Šta je novo?

GeForce FX 5600, 5200...

Nedjo je napisao(la):
Max kad sam ja citao ono sto si ti pisao plakao sam!
I ako si i malo pametan obuzdaces svoju patetiku da ja ne bih napisao ili samo "pastovao" neke od stvari koje si ti pisao! Ne moj shvatiti ovo kao pretnju vec kao upozorenje prijatelja koji te je iz govana vadio vise puta nego sto si ti i svestan!
A sto se tice mog smatranja... pa recimo da mi neke stvari daju za pravo da to smatram... neke stvari zbog kojih JA necu morati da kazem *ebiga! kao sto si nam ti svima lepo objasnio da "jednostavno" da kazes! GET IT!!?

Ama bre, sto se vredjas za sitnicu.. jos si gori od mene :D
Ja sam napravio par greski, i za to osecam da ces da me prozivas dokle god sam ziv... Ti imas 18h interneta, samo sedis i citas forume, ali ja radim mnogo drugih stvari, koje ne moram da radim a nisu vezane ni za Digital ni za Benchmark. da si prosao kroz ono kroz sta sam ja, ne bi tako pricao... I onda kada se jos nasalim, ti se uvredis. A ovde nikakve gluposti nisam pisao... Aplication i Agressive izgleda ISTO, bre :)

byMaX je napisao(la):
Kod nV25 kartice, izmedju Aplication i Agressive, razlika je, sada sam merio, od 242 fps u Q3 do 249 fps (1024, max quality) na mojoj masini. Razlike u kvalitetu ja nigde ne vidim, a veruj mi, ja sve vidim jer mogu da procenim razliku izmedju 4x i 8x AF, koju inace niko ne vidi. Ovde se samo radi o samim drajverima, filteri i ostatak renderinga se ne menja...! Moguce je da ovaj slajder znaci nesto drugo na FX karticama (ne bi me iznenadilo da idu na neku svoju vrstu turbo texturinga (kao Xabre), ne bi li postigli visi fps)... Ja kazem samo kako je kod mene...

nf2/2100AXP/512MB DDR333/Det 43.30/DX9
GF3Ti200
UT2K3 (Holy Shit 1024) -FlyBy Antalus
Default: 65.21 fps
AppSetings: 50.19
TextureSharpening+Default IntelliSamplle: 39.67!
3DMArk2001SE(330)
Default: 7982
AppSettings: 5149

Ti4200-8X
3DMark2001SE
Default: 10181
Appsetings: 9507

Istina je da se najmanje razlike uocavaju u OGL-u (konkretno Q3A)
Sto se tice kvaliteta filtriranja razlika je toliko ocigledna u UT2K3 da "bole oci" koliko je Default setovanje licije od App setovanja!

Za gomilu ostalih kartica me jednostavno mrzi da pisem sve rezultate koje sam dobijao!

byMaX je napisao(la):
Ama bre, sto se vredjas za sitnicu.. jos si gori od mene :D
Ja sam napravio par greski, i za to osecam da ces da me prozivas dokle god sam ziv... Ti imas 18h interneta, samo sedis i citas forume, ali ja radim mnogo drugih stvari, koje ne moram da radim a nisu vezane ni za Digital ni za Benchmark. da si prosao kroz ono kroz sta sam ja, ne bi tako pricao... I onda kada se jos nasalim, ti se uvredis. A ovde nikakve gluposti nisam pisao... Aplication i Agressive izgleda ISTO, bre :)
Max, opusteno! Ne treba ovo da preraste u nekakvu licnu rapsravu ili ne daj Boze svadju. Sta je bilo bilo je i ja ti nista necu nabacivati na nos! A da sedim po 18 sati i surfujem... i nije bas tako!

Odradio sam 16 test slika u 3DM2001 (IQ test) sa razlicitim modovima AF i razlika izmedju Balanced i Agressive u konkretnom slucaju se uopste ne primecuje na istom nivou AF, dakle test slike su apsolutno identicne (Balanced - Agressive), sve na to na GF3 - 42.86. Naravno ovo je mozda do test programa, mada, razlika u performansama postoji (Balanced - Agressive). Probacu i sa 03 isto, inace najbolji test za IQ sa AF je druga scena iz 3DM. 2000 jer ima jako puno nivo-a mip-mapinga i samo 8x uklanja sve nepravilnosti.

cheers

Nije ni bitno da li se desava sa gf3 nego sa ovim novim FX-ovima jer kao sto su testovi pokazali nV opet mulja da bi imala vise frejmova. Zadnji put je to bio slucaj sa ti500 vs radeon8500...

Da ali je intresantno da pokretanje testova daje razlicite rezultate a isti prikaz.

Jednostavno, ACD see full screen smenjivanje slika jedna za drugom dosta puta, poredjenje sitnih detalja i nema razlike u prikazu.

a da fx brljavi sa aggressive to je poznato....

cheers

When we reviewed the GeForce FX 5800 Ultra we came to the conclusion that NVIDIA's anisotropic filtering quality was significantly degraded in the FX line of GPUs. What we were worried about however was that the derivatives of the NV30 would also suffer the same fate because, after all, they all use the same anisotropic filtering and AA engines. When we went to test the NV31/34, we quickly realized that our worst nightmares had come true and that the anisotropic filtering was still as poor quality as we saw with the first FX and it continued to not properly work in a number of games.

We asked NVIDIA about the issues and they insist that they are driver related and that by the launch of NV35, they will be fixed. Unfortunately until then, we are left with a half- working anisotropic filtering setting with all FX derived cards, and a performance-aggressive mode that is completely useless (click here to get more information on what we're talking about).

Until NVIDIA fixes the driver issues, we're forced to use the settings we agreed upon in our GeForce FX 5800 Ultra review:
:rocket: :whip

Zamolio bih graficare ovde da mi preporuce par programa za grafiku u 3D (rendering). Malo sam ranije programirao u OpenGL-u i sad bi zelio da isprobam 3D rendering programe.

Koji program preporucujete ? Cuo sam za LightWave, 3D Max, Real 3D ili tako neshto. Koji komp zahtjevaju (procesor, memorija, graficka) ? Kolika je cjena tih programa u Beogradu i gdje moze da se nabavi ? Da li vrijedi uzet komplet CD sa tim programima (vidio sam ranije u Svet Kompjutera) ili uzimat program po program ? Recimo sta razlikuje LightWave koji se uzme posebno od onog koji dodje u komplet CD.

Konfiguracija:
Celeron Tualatin 1.2 GHz, 512MB SDRAM, Geforce3 ti200, 80GB Seagate.

Hvala unaprijed.

Mare je napisao(la):
Odradio sam 16 test slika u 3DM2001 (IQ test) sa razlicitim modovima AF i razlika izmedju Balanced i Agressive u konkretnom slucaju se uopste ne primecuje na istom nivou AF, dakle test slike su apsolutno identicne (Balanced - Agressive), sve na to na GF3 - 42.86. Naravno ovo je mozda do test programa, mada, razlika u performansama postoji (Balanced - Agressive). Probacu i sa 03 isto, inace najbolji test za IQ sa AF je druga scena iz 3DM. 2000 jer ima jako puno nivo-a mip-mapinga i samo 8x uklanja sve nepravilnosti.

cheers

Apsolutno nema razlike u kvalitetu sto jeste nelogicno jer ono sto pise u samom nvidia infou o tome, navodi da pomislimo drugacije... Ipak, svako ko proveri u 3Dmarku ili quakeu, videce da nema razlike!

A1200 je napisao(la):
Zamolio bih graficare ovde da mi preporuce par programa za grafiku u 3D (rendering). Malo sam ranije programirao u OpenGL-u i sad bi zelio da isprobam 3D rendering programe.

Koji program preporucujete ? Cuo sam za LightWave, 3D Max, Real 3D ili tako neshto. Koji komp zahtjevaju (procesor, memorija, graficka) ? Kolika je cjena tih programa u Beogradu i gdje moze da se nabavi ? Da li vrijedi uzet komplet CD sa tim programima (vidio sam ranije u Svet Kompjutera) ili uzimat program po program ? Recimo sta razlikuje LightWave koji se uzme posebno od onog koji dodje u komplet CD.

Konfiguracija:
Celeron Tualatin 1.2 GHz, 512MB SDRAM, Geforce3 ti200, 80GB Seagate.

Hvala unaprijed.

Za to je najbolje da se cujes sa Muzzy-jem sa ovog foruma ili sa Ji4Tze-om, koji dosta rade sa pomenutim programima...

ne kazes nista za ovaj nesporazum vezan za kvaltiet slike izmedju Agressive/Balanced/Aplication

Catalyst driveri su toliko dobri da moj Radeon 9700pro razbija Nvidia kartice ukljucujuci GFX pogotovo u onim igrama sa pateticnim NVIDIA logo :)

Ipak igrati u rezoluciji 1280*1024 AA 4x Af 16x Microsofot Rally Challenge je pravo uzivanje :) IQ + Perfomance = CAT 3.2

Prva moja Geforce kartica je bila GF2MX poslije nekoliko sati sam je bacio u smece, i vratio voodoo 5

Kod brata sam igrao na GF 4ti 4600 igrice, poslije 20 minuta sam sve to ostavio. IQ izgleda pateticno. Kad sam pomjerio AF i AA unplayable :)

GFX nije daleko od toga...

Ja moram da se slozim sa Brozom da je sto se NV3x-FX-a tice situacija bitno drugacija, tj. da aggressive po SS daje neuporedivo losiji IQ od balaneced.

Sto se NV2x tice ocigledno je po SS IQ identican ili gotovo identican.

Zasto je to tako?

Nisam siguran ali cini mi se da to ima veze sa FP koji na NV3x ocigledno donsi bitan pad performansi (dokaz beta drajveri koji forsiraju FP16 umesto FP32 dosnose ubrznje od oko 50% za FX u 3DM-03), stoga NV nema izbora sem da bitno degradira IQ ne bi li dosla do prihvatljivih performansi. :whip

Da li je neko primjetio, da Nvidia nije izbacila official driver jos od decembra. Ako odete tamo jos uvijek su 41.09 koji su puni problema, sve klima i u raspadu.

Microsofot Rally Challenge je pravo uzivanje

Igrati Microsofot Rally Challenge nije uzivanje cak ni sa 100 fps u 1600*1200 sa 4xAA+16AF, igra je krs i tu uzivanaja nema:D

cheers

Nvidia nije izbacila official driver jos od decembra

Ko jos koristi oficijelne drajvere :sceptic: :d ? Ovi beta su em dosta manji em rock stable:D sem nekih :mig: alfa verzija (prvi iz serije):hair:

Freak_Power je napisao(la):
Catalyst driveri su toliko dobri da moj Radeon 9700pro razbija Nvidia kartice ukljucujuci GFX pogotovo u onim igrama sa pateticnim NVIDIA logo :)

Ipak igrati u rezoluciji 1280*1024 AA 4x Af 16x Microsofot Rally Challenge je pravo uzivanje :) IQ + Perfomance = CAT 3.2

Prva moja Geforce kartica je bila GF2MX poslije nekoliko sati sam je bacio u smece, i vratio voodoo 5

Kod brata sam igrao na GF 4ti 4600 igrice, poslije 20 minuta sam sve to ostavio. IQ izgleda pateticno. Kad sam pomjerio AF i AA unplayable :)

GFX nije daleko od toga...

E vise si stvarno postao da me iritiras covece!!
Pa sta ako tebi to izgleda ******???? Igraj se na Ati-u i prekini da u svakom svom odgovoru samo ponavljas iznova i iznova da ne volis nVidiu....

pazi, sto se tice onog slajdera i kvaltieta izmedju agressive i aplication (i balanced), Broz i Nedjo su samo citali na netu jer niko od njih nije imao nijedan GFFX. Dakle, i ja sam video da se kod ovih kartica smanjuje image quality sa tim slajderom, ali samo na netu... Kod nV28 i slabijih, ovaj slajder NE UTICE na kvalitet slike... To cu svima koji dodju kod mene dokazati empirijski! U svakom slucaju, Ti4200 ispade jos i odlicna kartica, kada se uporedi sa FX5600 i 5200 :(
Ostaje nam sada taj 9700 (pro) :) i ziveli (mislim na igrace)

NV35:
256 Bit Memory Bus
500MHz DDR I (Effective 1000MHz)
500MHz GPU
Low noise cooling solution (Different from NV30)

Here is the translation:

While running a quick benchmark in Quake3, 1600x1200, 4XAA and 8xAF it got 111 FPS, compared to a GeForce FX Ti5800 Ultra that got 48 FPS. However both chips were clocked at 250MHz because it was still a prototype, and they wanted to make an exact comparision to the NV30. So basically both were set to 250 in order to make a fair benchmark.

Ako je ovo tacno onda je NV new/old king of the hill.

Mare je napisao(la):

Ali ja naravno, mislim da je to fake :) koliko bi R350 dao na tom kloku? oko 70-80?

Mare je napisao(la):

NAgledali smo se mi tih papirnih sampiona ohoho. Meni to vise lici na wish list nVidije nego na spisak specifikacija koje nas ocekuju. Oni su bre lagali za pajplajnove, nisu implementirali 256bit memorijski kontroler presli su na 0.13 a greje se kao furuna, pravi milion decibela, zauzima pci mesto i nije narocito brza i sad bi cudo trebalo da se desi na naprave takav kvantni skok...

to je odavde...

http://www.chip.de/news/c_news_10209939.html

BTW a postoji i wish list....

NV35 Wish List - 3/19/03 10:10 am - By: volt - Source: Forums
NVIDIA engineers better read this :) Here's the NV35 ***WISH*** list from our readers. Let's have some fun!
Needed Changes to Stay Competitive:

256 Bit Memory Bus.

Improved Antialiasing Modes.

Gamma Correct FSAA.

16X Anisotropic Filtering.

True 128 Bit Color Precision.

Improved Shader Performance.

Improved and Not hacked-up Drivers.

Adaptive New or Improved Cooling Solution. No Dustbuster.

Similar Clock Speeds to NV30 (.13u, DDRII).

No more PR hyping.

If you'd like to have your wish included, post it on our forums by clicking on the headline. Note that the wish must be somewhat realistic and on high demand.

vampireuk: I guess a toaster is out of the question then
:whip

:sceptic:,)

Although NV30 was late that does not mean that the NV3X parts scheduled to follow have been pushed back, I confirmed this with Brian Burke of NVIDIA. The NV31/NV34 line of products came out as scheduled. NVIDIA is right on target to refresh their enthusiast line-up in the spring, as they usually do. So the 9800 Pro's fight may not be with the GeForce FX 5800 Ultra, but with the yet to be announced NV35.

cheers

OK, Broz, FX 5800 Ultra nije ispao kako treba, ali je dobar za dalju doradu... nV35 bi trebalo da bude daleko bolji i solidan konkurent R350-ici. Fora je u tome sto je nVidia veoma hrabro pristupila izradi u 0.13 mikrona, samo tabajuci stazu ATI-ju... Bice i od nV30 nesto, jer kada se proces razradi, i kada bude dovoljno jevtin, moze biti dobra zamena za Ti4200 modele, za godinu dana (posto vec vidim da FX5600 Ultra to nije :()

Dobro ali ako mene pitas sve se svodi na tri stvari koje su medjusobno povezane:
1. performanse
2. cena
3. tajming

nV je u ova dva poslednja katastrofa sto se tice high-end segmenta a ni tacka 1 nije jaca strana...
Mnogo kasne i kad se sve sabere bice skoro godinu dana. FX je jedva dostupan i to je ono glavno. Sta to vredi kad je testirao anand kad tek sada krece u proizvodnju, razumes?
Nema nista gore za kompaniju od marketing hype sa losim tajmingom, kampanja krece a proizvoda nigde. Seti se samo kad je krenulo sa onim cinematics computing. Ja sam skinuo screen saver pre polagodine a tek sada krece perjanica da se prodaje...

zauzima pci mesto

sta su svi zapeli za taj jedan PCI slot pa ja nikad ne bih stavio u njega nesto, ma ne u njega nego u prva 2-3 realno, kao sto i inace nestavljam, ti kojima je to bitno mogu da uzmu neki MX i da uzivaju sa popunjenih 6 PCI slotova, a karta koja se tolko greje bi crkla za 3 dana kad bi bila blokirana sa PCI karticom garanat.

Mare je napisao(la):
sta su svi zapeli za taj jedan PCI slot pa ja nikad ne bih stavio u njega nesto, ma ne u njega nego u prva 2-3 realno, kao sto i inace nestavljam, ti kojima je to bitno mogu da uzmu neki MX i da uzivaju sa popunjenih 6 PCI slotova, a karta koja se tolko greje bi crkla za 3 dana kad bi bila blokirana sa PCI karticom garanat.

Sta je sa onima koji i imaju samo 2 ili 3 PCI slota ? :)

Sta je sa onima koji i imaju samo 2 ili 3 PCI slota ?

Pa sve jedno nema smisla blokirati kartu koja se toliko greje, to je k'o da cooler na CPU-u poklopite sper-plocom.

Sta je sa onima koji imaju integrisan zvuk, mrezu, RAID i 6 PCI slotova:D?

Ko ima 500 $ ili € za FX ima i 5 puta manje za normalnu plocu, a okoreli 3D profesionalci imaju FX-quadro koji istina radi na 325 umesto 500 MHz pa se i manje greje i uzima jedan slot (tj. AGP).

Broz je napisao(la):
Dobro ali ako mene pitas sve se svodi na tri stvari koje su medjusobno povezane:
1. performanse
2. cena
3. tajming

nV je u ova dva poslednja katastrofa sto se tice high-end segmenta a ni tacka 1 nije jaca strana...
Mnogo kasne i kad se sve sabere bice skoro godinu dana. FX je jedva dostupan i to je ono glavno. Sta to vredi kad je testirao anand kad tek sada krece u proizvodnju, razumes?
Nema nista gore za kompaniju od marketing hype sa losim tajmingom, kampanja krece a proizvoda nigde. Seti se samo kad je krenulo sa onim cinematics computing. Ja sam skinuo screen saver pre polagodine a tek sada krece perjanica da se prodaje...

Pazi, nema ko se sa tim ne slaze... Ali nista od toga sto si napisao se ne udara sa mojim prethodnim postom, zar ne ? :)

Vrh Dno