Šta je novo?

GeForce FX 5600, 5200...

Broz je napisao(la):
Koliko znas profija da zive od toga i da imaju gf4 u masini? Mislim profija a ne vikend-programera i graficara...

Pa nema ih, skoro... ali ima ljudi koji se uce, kao sto su Jonel, Mazi, Miha, dok recimo, Mihin i moj prijatelj, Obrad... zivi od toga, a radi na prepravljenom GF-u (soft quadro) - i lozio se da uzme 9700, dok nije video kako radi :D
Pazi, ja sam od skoro "na strani" ATI-ja jer vise pruzaju za prosecnog korisnika koji se dosta igra, ali nemoj OpenGL da pominjes, pliz :)

sto se tice Glide API-a...nemas pojma o cemu pricas ...directX nije mogao ni da primirishe sto se tice kvaliteta slike i funkcija..

Ne ja nisam mogao to sve da vidim pa treba neko da mi objasnjava, glide je bio dobar samo do pojave DX5 a i pre njega je OGL bio mnogo bolji.

Glide=monopol toliko o tome.

Banshee se takodje odlicno snalazio sa OpenGL-om

Voodoo 3 je prva kartica koja je podrzavala OGL i to tek od 1.04. drajvera...

Banshee ti je voodoo 2 sa integrisanim 2D od 4 MB.

Nema on veze sa V2 potpuno razlicit cipset (bez podrske za multitexturing)...

I ja sam bio 3dfx fan ali sam potpuno realan i svestan njihovih vrednosti. Ko sto rekoh zadnja karta vredna pomena je voodoo2.

I zasto uopste uvodis 3dfx u thread o FX5600 i 5200 karticama, potpuno si OT.

Pazi, ja sam od skoro "na strani" ATI-ja jer vise pruzaju za prosecnog korisnika koji se dosta igra, ali nemoj OpenGL da pominjes, pliz

I ja sam od skoro na strani ATI-ja, a vec 3 godine (i jos uvek) drzim NV u masini:happy: , ali ATI mi je nekako simpatican (dok ati i nv ne obrnu uloge) tj imaju nekako zdrav pristup dok se NV stalno blamira;P , kao da ih je uhvatila panika, a sto i ne bi vec 8-9 meseci nisu na tronu a nece ni biti skoro sa ovim pristupom...:S :d :shock:

byMaX je napisao(la):
Pa nema ih, skoro... ali ima ljudi koji se uce, kao sto su Jonel, Mazi, Miha, dok recimo, Mihin i moj prijatelj, Obrad... zivi od toga, a radi na prepravljenom GF-u (soft quadro) - i lozio se da uzme 9700, dok nije video kako radi :D
Pazi, ja sam od skoro "na strani" ATI-ja jer vise pruzaju za prosecnog korisnika koji se dosta igra, ali nemoj OpenGL da pominjes, pliz :)

Plus sto ima poprilicno ljudi koji se bave 3d-om i drze Quadro serije... a oni obavesteni uzimaj gf serije i pare usmeravaju na CPU snagu i memoriju.

A takodje je tuzno sto OGL u igrama isto tako jadno radi, ali sve to pada u vodu jer je 99.99% igara D3D.

Cekajuci nV31 ...

MAD_MUzzY je napisao(la):
A takodje je tuzno sto OGL u igrama isto tako jadno radi, ali sve to pada u vodu jer je 99.99% igara D3D.

Cekajuci nV31 ...

Reci jednu igru u kojoj ogl ocajno radi bas da istestiram:) Moze QIIIA?

Cuj sta pominjem 3dfx pa 3dfx ti je srce Nvidia-e . Samo da se malo ustele i odomace pa ce da vidite ko je tata.

Ma i ja sam se ponadao ali slabo to ide za sada mozda NV40 bude prava stvar. cheers

....

BTW jel vam se cini da NV 30 ceka sudbina GF256 SDR, kad se pojavio nije imao dovoljan bandwidth i svi su sumnjali u NV10 a onda je izasla DDR verzija (i poboljsali se drajveri) i oduvala sve.:hair:

:sceptic: NV jos ima sanse da ispravi gresku sa NV35
:sceptic:.

Broz je napisao(la):
Koliko znas profija da zive od toga i da imaju gf4 u masini? Mislim profija a ne vikend-programera i graficara...

ima i jacih animatorskih/grafickih studija koji imaju gf4 kartice.
quadro i fireGL karte su cisto bacanje para ,)

Eto, Broz, javili se ljudi koji koriste GF i ni na kraj pameti im nije da predju na ATI.... Ja hocu, jer ne radim u tim programima, i dovoljno mi je da predjem na pojeftineli Club3D 9700 :)

Broz je napisao(la):
Mali hobite dooooooooooooooooobro pazi sad - u oznaci karte MORA da ti bude slovo M jer to znaci da ima hardverski monitoring!! Ostale nemaju a pise da imaju! Ja sam hteo tu kartu i u poslednjem momentu sam odustao.....
pozdrav:wave;

ma znam ja za to "M" , koliko sam upucen(a bar sto se tice Tyan-a jesam) samo neki "presample" modeli nisu imali monitoring,ovi sto su u seriskoj proizvodnji svi imaju HM.
nego gde si ti mogao da nadjes tu kartu i mozes li nekako meni da narucis-doneses jednu(po nekoj Ok ceni)?

i nisi trebao odustajati od, po meni najbolje karte sa R300 cipom.

byMaX je napisao(la):
da da... toliko dobro da radi identicno kao i Radeon 9000... :D :D :D Barem u ozbiljnim aplikacijama ala Lightwave, Softimage i sl.

identicno kao radeon 9000 means jedno 8-9 puta sporije od Ti4200 neklokovanog :) :) :hump:

pa nema coveka koji je postovao na ovom thredu koji koristi bilo koji od tih programa,tako da ATi rulez-nVidia sucks:D :D :wave;

byMaX je napisao(la):
da da... toliko dobro da radi identicno kao i Radeon 9000... :D :D :D Barem u ozbiljnim aplikacijama ala Lightwave, Softimage i sl.

identicno kao radeon 9000 means jedno 8-9 puta sporije od Ti4200 neklokovanog :) :) :hump:

i od GF2 Pro :) Neklokovanog :)

Mali HoBiT je napisao(la):
pa nema coveka koji je postovao na ovom thredu koji koristi bilo koji od tih programa,tako da ATi rulez-nVidia sucks:D :D :wave;

A sta ja ovde radim ? mislim sta ja to koristim ? Softimage rulz. (tacka)

miha\zero je napisao(la):
A sta ja ovde radim ? mislim sta ja to koristim ? Softimage rulz. (tacka)

hej ljudino,pa ja sam to napisao dok ti jos nisi postovao:D

hej ljudino,pa ja sam to napisao dok ti jos nisi postovao:D

Cek bre .. pa znas da radim to, pricali smo vec na ovu temu OpenGL-a i svega, znas sve to ... nije ti prvi put da pricamo o ovome, ali i dalje tvrdis pazar. Ti bre ko seoska nasta, probala jedan i sad ga hvali na sva usta. Kako je 3dfx bio optimizovan za GLIDE, tako je i NV za OpenGL. BTW max je vec pomenuo i mene i ljude koji koriste OpenGL (doduse samo dvojca sa liste koriste aplikacije sa punom OpenGL implementacijom (citaj sve ide kroz OpenGL).

BTW kad ces da dodjes da ti uzmem onaj R9000Pro ? :D

Cek bre .. pa znas da radim to, pricali smo vec na ovu temu OpenGL-a i svega, znas sve to ... nije ti prvi put da pricamo o ovome, ali i dalje tvrdis pazar. Ti bre ko seoska nasta, probala jedan i sad ga hvali na sva usta. Kako je 3dfx bio optimizovan za GLIDE, tako je i NV za OpenGL. BTW max je vec pomenuo i mene i ljude koji koriste OpenGL (doduse samo dvojca sa liste koriste aplikacije sa punom OpenGL implementacijom (citaj sve ide kroz OpenGL).

BTW kad ces da dodjes da ti uzmem onaj R9000Pro ? :D

vidi ga,tvrdoglav si,nije ovde bilo price o OGL i koja je karta bolja u istom,samo sam MaX-i stavio do znanja da nije bilo likova na thredu(dok se ti nisi pojavio)koji koriste neki od pomenutih aplikacija, i naj taj nacin sam hteo da izbegnem potezanje teme vezane za OGL i vratim ATi na svoj teren---igre---:D

mislis na R9500 ?

Ti si onda slep... Javili smo se Ji4tze i ja ...

Ati je dobra igrackica (za sad) i to je apsolutno sve.(tacka :D)

Nemoj se srditi. I to ce proci.
Pa sta i da NVidia propadne?
Nije to kraj sveta. Imaces ti vec neku drugu
graficku. Mozda Trident ili SIS.
:D

notax je napisao(la):
Nemoj se srditi. I to ce proci.
Pa sta i da NVidia propadne?
Nije to kraj sveta. Imaces ti vec neku drugu
graficku. Mozda Trident ili SIS.
:D

Kakav si ti car :D

vidi ga,tvrdoglav si,nije ovde bilo price o OGL i koja je karta bolja u istom,samo sam MaX-i stavio do znanja da nije bilo likova na thredu(dok se ti nisi pojavio)koji koriste neki od pomenutih aplikacija, i naj taj nacin sam hteo da izbegnem potezanje teme vezane za OGL i vratim ATi na svoj teren---igre---:D

mislis na R9500 ?

A kako ces da vratis ATI na svoj teren ? igrice ? zar ne mislis da su to onda bacene pare ? ako se sve svodi na igrice ?

p.s.
Dobro, moze i R9500, samo ga ponesi kad budes dolazio :)

A kako ces da vratis ATI na svoj teren ? igrice ? zar ne mislis da su to onda bacene pare ? ako se sve svodi na igrice ?

Mislim da gresis. Poenta jeste napraviti ultimate-gaming-card jer to donosi najvise para i to najvise ljudi kupuje - FREJMOVI bato:)
Sala mala ali u sustini je tako....ne znam samo gde nestade isto ono sto je do skoro vazilo za nV "brdo frejmova je sve sto zelim".

Broz je napisao(la):
Mislim da gresis. Poenta jeste napraviti ultimate-gaming-card jer to donosi najvise para i to najvise ljudi kupuje - FREJMOVI bato:)
Sala mala ali u sustini je tako....ne znam samo gde nestade isto ono sto je do skoro vazilo za nV "brdo frejmova je sve sto zelim".

Sve je to istina. Ali ... kad ne amortizujes ulozena sredstva u nesto onda je to bacena para, pogotovu jer ti igras igrice i gubis vreme mesto da zaradjujes pare :) Al sam ga sad zamastio :D

Ja i kazem da cu preci na 9700 Pro jer je za igre odlican... Za sada sve radi ok na ovoj masini, osim ako ukljucim AF na maksimum (Splinter Cell recimo)... :) U svakom slucaju, ATI je za sada bolji, ali SAMO za igrace!

\

Brate ja svaki dan vene secem i grckam nokte u histeriji ...
Nemoj isuvise da se pravis pametan, nekako ti nestoji.:wave;

E ... ti sto ne umes da igras UT2003 da se ne bunis puno :) Ti grickas nokte :)) za vene nisam proveravao, ali histerije ima svakako :) Svaki put kada te upucam kao zeku u vreme sezone lova na zercove.

byMaX je napisao(la):
U svakom slucaju, ATI je za sada bolji, ali SAMO za igrace!
Pitam se zasto onda E&S (Evans & Shuterland), kao osnivac i dugogodisnji clan OpenGL ARB komiteta, u svoje simulatore namenjene Americkoj vojsci stavlja R300 GPU-ove (klastere od po cetiri komada!)?
Mislim da je citava ova rasprava otisla malo u drugom smeru i da se u trid nabacavaju polutacne informacije i predrasude. Drzimo se teme!
A tema je GeForceFX 5200/5600!
Ovo su cipovi iz serije "spasavaj-sta-se-spasiti-moze"!
Licno, apsolutno ne vidim zasto bi bilo ko koposeduje neku Ti4XXX karticu opredelio za ova cudesa! A s druge strane vlasnici sporijih akceleratora imaju na raspolaganjudaleko mocnije, a u odredjenim slucajevima i jeftinije kartice iz ATi-jeve ponude.
Sve u svemu NV31/34 su proizvodi iz proslosti (ili nVidijine, sadasnjosti koja kasni devet meseci) koje jedino ime nFidia i GeForce moze prodavati! Ali ni to nece vecito drzati vodu!
Evo jednog odlicnog prikaza ovih kartica:
http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1797
Poz
Nedjo:wave;

Nedjo je napisao(la):
Pitam se zasto onda E&S (Evans & Shuterland), kao osnivac i dugogodisnji clan OpenGL ARB komiteta, u svoje simulatore namenjene Americkoj vojsci stavlja R300 GPU-ove (klastere od po cetiri komada!)?
Mislim da je citava ova rasprava otisla malo u drugom smeru i da se u trid nabacavaju polutacne informacije i predrasude.
Ssto se 3D aplikacija i grafickih karti koje se biraju za rad, kod nas se u velikoj vecini slucajeva koriste programi tipa Maya, LW, 3dsmax, Cinema4 i sl, i rade pod windows-om...znam za nekoliko ljudi i studija (koji zaradjuju podosta) i nijedan komp nije pod drugim OS-om sem win-a. Doduse, moji poznanici a i ja vecinom radimo 3D modele za arhitektonske vizuelizacije, a upravo pri takvoj primeni dolaze do izrazaja kvaliteti i optimizacija drajvera posto broj poligona u takvim 'scenama' neretko prelazi i sestocifrene brojke uz velike texture i veliki broj svetala a da ne pominjemo komplikacije izazvane Radiosity kalkulacijama posle kojih broj poligona moze i vise puta da se umnozi...

Bez sumnje, Ati-jevi chipovi su bolji ali optimizacija drajvera za windows je na strani nVidia-e (nazalost).
Sasvim druga prica su linux/unix operativni sistemi za koje, bez sumnje, Ati isporucuje (uz fireGL) optimizovanije drajvere...ne tvrdim, samo pretpostavljam, nisam video nikoga ko ima neku fireGL kartu i jos da radi pod linux/unix-om.
Pa nisu ni oni mutavi pa da uz za klasu bolji chip ne isporuce optimizovane drajvere :p
Tako da, Nedjo, sumnjam da E&S na simulatorima koristi win, a i da ga koristi, takvoj firmi sigurno ne bi bio problem da plati programerima za optimizovane drajvere :beat:

Nedjo je napisao(la):
Drzimo se teme!
A tema je GeForceFX 5200/5600!
Ovo su cipovi iz serije "spasavaj-sta-se-spasiti-moze"!
Licno, apsolutno ne vidim zasto bi bilo ko koposeduje neku Ti4XXX karticu opredelio za ova cudesa! A s druge strane vlasnici sporijih akceleratora imaju na raspolaganjudaleko mocnije, a u odredjenim slucajevima i jeftinije kartice iz ATi-jeve ponude.
Sve u svemu NV31/34 su proizvodi iz proslosti (ili nVidijine, sadasnjosti koja kasni devet meseci) koje jedino ime nFidia i GeForce moze prodavati! Ali ni to nece vecito drzati vodu!
Ovde si 100% u pravu

\

Brate ja svaki dan vene secem i grckam nokte u histeriji ...
Nemoj isuvise da se pravis pametan, nekako ti nestoji.:wave;

Kada vec pominjes pamet, "ne stoji" se pishe odvojeno.

P.S. Trenutno imam grafichku Gainward GF2 Ti/450.

Ja se izvinjavam sto ovako na divljaka upadam posle trece strane, sad sam ih sve iscitao i nista pametno nisam video. :confused: Jedni se raspravljaju da li je Banshee bio isto sto i V2, drugi se takmice u tome ko ce koju firmu vise da napljuje, treci upadaju vredjajuci druge, nesto malo razuma unosi Nedjo pred kraj i to je to. :confused: :confused:
Ja uopste vise ne razumem ljude koji se opredeljuju po taborima. Ko bude imao jednostavno bolju karticu stavicu je u masinu - kraj price.
Sad cemo mi ovde da nalazimo probleme sa profi aplikacijama, podrsku za dx9, kakva je koja karta u nekom poluprofesionalnom 3d animator programu koji vrlo malo ljudi ovde koristi (tacnije, niko od onih koji ovde raspravljaju, izuzev Muzzy-ja) itd........

Nedjo, Ji4 ti je lepo rekao. Izokrenuo si temu u svoju korist. Fora je u tome sto je u nasem slucaju, u kom sam kontekstu ja govorio, a to je Radeon R300 na Windows platformama - jednako igracki! Gaming card i nista vise. Govorio sam upravo o nasim OpenGL eksploatatorima (Lightwave, Softimage, MAX)... Pusti ti sta radi E&S... I Voodoo koji je bio igracka kartica, na Obsidian monstrumima je pronalazio i drugacije zadatke, pa nista od toga ozbiljno nije bilo... pa radeon 9700 komercijalno nije zamisljen da radi u nekim klasterima... :)

Vrh Dno