Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

To da, al verujem da je i ovaj 465 dobar za neku realnu cenu od 230-240 evra, ima bolji tesselator, cudu, physx i odlicno skaliranje sa overclockom, pa ga sa ovim beneficijama i cini dobrim konkurentom za 5830-5850. Ja bih isto voleo novu reviziju cipa ali mislim da to nece biti skorije.

Vratih se par strana nazad i vidim Chinaski kaze 29000. Mnogo je to, a planiram uskoro da uzimam novu pa reko da li ce biti mozda jeftinije u skorije vreme da uzimam taj 465 ili da se odmah odlucujem za 5850.

to je po informacijama koje imam trenutno, ali nije iskljuceno da opet neko napravi akciju kao sto je bila sa onom MSI GTX470 gde ce biti manja kolicina po dobroj ceni.

to je po informacijama koje imam trenutno, ali nije iskljuceno da opet neko napravi akciju kao sto je bila sa onom MSI GTX470 gde ce biti manja kolicina po dobroj ceni.

Cena koju sam dobio u Asusu kada sam im vracao sample ni najmanje nije ohrabrujuca. :(

A sto se derivata tice, bojim se da je mala sansa da ce oni ista bitno promeniti za NVidiju... jednostavno, sada vec previse kasne. Kada se konacno pojave (verovatno sredinom ili krajem jula), 5800 serija ce se prodavati vec ~10 meseci, i sva je prilika da ce biti brza od GF104.

Cena koju sam dobio u Asusu kada sam im vracao sample ni najmanje nije ohrabrujuca. :(

A sto se derivata tice, bojim se da je mala sansa da ce oni ista bitno promeniti za NVidiju... jednostavno, sada vec previse kasne. Kada se konacno pojave (verovatno sredinom ili krajem jula), 5800 serija ce se prodavati vec ~10 meseci, i sva je prilika da ce biti brza od GF104.

To cemo tek da vidimo, po meni najveci krivac za sadasnje cene i probleme je TSMC jer da oni mogu da proizvedu vise cipova cene bi bile dosta nize i kod jednih i kod drugih... ja se nadam da se ta situacija menja i da cemo u narednom periodu moci da vidimo veca obaranja u cenama... ako ne nadam se da ce TSMC puci i ostaviti trziste nekom sposobnijem...

To cemo tek da vidimo, po meni najveci krivac za sadasnje cene i probleme je TSMC jer da oni mogu da proizvedu vise cipova cene bi bile dosta nize i kod jednih i kod drugih... ja se nadam da se ta situacija menja i da cemo u narednom periodu moci da vidimo veca obaranja u cenama... ako ne nadam se da ce TSMC puci i ostaviti trziste nekom sposobnijem...

TSMC jeste kriv, i proces je (i dalje) prilicno los, ali je u istoj prici kriva i NVidia, jer izgleda nisu ispostovali neke smernice koje su dobili.

Drugo, sav napredak u procesu proizvodnje odnosice se na obe kompanije, pa ni sa te strane ne treba ocekivati da ce GF104 biti u dramaticno boljoj situaciji nego sto je to bio GF100. Da, yield ce biti veci, ali ce u najboljem slucaju po njih biti slican kao kod AMD-a, zbog slicne povrsine. To sa ovolikim kasnjenjem, i uz verovatno losije performanse, znaci da verovatno nece biti dovoljno konkurentan.

A ovo za propadanje TSMC-a... pa oni su trenutno potrebniji NVidiji i AMD-u nego obrnuto, jer nema kompanije koja moze da proizvede dovoljan broj 40nm cipova sem njih. Linkovao sam jednom njihov finansijski izvestaj, i vise od 50% prihoda ostvaruju od 110 i 90nm procesa, koji je za GPU-ove vec odavno prevazidjen. TSMC tesko da ce propasti, i pre ce se to desiti NVidiji ;) Neko sposobniji bi mogao da bude samo Global Foundries (UMC jednostavno nema kapacitete), a nesto nisam siguran da je JHH posebno odusevljen tom cinjenicom. Jedino ako im Intel ne izadje u susret :)

Neki AIB partner za njih proizvodi refererentne karte, isto kao sto je slucaj i sa AMD-om :) Cak je i na PCB-u stampano nVidia ;)
Sve je to lepo i ja to znam, ali nV i dalje ne proizvodi kartice.:)
Pa kako ide Nvidiji nece nista spremiti, pa ljudi njima je trebalo 2 i po godine da izbace seriju posle GTX200
Trebalo im je vremena jer se radi o novoj arhitekturi, dok je ATI 5870 prakticno 2x4770 sa DX11, teselacijom.;)

To se neće desiti. MSI GTX470 je po onoj ceni ušao samo kao vid "prebijanja" uvoznika i MSI-ja za ranije dogovoren posao koji je uvoznik ispoštovao a MSI prevideo. Stoga je MSI dostavio malu količinu GTX470 uvozniku po premijum ceni da bi ga ispoštovao.

Sve je to lepo i ja to znam, ali nV i dalje ne proizvodi kartice.:)

nVidia daje reference i specifikacije za izradu PCB-a. E sad, da li izabrani AIB prozvođač (PC Partner?) sme i koliko da odstupi od specifikacija to ne znamo.

Trebalo im je vremena jer se radi o novoj arhitekturi, dok je ATI 5870 prakticno 2x4770 sa DX11, teselacijom.;)

Zaboravio si drugačiji kuler :D

Poslednja izmena:
Naravno, nV osmislja PCB, kuler ali opet ne pravi karte.:)

nigde ja nisam pomenuo karte a mislio sam na cipove koji u najvecoj meri diktiraju cenu karte. da je nvidia dizajnirala manji cip koji moze realno da se pravi u 40nm bez mnogo skarta karte bi bile dostupnije i jeftinije, tako da nju vidim kao najveceg krivca za visoke cene u odnosu na konkurenciju i u odnosu na performanse koje pruza. nikada ni jedna karta iz ove serije nece biti konkurentna seriji 5 a to opet povlaci vise cene ATI-ja nego sto bi mogle da budu. tako je, sta da se radi...

ako je serija 5 ista kao i serija 4, onda je i GT100 isti kao prosla serija.

Poslednja izmena:
ako je serija 5 ista kao i serija 4, onda je i GT100 isti kao prosla serija.

Nema tu mnogo mozganja - upuceni ljudi znaju da su radeoni 3xxx, 4xxx i 5xxx serije rezultat tehnologije koja zivi josh od 2900XT. Chak je 2900XT bio dosta ispred svog vremena jer je jedina kartica koja je podrzavala 512 bit magistralu. Ne verujem da su svi tako brzo zaboravili na probleme koje je Ati/AMD imao sa serijom 2xxx koja je bila prva u nizu. Posle su sve sledece verzije bile sve bolje, a serija 5xxx je to najbolje pokazala.

Shto se tiche Nvidije, posle 8800GTX, GT100 je prvi realno novi dizajn i zato i ima odredjene probleme. Vec sledeci derivati ce biti bolji, a kroz 2 generacije ce biti na svom vrhuncu.

htedoh reci da je nvidia samo povecala broj CC-a i dodala DX11 podrsku, manje vise isto sto je uradio i ATI, tako da ne kapiram kako je to nvidia ucinila veci pomak u odnosu na ATI?

Za tvoj info derivate cemo videti za dva meseca...

šta to kao 475 i 485? koja glupost, opet će se po**ati po svojim mušterijama.
Zamisli samo kupiš krš kartu od 500€ i za 3 meseca je već zastarela. kao ona 9800x2 koja je živela jedno leto i onda je brzo izašla nova.

da li ste videli rezultate 465-ice u SLI, osim ako nisu fake, u svakoj živoj igri SLI daje probližno puta 2 rezultate. gde je single 55fps SLI daje 103fps itd. malo mi čudno da je tako baš u svim igrama.
495 će biti od dve 465-ice? ako bude opet će zaostajati za 5970.

Vec sledeci derivati ce biti bolji, a kroz 2 generacije ce biti na svom vrhuncu.

Mogu da zamislim Ati sta ce imati do tada :D

GTX465 SLI je ok ako bi cena bila oko 200-250 evra, inace uzmes za te pare 5850, a ipak nema tu sta 465 da trazi bilo SLI bilo Single.

Poslednja izmena:
465 se izgleda overkl. i vise nego odlicno. Skoro 200mhz bez dizanja voltaze, i jos ce tu biti i otkljucavanja:

Now this was a little surprising, but as you can see, the card can overclock much MUCH higher and that has a very positive effect on overall performance. We did not apply any voltage tweaking here. Play around with that and you will pass the 750 MHz marker, no doubt, maybe even 800 MHz. 790 MHz on the core was really pushing it though, two MHz more and we'd get artifacts.

There's something else I want to mention here. I'm not saying you should, by all means no. But we already informed you that the PCB, packaging and GPU on both the GTX 465 and 470 are 100% similar. We flashed a GTX 470 BIOS in one of the GTX 465 cards just to see if it would work, and it ran perfectly fine. Risky yes .. the extra disabled shader clusters could be damaged. But well let's just say, keep this little story in mind.

Nema tu mnogo mozganja - upuceni ljudi znaju da su radeoni 3xxx, 4xxx i 5xxx serije rezultat tehnologije koja zivi josh od 2900XT. Chak je 2900XT bio dosta ispred svog vremena jer je jedina kartica koja je podrzavala 512 bit magistralu. Ne verujem da su svi tako brzo zaboravili na probleme koje je Ati/AMD imao sa serijom 2xxx koja je bila prva u nizu. Posle su sve sledece verzije bile sve bolje, a serija 5xxx je to najbolje pokazala.

Shto se tiche Nvidije, posle 8800GTX, GT100 je prvi realno novi dizajn i zato i ima odredjene probleme. Vec sledeci derivati ce biti bolji, a kroz 2 generacije ce biti na svom vrhuncu.

Dobar post.

Mislim da će novi dizajn AMD kartica pretrpeti veće izmene nego što je to slučaj bio sa GT100 kod nVidije iako je Fermi arhitektura jako različita od G80/92/200 i imala težak porođaj. Ukoliko ATI-ju uspe da izbaci karticu sa manje problema od Fermija, na konju su, u suprotnom, čeka ih isti put kao i GT100 seriju ali ovog puta će nVidija već imati ispeglanu arhitekturu.
Govorim o Northern island arhitekturi koja će napustiti postojeću 5-way unified shader arhitekturu i verovatno biti veoma slična Fermi arhitekturi. Mada, Southern island bi trebali da budu hibrid postojeće i nadolazeće arhitekture na kojoj bi AMD trebao da ispeče zanat.

465 se izgleda overkl. i vise nego odlicno. Skoro 200mhz bez dizanja voltaze, i jos ce tu biti i otkljucavanja:
daleko bilo da ce se svaka karta toliko klokovati. ja bas imam info da se ne klokuju nista posebno. a sto se tice otkljucavanja, hoce li otkljucati i magistralu i dodatnu memoriju? :)

Mislim da će novi dizajn AMD kartica pretrpeti veće izmene nego što je to slučaj bio sa GT100 kod nVidije iako je Fermi arhitektura jako različita od G80/92/200 i imala težak porođaj. Ukoliko ATI-ju uspe da izbaci karticu sa manje problema od Fermija, na konju su, u suprotnom, čeka ih isti put kao i GT100 seriju ali ovog puta će nVidija već imati ispeglanu arhitekturu.
Nesto slicno pominjem odavno, ATIja tek ceka nova arhitektura a verovatno i vise problema nego sa 5xxx serijom.
daleko bilo da ce se svaka karta toliko klokovati. ja bas imam info da se ne klokuju nista posebno. a sto se tice otkljucavanja, hoce li otkljucati i magistralu i dodatnu memoriju? :)
Sto? Malo memorije i mali bandwidth? :)

Sto? Malo memorije i mali bandwidth? :)
ko je to rekao?
karta kada se otkljucavala do sada se otkljucavala full u jacu kartu a ovde to nije moguce. kada bi flesovao GTX465 sa biosom 470 verovatno bi mogao da na'ranis svinje sa njom posle.

Evo, legitreview je overkl. Galaxy na 813mhz, a EVGA na cak 850!

http://www.legitreviews.com/article/1317/15/

alien_vs_predator_results3.jpg

jos da je gos'n Stoltz napisao koliko je odsrafio napon da bi postigao toliki klok i da li je dostigao trocifrenu T obzirom da se karte na defu greju oko 90 stepeni u loadu (potrosnju i buku da zanemarimo ovaj put).
sve je to lepo, ali neka mali Perica kada kupi kartu ne ocekuje da ce njegov primerak ici toliko (nece ni blizu).

Nadam se da ce mali Perica uskoro da uzme GTX 465 pa da nam kaze sta i kako, posto na onoj boratovoj temi GTX465 vs 5850, ispada ova galaxy brza od 5850! A na ovom starcevom dijagramu slabija od 5830. Da se neko ne zaleti i uzme kartu malo jacu od 5770 po toj ceni!

Poslednja izmena:
GTX465 je malo brza GTX285 sa DX11.

Poslednja izmena:
+1 :D:D:D

dakle mislite da ce biti po onoj staroj "puna-usta-price-k'o-guzica-prdeza" narodnoj? :)

Nazad
Vrh Dno