Šta je novo?

GeForce GTX 280

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
audio je malo nekonzistentan sa svojim izjavama, da ne kazem da je ʞɐdoɐu ..

@audiofreak:

Ako ti nisi na platnom spisku ATI:a tj. AMD:a onda stvarno...đzabe se trudiš.

Ostalim zabrinutim za potrošnju struje koju GPU uzrokuje toplo preporučujem da ni u kojem slučaju ne kupe automobil. Tek će tada da ih glava boli od potrošnje. :)

Slika 2
GeForceGTX200GPUs.png

Obozavam ovakve grafikone, zrace objektivoscu :D

Izraz "duplo puta" ne postoji u srpskom jeziku.

20-30 gore dole cega? Evra? Hiljada dinara? Mesecno?

Ako imas graficku koja trosi 1KW/h, dodaj jos 1KW/h za klimu.

Sve u svemu, lepo je sto ti imas para za bacanje, i niko ti ne brani da ih trosis kako ti hoces.

Ono sto ja ne zelim je da tako nesto postane standard i da proizvodjace "zabole" da li ce ubuduce praviti karte i procesore sa malom ili sa tako velikom potrosnjom. Neko mora da misli i na buducnost, a ne samo na sebe kao ti.

Prof. srpskog hvala na ispravci!:Dhehe

Mislio sam ne eure. OK, slazem se ja sa tobom, proizvodjaci i trebaju da nastoje da smanje tu potrosnju sto vise mogu, jer to je buducnos, ali, moras skontati da kao sto kaze Filipenko ljudi koji kupuju high-end karte su gamer-i i oni ne gledaju na potrosnju, da li ce biti 1000W ili 2000W, zabole njih, bitne su samo performanse!!!

Uporedi samo to sa kolima, zabole koga sto kola zagadjuju okolinu, ljudi kupuju i kupuju sve vise i vise, proizvodjaci nastoje da smanje zagadnje, ali to nije toliki imperativ, vjeruj mi; pak, na drugu stranu, ljubitelji sportskih kola-(paralela sa vrhunskim kartama)-zele samo vrhunske performanse, ne interesuje ih koliko goriva takva kola trose. Sledi zalljucak, takvi sigurno imaju kesa za gorivo,(citaj: struju)!;)

P.S. Za svaku je pohvalu sto ima ljudi kao ti, stvarno ih je malo, koji misle i na okolinu, i na samu rentabilnost racunarskih komponenti, ali problem je to sto su takvi u enormnoj manjini. Tuzno ali istinito. Ja iskreno, jos nisam sreo covjeka koga je briga koliko struje trosi neka komponenta u kompu, uglavnom su im performanse na prvom mjestu.

GPU je druga tehnologija.. kod gpu-a nema tranzistora koji sede i cute jer je to cisto trosenje resursa.

Naprotiv, tranzistori koji "sede i cute" kako si se izrazio ne trose nikakve resurse dok tranzistori koji "stoje i galame" trose resurse i kad ne treba.

Ali svaka single-card i single-GPU karta je interesantno rešenje svima, zbog efikasnosti i lake upotrebe.

Eto ja se ne slazem da GTX 280 spada u tu kategoriju.

Jeste single-card, jeste single-GPU ali nije interesantno resenje svima. Opet generalizujes odnosno smatras da svi misle isto sto i ti, sto upravo ukazuje na kompleks koji meni pokusavas da pripises.

Pa priča se o tehnologiji koja svoju primenu nalazi u igrama i koju kupuju igrači.

Vi uopste ne pricate o tehnologiji vec balavite nad njom na nivou malog nerazumnog deteta koje je videlo Power Rangers igracku u izlogu i sada je zeli po svaku cenu.

Imputiraš kao da neko ovde misli da je 150 W bolje od 65 W, što nikome nije na kraj pameti da tvrdi.

To svo vreme pricate, procitaj postove unazad -- skoro svi se osim mojih svode na "nema veze koliko trosi samo da je brza".

O potrošnji...šta znam, branio si Prescotta, a pričaš o "velikoj potrošnji koja nikad nije opravdana".

Tacno, branio sam Prescotta koji je imao TDP ~100W -- vama je tada to bilo mnogo, a sada vam je 236W samo za GPU zanemarljivo.

Nije tačno. Opravdana je ako isporučuje ekvivalentne performanse i naći će kupca.

Prescott je isporucivao ekvivalentne performanse vecini ljudi za njihove potrebe pa je i pored toga glavni argument protiv njega bila potrosnja i grejanje. Sada je sasvim ocigledno da je to bilo zato sto je AMD propagirao svoju tada jacu stranu, a ne zato sto se neko brinuo za ekologiju, prirodne resurse, i buducnost covecanstva.

Stalno se trubilo kako treba jace napajanje, bolje provetreno kuciste, jaci fan, vise $$$ za struju, itd.

Sada odjednom svi ti kontra-argumenti automatski vise ne vaze samo zato sto vam se svidja proizvod i firma koja ga proizvodi. Ko je onda fanboy?

Neopravdana je ako ima nešto što ispunjava potrebe određene grupe ljudi, a troši manje.

Da se ne lazemo vise, cak i 9600GT ispunjava potrebe najveceg broja ljudi kad su u pitanju igre i trosi daleko, daleko manje cak i u SLI modu. Jos ako "beskompromisni" igraci poput tebe pristanu na kompromis i smanje svoje prohteve sa high na medium onda je GTX 280 potpuno neopravdan proizvod.

Ako ti nisi na platnom spisku ATI:a tj. AMD:a onda stvarno...đzabe se trudiš.

Hahahaha :D

Do sad sam bio "samo" na Intelovom i NVIDIJINOM, a sada sam i na AMD-ovom i ATI-jevom spisku :D:D:D

Kako stvari stoje necu moci da se odbranim od para i prvi cu moci da kupim GTX 280 :d

Jos samo cekam da me optuze da mi Soros placa racune za struju i Internet :d

Za svaku je pohvalu sto ima ljudi kao ti, stvarno ih je malo, koji misle i na okolinu, i na samu rentabilnost racunarskih komponenti, ali problem je to sto su takvi u enormnoj manjini. Tuzno ali istinito. Ja iskreno, jos nisam sreo covjeka koga je briga koliko struje trosi neka komponenta u kompu, uglavnom su im performanse na prvom mjestu.

Eto sustine, ti si jedan od malobrojnih koji je ukapirao sta hocu da kazem.

Poslednja izmena:
tranzistori koji sede i cute su trosenje resursa silicijuma... bolja arhitektura => vise tranzistora koji sede i rade... od cutanja nema struje a ni neke koristi..

tranzistori koji sede i cute su trosenje resursa silicijuma... bolja arhitektura => vise tranzistora koji sede i rade... od cutanja nema struje a ni neke koristi..

Postoji nesto sto se zove power-efficient design (nasuprot ovog NVIDIJINOG power-agnostic). Mislim da znas o cemu se radi samo se pravis Tosha.

power-efficient design , ok... kaze gasi module koje ne koristis... kada ti graficka ne radi ona trosi malo struje... kada kes ne koristis on ode u low voltage mod de jedva da se odrzavaju podaci.... ali je stvar sto kod kesa nikad ne koristis ceo kes u svakom kloku tako da je kes totalno neiskoriscen resurs... zamisli da umesto kesa imas neki dsp modul ili nesto slicno koliko bi ti brze radio procesor.. da umesto 6MB kesa imas 3 MB kesa i razne module za sve moguce stvari koje bi palio i gasio po potrebi.. e to bi bio dizajn..(citirao sam patt yale-a). ovako natrpati kes koji ne trosi struju jer se nikad ceo ne koristi u jednom taktu je glup neiskoriscen resurs. GPU-ovi nemaju luksuz da ubacuju ogromne keseve vec latenciju memorije kriju gomilom tredova... drugi pristup od cpu-a tako da ne mozes da kazes da je intelov cpu bolji dizajn sto se power-a tice jer jednostavno radi istu stvar na drugaciji nacin... nvidija jako obraca paznju na potrosnju ali kada ti svi tranzistori rade na punom taktu onda nema reci o power efficient i sl. stvarima... zato graficke imaju ~ teraflops a cpu ima 20Gflopsa..

napravi odnost performanse u GFlopsima / disipacija u W pa ce da vidis ko je bolji

Poslednja izmena:
power-efficient design , ok... kaze gasi module koje ne koristis... kada ti graficka ne radi ona trosi malo struje...

