Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Da li mogu da ti kazem da lupetas gluposti?

Nema na koga da uticu, novinar radi svoj posao onako kako misli da treba: niti ja na ikoga uticem da pise kako se meni hoce, niti takvi testovi izlaze. Ja samo iznosim svoj licni stav i stav svoje firme koja treba da funkcionise onako kako to najbolje moze. Moj stav je moj stav i ja samo konstatujem kako im se vraca: sa sudom i objektivnoscu testa to nema nikakve, ama bas nikakve veze. Ko je fanboy to radi za sebe i ima svoj stav - ni od koga mu diktiran nije

Edit: da dodam i ovo...

Pogledas testove ploca, najvise ih je bazirano na chipovima firme koja se kod nas ne reklamira. Pogledas testove grafika u poslednjih pet godina na sajtu: da li je iko izostavljen? Da li su vise award-ova dobili Intel ili nvidia sa jedne ili AMD (ATi) sa druge strane. E sada ako gledas poslednjih 6 meseci - sve sami ATi testovi. Sta smo imali od nvidie da testiramo?

Ne mozes da mi kazes da lupetam. Ja sam samo prokomentarisao sta si ti napisao.

Novinar bolje radi svoj posao kada ga ATi prvo malo odvede na Ibizu, nema poterbe da bilo ko utice na njega on to sam bolje uradi dok je jos pod utiskom.

Znam da stvari tako funkcionisu ali se meni to ne svidja, to je moj stav.

Zasmeta kada pomenes da bi trebali i ovi drugi da se slihtaju vise.

Nemam nista protiv bilo koga, hocemo samo objektivnost a ne ko je gde bio i da na osnovu toga sudimo o firmama.

OK. Sada je bar sve jasno. Pre svega forsiranje ATi-a ovde na benchu pocev od moderatora, ljudi koji rade za AMD, pristrasnih, fanova, obicnih pljuvaca itd.

Znaci sve se vrti oko para, putovanja, cinculiranja.

Vecina nas obicnih clanova nema apsolutno nista ni od jednih ni od drugih i to nas ne interesuje, i ovde trazimo jedino objektivne informacije, ali izgleda ne moze jer uticu i mnoge druge stvari, sto nije lepo cuti.
Pa šta ti radiš na ovom sajtu/forumu? Imaš li ti iole samopoštovanja kad uopšte posećuješ sajt/forum o kome imaš takvo mišljenje? A ti ne samo da ih posećuješ već si nakupio i lep broj postova na forumu???

Bezobrazan si ali cu ti odgovoriti. Skupljam informacije od ljudi kojima verujem. Ne kazem da ne verujem benchu ali bih voleo da ne uticu takve stvari.

pa nije sigurno da bi aplaudirao nekom ovde.. nisi ukapirao, pike ima svoj stav, nek je i pogresan al je njegov i to treba da se ceni

Covek je lepo napisao da je problem u samom tretmanu, mozda misle da smo trziste koje ne zasluzuje da mu se posveti paznja, ali ako nekog tretiras bedno, to nije u redu, ne moraju da salju novinare po belom svetu, neka ih bar ispostuju i udostoje. Sto se zastupljenosti proizvoda tice, zavisi od samih kompanija, zar ocekujete da pisu i dalje o n-toj reviziji g92?

@ Pike
Pa kad čujem bisere tipa: "OK. Sada je bar sve jasno. Pre svega forsiranje ATi-a ovde na benchu..." zaista ne znam šta bih rekao. Možda ti Nex ili Starac odgovore.

EDIT:
...
Znam da stvari tako funkcionisu ali se meni to ne svidja, to je moj stav.

Zasmeta kada pomenes da bi trebali i ovi drugi da se slihtaju vise...
Pa zar si od svega što je Peca napisao ti se uhvatio za putovanja.
Ili da preformulišem ovako. Kako bi ti nazvao ono Jen-Hsunovo blamiranje od pre par meseci:
"This puppy if Fermi..." i pokazuje im ciglu sa prišafljenom platikom a svi novinari aplaudiraju ko na kongesu nekih naših stranaka. Kako ti to nije zasmetalo?
Ti ne tražiš objektivnost već potvrdu svoga stava.

