje resenje voda. Osim ako neko ne drzi komp u laboratorijski cistim uslovima ili na poslu gde je neko placen da svaki dan sve pedantno ocisti. Za kucne uslove, 480, sa ovakvim hladnjenjem, cak i u najboljem kucistu nece da se proslavi. Vodeno hladnjenje - i eto boljih temperatura i akustike. Slozices se, nadam se, da je to daleko bolje resenje.

I to je tacno.Prasina ce se nagomilavati,dizace temperaturu,neminovno je cesce ciscenje pogotovu sto je precnik ventilatora manjih dimenzija i samim tim je bucniji i morace da radi na vecim obrtajima sto dovodi do toga da se uvlaci vise prasine.
Slazemo se.E sad to za vodu se necu sloziti.Jednostavno smatram da je GTX480 neisplatljiva karta,da ne nudi nista sto bi navelo kupca da je kupi a da da tolike pare.To bi bio cist fanboyizam!Generalno ako si citao objasnio sam koliko bi bilo potrebno para da bi se karta osposobila za vodeni sistem.Ali postavlja se pitanje.Koliko korisnika poseduje vodene sisteme?Daleko manji broj nego onih koji koriste vazdusna /stock resenja.Ja jesam pobornik nvidia-e ali generalno GTX480 je definitivno promasaj.Ono u sta polazem nade koliko toliko je GTX470 koji se drzi tu nedge na granici.

Ne znam da li je neko primetio ali na GeForce GTX4xx nalaze se Samsung memorijski chipovi!
Kad god su ovi chipovi bili OC potencijal memorije je bio smesan!Nije mi jasno zasto nisu isli na Hynix?Samsung je verovatno jeftiniji.

Vrh Dno