Kada mi graficka ne radi ne bi trebalo da trosi uopste struju :p

Salu na stranu, govoris o 2D modu koji bi prakticno trebao da se konstatuje kao IDLE. E pa problem je u tome sto je idle na 8800 GTX bio 60 stepeni Celzijusa iz cega je jasno da potrosnja cak i u 2D modu (dakle "kad ne radi") nije bila uopste mala.

ali je stvar sto kod kesa nikad ne koristis ceo kes u svakom kloku tako da je kes totalno neiskoriscen resurs... zamisli da umesto kesa imas neki dsp modul ili nesto slicno koliko bi ti brze radio procesor..

Mislis brze bi cekao da ja pritisnem neki taster? :d

da umesto 6MB kesa imas 3 MB kesa i razne module za sve moguce stvari koje bi palio i gasio po potrebi.. e to bi bio dizajn..

Pa na to se i ide u dizajnu procesora. Trenutna situacija sa velikim L2 je isforsirana FSB-om koji je usko grlo za vise od jednog jezgra.

Ono sto ti nikad nemas u vidu kada kritikujes veliki L2 je multitasking gde se aplikacije nadmecu za njega i gde ga nikad nema dosta.

ovako natrpati kes koji ne trosi struju jer se nikad ceo ne koristi u jednom taktu je glup neiskoriscen resurs. GPU-ovi nemaju luksuz da ubacuju ogromne keseve vec latenciju memorije kriju gomilom tredova...

Osnovni problem te postavke je to sto kad GPU thread nema sta da radi on izgleda ne ume da se iskljuci i time stedi struju. Drugim recima on trosi bilo da pritom proizvodi koristan ili beskoristan rezultat sto je nesto sto je kod CPU-a davno prevazidjen sistem -- slicno kao kad bi drzao gas do panja i kad ti je auto u leru.

nvidija jako obraca paznju na potrosnju ali kada ti svi tranzistori rade na punom taktu onda nema reci o power efficient i sl. stvarima...

Po mom misljenju nisu se bas pretrgli od obracanja paznje jer guraju performanse po svaku cenu. Ako cemo posteno, tek 8800GT je ono sto je 8800GTX trebao da bude u startu.

Cisto da vas podsetim, 8800GTX je imao 185W TDP, 8800GT ima 110W TDP. Licno sam zrtvovao tih 20-tak posto performansi 8800GTX da bih dobio hladniju kartu i taman sam se ponadao da su se dozvali pameti i da ce nove karte biti ako ne jos hladnije, a ono makar ispod 150W kad oni TRAS! 236W TDP.

napravi odnost performanse u GFlopsima / disipacija u W pa ce da vidis ko je bolji

Meni nije toliko problem disipacija pod opterecenjem kada GPU zaista nesto korisno radi -- preko toga mogu da predjem.

Problem mi je bio otvor za ventilaciju na 8800GTX koji sam mogao da koristim kao fen za kosu ili susilicu za ruke po potrebi jer stalno izbacuje vreo vazduh cak i kad ne radi ama bas nista korisno. Sa 50W vecim TDP-om ocekujem da ce situacija biti jos gora.

Ne znam, mozda nisam u pravu, mozda su uspeli da smanje potrosnju i grejanje u 2D modu na nivo ispod 8800GTX i to bi bilo jos i podnosljivo. Licno zelim da nikad vise ni jedna komponenta u racunaru ne predje 60 stepeni Celzijusa pod 100% opterecenjem.

Pa nije sve do gpu.. ima tu i memorija koja se malko greje, pa dac i elektronika koja koja napaja monitor, pa regulatori.. koliki je udeo gpu-a zavisi od moda rada ali ako cepas vistu to je opet 3D mod.... nemam pojma evo sad gledam 8800gt i ne greje nesto u visti...

setih se da dac-a vise nema.. :)

Poslednja izmena:
Cisto da vas podsetim, 8800GTX je imao 185W TDP, 8800GT ima 110W TDP. Licno sam zrtvovao tih 20-tak posto performansi 8800GTX da bih dobio hladniju kartu i taman sam se ponadao da su se dozvali pameti i da ce nove karte biti ako ne jos hladnije, a ono makar ispod 150W kad oni TRAS! 236W TDP.

Ne znam, mozda nisam u pravu, mozda su uspeli da smanje potrosnju i grejanje u 2D modu na nivo ispod 8800GTX i to bi bilo jos i podnosljivo. Licno zelim da nikad vise ni jedna komponenta u racunaru ne predje 60 stepeni Celzijusa pod 100% opterecenjem.

Ne mogu da te skontam covjece!:) Ti bi, (u stvari jesi), prije uzeo 8800GT nego 8800GTX zarad samo manje temperature???:zgran: (Naravno iz konteksta tvoje recenice shvatam da imas novca za 8800GTX.)

Ajde ok, svako ima svoje misljenje i uvjerenja, ali je tvoje krajnje cudno! Sta ti gubis ako ti je temp graficke 90 umjesto 60? Gubis jedino 10% performansi u odnosu na 8800GTX.

E moramo napraviti anketu na ovu temu, svega mi, da vidimo sta bas ljudi misle!:D

Ma bre ja ne znam ko jos gleda temperature.... sta mi znaci ta informacija u opste...

A ti bi bio najsrecniji kad bi gpu radio na 20C a napolju je 35, tj jos da ladi.... ovaj video ti je debilan

Ne mogu da te skontam covjece!:) Ti bi, (u stvari jesi), prije uzeo 8800GT nego 8800GTX zarad samo manje temperature???:zgran: (Naravno iz konteksta tvoje recenice shvatam da imas novca za 8800GTX.)

Ajde ok, svako ima svoje misljenje i uvjerenja, ali je tvoje krajnje cudno! Sta ti gubis ako ti je temp graficke 90 umjesto 60? Gubis jedino 10% performansi u odnosu na 8800GTX.

E moramo napraviti anketu na ovu temu, svega mi, da vidimo sta bas ljudi misle!:D
А хлађење, бука итд?
10% ниже перформансе зарад 30 степени ниже температуре - сјајно.

Poslednja izmena:
A ti bi bio najsrecniji kad bi gpu radio na 20C a napolju je 35, tj jos da ladi.... ovaj video ti je debilan
Снимак скроз добар. Показује широк спектар намена Нвидиа графичких картица. Ако ти тврдиш да температура ништа не значи онда си "малко" пристрасан. Ијууу, шта сам сад рекао :D.

Pa da, sad je u modi kupovati high end ne zbog igara i performansi u njima, vec zato sto se trazi dobro 'ladjenje i mala potrosnja...greenpeace i tako to.I to je uslo u modu bas onda kad konkurencija nema high-end u ponudi (kakve li clucajnosti) :D

Kako su krenuli ne bi me cudilo da sledeca high-end kartica ima ugradjen klima uredjaj,a za ove sad ne bi bilo lose da u bundle stave neki mini aparat za gasenje pozara i prvu pomoc.:D

P.S. Video je do jaja.:exploder:

@audio:
Kada je karta u 3D modu, SP-oovi u G80 nikada nerade u prazno. Cak naprotiv, Giga thread engine ume da provali koji SP ce da bleji u prazno pa mu odmah dodeli nesto da radi.

NVidia ima veoma efikasan power menagment i u stanju su da iskljucuju delove GPU-a po potrebi. Zanimljivo je to da su istrazivanjem o energetskoj efikanosti i toplotnoj disipaciji za mobilne uredjaje razvili tehnologiju razdvojenih clockova za razlicite delove chipa. Na taj nacin su speli da balansiraju potrosnju i grejanje. Npr... SP-ovi rade na 2-3x vecem taktu od jezgra i verovatno su redje pakovani na plocicu. Drugi delovi (npr. core & mem ctrl) rade na nizem taktu i gusce su pakovani.

Dalje.. ako NVidia postigne da zwer radi u 65nm onda ce da radi i u 55nm, pa cak iu sitnijem procesu. Vec sam nekoliko puta govorio... NVidia ispituje sitniji proces na low-end ili mid-range proizvodima i kad ga savlada onda napravi high-eng. Oduvek su tako radili. Sa druge strane ATI direktno ide na sitniji proces, pa se nadaju sta ce da ispadne. Setite se koliko je R600 kasnio i zasto je kasnio.

da ne pričamo o tome da AMD od RV670 ima mogućnost da potpuno isključi veći deo GPU-a u 2D režimu. O tome sam već pisao. Ako imaš to i Cool and Quiet, ne treba da se tripuješ, nego audiofrik priča u prazno. Uštedeće 10 evra mesečno. Ako je toliki ekolog, neka ugradi solarne panele na krov... :)

Upravo tako. Ne samo da bih nego i jesam to uradio. Prodao sam GTX cim je izasao GT.

Gubim kosu :d

Kao sto rekoh svesno sam pristao da se odreknem minimalne razlike u performansama za osetnu razliku u temperaturi i potrosnji. Kad kazem potrosnja mislim i na racun za struju zbog klima uredjaja.

@yooyo:
Sve sto pricas pada u vodu kad se uzme u obzir da je 8800GTX izasao sa identicnim 2D i 3D clockovima.

Uostalom, sta mene briga sta je sve iskljuceno ako GPU i dalje idluje na 60C a heatsink i PCB je tako vreo da mozes da se ispeces ako ga slucajno pipnes i pritom usijava sve ostalo sto imam u kucistu?!?

Ako smatrate da ne treba da vam bude zao para za struju i ako vam ne smeta toplota i buka, onda makar pomislite na ostale komponente koje zbog graficke trpe veci termalni stres nego sto je neophodno i to cak i kad je ne koristite ni za sta.

@byMax:
Od tebe sam ocekivao objektivniji pristup obzirom da se bavis testiranjem kartica. Izgleda da vam je svima taj silni GPU power (mislim i termalno) udario u glavu. :d

Poslednja izmena:
Ako smatrate da ne treba da vam bude zao para za struju i ako vam ne smeta toplota i buka, onda makar pomislite na ostale komponente koje zbog graficke trpe veci termalni stres nego sto je neophodno i to cak i kad je ne koristite ni za sta.

Cela prica stoji ali koliko sam ja video GTX280 direktno izbacuje toplotu van kucista tako da ostale komponente i ne trpe bas mnogo.;)

Poslednja izmena:
Ljudi bre, nemojte da se zavaravate da bilo ko tu sta trpi... Temperature visoke.. Pogledaj koliko cpu ima tranzistora koliko ih gpu-ima a pogledaj kakav kuler ide na cpu.. stavi isti kuler ko sto je na gpu-u na cpu pa ces da vidis temperaturu cpu-a

30W idle za GTX 280!

gtx280powersj4.jpg

Cela prica stoji ali koliko sam ja video GTX280 direktno izbacuje toplotu van kucista tako da ostale komponente i ne trpe bas mnogo.;)

Pa i 8800GTX je izbacivao van kucista ali samo pola vruceg vazduha. Druga polovina je isla u kuciste i morao sam da ubacim PCI slot cooler ispod njega ne bi li mi Audigy 2 ZS preziveo.

@starac:
Ako je to tacno onda super, ostaje samo da smanje potrosnju pri opterecenju.

Jos samo me zanima kako li ce materijal podnositi tako nagle promene (razlika izmedju idle i load je ~6x)?

@starac:
Ako je to tacno onda super, ostaje samo da smanje potrosnju pri opterecenju.

Pa ne verujem da mogu vise da smanje potrosnju pod opterecenjem - za chip od 1,4 milijardi tranzistora izradjen u 65nm,236W je izuzetna cifra. Mogu jedino sa manjim proizvodnim procesom da smanje potrosnju.
Uporedite 4870, koji je deklarisan na 157W,a imace ~900 miliona tranzistora i izradjen je u 55nm,i plus koristi GDDR5 koja trosi manje. Kad bi nVidia GTX 280 prebacila u 55nm i ubacila GDDR5,verovatno bi trosio ispod 200W,sto znaci da nVIdia ima bolju potrosnju.

Jos samo me zanima kako li ce materijal podnositi tako nagle promene (razlika izmedju idle i load je ~6x)?

Pa ovo je valjda reseno jos ranije?

ATTN: Audio

8800GTS je već imao cooler koji izbacuje kompletan vazduh napolje.

8800GTS%20640%20vs.%208800GTS%20512.jpg

Razlika u snazi koju disipira kartica u režimima male potrošnje i režimima opterećenja jeste višestruka ali temperatura zahvaljujući dinamičkom aktivnom hlađenju varira u rasponu < 30°C.

Poslednja izmena:
Da li neko moze konkretno da odgovori zbog cega Nvidia vise od godinu dana nemoze da predje u 55nm i pocne da koristi GDDR4-5,kada je to jednoj kompaniji koja je pred bankrotom uspelo dosta uspesno.(Nemojte samo reci da nije bilo potrebe za tako necim:))

@Paradigma:
Dzaba kad ja nisam imao GTS :D

Sto se tice naprezanja materijala -- razlika u potrosnji idle<->load je bila manja od 2x, a sada je ~6x ako je verovati slajdu koji je starac okacio, zato pitam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno