Šta je novo?

GeForce FX 5600, 5200...

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
815
The primary features of the GeForce FX 5600 Ultra are as follows:

TSMC's 0.13 Micron Process
80 Million Transistors
350MHz Graphics Processing Unit
700MHz (Effective) DDR Memory
128-Bit Memory Bus
11.2GB/sec Physical Memory Bandwidth
CineFX Architecture
Intellisample Technology
128-Bit Floating Point Precision
4x1 Pipeline Architecture
Lossless Color And Z Compression
Z Occlusion Culling
AGP 8X Interface
Integrated TV-Encoder, TMDS Transmitters
Dual Integrated 400MHz Ramdacs
Integrated Full Hardware MPEG-2 Decoder
According to NVIDIA, the GeForce FX 5600 Ultra is targeted to replace the popular GeForce4 Ti 4200, yet contains a processor and memory clock speed that exceeds that of the GeForce4 Ti 4600 (300MHz/650MHz). The GeForce FX 5600 Ultra will compete against ATI's Radeon 9500 (non pro model), but ATI's positioning in the performance segment may grow stronger with new products based on their R350 graphics chipset.

The GeForce FX 5200 Ultra (45 million transistors, 325MHz/650MHz effective DDR, 10.4GB/sec memory bandwidth) and GeForce FX 5200 (250MHz/400MHz effective DDR) are manufactured at 0.15-micron and contain support for DirectX 9 including vertex and pixel shader 2.0+. The GeForce 5200 Ultra and GeForce 5200 contain all the memory bandwidth maximizing features of Intellisample technology except hardware assisted color and z compression.

....

Here are some specs from 3DGPU on the newest members to the FX family:

GeForce FX 5600 Ultra:

Full GeForce FX feature support – including DX9 vertex & pixel shader 2. 0+
High precision rendering – up to128-bit floating point color
Performance 2x GeForce4 Ti Performance with AA
4 pipelines
Lossless Color & Z Compression
Z Occlusion Culling
3rd Generation nView Integrated TV- encoder, TMDS transmitters
Dual integrated 400 MHz Ramdacs
Integrated full hardware MPEG- 2 decoder
AGP8x
GeForce FX 5200 Ultra:

Full GeForce FX feature support – including DX9 vertex & pixel shader 2.0+
High precision rendering – up to128-bit floating point color
2X GeForce4 MX performance
DX9 optimizations and support
AGP 8X enables up to 2. 1GB/ sec bandwidth
Integrated TV- encoder, TMDS transmitters
Dual integrated 350 MHz RAMDACs
Integrated full hardware MPEG- 2 decoder
HDTV Support

Nije lose bar na papiru...
type;
,)

:boom:

Obe kartice su sporije od Radeon 9500Pro, tako da su ******...

Ovdje je bilo poredjenje sa Radeon 9500 i Radeon 9000, to su dvije osakacene kartice. Medjutim u duelu sa Radeon 9500Pro su iza obe kartice, cak i u nekim slucajevima iza GF4 ti 4200.
Na Tom Hardware pise u njihovom conclusion detaljno o tome.

Ma dobro je da se konacno maknu od PS 1.1, pa ove sakate MX4 kartice su odlozile implementaciju istih u igre najmanje godinu dana.:rocket:

Za brzinu i IQ je odsad zaduzen ATI:D :boom: :whip

Mare je napisao(la):
....

Nije lose bar na papiru...
type;
,)

:boom:
" Malcice je drukcije u praksi",pa kosi se sa 4200,sto nikako nije napredak,ja ocekivao da pojede9500pro kad ono,ma mozda za par godina i uzmem ovog atija:sceptic:

Za nVidiu je najvazniji proizvod 5200 koji ce zameniti GeForce 4 MX prodavanu u desetinama miliona komada, za male pare. To je milina za razne Dell-ove i Gateway-ove. Kad Amer procita, GeForce FX, pa DX9.0, pa AGP x8 ima da se prodaje k'o alva. Jos kad dodaju ono ultra.
Rekao bih da u ovoj kategoriji ATi nema sta da trazi sa svojim Radeonom 9200. Em je ime GeForce mnogo poznatije od Radeon, em ATi nema DX9, em ce izgleda biti i sporiji i skuplji.

Dvoboj GF FX 5600/Ultra vs Radeon 9600/Pro ce biti mnogo zanimljiviju sa stavnovista perfomansi ali i dalje mi se cini da nVidia bolje uspeva da promovise svoje proizvode.

Ej bre ovaj GeforceFX ima da rasturi ATI. Tandem Nvidia i 3DFx ce da ih razapne ko kunta kintu. ctp;

Ali neznam ko moze da prati ovako brz takt novih kartica. Ja sam super zadavoljan sa mojim Creative (tj. MSI) Geforce3 Ti200. ;)

Ma pocepace ga ko svinja masan dzak:)

Bogda je napisao(la):
Druze Tito promasili ste temu.
A zasto tako mislis?
BTW jel ti stvarno mislis da amer zna sta je agp 8x i dx9?

Pa chart 5800 Ultra vs 9800 Pro nije u skladu sa temom (GF FX 5600/5200). Medjutim s'obzirom da je to replika na post gdje Amige povlacim rec.

Naravno da amer ne zna sta je dx9 ali je 9 vece od 8.1 pa kad nVidia raspali u medijima o dx9 za 79US$ ima samo da prsti.

Agp 8x je "overrated". Razlika izmedu 8x i 4x moda je tu negdje oko 1-2%. A i DirectX9 je prosta nedogradnja dx8.1 nista revoluciarno.

Inace ATI je uvjek dosad imao ocajnu implementaciju OpenGL drajvera. Ima li kakvog pomaka u ovim novi ATI-jevim zvjerima i drajverima ?

Broz je napisao(la):
Ma pocepace ga ko svinja masan dzak:)

samo zna se ko je ovde svinja a ko masan dzak(nVidiots):D

A1200 je napisao(la):
Ej bre ovaj GeforceFX ima da rasturi ATI. Tandem Nvidia i 3DFx ce da ih razapne ko kunta kintu. ctp;

u cemu to,u tetrisu:D i to bez ukljucenog AA. i Aniso.:D :D :hump:

Jos od prvih testova se znalo da je FX zivo ****** i da se greje ko ringla.

u cemu to,u tetrisu i to bez ukljucenog AA. i Aniso.

Sad to vec postaje grupno

:hump: :hump: :hump: :hump: :hump: :hump:

Posto i ATI i NV imaju po 6 modela a svaki ATI-jev je bolji od odgovarajuceg NV:hair:

:d :D :d

modeli

Za neku nedelju kad izadje rade9800 u meinstrim ce da ode 9700 sto je neverovatno! 9700 bez pro ce biti mozda i sub-200$ sto je fenomenalno!!

Broz je napisao(la):
Za neku nedelju kad izadje rade9800 u meinstrim ce da ode 9700 sto je neverovatno! 9700 bez pro ce biti mozda i sub-200$ sto je fenomenalno!!

ma samo kada bi mogao da nadjem Tyan G9700pro za 350 ovde,to bi bilo ispunjenje svih mojih snova.

Mali HoBiT je napisao(la):
ma samo kada bi mogao da nadjem Tyan G9700pro za 350 ovde,to bi bilo ispunjenje svih mojih snova.

Mali hobite dooooooooooooooooobro pazi sad - u oznaci karte MORA da ti bude slovo M jer to znaci da ima hardverski monitoring!! Ostale nemaju a pise da imaju! Ja sam hteo tu kartu i u poslednjem momentu sam odustao.....

Recimo ovako..

http://www.micropro.com/item.htm?item_id=VCTYG9700PRO-M

ili ovako

http://www.monarchcomputer.com/Merchant2/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=M&Product_Code=190630

pozdrav:wave;

PS odacu ti malu tajnu velikih poznavalaca hardware-a:) Ako ne mozes da nadjes slovo M ima jos jedna mozda i bolja metoda - prikljucak za ventilator je sa DESNE strane hladnjaka ako ima HWM a ako nema klasicno - sa LEVE ;)
nema na cemu:)

A1200 je napisao(la):
Ajde ATI-jevci niste odgovorili kako stoji sa OpenGL drajverima ?
R300 stoji jako dobro sa ogl drajverima...

A1200 je napisao(la):
A i DirectX9 je prosta nedogradnja dx8.1 nista revoluciarno.

Sa ovim se vecina ne bi ni izbliza slozila... Procitaj pomalo neki review DX9-ke....

Broz je napisao(la):
R300 stoji jako dobro sa ogl drajverima...

da da... toliko dobro da radi identicno kao i Radeon 9000... :D :D :D Barem u ozbiljnim aplikacijama ala Lightwave, Softimage i sl.

identicno kao radeon 9000 means jedno 8-9 puta sporije od Ti4200 neklokovanog :) :) :hump:

A sto se tice kvaliteta slike i AA...kad se samo setim mog voodoo banshea 16MB...16-bita a kvalitet slike kao iz snova.

AA na bansheju?

BTW imao sam i ja voodoo 3 pa kad sam uzeo GeForce DDR progledao sam, voodoo je bio krs samo takav, ovaj moj je zastario za manje od 6 meseci i imao ocajan prikaz u 3D i Glide je krs, razmrljane texture isl.

Zadnja karta vredna pomena je voodoo2.

Sta se ljudi loze na 3dfx pa oni su napravili dve kartice ukupno vredne pomena i kostale previse obzirom da su bile samo 3d.

NV je donela 3D u narod u pravom smislu te reci, e sad sto su se opustili to je druga prica :whip

To me najvise nervira kod ATI-ja...nerazumem kako uspiju da naprave tako losu implementaciju OpenGL drajvera. Ko god se ozbiljo bavi OpenGL grafikom zna da se oda ATI-ja bezi kao djavo od krsta.

NAJOZBILJNIJE mislim da su potplaceni od strane Microsofta da zapostavljaju OpenGL. :rocket:
Prodane dushe mogu da nam **** ;) .

Banshee ti je voodoo 2 sa integrisanim 2D od 4 MB. A sto se tice Glide API-a...nemas pojma o cemu pricas :cuss:...directX nije mogao ni da primirishe sto se tice kvaliteta slike i funkcija. Banshee se takodje odlicno snalazio sa OpenGL-om.

ATI je tada bio 3 liga. :hump:

A danas je peto kolonash. :D

A1200 je napisao(la):
To me najvise nervira kod ATI-ja...nerazumem kako uspiju da naprave tako losu implementaciju OpenGL drajvera. Ko god se ozbiljo bavi OpenGL grafikom zna da se oda ATI-ja bezi kao djavo od krsta.

NAJOZBILJNIJE mislim da su potplaceni od strane Microsofta da zapostavljaju OpenGL. :rocket:
Prodane dushe mogu da nam **** ;) .

To je zato sto ATi pravi razliku izmedju radeon (mainstream) i firegl (poluprofi i profi) serija kartica, radeoni imaju opengl koji radi kako treba u igricama, a firegl imaju odlicne opengl drajvere za ozbiljnije stvari. Jedino gde radeoni imaju odlicne opengl drajvere je Linux posto se tu koriste firegl drajveri i za obicne radeone.

byMaX je napisao(la):
da da... toliko dobro da radi identicno kao i Radeon 9000... :D :D :D Barem u ozbiljnim aplikacijama ala Lightwave, Softimage i sl.

identicno kao radeon 9000 means jedno 8-9 puta sporije od Ti4200 neklokovanog :) :) :hump:

Koliko znas profija da zive od toga i da imaju gf4 u masini? Mislim profija a ne vikend-programera i graficara...

Nazad
Vrh Dno