Poslednja izmena:
volim i jedne i druge (imam oba proizvodjacha u oba kompjutera),ali se cinjenica mora prihvatiti,ATI je odradio posao na vreme,dok je Nvidia ubirala plodove od svojih gt 200 kartica,a pri tom se mnogo opustila,smatrajuci da je daleko ispred AMD-a (sto se i jeste,u jednom momentu zadesilo),ali nije racunala na ovakav "shamar" Ati-a! prihvatili to ili ne,RADEON je,definitivno u prednosti,bar za sada!

Antony Flew je ceo svoj zivot bio ateista i zvali su ga sampionom ateizma. Napisao je mnoge knjige gde je osporavao biblijskog Boga. Cuvena njegova "bog i filozofija". On je jednom gostovao u jednom emisiji gde se debatovalo o tome i bio je upitan od strane jednog religioznog novinara koji ga je pitao kako je nastala njegova knjiga. On je rekao u stampariji. Onda mu je novinar uzvratio, g-dine zar ne mislite, posto vasa knjiga sadrzi puno informacija, da je nastala prvo u vasem umu, tj. u umu pisca. Antony Flew se slozio sa tim , rekavsi, tako je. Knjiga je prvo nastala u mom umu. E onda ga je novinar upitao, g-dine Flew, a kako su onda nastale informacije u zivim sistemima ? Antony Flew nije znao da mu odgovori. Posle devet meseci izasao je pred kamere i rekao da Bog postoji. Cak je u svojoj najnovijoj knjizi koju ne napisao u predgovoru rekao da su sve njegove knjige out-of-date. Na pitanje zasto je promenio misljenje rekao je: ""Ceo svoj zivot sam ucio svoje studente da prate cinjenice ma gde ih one odvele"".

P.S. Ovaj moj post nema ama bas nikakve veze sa temom. Kao i polovina postova koje se nalaze pod ovom istom temom ali vam govori da imate cinjenice a da li cete ih prihvatiti ili ne, to je iskljucivo samo i samo na vama.

Dobro de a jel Peca nije covek kome se moze verovati? Zar njegov rad nije bio dovoljno legitiman do sada?
Ja sam oduvek imao nV i ovo mi je prvi Ati u zivotu. Imao sam i AMD i ovo mi je prvi Intel u zivotu. Nisam zaludjen, ne nosim boje nicijeg tima vec koristim zdrav razum i cenim svoj rad kojim sam zaradio te novce kojima kupujem tehniku i sve ostalo i naravno da cu uzeti ono sto mi najvise odgovara (citaj: kupicu proizvod firme oja najvise nudi za moje novce).
nV se odavno opustila na vrhu i cinjenica je da zivi od stare slave. Ono sto peca kaze za nV da ne ulaze nista, da ih tretira kao drugorazredne gradjane... Dali je neko mozda odrzao neku prezentaciju ili sl.? Nije moralo tu nista da se plati. Licno sam bio na premijeri 5870 recimo gde sam imao i sta cuti i sta videti.
E sad jedna zanimljiva stvar u vezi toga: Svi koji smo bili tamo culi smo dobro koliko se Ati cuje iliti ne cuje. Prestali smo da disemo svi ko jedan da bi oslusnuli. I karta se opet nije grejala kao luda. Da, Ati se cuje ako se odvrne na 100% za cim nema potrebe (ali moze se odvrnuti) dok Fermi mora da bude odvrnut nebi li se ohladio nekako.
Hjade, presao bi nekako i preko cene ako bi bio spreman da dam tu cifru, performanse niko ne spori mada smo svi ocekivali vise. Bice i brze kad se driveri opeglaju. Potrosnja mi je opet nekako u drugom planu mada to povlaci zagrevanje koje je itekako veliko.
-Ko da slusa ono cudo kad se dere onako?
-Dali su ljudi svesni koliko ce se stvarno skupljati prasine u cooleru zbog tolikog protoka vazduha?
Ja sigurno nemam nameru da drzim antifone u usima i da vadim grafiku svakih 2 nedelje da cistim da moze da se hladi. Jednostavno, ne treba mi to u zivotu.
Fermi mi je nedovrsen proizvod, nekompletan, izbacen na silu i neka prica ko sta oce.
Ima potencijala svakako i sledece revizije ce biti ono sto smo sada ocekivali ali to ce opasno mnogo da kasni. Morace nV zestoko da radi da bi nadoknadio zaostatak. Briga me i za jedne i za druge, samo zelim da imam dobar izbor pri kupovini a nV i dalje nije nikakav konkurent.

@ Pike

Interesantno je kako si se ti uhvatio za ono sto te je na prvu zainteresovalo? Meni je tretman od strane nvidije ponizavajuc, pisao sam im mail pre dve godine gde su me odmorili, pre par meseci sam celom european mkt timu napisao mail sa subjectom "Good bye nvidia"

Zasto? Zato sto su me u dva dana dva puta ispalili za sastanak koji su sami inicirali? Okrene te neko dan ranije i kaze, budi sutra u 10 tu i tu, u 10 do 10 zvoni telefon - mi smo u Nisu!!! ja svoje obaveze ispomerao...ok, desava se. Kaze, ajde budi ipak u 4 na drugom mestu, prekidam (u tom momentu vrlo vaznu obavezu) da bi u 4 bio gde treba, okrenem telefon u 5 do 4 da vidim gde su, jel stizu - kazu, mi smo Peco u Cacku!

Ja lepo dodjem kuci, otvorim mail svima njima kazem da sa nase strane prekidamo svaki kontakt: u 10 minuta zvoni telefon, isti taj baja iz nvidie me zove, izvinjava se. Glavni menadzer za evropu (da ga ne imenujem) pise "Peca, what's happened?" - napisem mu sta se hepn'd i on iskulira. Sta da mislim o njima?

Karticu (ovu sad) smo dobili u cetvrtak uvece a NDA je za manje od 24 casa, pre godinu i kusur dana zovu Maxu u hotel Majestic da testira ali ima samo sat i po na raspolaganju!!! Nisam mu dao da ide, kakav je to nacin, kakav ce to review sutra biti? Sta bi vi rekli za takav review? Jel zbog toga volim ATi? Jel zbog toga sto dobijemo karticu na vreme, sto imamo cast da prisustvujemo zvanicnom launchu kao sav normalan svet?

U septembru dok sam bio na IDF-u u San Franciscu, pricam sa Ceskim novinarom - kaze, sutra nastavljamo u Santa Claru, nVidia pravi neke event. Pa gde sam tu ja, da li nas je neko pitao? U njihovom slucaju privalili su se na to sto je ovima Intel platio avio kartu sto i jeste najveci trosak...

Ovde su uvek dolazili emisari koje je interesovalo samo koliko koji distributer prodaje nvidie a koliko ATi-ja, povedu ovi iz PR agencije Maxu na veceru da se druze satro i to je to. Benchmarkov review im ide u listu objava kao najveci sajt u regionu i oni zavrsili posao. Cekaj bre, pa preberoj testove grafickih kartica i ploca sa nforce chipsetovima koje smo objavili za sve ove godine, koliko je to ljudi iscitalo, koliko su nagrada dobili - da bi te neko tretirao kao krpu. Pa napisali smo o nvidii Vuk Karadzic - Larousse enciklopediju. Aj sto nikada nisu dali baner (a mi ne zivimo od vazduha) nego sto nikada nagradnu igru za vas nisu podrzali, nikada nista!

I tako to traje godinama, sta radis peco, ajde malo da popricamo. Kazi ti nama Peco, koliko se procentualno proda cega, a zasto se proda, a kada ce da se proda, a jel moze jos da se proda, a zasto ne moze da se proda vise? e to je to...i onda sam im rekao, nemamo vise sta da pricamo. Pa zasto peco? Mi ti damo karticu na test, tebi skoci poseta, i ti onda sa takvim rezultatima lepo ides kod Coca Cole, Durexa, Ariela i trazis pare za baner!?@#$%^^&& Hteo sam istog momenta da izadjem sa sastanka...a mislite li da nema kolega koji i dalje dahcu i stenju za neki sample?

I ti meni Pike kazes kako ja navijam za ATi jer nas vodi tamo-vamo? Sto se nvidie tice, mi nismo zavrsili saradnju, mi je nikada nismo ni zapoceli! To sto ce nvidia testova biti - to je samo za vas i zbog vas. Ni po babu ni po stricevima - jer u suprotnom, bolje da se bavim necim drugim u zivotu. Sto se mene tice, uvek ce biti nvidia testova i ja cekam priliku da kada god mi se pruzi sansa - srusim NDA. Sada to nije slucaj, ali doci ce neki derivat uskoro, od "nekoga", pa cu da objavim rezultate 10 dana pre svih, pa cemo da ih linkujemo na nekom jacem svetskom forumu. E onda ce se verovatno javiti gospoda...a postuje se ono sto se potpise, NDA se potpisuje ili se postuje kada su fer odnosi u pitanju. Nikada to nismo uradili a 101 smo imali sansu, sledeci put obecavam da hocu, samo da dodje trenutak

Moram reci da je im je poslovna saradnja jedan veliki bezobrazluk.Takva kompanije ne sme sebi da dozvoli jednu takvu neozbiljnost.Nisam do sad znao da zastupaju takav kaubojski stav.Sta reci osim razocaravajuce.Ali najjaci mi je deo kad kazes srusicemo NDA,e tome se radujem :)

@electronpn

ti si promasio forum........ i IT...

@[SAJ]ber Kurajber
Tacno je da fermi dosta trsi i glasan je kad se ugreje ali ta situacija nije puno bolja na 5870, e sad neke ce naterati da prevagnu i kupe ATI i onda svoj stav brane NV je bucna a kao 5870 nije, ali ja i dalje debelo stojim iza toga da je 5xxx podbacili i napravila propust u 2D, i da je po pitanju GPGPU nedovrsen proizvod sa sakatim driverima...
Po meni ce na kraju ipak odluciti cena ali ja da imam kes (na bacanje) dao bi 10-15% vise za NV 480 umesto 5870 cak i sa ovom potrosnjom dok mi temperatura ne smeta dok GPU to moze da trpi...

@Peca ali kakve to veze ima sa NV (mislim ima ali nece nama stranac da ispravlja krive drine u nasem ophodjenu, mislim na ceo balkan), pa u celeoj nasoj drzavi na 90% vaznih mesta su politicki ljudi i ljudi preko veza.... tvoje iskustvo samo dokazuje u kakvoj banana drzavi zivimo... i za to smo sami krivi ....

Zna se kako se komunicira sa gospodom novinarima - imao sam prilike da dozivim na bezbroj mesta mnogo lepe i prijatne trenutke, i nije mi ih samo ATi omogucio :)

Ovo nema veze sa nekim nasim covekom da me je kao zavrnuo za sastanak u ime nvidie, vec njihov covek - stranac

nije tako zeljko. zasto onda i ostale kompanije ne rade kao nvidia?
sustina je sledeca: nvidiu briga za krajnjeg kupca u Srbiji, na ovo trziste maltene i ne racunaju, briga ih koliko i kada ce kartice stici u zemlju, briga ih za cenu koju ce neki Pike da plati kada bude kupovao kartu, recju, briga ih za sve...a uvek moze lako da se izvrne Pecin post i da se (maliciozno) izvuce zakljucak kako se favorizuje ATI jer nvidia ne da pare za baner (a ne da ni za sta na nasem trzistu).

Poslednja izmena:
sustina je sledeca: nvidiu briga za krajnjeg kupca u Srbiji, na ovo trziste maltene i ne racunaju, briga ih koliko i kada ce kartice stici u zemlju, briga ih za cenu koju ce neki Pike da plati kada bude kupovao kartu, recju, briga ih za sve...a uvek moze lako da se izvrne Pecin post i da se (maliciozno) izvuce zakljucak kako se favorizuje ATI jer nvidia ne da pare za baner (a ne da ni za sta na nasem trzistu).

+1
Generalno takav im je stav.Kao da gledaju sve sa visine i kao da za njima treba da se juri a ne da ovi vode brigu o svojim kupcima i trzistu sirom sveta.
Ako smo banana zemlja ne znaci da treba da pljunu na nas,i ovde je jedan deo trzista koliko toliko bitan.To je cist bezobrazluk kojim se oni sluze,jednostavno nema postovanja niti bilo kakvog truda oko dela trzista i krajnjih kupaca.
Dodacu samo da zbog takvog stava su sebe doveli u ovakvu situaciju..Ne samo da ne obracaju paznju na trziste u globalu vec i na segmente u kojim treba da plasiraju proizvode (odnosi se na graficke karte) .Njihova glavna briga su Hi End produkti dok za midle i low segment nema derivata vec izbacuju stare izvedbe chipova koje preimenuju i tako popunjavaju praznine.

Poslednja izmena:
Hmm, kao neki prosecan juzer,iz svog dosadasnjeg iskustva i vodjen common-sence-om dacu od 120-150 EUR za kartu nove generacije koja po benchovim testovima u 12 od 15 aktuelnih igara daje u native rezoluciji mog monitora (1680x1050) oko 45-60 fps-a sa 0-2xAA i 8xAF

Sve preko toga mi nije nuzda, ne treba mi "karta za finansije" (number cruncher iliti accountant), treba mi relativno hladna i tiha karta, sa pristojnim drajverima koji at least ne ostecuju karticu..kakve sve bajne tajne u jezgru krije, koji nivo kompleksnosti, koliki broj tranzistora, raznorazne milestone-ove za graficko/racundzijsku industriju uopste mi nije mi presudno pri izboru

Kad sam 2004-e dao 215EUR za AGP 6600GT, tada je jos i imalo je sta da se igra, danas se malo vise probira nego sto se probava sve i svasta sto izlazi od nazovi igara...vise te pare ne dajem za graficku kartu only

Ko ponudi nesto tako u kategoriji karte koja mi treba, dobice moju kintu za svoju novu generaciju proizvoda, zvao se on ATi/nVidia/S3Chrome/Intel Larabee ili nekako drugacije

I da, voleo bih i ja 5850 za 120 EUR, ali cu malo da poprichekam ;)

Pa šta ti radiš na ovom sajtu/forumu? Imaš li ti iole samopoštovanja kad uopšte posećuješ sajt/forum o kome imaš takvo mišljenje? A ti ne samo da ih posećuješ već si nakupio i lep broj postova na forumu???

Ne ide se na forum zbog misljenja dvoje ljudi, ali dobro je znati ko kroji misljenje nekima...

Sta znaci kroji? Da li je zakljucak ijednog testa vukao na stranu suprotnu od onoga sto govore rezultati? Ili su mozda rezultati lazirani tako da drasticno odudaraju od onoga sto je neki prosek?

NVidija je sama dospela u situaciju u kojoj jeste, pokusavajuci da napravi za sebe nova trzista i zanemarujuci onaj segment koji ih je i doveo gde su sada. CUDA je odlicna stvar za one kojima treba, ali svi zaboravljaju da je njen razvoj, kao i sve ostalo sto NVidia nudi, isfinansirao hardver namenjen igracima. Svesno su procenili da je GPGPU put kojim hoce da idu, znacemo za godinu-dve kako je to proslo. Formalno nemaju nikakvu konkurenciju na tom polju, pa ako ne uspeju, nece moci nikoga drugog da krive.

Od CUDA u svakodnevnom radu prosecan korisnik nema ama bas nikakve koristi, jer NVidia sama to gura... Intel, AMD, kao i Microsoft su u drugom taboru (iako ne bas svi zajedno ;)) Bio bih vise nego iznenadjen da CUDA postane standard u ovakvoj podeli karata.

Desktop trziste... trenutno su ama bas svi njihovi cipovi nekonkurentni kada se pogleda perf/watt/mm2, pocev od GT210 do GF100. Najjaci je jos i brzi od neposrednog konkurenta, ali ni on nije konkurentan - ne u situaciji kada AMD moze istog trenutka da spusti cenu za 100 dolara, a i dalje zaradjuje.

Svakako mnogi od vas misle da one racunice sa yieldovima i cenama nemaju nikakve veze sa mozgom. Nadjite lepo negde na netu formulu kako se izracunava yield dva cipa u istom proizvodnom procesu pa proverite moju matematiku. Kada Fermi bude na 50% ispravnih, Cypress ce po automatici biti na 65% samo zahvaljujuci razlici u povrsini. Kada se tu doda broj potencijalnih cipova, dobijes razliku u ceni proizvodnje od dva puta, sve i da su obe kompanije identicno odradile domaci zadatak i pripremile se za proizvodni proces. Kako stoje stvari, nisu, i AMD ima te prinose od 60-65, a NVidija je (dosta?) ispod 50%. I kako onda moze biti konkurencije, a da je ekonomski odrziva?

Kao sto rekoh, ako ne verujete, nadjite formulu i sami racunajte. Bicete iznenadjeni rezultatima ;)

ja ne mogu da verujem da u 2010. godini ima fanova bilo kakvog hardvera
it is so 2000 :d

ako nesto ima tezinu na benchu to je pecino iskustvo

Nije stvar u tome da fermi ne vrši zadovoljavajuću funkciju high end karte, ili da nije zanimljivo videti njen potencijal , već je stvar (ko Dan mrmota jeee:D)u mogućoj količini problema koju može da vuče sa sobom kao očigledno ne dovršen proizvod. Ja ne želim kartu kojoj moram da titram jajca, brišem znoj maramicom i pritom se svaki put krstim kad treba da upalim računar(bez preuveličavnja).

Da je sve bilo kako sam želeo da bude, ubo bih i dva komada, a sa stanovišta toga da sam imao svaku najjaču nvidia-u u poslednjih nekoliko godina, mogu slobodno iz iskustva da kažem kako svaka takva karta može imati problem kraćeg životnog veka u odnosu na njene jeftinije derivate. Onda, opet nije stvar ni u višestruko većoj mogućnosti kvara kod fermija, već u cimanju koju reklamacija nosi sa sobom za TAKVU vrstu proizvoda koji, najverovatnije, neće biti trenutno na lageru za zamenu. Platiš nešto kvalitetno jer je KVALITETNO, tj da ne bi imao PROBLEMA, to je cela poenta. Nema tu mesta za veće propuste, kapirate. Još vodeno da mu stavljam i da ga hidro-masažiram:D E da baba ima q bila bi deda, a ja da nosim šminku sada bi mi od smejanja ostao karmin na ušima...

Sta znaci kroji? Da li je zakljucak ijednog testa vukao na stranu suprotnu od onoga sto govore rezultati? Ili su mozda rezultati lazirani tako da drasticno odudaraju od onoga sto je neki prosek?

Nisam ja pisao prvo bajke o kao dolasku iz sela u grad , pa basne o nekom glodanju kostiju i jos kao
, zelim im puno skarta.
... i posle kad saznas zasto, stvarno dno....novinar-profesionalac tipa "kurir".. zamisli kad bi se svi mi tako postavili u svom poslu....
Moje misljenje.. ko se naljuti... ***.. bar nije neki posao lekara...aj da je politicar pa OK;) ...
Ja ne želim kartu kojoj moram da titram jajca, brišem znoj maramicom i pritom se svaki put krstim kad treba da upalim računar(bez preuveličavnja).
bas takav problem sam ja imao jedno vreme sa ovom mojom ati. indentican osecaj :)..

Poslednja izmena:

Ne zelim vise da se raspravljam.

Kada kupujem kartu dajem kes ili jednima ili drugima, ne zanima me ko ce vise da se trudi da mi je uvali. Jedino sto me zanima ciji je proizvod bolji i da li je vredan tesko zaradjenih para. Da bih to saznao voleo bih da cujem misljenje i jednih i drugih sto je ocigledno sve teze naci ovde na benchu zbog raznoraznih razmirica, a ne bih voleo da trazim dalje.

Testovi nepristrastnih korisnika najvise vrede i to me interesuje i drzi ovde.

Kada neko napise "zelim im puno skarta", "srusicu NDA" mislim da je suvisno svakog komentara.

Poslednja izmena:
Ne zelim vise da se raspravljam.

Kada kupujem kartu dajem kes ili jednima ili drugima, ne zanima me ko ce vise da se trudi da mi je uvali. Jedino sto me zanima ciji je proizvod bolji i da li je vredan tesko zaradjenih para. Da bih to saznao voleo bih da cujem misljenje i jednih i drugih sto je ocigledno sve teze naci ovde na benchu zbog raznoraznih razmirica, a ne bih voleo da trazim dalje.

Testovi nepristrastnih korisnika najvise vrede i to me interesuje i drzi ovde.

Kada neko napise "zelim im puno skarta", "srusicu NDA" mislim da je suvisno svakog komentara.

+1

Drugari prosta je stvar, evo vam info iz prve ruke, jer sam je imao nešto manje od 24h.

1. Da li je brža od 5870?
Odgovor: Jeste

2. Kako karta skalira overklokovana?
Odgovor: Odlično i više nego odlično, neverovatno dobro ;)

3. Da li cena karte opravdava perfomanse
Odgovor: Cena karte će se znati za tri nedelje, stoga ne možemo sa sigurnošću znati šta i kako

4. Šta bi ja uzeo da kupujem kartu?
Odgovor: hmmm uzeo bih 470 jer overklokovana imaće šta da pokaže overklokovanoj 5870 ;)

Da ne bude neka reklama ili slično, pogledajte samo testove, tj. tabele na sajtu na predhodnoj strani koji je Alfaunits postavio, test je na našem jeziku, opet da ne imenujem i da ne raklamiram nikoga, sve vezano za oc je sasvim jasno, situacija je veoma povoljna po NVIDI-u. E sad da li trebaju da se leče neke dečije bolesti, slažem da se da treba, no ima vremena za unapređenje.

3. Cena kartice se zna... barem za proizvodjace koji proizvode samo NV kartice - sto ASUS nije ;)

Cestitke na testu, ali gde su informacije o temperaturi, buci i potrosnji?

ako 470 bude oko 300e i ako rese grejanje jer se i ova jako greje bila bi to mnogo bolja kupovina u odnosu na 480...po meni je 480 totalni promasaj dok bi 470 mogla da bude odlicna graficka uz noviju reviziju cipa jer bi se smanjilo grejanje i potrosnja
470 nema razloga da bude hladniji, tisi i preterano stedljiviji od 480-ke, a realno razlika u performansama u odnosu na jeftiniji 5850 je zanemarljiva:

22161.png
22177.png

22190.png
22193.png

Nije za dzabe [H]ardOCP dao ovakav zakljucak:

"We see no reason to purchase a GeForce GTX 470. It provides no gameplay advantages compared to the competition, and will actually end up costing you more power and dollars for the exact same performance you can get with the Radeon HD 5850. Factor in the power consumption, and it doesn’t seem worth it. If you have an HD 5850, stick with it, the GTX 470 is not an upgrade. If you are contemplating a great performing graphics card, for a decent price, the HD 5850 is still the best choice."

Slazem se da ne bih smeo ove stvari da kazem, cak ni u afektu!

Medjutim, postavlja se samo pitanje da li citalac zeli review sa svim relevantnim informacijama, konkretnim testiranjem - ili nesto zbudzeno preko noci? Ako me neko tera da budzim jer su poslali samo jednu kartu i to u minut do 12, a da ona izadje u svim casopisima i sajtovima u 5 zemalja - onda je to problem

No nebitno, imamo razlicite stavove ocito, vidim da vidis ono sto zelis da vidis. Zelis dobar i objektivan test na sajtu, ja se trudim da ti ga omogucim ali mi se nesto, iz nekog razloga - ne da.

Igram se mnogo manje nego nekad, a ono sto najvise igram u zadnjih godinu-dve, su dirt i od skora dirt2. Sad iz mog ugla stvari mogu da izgledaju drugacije, posto u tom anand testu gtx470 je bolja i od radeona hd5870. Isplativost je vezana za svakog kupca ponaosob i ono sto on igra. Sta mene interesuje koja je kartica brza u npr. Left 4 Dead, ako znam da je nikad u zivotu necu instalirati. E sad to sto sa druge strane smatram da danas zaista nije potrebno nista vise od radeona 5850 za udobno igranje u 95% slucajeva, to je druga prica.
Ja cekam 12. april (ne zbog dostupnosti Fermija:)) vec zbog izlaska adobe cs5-tice (hmm, mozda postoji neka veza izmedju dostupnosti fermija i izlaska cs5). Tako da tek ocekujem da se pojave testovi fermija koji me najvise interesuju.
Sto se tice zagrevanja i potrosnje, to jeste previse, ali ne toliko da me odvrati od kupovine ukoliko ova karta radi mnogo bolje ono sto je meni potrebno u odnosu na konkurenciju. Kad ovde ljudi pomilju potrosnju, da li misle na ekonomske posledice, u smislu toga koliko ce ih kostati neka kartica vise od druge na eps racunu, ili nesto drugo?

Potrošnja je vezana za buku i potencijalne probleme u radu (ukoliko ih bude). U svakom slučaju trebaće ti jako dobro napajanje i ne mislim da je 600W kao što oni kažu dovoljno. Minimum verovatno ali ne i dovoljno, pogotovo ako imaš OC quad, puno hard diskova i gomilu periferija.

Postojaće Fermi bez problema sa bukom, to je ona EVGA vodeno hlađena ali će koštati 649$ što, sa obzirom na naše tržište, znači 650 evra bez pada cene pošto je u pitanju ekskluzivno parče hardvera kome cena ne pada (pod uslovom da ih neko uveze u zemlju). To je duplo veća cena od konkurentske singl kartice. Jeste brža od nje (OC+drajveri i biće još brža), nema problema sa bukom ali ko je dovoljno veliki entuzijasta da to plati?

Vrh Dno