Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

a realno razlika u performansama u odnosu na jeftiniji 5850 je zanemarljiva:

Ili sa druge strane prednost 5870 je zanemarljiva i uglavnom nikakva u odnosu na 470? Performanse smo već apsolvirali na dan kada jer istekao NDA...

470 vs. 5850

GTX470_5850.png

GTX 470 VS. HD5870

GTX470_5870.png

480 vs. 5870

GTX480_5870.png

GTX 480 VS. Radeon HD 5970

GTX480_5970.png
[/QUOTE]

480vs5870final.png

Poslednja izmena:
Potrošnja je vezana za buku i potencijalne probleme u radu (ukoliko ih bude). U svakom slučaju trebaće ti jako dobro napajanje i ne mislim da je 600W kao što oni kažu dovoljno. Minimum verovatno ali ne i dovoljno, pogotovo ako imaš OC quad, puno hard diskova i gomilu periferija.

..znaci ne planirati 470 bez 700w...valjda ce joj to biti dovoljno:cigar:.. naravno ako je bude bilo...i po konkurentnoj ceni...

Vezano za Pecinu priču evo vam nešto sa nVidijinog odgovora na Semi Accurate, od čoveka koji očigledno nema dlake na jeziku i koji stvari naziva pravim imenom:

Theo Valich je napisao(la):
Unfortunately, the whole timeline how nVidia's management and representatives handled this is a text-book example of how not to treat their partners, analysts and media. We'll see if the company will grow into a trustworthy one or not. For now, the answer is unfortunately negative for nVidia.

Edit:

Uruk je napisao(la):
..znaci ne planirati 470 bez 700w...valjda ce joj to biti dovoljno.. naravno ako je bude bilo...i po konkurentnoj ceni...

Pričao sam za 480GTX. Čini mi se da čoveka zanimaju najbolje GPU computing performanse.

Poslednja izmena:
Nedjo, pitam se dal bas uvek moras da linkujes testove koji tebi idu u prilog?
Kad ja linkujem Anand, ti kazes da je to PR, trt,mrt...
I plus si samo uzeo igre gde Ati ima prednost a nisi uzeo one gde je nVidia jaca.

Evo zakljucci sa drugih sajtova za GTX 470:

The GeForce GTX 470 is in a slightly different situation as we find its performance much closer to that of the HD 5870 but at a lower price. This makes the GTX 470 a very attractive option for gamers looking for great DX11 performance on a tighter budget than the current $429 pricing on the HD 5870 will allow. Plus, for the $50 difference in cost, I think the GTX 470 is the easy choice over the HD 5850 based on the performance deltas we saw between the two options in our testing today.

http://www.pcper.com/article.php?aid=888&type=expert&pid=14

With an SRP of $349 backed up by some great performance increases over the HD 5850, we believe the GTX 470 has set itself up to be the new price / performance leader in the current market. Yes, there are a few wrinkles in the fabric of perfection (power consumption and heat) and ATI may still cut their prices but it is a relief to finally see some competition in this price bracket in particular. We’re actually more excited about the GTX 470 than the GTX 480 simply because NVIDIA did something not many thought they could achieve: beat ATI in the all-important performance per dollar category.

http://www.hardwarecanucks.com/foru...s/30321-nvidia-geforce-gtx-470-review-32.html

Ne kazem da ovo treba uzeti za aksiom, nisam kao Nedjo ciji postovi deluju toliko ubedjivacki...uzvicnik je obavezan :d

Igram se mnogo manje nego nekad, a ono sto najvise igram u zadnjih godinu-dve, su dirt i od skora dirt2. Sad iz mog ugla stvari mogu da izgledaju drugacije, posto u tom anand testu gtx470 je bolja i od radeona hd5870.
Dirt2 je fantasticna i zarazna voznja! Nazalost Anand je testirao u DX9
Situacija je ipak drugacija u DX11

Dirt2 je fantasticna i zarazna voznja! Nazalost Anand je testirao u DX9
Situacija je ipak drugacija u DX11

Catalyst 10.3 je doneo 13% busta za Dirt2 u dx11 nedelju dana pre prestavljanja Fermija. Možda treba pustiti Fermiju 5-6 meseci da naprave takav bust, koliko je to trebalo Atiju...

Za 6 meseci izlazi refresh 5800 serije tako da ja nemam ništa protiv toga :)

Za 5-6 meseci ce daleko zanimljivije biti nove ATI-jeve karte :)

Face it, nVidia je mnogo zakasnila. Da su izbacili ove karte u isto vreme kada i ATI situacija bi bila drugacija. Da i dalje bi bile vruce, ali performanse su konkurentne, peglali bi se drajverima, cenom i svako ko hoce novu kartu bi mogao sigurno da kupi kartu po manjoj ceni.
Ovako, najvise smo izgubili mi korisnici, a svako ko sadasnju situaciju gleda kroz naocare ljubljene mu firmu je ... hm.

Poslednja izmena:
Ako me secanje dobro sluzi, ovo je najtuzniji launch novog cipa iz NVidie do sada?
Mislim iskljucivo na performanse, cak zanemarujuci gotovo sve ostalo podjednako vazne cinjenice (kasnjenje, postrosnju/grejanje, dostupnost).
No, jasno je bilo da ce biti tuga cim su toliko odlagali i krili ga ko zmija noge.. neki korisnici bencha su to videli davno pre launcha,
dok su drugi ocekivali novi "king of the hill" koji se jednostavno nije desio.

Poslednja izmena:
pa ekskluziva se placa, i u highendu u bilo kojoj oblasti cena i performanse se ne skaliraju linearno. Ko hoce da da ne 600, nego 350-400 evra, samo da bi se igrao(i to samo za jednu komponentu, a nju mora da isprati jos nekoliko komponenti), tom ili 200 evra ne znaci mnogo, ili odvaja od usta ili od letovanja, ili nesto slicno. A takva osoba nije bas najpogodnija za neku diskusiju posto ces tesko da joj objasnis da nije u pravu (mislim na ove koji odvajaju od usta i ostalog:)).
Znam ja da je potrosnja vezana za buku i temperaturu, ali ako je tako zasto svi kazu (npr. nedja nekoliko postova gore) :"Cestitke na testu, ali gde su informacije o temperaturi, buci i potrosnji?"
Bilo je i onih koji su govorili nesto tipa:"...svuda u svetu se vodi politika stednje energije i svi teze sto manjoj potrosnji energije, jedino u bogatoj Srbiji to nikog ne interesuje...". Slabo pratim cene elektricne energije u poslednje vreme, ali ako se ne varam, neko ko prosecno igra svakog dana u godine po 6 sati igrice, i to one koje sve vreme drze gpu u full load-u (moguce samo teorijski), fermi ce u odnosu na 5870 potrositi mozda 10 evra vise el. energije(na godisnjem nivou). Sto se tice buke, vodite se onim snimcima koji su nastali tako sto je mikrofon bio na 10 ili 15 cm. od same kartice, i to pri onom fur testu. Drugo kad je buka u pitanju imao sam priliku da se susretnem sa ati karticom pre godinu ipo dana koja je bila tisa od moje 8800gts512, ali je proizvodila neku ekstremno iritantnu frekvenciju tako da mi je jako smetala. Ovo zadnje sto sam napisao je izuzetno subjektivna kvalifikacija, ali eto, moze i to da se gleda.
Opet, ako govorimo o ozbiljnoj upotrebi (nemoj neko da kaze da su retki ljudi koji konvertuju hd snimke npr. za youtube, posto sada maltene svaki dig. fotoaparat preko 150 evra ima hd video, a tako ce uskoro biti i za mobilne telefone) u novom premieru npr. nesto sto cetvorojezgarni i7 odradi za 30 min., fermi ce za 2-3 min. Kakav je tu onda perf/watt.?
Nisam sve ovo napisao da bi nekome kontrirao, vec da bi objasnio da svako treba da gleda svoje potrebe, a ne da pokusava da svoje potrebe i misljenja namece drugima i pljuje po onima koji tako ne misle. Od svih na ovom forumu razumem i podrzavam jedino Nedju, posto bi i ja isto tako radio kad bih bio zaposlen u nekoj kompaniji. I covek bi bio potpuno lud kad ne bi tako radio, i testerisao granu na kojoj sedi. Ne razumem one koji pene (bilo da su u nV ili ATI taboru) a u masinama imaju kartice koje bi se 2008. mogle okarakterisati kao highend. To me podseca na one koji voze golfove, a na nekim forumima su potpuno razocarani (i kazu da nikad nece kupiti bmw) sto je bmw poceo da ugradjuje turbo motore u M modele, pa su tako izgubili daraz voznje na visokim obrtajima koji su uvek krasili M motore.
Ja eto planiram da uzmem fermi u bliskoj buducnosti iskljucivo zbog gpgpu (a moci cu da se u pauzi rada sasvim pristojno izigram), i apsolutno me ne interesuje koliko trosi, koliko se greje, i koliko nVidia ne postuje nase trziste.
edit:
istovremeno radim i pomalo pratim forum pa je u medjuvremenu postovano dosta toga:)

Poslednja izmena:
Otpadose mi oci. Vec zadnja dva dana samo listam linkove i citam komentare. A kladim se da ste i vi svi smrsali malo od potrosene energije na ovu temu:D
Ej, pa ako imas 500 us$ za 480, onda imas i 600 us$ za 5970. Onda bolje kupiti 5970. Ovo sam rekao veoma objektivno posle svih ovih prelistavanja.

Nedjo, jel' ovo malo Svabe podigle cenu za 5850??? Covece Fermi ne da nije spustio cene ATI-ja, nego ce jos i da ih podigne, ima da im izazove erekciju! :d Eto jasnog pokazatelja koliko je Fermi uspesan uopste i kao pojava.

Nedjo, jel' ovo malo Svabe podigle cenu za 5850??? Covece Fermi ne da nije spustio cene ATI-ja, nego ce jos i da ih podigne, ima da im izazove erekciju! :d Eto jasnog pokazatelja koliko je Fermi uspesan uopste i kao pojava.

Malo se raspitaj pre nego sto lupis....... cene ATI-a idu gore jer se mali broj kartica proizvede i sve sto stigne relativno brzo se rasproda zato su cene odma nakon predstavljanja skocile... samo ko je kupio prvi dobio je po ok cenama, svi ostali placaju "yeald" TSMC-a

@Nedjo
Napisao sam da je razlika izmedju 56,57,58db neprimetna, a ne sta je generalno glasno.;)

pa ekskluziva se placa, i u highendu u bilo kojoj oblasti cena i performanse se ne skaliraju linearno. Ko hoce da da ne 600, nego 350-400 evra, samo da bi se igrao(i to samo za jednu komponentu, a nju mora da isprati jos nekoliko komponenti), tom ili 200 evra ne znaci mnogo, ili odvaja od usta ili od letovanja, ili nesto slicno. A takva osoba nije bas najpogodnija za neku diskusiju posto ces tesko da joj objasnis da nije u pravu (mislim na ove koji odvajaju od usta i ostalog:)).
Znam ja da je potrosnja vezana za buku i temperaturu, ali ako je tako zasto svi kazu (npr. nedja nekoliko postova gore) :"Cestitke na testu, ali gde su informacije o temperaturi, buci i potrosnji?"
Bilo je i onih koji su govorili nesto tipa:"...svuda u svetu se vodi politika stednje energije i svi teze sto manjoj potrosnji energije, jedino u bogatoj Srbiji to nikog ne interesuje...". Slabo pratim cene elektricne energije u poslednje vreme, ali ako se ne varam, neko ko prosecno igra svakog dana u godine po 6 sati igrice, i to one koje sve vreme drze gpu u full load-u (moguce samo teorijski), fermi ce u odnosu na 5870 potrositi mozda 10 evra vise el. energije(na godisnjem nivou). Sto se tice buke, vodite se onim snimcima koji su nastali tako sto je mikrofon bio na 10 ili 15 cm. od same kartice, i to pri onom fur testu. Drugo kad je buka u pitanju imao sam priliku da se susretnem sa ati karticom pre godinu ipo dana koja je bila tisa od moje 8800gts512, ali je proizvodila neku ekstremno iritantnu frekvenciju tako da mi je jako smetala. Ovo zadnje sto sam napisao je izuzetno subjektivna kvalifikacija, ali eto, moze i to da se gleda.
Opet, ako govorimo o ozbiljnoj upotrebi (nemoj neko da kaze da su retki ljudi koji konvertuju hd snimke npr. za youtube, posto sada maltene svaki dig. fotoaparat preko 150 evra ima hd video, a tako ce uskoro biti i za mobilne telefone) u novom premieru npr. nesto sto cetvorojezgarni i7 odradi za 30 min., fermi ce za 2-3 min. Kakav je tu onda perf/watt.?
Nisam sve ovo napisao da bi nekome kontrirao, vec da bi objasnio da svako treba da gleda svoje potrebe, a ne da pokusava da svoje potrebe i misljenja namece drugima i pljuje po onima koji tako ne misle. Od svih na ovom forumu razumem i podrzavam jedino Nedju, posto bi i ja isto tako radio kad bih bio zaposlen u nekoj kompaniji. I covek bi bio potpuno lud kad ne bi tako radio, i testerisao granu na kojoj sedi. Ne razumem one koji pene (bilo da su u nV ili ATI taboru) a u masinama imaju kartice koje bi se 2008. mogle okarakterisati kao highend. To me podseca na one koji voze golfove, a na nekim forumima su potpuno razocarani (i kazu da nikad nece kupiti bmw) sto je bmw poceo da ugradjuje turbo motore u M modele, pa su tako izgubili daraz voznje na visokim obrtajima koji su uvek krasili M motore.
Ja eto planiram da uzmem fermi u bliskoj buducnosti iskljucivo zbog gpgpu (a moci cu da se u pauzi rada sasvim pristojno izigram), i apsolutno me ne interesuje koliko trosi, koliko se greje, i koliko nVidia ne postuje nase trziste.
edit:
istovremeno radim i pomalo pratim forum pa je u medjuvremenu postovano dosta toga:)

Nisi svestan koliko sebe diskvalifikuješ iz svake ozbiljne diskuje ovakvim stavom. Ako tebi nije jasno zašto je npr. Tegra 2 dobar proizvod a Fermi loš, ako ne vidiš problem u konstantnom rastu potrošnje jedne komponente onda ne pratiš IT ili si jednostavno ignorantan. Nema to veze sa ekologijom, svesti o potrošnji energije itd. Ako si gejmer ti ne želiš usisivač od karte na kome možeš peći jaja i koji može da restartuje PC svakog momenta.

Taj stav, nadmenost se da primetiti samo kod još par ljudi sa ovog foruma i oni taj stav jednostavno ničim nisu opravdali. Ako BenRektum kao neko ko redovno kupuje nV highend ima nedoumice oko Fermija onda nešto sa kartama nije u redu (nisam stekao utisak da je njega lako preobratiti i da ga mnogo pogađa nečije agitovanje).

Taj stav, entuzijasta sam, mene ne zanima potrošnja, cena, potencijalni problemi u radu, hoću najbrže je jako klinački i ne priliči odraslom čoveku (čovek koji zarađuje svakako gleda da što bolje prođe, samo onaj kome su pare poklonjene razmišlja drugačije). Ako tebi stvarno treba karta za GPGPU ti onda dobavi nekako vodeno hlađenu EVGU ili neki drugi model sa adekvatnim hlađenjem ali nemoj nas ostale koji se igramo ubeđivati da je ok dati duplo više para za max 30% bolje performanse.

Poslednja izmena:
Malo se raspitaj pre nego sto lupis....... cene ATI-a idu gore jer se mali broj kartica proizvede i sve sto stigne relativno brzo se rasproda zato su cene odma nakon predstavljanja skocile... samo ko je kupio prvi dobio je po ok cenama, svi ostali placaju "yeald" TSMC-a
Apsolutno netacno! Cene ATI kartica su takve kave su zato sto je cena GDD5 memorije u porastu, sto je i logicno jer potraznja za tim cipovima konstanto raste kako se javljaju nove kartice u svim segmentima, ap i u Entry-Lewelu (GT240/ HD5670) i u mainstreamu (5700 serija)

Zeljko ako u datom trenutku ne umes da kazes nista pametno, bolje cuti, znaci stvarno ces krenuti da se pojavljujes u potpisima vec sam ti rekao.
Jel' primecujes da su cene kod Svabova 299 evra, a kod nas 230 evra idu i vise zavisno od maloprodaje. to je u odnosu na pojavlivanje skok od 15-20 evra, ako gledamo tada i sada najnizu cenu kod nas, a kod Svabova je ovo ogroman skok cena = 300 evra za 5850, pa kod nas za oko 300-320 evra imas svuda 5870.
Doduse kod Svabova je u startu bila veca cena verovatno zbog potraznje koja je veca, naravno da ima istine u tome da bi bilo pozeljno da ima sto vise 5850-ca, ali ovo je trenutno vezano iskljucivo za Fermi.

http://www.pcberza.rs/detaljnije/atom-computers/94-2552/

Poslednja izmena:
5850 je 299 eur:
[/url]

obrali smo bostan ... odo ja oma po jednu sad :bottle:
valjda necu imat opet problema sa driverima.. drzite mi fige
...samo da se ne vratim sa gtx275, onom jacom od 1700mb i smeskom :)
znao sam da je to ista banda..

Poslednja izmena:
@G@W
A jel si ti malo dete kome nije jasno da 5870 nije NISTA tisa od GTX470 ??
Vecinu kupaca zaboli to sto trosi 50w vise cak ni vecini nece ni biti svesna da trosi nesto vise...

@Prostreet
Malo se raspitaj gde kod nas ima za te pare i kad ih je bilo!, i ne truj i troluj temu neistinama da ti opet ne brisu poruke.... ;)

@Gdin_M

Ja se trudim da racionalno razmišljam i da naučim nešto novo jer mi je IT i posao i hobi istovremeno. Njegov stav nije problem samo u ITju, takav stav je problematičan svuda.

Ti sa druge strane pričaš od tih 56vs57dB kao da si to lično merio. Ja u to sumnjam ali ne mogu da budem siguran jer nisam lično čuo a ti na osnovu Youtube snimka daješ sebi za pravo da određuješ koliko se nešto čuje ili ne. Nemam ja šta da budem u pravu, ti ako misliš da je tako tvoja stvar. Ali ako kupiš karticu i ona bude bučna i topla i tebi to bude smetalo pa kažeš, pa zašto mi niko to nije rekao, e onda je to problem. Zato i služe testovi i review-ovi, da bi znao šta da očekuješ od proizvoda. Ako većina kaže da je topla i bučna a manjina da nije, ti poveruješ manjini jer ti tako želiš i preveslaju te, nisi ni zaslužio bolje.

Nego, vezano za number crunching (ceo test je jako interesantan btw):

Theo Valich je napisao(la):
GPGPU: ElcomSoft's Password Breaking Software
Starting with today's review, we're introducing ElcomSoft as a part of our test suite. ElcomSoft is a company that produces mission critical analysis and forensics software. With clients such as Interpol and numerous government agencies around the globe, the company has been on a forefront of GPGPU since day one. We used two of their applications: iPhone Password Breaker and Wireless Security Auditor and pitched the GeForce GTX 480 versus the ATI Radeon HD 5870 1GB. The results will probably shock you:

nvdagtx480elcom2675.jpg

ElcomSoft Wireless Security Audit and iPhone Password Breaker applications are heavily used by intelligence agencies. More important for us, they utilize GPU to the fullest

Single GeForce GTX 480 board was able to calculate 60,616.7 iPhone passwords in a single second and 29,604.9 wireless passwords. This was followed with a near linear scaling on a SLI setup: 121,142.1 iPhone passwords and 59,172.4 wireless passwords in a single second.

Comparing that to a single ATI Radeon HD 5870 1GB, you might be shocked. Recently, we ran a story that ATI Radeon HD 5970 2GB is the king of password cracking. However, it turned out that the software used only one GPU core of the two in question - given that our HD 5870 with its 1600 Shaders running at 853 MHz calculated 129,107.2 iPhone passwords and 63,173.5 Wi-Fi passwords per second - more than an Dual-GTX 480 setup! We can argue all day and night about scalar vs. vector approach, but for security agencies ATI is the right way to go.

Poslednja izmena:
@G@W
kupi 5870 i hakuj passove, mene to neiteresuje kao ni vecinu drugih:p

@G@W
Njegov stav je isti kao i tvoj - predstavlja licni stav, a ti ne moras u diskusiju sa njim ako ne zelis, ali ima nekih koji cene taj stav, npr. kao ja, kome on deluje racionalan.

Sto se tice glasnoce, samo navodim da je razlika izmedju 3db na takvoj glasnoci zanemarljiva, ja uopste ne govorim sta je tu glasno, a u svakom slucaju 56db ili sta vec je za nekoga glasno, sve zavisi od kucista, ostalih sumova i frekvencije kao sto tomazino kaze.

@g@w
nisam malopre hteo da dizem tenziju, ali ajmo sada otvorenije:
1. onaj isti iritantan zvuk sam primetio i na 5870 kartici na onom youtube linku
2. ne citas sve sa paznjom, izvlacis i izvrces kako ti odgovara, lepo sam rekao da ono sto ce mi naprimer masina sa ati karticom odraditi u premieru (dakle poslu koji radim i za koji mi treba kartica) za 30 min. fermi ce mi odraditi za 2-3 min. Pa da te vidim sada o toj ekoloskoj svesti i potrosnji energije. Ako ti ne vidis iz mog posta zasto je za mene Fermi dobar proizvod onda ti sebe diskvalifikujes iz svake diskusije gde je potrebno da se prvo razume sta je sagovornik rekao, pa tek onda da kazes nesto.
Ja nisam entuzijasta u smislu u kome ti govoris, ako si uopste upotrebio dobar izraz. Ja bih rekao da sam veom racionalan. Fermi ce mi ustedeti 2 sata vremena svakog radnog dana. Tih dva sata mogu da iskoristim da igram igrice ili da provedem vreme sa porodicom. I naravno, ako mi buka bude smetala instaliracu vodeno hladjenje ili cu da se snadjem na neki drugi nacin. Poenta je da mogu nesto da uradim pa makar se i snalazio na ovaj ili onaj nacin. Sa karticama drugog proizvodjaca to ne mogu pa da su stvarno besumne i 5x jeftinije. Razmisli malo pre nego sto pocnes da jedes g@wna.

Vrh Dno