Šta je novo?

GeForce GTX 280

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice naprezanja materijala -- razlika u potrosnji idle<->load je bila manja od 2x, a sada je ~6x ako je verovati slajdu koji je starac okacio, zato pitam.

Nikakav problem jer ventilator ima PWM pobudu koja će imati faktor ispune λ=1/6 :)

Poslednja izmena:
Aha, a ja sam mislio o naglom sirenju i skupljanju metala i ostalih materijala. Stupid me, taj GTX 280 je sigurno napravljen od Chuck Norrisove brade :D

ej bre audio polako ...:) ako ti se toliko ne svidja predji na ati.. kome se intel ne svidja on predje na amd...

Hahaha, i eto mocni intel je stigao do mocnih 300W na zalost greenpeace-a.

Detailed Geforce GTX 280 Pictures & CPU-Z screenshot

IMG_0435.jpg

GTX280_GPUZ.jpg

Liči na 9800GTX ali ima još perforacija za ventilaciju.

Izvor & još slika: VR-Zone i opet VR-Zone

Poslednja izmena:
Da li neko moze konkretno da odgovori zbog cega Nvidia vise od godinu dana nemoze da predje u 55nm i pocne da koristi GDDR4-5,kada je to jednoj kompaniji koja je pred bankrotom uspelo dosta uspesno.(Nemojte samo reci da nije bilo potrebe za tako necim:))

Zato sto je AMD kupio ATI i doneo tehnologiju 55nm. Da bi se preslo na 55nm to mora da se plati, a zasto bi nV to radila kada je G80 znatno jaci procesor od svega sto je ATI imao do pojave R770. Sto se tice memorija valjda je cena u pitanju. A opet zasto bi to radili kada su i ovako bili brzi?

P.S. mozda gresim niko nije savrsen

EDIT:

GT200b ce biti 55nm.

Poslednja izmena:
Nije AMD nista doneo posto se GPU-ovi ne proizvode u AMD fabrikama, vec u TSMC-u.

Interesuje me kad AMD planira da pocne da proizvodi graficke u svojim fabrikama? To im je, u principu, sansa da sustignu nvidiu, ali slabo to nesto ide, nemaju proizvodnih kapaciteta ocigledno.

Nije AMD nista doneo posto se GPU-ovi ne proizvode u AMD fabrikama, vec u TSMC-u.

Interesuje me kad AMD planira da pocne da proizvodi graficke u svojim fabrikama? To im je, u principu, sansa da sustignu nvidiu, ali slabo to nesto ide, nemaju proizvodnih kapaciteta ocigledno.

Pa valjda se u TSMC prave i nV gpu-ovi? Zasto onda nV nije presla na 55nm?

Ko zna, iz ekonomskih razloga razvoja verovatno, posto im je arhitektura stara vec 2 godine, vec su presli sa 90nm na 65nm, pretpostavljam da su procenili da se jos jedan prelaz ne isplati. A sad sto nova generacija nece biti 55nm odmah je zbog neuhodanosti u proces, sto ce ih kostati na pocetku, mada je tako bilo skoro uvek do sad sa nvidiom.

Jedan od razloga je ovaj u koji Audio sumnja a to je da nisu razvijali novu arhitekturu nego su proširili staru, dakle brute force pristup. A kao što je Darius III rekao pri dizajniranju se mora imati u vidu za koji proces se arhitektura razvija. Jedan die shrink može da preživi ali dva teško bez solidnog redizajna.

U vezi Larrabee, nemacki Computer Base kaze da je "Fudzilla lansirao glasinu". U svakom slucaju to nece biti verzija koja ide u prodaju, tek treba da podele sample-ove developerima.

Jedan od razloga je ovaj u koji Audio sumnja a to je da nisu razvijali novu arhitekturu nego su proširili staru, dakle brute force pristup.

Ja bih rekao da sam u pravu po tom pitanju. Pogledajte ovo (prevod sa nemackog by Google) : Link

Zanimljiva je tabela dole (ATI ima mnogo manju potrosnju ako je tacna), kao i spekulacija o raspodeli ROP-ova. Bas me zanima koliko ROP i TMU uticu na performanse u danasnjim igrama? Ranije su bili maltene presudni jer se vecina efekata radila preko tekstura, a sada se dosta toga radi iskljucivo sa shaderima. Meni se nekako ATI kartice cine kao balansiraniji proizvodi ako je suditi prema toj tabeli.

:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje Sta reci, nemam komentara.:D Ti si kralj, majke mi!:D

Hvala :D

Prvo,po broju tranzistora nece biti ni 50% veci chip,a drugo bice brzi za vise od 50%.
http://www.computerbase.de/news/hardware/grafikkarten/2008/juni/die-plot_nvidia_gt200_ueberblick/
Ako su ove cifre tačne, GT200 ima 75% veći broj tranzistora, a po površini je veći za 125%.
Ne očekujem da GTX 280 bude brži ni 50% od Radeta 4870, a o 75% ili ne daj Bože 125% nema ni govora!
Kartica sa GT200 čipom pravljenim u 55nm možda i bude toliko brža, ali je ja ne očekujem makar još 6 meseci!

Poslednja izmena:
na osnovu cega bogdo baziras tu pretpostavku?

genuine, sve zavisi koji pristup se bude gurao u game engine-ima -- ako se budu vise oslanjali na teksture, NVIDIJA ce biti brza jer ima vise ROP i TMU jedinica. Ako budu vise radili math shadere i ako pocnu da koriste tesselation onda je ATI u prednosti.

Meni je jako zanimljivo da HD4870 ima samo malcice slabiji bandwidth, isti broj GFLOPS-a, svega 65% NVIDIJINOG TDP-a i duplo nizu cenu. Bice to zaista zanimljiva karta, a kako vidim postoje najave za HD4870 x2 (ATI je ocigledno skinuo mustru od Intela).

Ono gde se mora NVIDIJI skinuti kapa je brutalan fillrate. Samo pitanje je koliko ce on jos dugo biti odlucujuci faktor u igrama.

Stvar je da , ne znam tacno kako ati radi sa sejderima, ali te brojke oko gflospa mislim da mogu da se gledaju kao vliw masina tako da dzabe kad ne moze da se iskoristi puni potencijal. dzabe meni instrukcija sa 1024bitnim registrom kad imam zavisnosti unutar njega... glup primer ali mislim da je tako sa atijem

Poslednja izmena:
@audio:
Pored svega navedenog, NVidia ima brutalan zfill only fillrate. Mislim da G80 moze da odradi 192 sempla po kloku u ROP-ovima. ZFill-only se koristi za generisanje shadow mapa, a senki sada ima u svakoj igri.

Tesselator je useless jer nije podrzan kroz API.

na osnovu cega bogdo baziras tu pretpostavku?
Na osnovu specifikacija a i logike, ATi je sa RV770 smanjio uska grla svog prethodnog dizajna (duplo uvećan fillrate, poboljšan FSAA) dok je teoretski shader power, i memorijski protok RV770XT-a veoma sličan sa GT200!
nVidia shaderi se lakše iskorišćavaju i nVidia će imati predonst kada se FSAA radi na tradicionalan način, ali ne očekujem da će to učiniti da GTX280 više od 50% bržim od Radeta 4870.

pa stvar je sto spolja izgleda slicno a iznutra je drugacije... kao kad kazes amd ima quad core ko intel i imaju slicno kesa i memorijski protok i isto jezgara a intel je 30% brzi
osim u sinf gde ga amd kida

pa stvar je sto spolja izgleda slicno a iznutra je drugacije... kao kad kazes amd ima quad core ko intel i imaju slicno kesa i memorijski protok i isto jezgara a intel je 30% brzi
osim u sinf gde ga amd kida
Poređenje nema blage veze ali da ne oftopičimo.
Ne znam kakav si odgovor očekivao da ti dam, elaborat do tančina ili neke insajderske informacije koje nemaju ni Fudo ni Neđo???
Ovo je educated guess (što bi rekao naš narod) i gotovo sam siguran da neću mnogo omašiti. Uskoro će mo imati prve rezultate pa će mo videti ko je u pravu!

Ajde elaboraraj... koji API i kako?

ATI Tessellation Library -- radi za DirectX i OpenGL (XP, Vista, Mac).

http://www.computerbase.de/news/hardware/grafikkarten/2008/juni/die-plot_nvidia_gt200_ueberblick/
Ako su ove cifre tačne, GT200 ima 75% veći broj tranzistora, a po površini je veći za 125%.
Ne očekujem da GTX 280 bude brži ni 50% od Radeta 4870, a o 75% ili ne daj Bože 125% nema ni govora!

A zašto porediti GTX280 i hd4870 kada nisu ista cenovna klasa?

GTX280....650$
HD4870....330$

Doduse mozda ce podici cenu HD4870.

Po meni bolje poredjenje je GTX260. Cak i on je primetno skuplji od HD4870.

pa poredi se najjaci od jednih i od drugih....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno