Šta je novo?

GeForce GTX 660 Ti Thread

Dakle... može se naći MSI 660 Ti PE za 291 € ili Gigabyte 7950 nereferentni za 323... šta kažete?

Dakle... može se naći MSI 660 Ti PE za 291 € ili Gigabyte 7950 nereferentni za 323... šta kažete?

U ovom slučaju je otprilike (taman) koliko (više) para toliko (više) muzike, tj. oko 10%. Po toj logici je 7950 bolji izbor, jer obično treba više para nego muzike, ALI ako te GTX660Ti u potpunosti zadovoljava, onda je tih 32e doplate bacanje para!

P.S. BF3 je optimizovana za Nvidiju, kao što je i MaxPayne 3 optimizovan za AMD... ne možeš tako jednostrano da gledaš.

Taj MSI ima jako dobar oc potencijal moze napon da se steluje tako da moze da se ocekuje 1150 MHz ;)

Skupa ta giga ima li ista jeftinije neki sapphire? Ja ne bi dao 30e za performanse koje su tu negdje sve dok ne kloknes karte, a i tada bi bile unutar 5% zavisno od igre do igre. Ako ne bi imao izbora uzeo bi MSI 660ti.

Nema ništa jeftinije - najjeftiniji Sapphire je Flex 355 €. Pretpostavljam da će presuditi moja naklonost prema nVidia kartama, manja cena a i neka neosnovana averzija prema Gigabyte brendu. Njihov 660Ti je stvarno neugledan sa Windforce 2x:img2908.jpg.
Evo i "Windforce" u reviewu Gigabyte GTX670.

Poslednja izmena:
Skupa ta giga ima li ista jeftinije neki sapphire? Ja ne bi dao 30e za performanse koje su tu negdje sve dok ne kloknes karte, a i tada bi bile unutar 5% zavisno od igre do igre. Ako ne bi imao izbora uzeo bi MSI 660ti.

Ne bi bas bile unutar 5% (to znaci da bi bile malte ne iste), pazi kad je GTX 660 Ti (MSI PE model) koja radi na 1100MHz sa boost-om tek za 5% u prosku brza od HD 7950 na 800MHz sudeci po techpowerup-u, to je skoro 40% veci core clock a samo 5% vece prosecne perofrmanse. Klokovana HD 7950 je u rangu sa klokovanom GTX 670 i tek nesto sporija od klokovanih HD 7970 i GTX 680, a 660 Ti u mnogim slucajevima klokovana ne moze da dostigne ni stock GTX 670... Tako da nereferntna HD 7950 itekako vredi 30 evra vise od GTX 660 Ti. I to samo ako posmatras FPS, na duze staze i 1GB vram-a moze itekako da znaci.

Ako je samo 30e razlike onda 7950 definitivno. Ali tu u obzir treba uzeti i kakva je ta nereferentna karta, kakvo je hladjenje, duzina garancije... Ja preferiram karte sa po 3god i dobrim hladjenjem i rad sam da dam i 50e vise bez problema.

Procitao sam i analizirao MR_M-ov post i stvarno se moram sloziti sa svim sto je izneo.
Cak evo ako uzmemo i Metro koga ja generalno gotivim,igra je igriva sve do momenta kada se DOF ukljuci i tad drasticno obara bez potrebe performanse.
E sad,ipak stojim iza onog da je opet najkompletnija sto se tice efekata a da pri tom mislim da su ukljuceni najbrojniji elementi u jednoj igri.

I ovo sto si rekao da gomila ljudi kupuju kartu zbog igara koje zele da igraju eh..
Kad sam ranije pricao prozivali su me da sam ovakav,onakav a koliko sam samo konfiguracija sastavio
upravo po zelji u odnosu na igre koje user zeli da igra..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hehe.Koliko se simptomaticno ponasaju ati fanbojevi pa to je smesno..
Sad se pominje neki OC potencijal i sad je to kao presudno muahahah..
Mi onomad kad smo pominjali GTX460 OC i 5850 to je bilo pogresno ovo je sad u redu?
Sad bi trebalo da se istera dusa 7950 samo da bi koliko toliko napravila razlika u odnosu na GTX660 ,jos neke price da je u rangu
sa overklokovanim GTX670 koji je opet po defaultu u rangu sa HD 7970..U sunce ti poljubim,teske reci:wall:

Evo,nema lazi ,nema prevare ..
GTX 660 Overclocking roundup!Prosek 1115 Mhz..
Gotovo sve idu iznad 1100 Mhz.

http://www.gpureview.com/gpureviews-gtx-660-ti-overclocking-roundup-article-958.html

P.S.Mene da pitate ja bih uzeo GTX670 za 350 eur,pa kad je bal nek je maskenbal ;)

3fps-a u Bf3 gtx660ti brza, posto ovaj sapphireHD7950 ima mnogo veci oc potencijal od gtx660ti vrlo lako ce sa oc-eom da daje bolji skor u bf3.

Nece bas biti ..GTX660 bez dodavanja napona ;)

Stavio sam najvecu vrednost za GTX a inace precizno objasnjenje testera je sledece :

Boost speed of our card above the 1028MHz mark with resulting in-game clocks hitting around 1115 MHz

Takodje nisam se koristio mesovitim rezultatima pa sam skinuo tabelu sa istog sajta!

2a4rbq0.jpg

Poslednja izmena:
PC i ja mislim da je mala razlika u ceni izmedju nereferentne 660TI i 670 i da onda nema smisla ne uzeti 670 na pr.MSI i kad se ima para uzeti ovaj Arctic coling acellero mono plus ili ne daj boze accelero hybrid i eto veselja koje nece gusiti 192 magistrala

Pa sta znam..Mozda je ovo i malo marketinski potez sa ovim non referentnim kartama ali ruku na srce performanse overall i kvalitet je svrstavaju na poziciju u kojoj se nalazi
u odnosu na konkurenciju !
Druga stvar cene kod nas su malo jace,u svabiji MSI GTX 660 Pe moze da se nadje za 290 eur!
Obzirom da su sad na snazi najvise non referentne karte mislim da ce cene ipak malo da se zadrze dok ne zazive referentne pa ce mozda kasnije malo i da spuste.
A u slucaju kada user bira on se oslanja na njegov maksimalni budzet tako da cenim da ipak nece razmisljati o nekom aftermarket hladjenju bar neko vreme ;)
Uvek se gleda da se izbegne dodatni trosak.
Pa da,gde je 30 tu je jos 20 ;) :)

Poslednja izmena:
Ne bih se složio sa referetnim i nefererentnim. Kod nas se može naći MSI 660Ti PE za 290€. Prvi 670 je referentni MSI 670 za 357€, a može se doći i do MSI 670 PE za 370. Dakle, nereferentni je neisplativ i preskup, a i ljudi su ga vraćali zbog buke. Kačiti aftermarket hladnjak na njega je zamajavanje - ako ne staviš male hladnjake na VRM i RAM, može se desiti da se ovi zagrevaju više jer se ovaj ne okreće dovoljno brzo (iskustvo sa MSI 560Ti Hawk i Accelero Xtreme Plus). Ne bih uzeo Gigabyte, a i ovih 290€ mi je previše... Tako da je u stvari varijanta ili 290 ili 370 - a to je već znatna razlika. Dakle, ide 660Ti PE.

Pa da al onda ne moraju da brinu o tome da li ce da ih gusi magistrala ili da li da 660 klokuju do max da bi stigli 7950. MSI 670 ref. jako lepo radi po onome sto su pisali a i nije mnogo bucna. Prezalicu se za onaj hibrid jer mislim da je dugorocna investicija i za naredne kartice. Koliko je ref. 670 kod tebe

Rekoh, najjeftinija referentna je MSI 670. Određen broj primeraka ima problem s "mlevenjem" koje se čuje bez obzira na broj obrtaja kulera. Da li treba da za nju dam 357€ i posle kupujem - ako ga nađem - Arctic Twin Turbo ili nešto slično? Ujedno, ne zaboravi da onaj ko je pravio kartu računa na određen broj obrtaja kulera koji nemaš kod aftermarketa, a dodatno ide instalacija i moguć gubitak garancije... Kažem da je MSI GTX 670 Power Edition 13€ skuplji i pričam o cenama u Srbiji. Bar ja nisam našao ništa jeftinije. S druge strane, taj XFX 7950 Black Edition DD se razlikuje od ostalih po tome što mu je memorija na 5500 i pogledajte kakav boost to daje Radeonu... Nikakav OC jezgra na Sapphire OCu ne uspeva da ga tako ubrza u BF3 recimo. Dakle, pričamo o premium izdanju nereferentnog 7950 kojeg ni nema ovde... Mislim da je matematika ipak jasna.

Poslednja izmena:
Ne bi bas bile unutar 5% (to znaci da bi bile malte ne iste), pazi kad je GTX 660 Ti (MSI PE model) koja radi na 1100MHz sa boost-om tek za 5% u prosku brza od HD 7950 na 800MHz sudeci po techpowerup-u, to je skoro 40% veci core clock a samo 5% vece prosecne perofrmanse. Klokovana HD 7950 je u rangu sa klokovanom GTX 670 i tek nesto sporija od klokovanih HD 7970 i GTX 680, a 660 Ti u mnogim slucajevima klokovana ne moze da dostigne ni stock GTX 670... Tako da nereferntna HD 7950 itekako vredi 30 evra vise od GTX 660 Ti. I to samo ako posmatras FPS, na duze staze i 1GB vram-a moze itekako da znaci.

Da u pravu si Kad se kloknu i HD7950 i gtx660ti bila bi veca razlika jer HD7950 na 1150/1500 (ovo je realan takt) trebala bi da bude u rangu HD7970ghz edicije (najbrze singl gpu grafe u svjetu sudeci po techpoweru). Sudeci o testu sa techpowera ta bi razlika bila iznad 10%.

Pa pitanje je koliko gtx 660ti moze da se klokuje...

Pa pitanje je koliko gtx 660ti moze da se klokuje...
Pa konkretno ovaj model msi on je vec fabricki oc ali moze jos od 100-150mhz ako potrefi fin primjerak.

http://www.techpowerup.com/170821/AMD-Readies-New-Round-of-Radeon-HD-7000-Series-Price-Cuts.html
Ovo je nesto sto je trebalo, a sa izlaskom gtx660ti to se i desilo nize cjene HD7950 samo je pitanje kad ce se domaci prodavaci uozbiljiti i nabaviti nove kolicine kartica po pristupacnoj cjeni.
Vjerovatno je na lagerima veliki broj kartica uvezeni po onoj cjeni koja je bila na pocetku tako da su ovde HD7950 znatno skuplje nego na zapadu.

Da u pravu si Kad se kloknu i HD7950 i gtx660ti bila bi veca razlika jer HD7950 na 1150/1500 (ovo je realan takt) trebala bi da bude u rangu HD7970ghz edicije (najbrze singl gpu grafe u svjetu sudeci po techpoweru). Sudeci o testu sa techpowera ta bi razlika bila iznad 10%.

Evo jednog test gde su i GTX 660 Ti i HD 7950 pristojno overklokovane:
http://www.overclockersclub.com/reviews/nvidia_gtx_660ti_roundup_asus_msi_galaxy/

Na default-u su karte tu negde kao sto i vecina testova pokazuje, i to je posledica toga sto GTX 660 Ti radi na drasticno vecem kloku !
Ali HD 7950 u vecini testiranih igara bezi od 10-30% kada se obe klokuju, sto je posledica veceg overklok potencijala i boljeg skaliranja !

Sutra je MSI 660-Ti u kompu, pa slede utisci. :smash:

Evo jednog test gde su i GTX 660 Ti i HD 7950 pristojno overklokovane:
http://www.overclockersclub.com/reviews/nvidia_gtx_660ti_roundup_asus_msi_galaxy/

Na default-u su karte tu negde kao sto i vecina testova pokazuje, i to je posledica toga sto GTX 660 Ti radi na drasticno vecem kloku !
Ali HD 7950 u vecini testiranih igara bezi od 10-30% kada se obe klokuju, sto je posledica veceg overklok potencijala i boljeg skaliranja !

Da karte na def taktu su tu negdje, ali oc potencijal je na strani HD7950 naravno skladno tome i bolje performanse pri oc-u.
Cjenovno gledano gtx660ti se mora smjestiti ispod HD7950.
Amd je najavio snizenje cjena za HD7950 sto ce dodatno ugrozit gtx660ti, Nvidia nema izbora nego odgovorit sa nizim cjenama tako da se moze naslutit rat cjenama sto je odlicno za korisnike.

Pa bilo bi dobro da obore cenu. Mada gledajuci korisnike, gde vecina kartu ostavlja na default vrednostima, nvidia zazmuri i ne spusti cene jer kao sto ste naveli karte su tu negde.

U tom ratu cena AMD teško može pobediti jer je HD7950 skuplja karta za proizvodnju od GTX660Ti. Uz to nVidia krtice uvek imaju bolju prodaju iz mnogih racionalnih i iracionalnih razloga.
AMD će spustiti cene ne zato da bi izvršio pritisak na nVidiju, već zato što ga je GTX 660Ti na to primorala.

Bitno je da cjene idu dole, a ko ce pobjedit manje je za nas vazno i onako ko voli amd uzimat ce HD7950 (koja je u ovom slucaju bolja, jaca, brza kartica), onaj ko voli nvidiu uzimat ce gtx660ti.
Ja posto ne volim ni amd ni nvidiu uzimam ono sto je bolje po istoj cjeni ili bar priblizno istoj.
Ja bi zavolio i amd i nvidiu kad bi mi dali kartu dzabe :p ali nece ;)

Adaptive V-Sync u praksi...

[YOUTUBE]o3p7YfrIxVc[/YOUTUBE]

Pasce sa 60fps-a na 30fps... sure. Izgleda da je neupucen da bf3 defaultno ima triple buffering i da tako nesto nece da se desi. A isto tako se zaboravlja cinjenica da kada fps padne ispod 60 nastaje tearing sa adaptive vsyncom.

Pasce sa 60fps-a na 30fps... sure. Izgleda da je neupucen da bf3 defaultno ima triple buffering i da tako nesto nece da se desi. A isto tako se zaboravlja cinjenica da kada fps padne ispod 60 nastaje tearing sa adaptive vsyncom.

Covek uopste nije lepo objasnio sta se tu dogadja. Isto tako nije 100% da je adaptive sync ekskluziva GTX600 serije. JA sa GTX295 takodje imam ovu opciju i odlicno radi. Moguce zato sto je sli, pa je zato ima, ali OK.

Bez vsync framerate ode na 100-150fps i ima "cepanja" slike
Ako se ukljuci vsync onda zakuca na 60, ali imao sam slucaj igara gde kada padne ispod 60, recimo na 50, automatski padne na 30. Taj slucaj je sa recimo igrom Hard reset. Onda sam prosto ugasio vsync i nema pada fps, bude mimimum oko 47-48, ali svaki put kada nagura na 80-90 moze biti vidljivo "cepanje"slike.
Ako izaberem opciju adaptive vsync onda kada padne ispod 60, drajver jednostavno ugasi vsync i onda "gura" tako, a kada se vrati iznat 60 opet ukljuci i to EXTRA DOBRO RADI!
Postoji i opcija "adaptive vsync (half frame rate)" kada u slucaju pada fps na recimo 50, automatski obara na 30fps. U sustini izmedju ovoga i vsync kod mene nema razlike, a moguce da kod onih sa 120Hz monitorima i izuzetno brzim grafikama ovo ima efekta, meni ne radi posao jer necu 30fps.

Da ova opcija adaptive vsync radi na GTX295 (opet napomnjem moguce zbog SLI jer kod SLI ovo je posebno cesta pojava sa cepanjem slike), uverio sam se u bar 10 igara, lepo radi i hvala im sto su se setili toga jer u sustini je i bilo jako jednostavno, samo se trebalo setiti, kada da vsync bude ON a kada OFF. Trebalo im je 15 godina za ovo, sram da ih bude!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno