Šta je novo?

GeForce GTX 280

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa *** ljudi.. Tako se mora.. Sta,vi biste da ostanete ograniceni :D

Slaba ti graficka, Audio, mogo bi malo da se obnovis sa nekom tazijom :)

E izvinjavam se sto nisam azurirao "Moja Masina" ranije -- odavno mi je u masini Asus 8800 GT 512MB kupljen za 200e. EVGA 8800GTX sam prodao na oglas za 250e.

Neka hvala -- graficku menjam sledeci put tek kad bude imala performanse GTX 280, a potrosnju i dimenzije 8800GT.

..."The processor clock runs at 1296MHz"...?? Ovo mora da je neka greska u kucanju kod njih.

Ovaj monstrum ce verovatno biti extra brz ali potrosnja i cena...pih, mnogo, stvarno mnogo.

Dosadni su vise ovi na Inquireru i smesni sa njihovim izjavama protiv nVidia-e koje nemaju nikakvog smisla.

933 GFLOPS,to je manje nego Ati-jev RV770,videceme da li ce i performanse biti takve.

EDIT: Zanimljivo je da se GTX280 uporedi sa 8800 ULTRA-om(sto je i logicno poredjenje) - GTX280 ima 'samo' 60% vise GFLOPS-a.Ako bi toliko i bio brzi,to bi po meni bilo razocaranje,ipak se ocekuje da bude makar dva puta brza. Izgleda da ono 'Second generation shader processors' i ono 50% efikasnije SP jedinice ipak mora nesto da znaci.

Poslednja izmena:
Ja još sad sumnjam da se ispod IHSa nalazi čip od ~570mm^2, ATIjev RV770 bi po tome bio više nego duplo manji ako se špekulira sa veličinom do 270mm^2. Količine bi mogle biti jaaaako ograničene, osobito ako inicijalno nije ciljan 18.06. za predstavljanje.

Koliko razlicitih informacija... A sve se kose (uglavnom) jedna sa drugom... Isti hype je bio i sa 8800GTX... A ona se odlicno pokazala...

U APX2500 imaju ARM11 jezgro. Mozda ubace ARM jezgro/a i u G200 i naprave zwer za krckanje brojeva.. npr.. ARM code diriguje, a shader procesori krckaju brojeve.. a glavni CPU cuti i vrti disk.

U APX2500 imaju ARM11 jezgro. Mozda ubace ARM jezgro/a i u G200 i naprave zwer za krckanje brojeva.. npr.. ARM code diriguje, a shader procesori krckaju brojeve.. a glavni CPU cuti i vrti disk.

Sa 740 MIPS-a u Dhrystone 2.1 benchmarku tesko da bi taj prcvoljak mogao bilo cime da diriguje -- poredjenja radi moj E8200 ima 11111111 MIPS-a u tom testu i to sa jednim jezgrom bez vektorskih operacija.

Poslednja izmena:
Smorio si sa tim glupavim poređenjima, zaista!

da ga ne pretera malo audio sa tim brojevima

Sorry maxo, ali i ovi su mene smorili sa svojim idejama o CPU koji samo cita podatke sa harda.

Sto se tice broja, to mi je program ispisao :D

Poslednja izmena:
GTX 280

techgt200diagramir9.gif

gpuchartee0.jpg

To je to otprilike. :)

Poslednja izmena:
Леле мајке. Ово ће да троши преко 100 вати кад не ради ништа! Баш ме занима докле Нвидиа мисли да толерише повећање чипа. Једном морају доћи до границе исплативости после које нема смисла ићи. Искрен да будем, много ме више занимају Атијеви чипови. :)

NVidia je davno rekla da je velicina chipa ne interesuje sve dok dobijaju vece performanse... jeste da trosi struju, ali je zato ubica.. Ionako ce refresh u 55nm srediti potrosnju.

Dobro,treba jos da se vide performanse,ali mislim da ce GT200 biti izuzetno dobar potrosac,tj. imace dobar performance/watt.
Pa uostalom slicno je trosio i R600 a koliko ce puta biti brzi GT200 ?

Bitno je da u tom chipu ima nesto korisno a ne samo L2 cashe.

Sa povrsinom od 576 mm^2 dostizu po velicini Intel-ov Itanium koji je rekorder na ovom polju (Montecito 596mm^2 (90nm), Tukwila 700mm^2 (65nm)).
576mm^2 je ogromnam cip i zaista se pitam kakve ce yield-ove imati. U startu sa wafera mogu da skinu oko 95 potencijalnih jezgara. Od tih 95 je pitanje koliko ce biti ispravno i poluispravno, a zatim koliko od tih jezgara moze da dostigne zeljene frekvencije.

Koliko jos mogu da povecaju povrsinu, a da to isplativo prodaju na kartici od 500-600€?
Zanimalo me kako se kretalo povecanje u poslednjih par generacija i eventualan nastavak trenda, pa sam sklopio tabelu ispod. Prikazano je koliko je puta data generacija veca od prosle. Red "Apsolutno" je fizicko povecanje bez obzira na proizvodni proces. Red "Relativno" je povecanje povrsine u slucaju kad bi dve generacije bile izradjene na istom procesu - cisto zamisljen slucaj. Ovde ide napomena da sam relativno povecanje racunao pri idealnom skaliranju procesa i da brojeve treba uzeti sa rezervom.

attachment.php

Povrsina raste sa svakom novom generacijim. Zaminljivo je da kod nVidia-e vece promene arhitekture povlace veci skok u apsolutnoj velicini jezgra - oko 45% za NV30->40, G70->G80. S druge strane ATI je odrzavao dosta konstantno povecanje kroz generacije (do RV770).
E sad, sta ovo znaci za dalji tok nVidia GPU-ova? Svakako da ce u jednom momentu orati da zaustave rast povrsine, jer se ovakav trend ne moze zauvek odrzati (proizvodna tehnologija jednostavno ne dozvoljava). Sad je pitanje kad ce stati? Hoce li sledeci cip biti cudoviste od 700-800mm^2 ili ce krenuti drugim putem?

Sto se relativnog povecanja tice, iskacu G80 i R580. Znamo kakve su dobitke ti cipovi doneli u odnosu na respektivne prosle generacije i evo kad se uracuna doprinos sitnijeg proseca, vidi se koliko su zapravo i masivniji od prethodnih generacija.

Prilozi

• die_size.gif
    die_size.gif
    10.1 KB · Pregleda: 458
Poslednja izmena:

Nisam siguran koliko je tacna konfiguracija 2*12 na tvom dijagramu. Koliko vidim, ljudi na Beyond3D forumu su se uglavnom slozili da je 3*8 najrealniji slucaj. Znaci, 10 cluster-a kao i kod tebe, samo sa 3 klasicna SM-a na svakom umesto 2 produzena.

Bitno je da u tom chipu ima nesto korisno a ne samo L2 cashe.

L2 kes radi nesto vrlo korisno. Ako mislis da ti ne treba iskljuci ga u BIOS-u pa vidi sta je mucenje ;)

NVidia je davno rekla da je velicina chipa ne interesuje sve dok dobijaju vece performanse... jeste da trosi struju, ali je zato ubica.. Ionako ce refresh u 55nm srediti potrosnju.
Смањиће је 20ак вати и то је то. Потрошња ће бити велика чак и са 40нм ревизијом.

G92 nisam racunao jer nije redovan predstavnik nove generacije (die shrink + tweak). Iz isto razlog sam izostavio RV670. Slicno sa G71, NV45, NV35, kao i R480, R350. Specifican slucaj je R520 koji se nije nasao u tabeli jer smatram da je R580 bolji predstavnik te generacije - ono sto je "pesnik hteo da kaze" sa R5xx arhitekturom.

Svaka čast za trud. :Klanjanje

Lepo se iz tvoje tabele vidi koliko su R580 i G80 bili pravi predstavnici nove serije.

@DeanXP: Lepa tabela,nego cini mi se da ti nisu tacne sve povrsine.Ovako napamet: NV40 je oko 222mm2,G70 je 302mm2,R580 je 384..
Za RV770 jos nije porvrdjeno ali mislim da bi morao biti malo veci.

DAS, cifre koje si naveo su za broj tranzistora. Ja sam poredio povrsinu.

Edit: Pretece me Ace Rimmer, a i DAS odgovori istog minuta :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno