Šta je novo?

GeForce GTX 280

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ozbiljno. Na slici u attachment-u sam oznacio - 10 clustera, svaki cluster se sastoji od 3 SM-a (stream multiprocessor), a svaki SM od 8 ALU-a -> ukupno 240.

Prilozi

• gt200_1.jpg
    gt200_1.jpg
    152.1 KB · Pregleda: 80
Stvar je sto ja ne smem da kazem sta ima novo. Ali mi i dalje nije jasno sa hyperthreadingom oko 2 niti sa razlicitim prioritetima tipa realtime ili high i ultra low koje se izvrsavaju na istom jezgru i mogucnost da ultra low unazadi performanse niti sa visokim prioritetom. Jel to sredjeno u visti.. A ove slicice sam mogo i ja u paint-u da nacrtam pa da okacim :) Mislim toliko do sada je bilo razlicith stvari vidjeno da...

Poslednja izmena:
20080530_77986b5f4b98b9ad78bek6dQyzCS2DOb.jpg

20080530_cfad86897673cc7070dczLNqqSnmaRzY.jpg

Get pulled deeper into the gaming experience than ever before with NVIDIA® GeForce® GTX 280 and GTX 260.

High definition worlds crackle and hum with cinema-quality clarity in games including Unreal Tournament® 3, Assassin’s Creed™, Call of Duty® 4: Modern Warfare™ and S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky. Lifelike characters behave with such realistic intensity that your palms sweat and your heart races. Objects react to the forces of nature exactly as nature intended.

And beyond games, GeForce GTX 200 GPUs shift everyday processing tasks from the CPU to the GPU - Blu-ray movies, 3D Internet browsing with PicLens, Folding@home protein-folding, and video transcoding. With a 50% perf boost over the previous generations, both performance and immersion are absolute.

Malo kvalitetne reklame :)

Mislim da te ovaj post svrstava na celo sledece liste:

1. Yooyo
2. starac
3. DAS
4. gx-x
5. genuine

:D ;)
:wave:

P.S
otvaranje fronta ka Intelu vam je rezultovalo dezerterstvom Audia :d

To je sve s razlogom ;)

Poslednja izmena:
E posto je moj poso da delim majice i bezdeve , dacu vam da se popnem malo na listu ako moze :)

Pa hajde ti mi reci sta ima novo u odnosu na G92 koji je inace samo shrink/tweak G80 + noviji video procesor (VP2)?

- Da li podrzava DX10.1?
- Da li ima double precision?
- Da li moze vise od 2GB RAM-a da adresira?
- Da li trosi manje nego prethodna generacija?
- Da li radi na vecem taktu?

Jednom recju ima li ista novo u odnosu na G92?

@DeanXP:

Evo ja cu da reknem šta ima novo:

- Da li podrzava DX10.1?
- Ne, ali zato podržava OpenGL 3.0.

- Nema, ali ima tripple protection.

- Nemože, maximum je 2MB što se tiče samog adresiranja.

- Potrošnja je relativna stvar. Ako samo surfuješ, slušaš muziku i malo švrljaš po MS Paint:u ili Word:u onda je potrošnja manja. Ako foldaš, dekodiraš film/muziku, programiraš (npr. u MATLABU) uz pomoć CUDA interfejsa ili pak igraš igre onda je potrošnja veća.

- Neradi, ali zato ima veći broj taktovnih jedinica.

-Jednom recju ima li ista novo u odnosu na G92?
-Dvije reči: Nema sad, bitiće uskoro.

Poslednja izmena:
@A1200:
Ti mora da se salis? Nasmejao sam se do suza :D:D:D

@DeanXP:
Meni je cudna asimetrija te slike. Mislim da se tu nesto krije.

@A1200 sve si pogodio, ali za novu verziju motokultivatora ...
Sto se asimetrije tice ovde su svi naopaki tako da verovatno zato ili laznjak

Poslednja izmena:
Dal je taj ili onaj prethodni... Stvar je da svi samo nabacuju neke slike a to i nije bitno toliko posto ono sto je bitno unutar samih modula a to se ne vidi na slici

- Da li podrzava DX10.1?

Pazi kad ni jedna od ovih stavki ne predstavlja unapredjenje arhitekture.

Prilicno je sigurno da ono jeste GT200 die shot obzirom da na coveka koji je objavio - CJ sa Beyond3D foruma: http://www.vr-zone.com/articles/Nvidia_GT200_Die_Shot_Exposed/5813.html

I jos dve slicice od njega:
http://img61.imageshack.us/img61/1752/gtx200seriespricenk1.jpg
http://img67.imageshack.us/img67/9505/gtx200seriesintroducingeo6.jpg

1.4 billion transistors
933 GFLOPS

@audiofreak: asimetrija, a pogotovo boja nemaju nikakve veze.
Ono na Anandtech je G80 die shot 100% - 16*SM, 6*64-bit mem. physical interface.

Pazi kad ni jedna od ovih stavki ne predstavlja unapredjenje arhitekture.

Ok, zovi to kako hoces ali unapredjenja nema osim u broju SP-ova po cenu abnormalnog TDP-a i potrosnje.

Novi cip je izgleda napravljen metodom super-lepka :d

@DeanXP:
Ja sumnjam i dalje da je 240 SP konacna cifra. Videcemo za koji mesec (ili ranije, zavisi od ATI-jeve ponude i NVIDIJINOG yielda) kada izadje Ultra da li ce imati 256 SP.

Jedno je sigurno, sa tolikim jezgrom i takvim yieldom sigurno nece imati margine da dizu takt kako bi na taj nacin diferencirali Ultra od obicnog 280 GTX, nego ce morati da naprave GPU sa vise SP-ova.

Poslednja izmena:
Ok, zovi to kako hoces ali unapredjenja nema osim u broju SP-ova po cenu abnormalnog TDP-a i potrosnje.

Kako ovo znas kada nije procurela ni jedna informacija vezana za efikasnost GPU-a,osim one gde se tvrdi da su shaderi 50% efikasniji?

Ja sumnjam i dalje da je 240 SP konacna cifra. Videcemo za koji mesec (ili ranije, zavisi od ATI-jeve ponude i NVIDIJINOG yielda) kada izadje Ultra da li ce imati 256 SP.
Ja ne znam,kada je bio slucaj sa nekim GPU-om da iskljucuju delove zbog loseg yield-a.Znam da postoje neke vrste zamena kola,ono sto je DeanXP pomenuo.

Jedno je sigurno, sa tolikim jezgrom i takvim yieldom sigurno nece imati margine da dizu takt kako bi na taj nacin diferencirali Ultra od obicnog 280 GTX, nego ce morati da naprave GPU sa vise SP-ova.

Prvo,mi i dalje ne znamo koliki je yield.Jasno je da onaj Charli-jev tekst treba uzeti sa ogromnom dozom rezerve.
Drugo,ko kaze da se po svaku cenu mora izbaciti ULTRA varijanta?
I trece,prica se vec o GT200b koji je u 55nm,zar to nije dobra sansa za podizanje frekvencija?

Kako ovo znas kada nije procurela ni jedna informacija vezana za efikasnost GPU-a,osim one gde se tvrdi da su shaderi 50% efikasniji?

Pa ta moja tvrdnja nema veze sa efikasnoscu vec sa time da li mi zaista dobijamo nov proizvod ali hajde objasnicu.

Da je NVIDIJA izbacila 8800GTX sa 240 SP, vise ROP-ova, vise TMU-ova i 512-bitnom memorijskom magistralom, on bi verovatno imao slicne performanse kao GTX 280.

Dalje, poboljsanje efikasnosti SP-ova se vec desilo pri prelasku sa G80 na G92 tako da se novo poboljsanje (pogotovo ne 50%) realno ne moze ocekivati u tako kratkom vremenskom roku. Zbirno to poboljsanje koje se desilo i promene koje sam naveo daju performanse koje se ocekuju za GTX 280. Dakle, nema tu niceg revolucionarnog.

Ja ne znam,kada je bio slucaj sa nekim GPU-om da iskljucuju delove zbog loseg yield-a.

Zar hoces da kazes da je yield od starta 100% i da se SP-ovi gase samo da bi se dobio novi proizvod koji pokriva odredjen segment trzista? To mozda kad se proces (proizvodnje konkretnog GPU-a) uhoda, ali pri lansiranju novog cipa razlog moze biti samo los yield.

Drugo,ko kaze da se po svaku cenu mora izbaciti ULTRA varijanta?

Trziste.

Ako ATI bude imao konkurentan proizvod, NVIDIJA ce kao i dosada da se potrudi svim silama da bas oni imaju titulu najbrze karte.

Cak i ako ATI ne bude imao takav proizvod, izaci ce neka igra koja ce stvoriti "potrebu" za brzom kartom.

I trece,prica se vec o GT200b koji je u 55nm,zar to nije dobra sansa za podizanje frekvencija?

Ja mislim da nije.

Prvo, 55nm je jos manje razradjen od 65nm.

Drugo, tapeout nije isto sto i finalni proizvod -- moze biti problema, gresaka, revizija, itd. Prema tome, GT200b je jos uvek u domenu ŠBBKBB.

Trece, sa prelaskom sa vise na manje nm, potrosnja ne opada magicno nego samo ako se primeni neki power-saving metod bilo u samom chipu, bilo u procesu proizvodnje.

Cetvrto, povecanje performansi se moze izvesti povecanjem takta ili povecanjem broja SP-ova. Dodavanje SP-ova znacajno manje utice na potrosnju i TDP nego dizanje takta celom cipu.

I na kraju 933 GFLOPS je ono sto me navelo da posumnjam u broj SP-ova i u sliku.

NVIDIJA je najavljivala 1 TFLOPS. Odnos izmedju 1,000 / 933 ~= 256 / 240.

Ljudi neka me neko uštine, audio ima alergiju (autoagresija), u nedostatku konkurencije napao je svoje naličje (vidiju), lice (intel) još nedira ali samo ga posmatram. :d

Audio,moram da ti kazem da nisam zadovoljan sa tvojim odgovorima :)

Da je NVIDIJA izbacila 8800GTX sa 240 SP, vise ROP-ova, vise TMU-ova i 512-bitnom memorijskom magistralom, on bi verovatno imao slicne performanse kao GTX 280.

Opet te pitam,kako ti to znas,kad jos uvek ne znamo kako se GTX 280 ponasa u igrama? Gledajuci cifre(konkretno FLOPS-ove u shaderima) GTX 280 ima samo 60% vise snage od 8800ULTRA-e.Ako u igrama bude bio brzi od ovog,to znaci da je arhitektura unapredjena.

Dalje, poboljsanje efikasnosti SP-ova se vec desilo pri prelasku sa G80 na G92 tako da se novo poboljsanje (pogotovo ne 50%) realno ne moze ocekivati u tako kratkom vremenskom roku.

Pa valjda ti je jasno da se udarni GPU uvek razvija u pozadini,tako da GT200 nema mnogo veze sa tim sto je G92 predstavljen tada kada je predstavljen.GT200 je sigurno razvijan od kad se pojavio G80,a verovatno se o njemu razmisljalo i pre toga.

Dalje, poboljsanje efikasnosti SP-ova se vec desilo pri prelasku sa G80 na G92 tako da se novo poboljsanje (pogotovo ne 50%) realno ne moze ocekivati u tako kratkom vremenskom roku. Zbirno to poboljsanje koje se desilo i promene koje sam naveo daju performanse koje se ocekuju za GTX 280. Dakle, nema tu niceg revolucionarnog.

Ja se ne secam da se desilo bilo kakvo poboljsanje u SP-ovima prelaskom na G92.Prvo,ne oseca se nista u igrama.Druga,nVidia bi se prva drala na sav glas da su tako nesto uradili,a nisu se culi povodom toga.Jedino je receno da su uradili neke male modifikacije u ROP-ovima i memorijskoj magistrali ne bi li izbalansirali znatno manji memorijski protok u G92.

Zar hoces da kazes da je yield od starta 100% i da se SP-ovi gase samo da bi se dobio novi proizvod koji pokriva odredjen segment trzista? To mozda kad se proces (proizvodnje konkretnog GPU-a) uhoda, ali pri lansiranju novog cipa razlog moze biti samo los yield.

Yield nije 100% od starta to je sigurno,ali za poboljsanje yielda ne gase se delovi GPU-a vec se koristi circuit redundancy o kome je DeanXP pisao.
A ovo drugo,da,SP-ovi se gase da bi se dobio proizvod koji pokriva nizi deo trzista.

Trziste.

Ako ATI bude imao konkurentan proizvod, NVIDIJA ce kao i dosada da se potrudi svim silama da bas oni imaju titulu najbrze karte.

Cak i ako ATI ne bude imao takav proizvod, izaci ce neka igra koja ce stvoriti "potrebu" za brzom kartom.

Dakle opet ne znamo da li ce Ati imati konkurentan proizvod.
Sto se tice igara,pa koliko vec postoji Crysis koji ne moze da se tera u najvisim rezolucijama pa i pored toga nVidia se nije nesto trzala da odmah i po svaku cenu izbaci karticu koja bi to radila.
Ono sto je nama logicno za izbacivanje brze kartice(pojava zahtevne igre,izbacivanje brze kartice od konkurencije..) ne mora biti i kompaniji koja pravi kartice.Evo ti primera:u doba 6800ULTRA-e, Ati je imao karticu sa slabijom arhitekturom(X800XT PE) ali se fokusirao na velike clockove i uspeo da prestigne nVidia-u.Tada se recimo ocekivalo da nVidia izbaci ubrzanu varijantu 6800 kartice,ali to se nije desilo.
Pa onda prosle godine kada je nVidia imala 8800GTX a Ati neuspeh u vidu 2900XT-a,nVidia izbacuje marginalno brzu 8800ULTRA-u,bez preke potrebe.

Ja mislim da nije.

Prvo, 55nm je jos manje razradjen od 65nm.

Drugo, tapeout nije isto sto i finalni proizvod -- moze biti problema, gresaka, revizija, itd. Prema tome, GT200b je jos uvek u domenu ŠBBKBB.

Trece, sa prelaskom sa vise na manje nm, potrosnja ne opada magicno nego samo ako se primeni neki power-saving metod bilo u samom chipu, bilo u procesu proizvodnje.

Cetvrto, povecanje performansi se moze izvesti povecanjem takta ili povecanjem broja SP-ova. Dodavanje SP-ova znacajno manje utice na potrosnju i TDP nego dizanje takta celom cipu.

Pa ako je kod Ati-ja razradjen 55nm proces pre vise od pola godine zasto ne bi i nVidia sad(ili za pola godine kad i ako izbace jacu varijantu) mogla slicno.
Niko nije ni tvrdio da ce se prelaskom sa 65nm na 55nm desiti neka magija.Ali ovo je recimo realno ocekivati sa 55nm: podignu frekvencije(i sami tim i performanse) za nekih 15% a TDP ostane tu negde ili se cak malo i smanji,i eto ti ULTRA kartice.

I na kraju 933 GFLOPS je ono sto me navelo da posumnjam u broj SP-ova i u sliku.

NVIDIJA je najavljivala 1 TFLOPS. Odnos izmedju 1,000 / 933 ~= 256 / 240.

Na pocetku mozda jesu ciljali na 1 TFLOPS,ali ocigledno da nisu mogli da postignu zeljene frekvencije za GPU od 1,4 milijardi tranzistora.

EDIT:
pa ne bih se slozio. DX10.1 i DP zahtevaju promenu arhitekture!

Neka zahtevaju,ali kada se spomene unapredjena arhitektura ja odmah pomislim na tweak-ovanu arhitekturu,nove efikasnije algoritme,razne vrste usteda itd.I to je ono sto,po meni,cini osnovu za next-gen arhitekturu.

Poslednja izmena:
Ma dajte ljudi, tako je bilo i sa FX5000 serijom kartica, kao u teoriji ovo-ono, razni demoi, gigaflopsovi, tera itd., a na kraju kada je izasla-:smash:prsla ko dinja!!!

izmedju tejpouta i proizvoda na PCB-u treba najmanje 6 meseci!

***-e,sad odjednom svi misle da ce GTX 280 biti sran*e samo zato sto je chip ogroman.

Pa svakako će biti skup i, vrlo moguće, u nedovoljnim količinama da zadovolji tržište ... a tada MSRP pada u vodu dok se količine ne popune i/ili inicijalna navala ne zadovolji.

***-e,sad odjednom svi misle da ce GTX 280 biti sran*e samo zato sto je chip ogroman.

Ja mislim samo da je sve to pretjerivanje sto se tice perfomansi-kao fol, 60% unapredjenje, stalno tako nabacuju u javnost kojekakve informacije da bi navikali svoj proivod; kada taj isti izadje u praksu, pokaze se skroz suprotno, ista stvar i sa 9800GTX, skoro pa iste perfomanse kao i 8800GTX.

Ne kazem ja, moguce je da sve to bude tacno,daj Boze, ali tesko, vrlo tesko!

hahahahaaaa, ima nasa izreka ko se zadnji smeje najsladje se smeje, al sad je skroz suprotno :)

Sto fol ? Pa ima 240SP naspram 128 kod 8800gtx/ultra. Trebalo bi u teoriji da bude i vise od 60%. I nisu samo SP-ovi duplirani. Procitaj malo specifikacije, uporedi ovo i ono i bice ti jasno...

edit: pa 9800GTX nije ni najvljivan kao nesto revolucionarno. To je samo smena generacija na novoji i sitniji proizvodni proces koji manje trosi i manje se greje. Ne secam se da je nVidia rekla da ce to biti brze od bilo cega...8xxx serija ide EOL i normalno je da su izbacili 9xxx. Nece me cuditi ako nisu jos zavrsili sa 9xxx serijom...

Poslednja izmena:
Po glasinama koje kruze, GTX280 ce imati 240SP, 512bit bus, 64TMU, ?? ROPova, verovatno double precision. Audio, nemozes da poredis ovu spravu sa teoretsko-friziranim G80. Prvo, G80 je imao iskljucenu MUL jedinicu u shaderu, koja se izgleda pojavila u G92. Odatle dodatna snaga serije bazirane na G92. Iako ima znacajnije manju magistralu ima vece clockove i postize snagu 8800GTX.

NVidia ima izuzetno slozen princip razvoja GPU-a koji im omogucava da dobiju finalni proizvod iz svega par pokusaja. Retko koji NV GPU ima reviziju vecu od 4. R600 je stigao do revizije 14 (ako se ne varam).

ATI nikada vise nece izbaciti konkurentan GPU (po snazi). Sve sto sada mogu je da izbacuju chipove za srednji segment koji ce vrlo verovatno uskoro postati low end. Pitate se zasto? Pa zbog TWIMTBP programa gde ce veeelika vecina igara biti zahtevnija i puni gaming dozivljaj cete moci da osetite samo sa high end NV GPU. Sad ce Nedjo da pozeleni, ali bitno je da prihvati realnost da je ATI drugorazredna kompanija. Genuine je sada nas idol jer radi u najboljoj kompaniji.

@vlado_kovac: koga je danas briga za FX5900 i R300? Apslutno nikoga.

@ostali: ako se secate PR spinova pred lansiranje G80... bile su price dual chip GPU, fixiran broj vertex i pixel shadera, ... i na kraju ispade unified shader architecture. Vrlo je moguce da danasnje glasine o GT200 takodje deo PR spin-a i da nas u stvari ocekuje brutalno mocan GPU, sa mnogo novih stvari.

@genuine: Ako dolazis do Beograda molim te kupi mi jednu NV majicu (XXXL). Platicu...

I dalje mislim da je G80 imao ubedljivo najupecatljiviji launch.Secam se 2006 se samo pricalo kako ce G80 biti baziran na G71 i samo malo unapredjen,kako je vec poznato da ce ga R600 sahraniti,samo je pitanje koliko jako i kad. I onda se desio G80,a R600 nije ni izasao...dobro jeste,ali bolje da nije :D

posto uzasno mrzim generalizovanje, ajd molim te nabroj ko su to svi?

To sam onako rekao,nisam mislio bukvalno svi.Poenta je da dosta ljudi stice utisak da ce GTX 280 biti promasaj,a ja ne znam na osnovu cega.Jasno je da ce da GT200 da sabija,mislim oseca se vec...:)

EDIT:

gtx200-series-performance.jpg

Sta sam rekao! :D

Poslednja izmena:
NVidia ima izuzetno slozen princip razvoja GPU-a koji im omogucava da dobiju finalni proizvod iz svega par pokusaja. Retko koji NV GPU ima reviziju vecu od 4. R600 je stigao do revizije 14 (ako se ne varam).
Naravno da se varas. A iskreno mislim da nemas uvid u to kako nvidia razvija GPU-ove.
Sto se ATI-ja tice oni u proizvodnju po tradiciji idu sa 3 revizijom (1-3 ili kako neki citaju "13"), mada se uvek nadje neki izuzetak, pa se ode i sa drugom revizijom tj. "12") ;)
ATI nikada vise nece izbaciti konkurentan GPU (po snazi).
Mislim sta reci na ovakvu izjavu sem da si zbog nje i slicnih im na prvom mestu one liste ;)
Po snazi, RV770 je jaci od GT200, jer ovaj potonji u svojoj jacoj varijanti - GTX280 ima snagu od 933 GFLOPS-a, a jaca verzija RV770 ima nesto preko 1000 GFLOPS-a!
Sve sto sada mogu je da izbacuju chipove za srednji segment koji ce vrlo verovatno uskoro postati low end. Pitate se zasto? Pa zbog TWIMTBP programa gde ce veeelika vecina igara biti zahtevnija i puni gaming dozivljaj cete moci da osetite samo sa high end NV GPU.
LOL, pa imas gomilu primera koji pokazuju da TWIMTBP naslovi bolje rade na ATI-ju...
Sad ce Nedjo da pozeleni, ali bitno je da prihvati realnost da je ATI drugorazredna kompanija. Genuine je sada nas idol jer radi u najboljoj kompaniji.
evo pozeleneh: :D:d

Poslednja izmena:
Po snazi, RV770 je jaci od GT200, jer ovaj potonji u svojoj jacoj varijanti - GTX280 ima snagu od 933 GFLOPS-a, a jaca verzija RV770 ima nesto preko 1000 GFLOPS-a!

E Nedjo,od nekog drugog sam mozda i ocekivao da padne na ove brojke,ali od tebe ne! :)
Pa upravo su one pokazatelj koliko je Ati losh - sa vise FLOPS-a bice skoro duplo sporiji. Pa evo ti i 3870X2 ima vise FLOPS-a od GTX 280 pa pogledaj tabelu sta kaze.

Jedno pitanje. Jel neko neutralan dobio kartice na testiranje ili je ovo reklamna tabela? Pre bih rekao da je to cista reklama a nvidia je mastor reklame.

EDIT:

Sada videh na sajtu da je u pitanju bench radjen u nVidia-ji. Ne znam koliko se tome moze verovati. Ja ne verujem proizvodjacima u ono sta pricaju. Inace zeleo bih da te kartice stvarno tako dobro rade. Ako je to tacno onda je to odlicno.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno