Izraz "duplo puta" ne postoji u srpskom jeziku.
20-30 gore dole cega? Evra? Hiljada dinara? Mesecno?
Ako imas graficku koja trosi 1KW/h, dodaj jos 1KW/h za klimu.
Sve u svemu, lepo je sto ti imas para za bacanje, i niko ti ne brani da ih trosis kako ti hoces.
Ono sto ja ne zelim je da tako nesto postane standard i da proizvodjace "zabole" da li ce ubuduce praviti karte i procesore sa malom ili sa tako velikom potrosnjom. Neko mora da misli i na buducnost, a ne samo na sebe kao ti.
GPU je druga tehnologija.. kod gpu-a nema tranzistora koji sede i cute jer je to cisto trosenje resursa.
Ali svaka single-card i single-GPU karta je interesantno rešenje svima, zbog efikasnosti i lake upotrebe.
Pa priča se o tehnologiji koja svoju primenu nalazi u igrama i koju kupuju igrači.
Imputiraš kao da neko ovde misli da je 150 W bolje od 65 W, što nikome nije na kraj pameti da tvrdi.
O potrošnji...šta znam, branio si Prescotta, a pričaš o "velikoj potrošnji koja nikad nije opravdana".
Nije tačno. Opravdana je ako isporučuje ekvivalentne performanse i naći će kupca.
Neopravdana je ako ima nešto što ispunjava potrebe određene grupe ljudi, a troši manje.
Ako ti nisi na platnom spisku ATI:a tj. AMD:a onda stvarno...đzabe se trudiš.
Za svaku je pohvalu sto ima ljudi kao ti, stvarno ih je malo, koji misle i na okolinu, i na samu rentabilnost racunarskih komponenti, ali problem je to sto su takvi u enormnoj manjini. Tuzno ali istinito. Ja iskreno, jos nisam sreo covjeka koga je briga koliko struje trosi neka komponenta u kompu, uglavnom su im performanse na prvom mjestu.
tranzistori koji sede i cute su trosenje resursa silicijuma... bolja arhitektura => vise tranzistora koji sede i rade... od cutanja nema struje a ni neke koristi..
power-efficient design , ok... kaze gasi module koje ne koristis... kada ti graficka ne radi ona trosi malo struje...
ali je stvar sto kod kesa nikad ne koristis ceo kes u svakom kloku tako da je kes totalno neiskoriscen resurs... zamisli da umesto kesa imas neki dsp modul ili nesto slicno koliko bi ti brze radio procesor..
da umesto 6MB kesa imas 3 MB kesa i razne module za sve moguce stvari koje bi palio i gasio po potrebi.. e to bi bio dizajn..
ovako natrpati kes koji ne trosi struju jer se nikad ceo ne koristi u jednom taktu je glup neiskoriscen resurs. GPU-ovi nemaju luksuz da ubacuju ogromne keseve vec latenciju memorije kriju gomilom tredova...
nvidija jako obraca paznju na potrosnju ali kada ti svi tranzistori rade na punom taktu onda nema reci o power efficient i sl. stvarima...
napravi odnost performanse u GFlopsima / disipacija u W pa ce da vidis ko je bolji
Cisto da vas podsetim, 8800GTX je imao 185W TDP, 8800GT ima 110W TDP. Licno sam zrtvovao tih 20-tak posto performansi 8800GTX da bih dobio hladniju kartu i taman sam se ponadao da su se dozvali pameti i da ce nove karte biti ako ne jos hladnije, a ono makar ispod 150W kad oni TRAS! 236W TDP.
Ne znam, mozda nisam u pravu, mozda su uspeli da smanje potrosnju i grejanje u 2D modu na nivo ispod 8800GTX i to bi bilo jos i podnosljivo. Licno zelim da nikad vise ni jedna komponenta u racunaru ne predje 60 stepeni Celzijusa pod 100% opterecenjem.
Ma bre ja ne znam ko jos gleda temperature.... sta mi znaci ta informacija u opste...
А хлађење, бука итд?Ne mogu da te skontam covjece!Ti bi, (u stvari jesi), prije uzeo 8800GT nego 8800GTX zarad samo manje temperature???:zgran: (Naravno iz konteksta tvoje recenice shvatam da imas novca za 8800GTX.)
Ajde ok, svako ima svoje misljenje i uvjerenja, ali je tvoje krajnje cudno! Sta ti gubis ako ti je temp graficke 90 umjesto 60? Gubis jedino 10% performansi u odnosu na 8800GTX.
E moramo napraviti anketu na ovu temu, svega mi, da vidimo sta bas ljudi misle!![]()
Снимак скроз добар. Показује широк спектар намена Нвидиа графичких картица. Ако ти тврдиш да температура ништа не значи онда си "малко" пристрасан. Ијууу, шта сам сад рекаоA ti bi bio najsrecniji kad bi gpu radio na 20C a napolju je 35, tj jos da ladi.... ovaj video ti je debilan
Ne mogu da te skontam covjece!Ti bi, (u stvari jesi), prije uzeo 8800GT nego 8800GTX zarad samo manje temperature???:zgran: (Naravno iz konteksta tvoje recenice shvatam da imas novca za 8800GTX.)
Ajde ok, svako ima svoje misljenje i uvjerenja, ali je tvoje krajnje cudno! Sta ti gubis ako ti je temp graficke 90 umjesto 60? Gubis jedino 10% performansi u odnosu na 8800GTX.
Ako smatrate da ne treba da vam bude zao para za struju i ako vam ne smeta toplota i buka, onda makar pomislite na ostale komponente koje zbog graficke trpe veci termalni stres nego sto je neophodno i to cak i kad je ne koristite ni za sta.
Cela prica stoji ali koliko sam ja video GTX280 direktno izbacuje toplotu van kucista tako da ostale komponente i ne trpe bas mnogo.![]()
@starac:
Ako je to tacno onda super, ostaje samo da smanje potrosnju pri opterecenju.
Jos samo me zanima kako li ce materijal podnositi tako nagle promene (razlika izmedju idle i load je ~6x)?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari