Šta je novo?

GeForce 9800GX2 - gola, dvoglava azdaja!

DAj nemoj molim te, nVidia je imala dual GPU karte dok ATI nije ni znao da ce jednog dana biti konkurent na trzistu.
O emu ti pricas?? Ocigledno da nisi bio u ovim vodama kada je postojao Rage Fury MAXX?

hahahahahaha :D Nisam, tada sam na svu srecu imao 10x bolji hardwer sastavljen od motorole i RISC-a sa dosta natoplejnog sosa u vidu blizard koprocesora i memorje :D Rage furry maxx :d hahahahaha, nisam ga iamo, al reci cu ti nesto o tome vremenu, imao sam kasnije ATI rage 3D, i zamisli, to je radilo sve sem 3D-a, 3D je radio kao i na S3 virge 3D 4mb, samo me je kostao 100dm vise. Kasnije sam probao i ATI 3D charger to bi bilo urnebesno smesna prica da me nije kostala BACENIH 220DM koko je tada kostao taj promasaj zvani mach64 sa kojim nisam mogao ni Mortal Combat 4 da igram zbog cinjenice da je radio u 2fps i da je sve oko likova bilo crno. Na moju srecu tu je uvek pri ruci bio stari dobri S3 Virge 4MB koji nije imao tih problema :d Onda sam uzeo Diamond Voodoo 1 i napokon progledao posle svih tih ATI MAXX ULTRA RAGE 3D turbocharger FURY varijanti. :D (mada, ne bi bilo fer da ne pomenem da je 3D charger ostao kao primarna 2D karta zbog superiornog 2D prikaza, to im priznajem iz tog vremena)

Sreca moja pa je tamo gde sam radio postojao SGI indigo koji je zaista radio 3D akceleraciju u aplikacijama sa kojima sam radio :smoke: i zamisli, nista ATIjevo nije (na svu srecu) bilo u njemu.

edit: Rage Fury - hahahahahaha :D Ne mogu da verujem da si ga pomenuo, stara dobra vremena :)

Poslednja izmena:
Odkud ti to da je stanje sa Multi GPU driverima bolje kod nVidia rešenja nego kod AMD-ovih?
AMD se na vreme pripremio za SLI/CF bližu budućnost i trenutno je u prednosti. To se vidi i po tome što se 3870 X2 odavno može kupiti dok se 9800GX2 odlaže iz nedelje u nedelju. Podseća malo na lansiranje nesretnog 2900XT samo što je sada nVidia u ulozi odlagača.

Bas ti je lose poredjenje.Pa 2900XT je bio pravi high-end(odnosno trebao da bude),dakle udarna nova tehnologija i kad je predstavljanje takve kartice u pitanju onda mora sve da prodje dobro,inace...moze da kosta kompaniju dosta.U slucaju 2900XT-a to je bilo urnebesno spustanje cene,jako brza zamena sa novim jeftinijim chipom itd.
Kako moze 9800GX2 da te podseca na 2900XT? Pa 9800GX2 su dve spojene kartice,koliko to ulaganja moze da bude? Minimalna.
9800GX2 je prelazno resenje do pojave pravog high-end-a,pokazivanje da 'moze i nVidia',kako hoces.Ja taj 9800GX2 ne priznajem,kao ni 3870X2,
Pa cak i da zakaze-pa sta.Ni Ati nema pravi high-end,a nVidia je i ovako bila neverovatno uspesna pa moze sebi to da dozvoli.

Da ce da radi, radice sigurno, dupliranje je nesto najprostije sto moze da se uradi, dvoglavi cipovi, azdahe ili sta vec, meni samo pocinju da budu smesne dimenzije ovih karti, skoro ce da budu velicine PS3, a nesto mi se ne cini da ce igranje i uzivanje da bude analogno tome :trust:...
Naime, ja imam ideju, samo mi trebaju neke dokone pare, i par inzinjera, pa da projektujemo neki externi pci-e slot i da ga kacimo na neki com port, ili na plocu, pa da modujemo kucista, i sve to lepo spakujemo u neku kocku od pleksiglasa sa par ventilatora i sve to lepo spakujes na/pored kucista i kad dodju oratci, a ti u fazonu, vidi mi grafu hebote, kako cuci, a, jesam faca... :D

postoji vec eksterni PEG add-on za laptope (uh, kako se ovo pise pravilno ? laptopi ? laptopovi ? :D ), nisam siguran kako se kaci ?!

hahahahahaha :D Nisam, tada sam na svu srecu imao 10x bolji hardwer sastavljen od motorole i RISC-a sa dosta natoplejnog sosa u vidu blizard koprocesora i memorje :D Rage furry maxx :d hahahahaha, nisam ga iamo, al reci cu ti nesto o tome vremenu, imao sam kasnije ATI rage 3D, i zamisli, to je radilo sve sem 3D-a, 3D je radio kao i na S3 virge 3D 4mb, samo me je kostao 100dm vise. Kasnije sam probao i ATI 3D charger to bi bilo urnebesno smesna prica da me nije kostala BACENIH 220DM koko je tada kostao taj promasaj zvani mach64 sa kojim nisam mogao ni Mortal Combat 4 da igram zbog cinjenice da je radio u 2fps i da je sve oko likova bilo crno. Na moju srecu tu je uvek pri ruci bio stari dobri S3 Virge 4MB koji nije imao tih problema :d Onda sam uzeo Diamond Voodoo 1 i napokon progledao posle svih tih ATI MAXX ULTRA RAGE 3D turbocharger FURY varijanti. :D (mada, ne bi bilo fer da ne pomenem da je 3D charger ostao kao primarna 2D karta zbog superiornog 2D prikaza, to im priznajem iz tog vremena)

Sreca moja pa je tamo gde sam radio postojao SGI indigo koji je zaista radio 3D akceleraciju u aplikacijama sa kojima sam radio :smoke: i zamisli, nista ATIjevo nije (na svu srecu) bilo u njemu.

edit: Rage Fury - hahahahahaha :D Ne mogu da verujem da si ga pomenuo, stara dobra vremena :)
svasta ti nama, po obicaju, naprica, ali poenta i dalje ostaje da je ATI pre 'vidije izasao sa gamerskom Dual GPU karticom... prema tome u prethodnom postu si lupio i ostao ziv i stvarno nema potrebe da potezes za blagoslovenom Amigom i vaskolikim SGI-om... dobro de, bio si u profi vodama od malih nogu, blago tebi ;)

svasta ti nama, po obicaju, naprica, ali poenta i dalje ostaje da je ATI pre 'vidije izasao sa gamerskom Dual GPU karticom... prema tome u prethodnom postu si lupio i ostao ziv i stvarno nema potrebe da potezes za blagoslovenom Amigom i vaskolikim SGI-om... dobro de, bio si u profi vodama od malih nogu, blago tebi ;)

Cekaj, zar nije bitnije ko je imao upotrebljivije resenje od toga ko ga je imao prvi?

Yooyo je u pravu, ne bacajte pare na te karte dok ne naprave nesto krsteno.

Poslednja izmena:

sobzirom da smo slicno godiste i da oboje imamo iskustva iz tog perioda (ja imam radnog), umesto da mi ovako samouvereno pises o tome (a nemas pojma, bez obzira na to sto si hiljadu puta vise informisan sda nego onda), ja ti lepo kazem sta je onda bilo jer sam se bavio time, i danas se bavim i umesto da prihvatis, googlash itd, ti mene sad pokusavas da omalovazis recenicom :ti nama svasta naprica". Ja sam dovoljo rekao o ATI-ju iz tog vremena i sigran sam da te niko ne placa da to vreme branis. Ja sam 95~95-te radio na 3K i NS+ kanalu, nesto privatno za jelkica itd, nije to ni bitno, imao sam para, imao sam amigu nabudzenu do balcaka. Kad se smejem ATI fury-ju (MAXXX) sa razlogom se smejem jer je to smeh. MEni to bese dugo profesija i VEOMA dobeo znam kolko je ta karta losha i to ne u segmentu koji je gadjala, nego i u nizim. LEpo sam sve "nacrtao" u prethodnom postu.
Nisam konkretno tu kartu imao ali sam opisao sve ostale, a ta je baziraqna na toj tehnologiji i to je smesno.
Ismevaj me kad se i ja sam salim, nemam nista protiv, kad nesto ne znam ja to i napisem, ali o tim "starim vremenima" znam iz PRAKSE mnogo vise nego ti tako da mi nemoj trpati ta zezanja, ne smeta mi to toliko kao sto mi smeta sto ti sebe pokusavas da izvadis da ispadnes informisaniji, a nisi, jer ja sam to sve uzivo ne samo video, vec koristio radeci za TV stanice...

edit: umire mi tastatura i ima mngo prgutanih slova, not my bad, I am blind typing...ebiga...

PS. ATI nikako nije pre nvidije izasao sa multi GPU resenjem. Raspravili smo valjda malopre sta je GPU, a sta ne zar ne ? Ti si inicijatoir toga bio. To sto je ATI imao onomad NIJE BIO GPU !!! NEcu da te prozivam al moram - blamirash se. ATI-ju je konkurent bio Matrox. Ono sto ti nazivas GPU iz tog vremena si nazvao u pre par postova "to nije GPU" - odluci se. Jer 87-me godine ATI imao GPUili ne ?!

Poslednja izmena:
sobzirom da smo slicno godiste i da oboje imamo iskustva iz tog perioda (ja imam radnog), umesto da mi ovako samouvereno pises o tome (a nemas pojma, bez obzira na to sto si hiljadu puta vise informisan sda nego onda), ja ti lepo kazem sta je onda bilo jer sam se bavio time, i danas se bavim i umesto da prihvatis, googlash itd, ti mene sad pokusavas da omalovazis recenicom :ti nama svasta naprica". Ja sam dovoljo rekao o ATI-ju iz tog vremena i sigran sam da te niko ne placa da to vreme branis. Ja sam 95~95-te radio na 3K i NS+ kanalu, nesto privatno za jelkica itd, nije to ni bitno, imao sam para, imao sam amigu nabudzenu do balcaka. Kad se smejem ATI fury-ju (MAXXX) sa razlogom se smejem jer je to smeh. MEni to bese dugo profesija i VEOMA dobeo znam kolko je ta karta losha i to ne u segmentu koji je gadjala, nego i u nizim. LEpo sam sve "nacrtao" u prethodnom postu.
Nisam konkretno tu kartu imao ali sam opisao sve ostale, a ta je baziraqna na toj tehnologiji i to je smesno.
Ismevaj me kad se i ja sam salim, nemam nista protiv, kad nesto ne znam ja to i napisem, ali o tim "starim vremenima" znam iz PRAKSE mnogo vise nego ti tako da mi nemoj trpati ta zezanja, ne smeta mi to toliko kao sto mi smeta sto ti sebe pokusavas da izvadis da ispadnes informisaniji, a nisi, jer ja sam to sve uzivo ne samo video, vec koristio radeci za TV stanice...

edit: umire mi tastatura i ima mngo prgutanih slova, not my bad, I am blind typing...ebiga...

PS. ATI nikako nije pre nvidije izasao sa multi GPU resenjem. Raspravili smo valjda malopre sta je GPU, a sta ne zar ne ? Ti si inicijatoir toga bio. To sto je ATI imao onomad NIJE BIO GPU !!! NEcu da te prozivam al moram - blamirash se. ATI-ju je konkurent bio Matrox. Ono sto ti nazivas GPU iz tog vremena si nazvao u pre par postova "to nije GPU" - odluci se. Jer 87-me godine ATI imao GPUili ne ?!

Ali gx, ti si gore poredio Rage Fury MAXX sa Virge-om i sličnim rešenjima. U jednom delu kažeš da si nakon Rage Fury MAXX-a probao 3D Charger??? To bi bilo kao kad bi sad neko rekao, a onda sam nakon Radeona 9700Pro probao GeForce 2 MX i sve je proradilo. Znaš li ti timeline uopšte?? Rage Fury MAXX jeste bio "kasno marko na kosovo stiže", ali je ta kartica izbačena na tržište kao pomoćno rešenje dok se spremao prvi Radeon. Tada ipak nije izbacivan GPU na svakih 8 meseci - između Maxx-a i Radeona jeste prošlo vremena, ali nikako ne možeš tu karticu da staviš u isti koš sa Chargerom, starim Rage ili Rage XL modelima... čak si pominjao i Matroxa koji je bio konkurentan u gaming vodama zadnji put sa Mistiqueom (iz vremena Virge-a koji takođe pominješ), pa se blamirao sa G200 i G400 rešenjima (dobar kvalitet slike, ali performanse očaj).

sobzirom da smo slicno godiste i da oboje imamo iskustva iz tog perioda (ja imam radnog), umesto da mi ovako samouvereno pises o tome (a nemas pojma, bez obzira na to sto si hiljadu puta vise informisan sda nego onda), ja ti lepo kazem sta je onda bilo jer sam se bavio time, i danas se bavim i umesto da prihvatis, googlash itd, ti mene sad pokusavas da omalovazis recenicom :ti nama svasta naprica".
Fact no. 1. Nisam te u opste omalovazavao, to mi veruj nije ni na kraj pameti. U opste ne shvatam ovu raspravu licno i nema razloga da je ti tako shvatas!
Ja sam dovoljo rekao o ATI-ju iz tog vremena i sigran sam da te niko ne placa da to vreme branis.
Fact No.2: Niko me ne placa da branim bilo koje vreme...
Ja sam 95~95-te radio na 3K i NS+ kanalu, nesto privatno za jelkica itd, nije to ni bitno, imao sam para, imao sam amigu nabudzenu do balcaka.
Sto bi rek'o Bruce Sprengsteen: "Glory Days" ;)
Kad se smejem ATI fury-ju (MAXXX) sa razlogom se smejem jer je to smeh.
Sto bi rek;o Miroslav Ilic: "Smej, smej, smej, uvek se smej..." :d
MEni to bese dugo profesija i VEOMA dobeo znam kolko je ta karta losha i to ne u segmentu koji je gadjala, nego i u nizim. LEpo sam sve "nacrtao" u prethodnom postu.
A zatim rece:

Nisam konkretno tu kartu imao
ali sam opisao sve ostale, a ta je baziraqna na toj tehnologiji i to je smesno.
Dobroooo :trust:
Fact No. 3: ja tebe u opste nisam ismevao, sasvim si pogresno i odvise licno shvatio...
Samo opusetno...
PS. ATI nikako nije pre nvidije izasao sa multi GPU resenjem. Raspravili smo valjda malopre sta je GPU, a sta ne zar ne ? Ti si inicijatoir toga bio. To sto je ATI imao onomad NIJE BIO GPU !!! NEcu da te prozivam al moram - blamirash se.
:D ako, ako samo ti mene prozivaj, prekalio sam se ja vec ;) BTW, neki se nisu slozili sa mojom defenicijom GPU-a... naravno oni nisu u pravu :p
ATI-ju je konkurent bio Matrox. Ono sto ti nazivas GPU iz tog vremena si nazvao u pre par postova "to nije GPU" - odluci se. Jer 87-me godine ATI imao GPUili ne ?!
nemam pojma sta je ATI imao 87-me godine i to nije poenta ove nase rasprave!

Poenta nase rasprave jeste da TI NISI U PRAVU i da 'vidija NIJE BILA PRVA sa multi GPU resenjem!

2001: http://www.xbitlabs.com/news/other/display/news1301.html

2002: http://www.xbitlabs.com/news/other/display/news6348.html

radeon_simulator_bg.jpg

2003: http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20030715001721.html

2004: http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/xgi-volari.html

club3d_xgi_card_front_800.jpg

I onda konacno NVIDIA!

2005
: http://www.www.xbitlabs.com/news/video/display/20050715030609.html

10065.jpg

:wave:

^Duzi post u zivotu nisam video!:)

Pa cekaj bre sad, Nedjo ovo sto si izneo je za svaku pohvalu, ali prvenstveno prica je bila o karti koju je nV izbacila, tj. pokusala da izbaci u panici, a to da li je ati imao ili nemao pre decenije GPU ili sta vec, nije uopste tema ovog thread-a.... Ruku na srce, nV je imala pre Ati-ja dual chip, dual azdahu, ili sta vec, a ovo sa matroxima, voodoo-ima, pa dobro bre... Kao mala deca... Ovo sto je ati uradio je cist HS nV-u, i to je tako, bar za sada... To sto ce biti krsh, ne znaci i da ce ostati... Meni je uvek bilo svejedno, nV ili Ati, ko je imao bolje resenje u momentu, taj je cucao u slotu... Sad imam 8800gts, sve lepo fino glatko, e sad kad ustekam pare i kupim neki HD LCD TV, onda cu i da kupim mozda 2x neke od ove dve zverke pa da se zahebavam.... Imao je i ati 9800pro/xt/se kad se igrao FC, pa je udarao klempe nV-u sa njihovom 5xxx serijom, a sad stigla kriza pa ko ce brze i bolje da kuca po FPS-u, aman zaman, bilo koja karta, 8800 ili 3870 ce da tera svaku igru glatko, sem ovog trash-a iz crytek-a....

I jos jedna stvar u prilog 'Nedjinoj tvrdnji o postanku multi-GPU koncepta' :) je i ta da taj Gigabyte dual-6800GT uopste nema mnogo veze sa nVidia-om,tj mislim da nije nVidia dala nikakav predlog standarda za multi-GPU katre u seriji 6.Mislim da je za to odgovoran Gigabyte tj.ko j vec tada sklapao nVidia karte.Zasto bi se inace pojavila samo Gigabyte resenja i to u ne bas tako masovnoj proizvodnji.
S druge strane,3DFX je bio prvi sa SLI konceptom tako da Ati ne moze imati titulu prve multi-GPU karte sa promasajem kakav je bio Rage MAX.

I trece,koga je uopste briga za multi-GPU karte ,)

Poslednja izmena:
@Nedjo:

Rekao sam da nisam imao Rage Fury MAXX, ali sam i reko da sam upoznat sa tom kartom i da znam kako radi, sto si ti protumacio kao da sam imao kartu pa otud zabuna. Kad kazem da je nVidia prva imala multiGPU kartu mislim na onaj momenat kad je kupila 3Dfx, ( nije nvidija smislila multi GPU niti scan line interface i scan line interleave ali ga je prisvojila) mislim da sam to vec napisao.
E sad, ok, nisam u pravu, ipak je ATI bio prvi posto je nVidija tek malo posle rage furry maxx-a kupio 3Dfx. Rage fury maxx, koji je 2x rage128, a rage serija chipova mi je eto smesna jer je bila skupa i losa naspram konkurencije (da ne spomminjemo to sto je radila iskljucivo u AFR modu), doticnu kartu je voodoo5 cepao samo tako, cepao ju je i GeForce 256DDR , a ni SDR verzija nije bila daleko.(oba su naravno single GPU). Rage je izveden od onog ubogog mach64 koji sam imao i o kome sam vec sve rekao. Rage 128 jeste dosta poboljsan naspram starijeg mutanta ali i dalje je to....smesno :) To je bio chip koji se takmicio sa Rivom TNT.

no dosta o ovome, offtopik je uveliko :D

@byMax:

nisi me razumeo dobro, ja Rage Fury nisam imao, imao sam ATI 3D charger (mach64) i njega sam poredio sa S3 Virge 4mb (ili je mozda bio i 8MB, ne secam se tavcno, nije ni bitno), posto 3D charger nije nista brze radio, a bio je 2 god noviji proizvod. Mozda i jeste bio brzi ali je imao greske u prikazu 3D-a (rekoh vec, u MK4 su se samo igraci videli, nije bilo pozadine niti bilo cega, u DeathKarz slicna prica itd. itd.) dok je S3 Virge radio sasvim korektno i bez gresaka, cak je u nekim igrama bio i brzi (verovatno su bagovi usporavali ATI-ja). Na kraju sam kupio voodoo1 i nakacio ga na ATI-ja jer je imao bolji 2D prikaz od S3. To je sve, nema neke filozofije.

Poslednja izmena:
I jos jedna stvar u prilog 'Nedjinoj tvrdnji o postanku multi-GPU koncepta' :) je i ta da taj Gigabyte dual-6800GT uopste nema mnogo veze sa nVidia-om,tj mislim da nije nVidia dala nikakav predlog standarda za multi-GPU katre u seriji 6.
Ne vidim kakve veze standardi imaju u citavoj prici? Tesko da taj GA nema veze sa 'vidijom... jednostavno takve stvari se bez pomoci proizvodjaca ne mogu realizovati, mnogo podrske i informacija vezanih za sitne tehnikalije je potrebno da bi se kreirala graficka koja ispravno radi sa dva GPPU-a, a te informacije ima samo 'vidija.
Mislim da je za to odgovoran Gigabyte tj.ko j vec tada sklapao nVidia karte.Zasto bi se inace pojavila samo Gigabyte resenja i to u ne bas tako masovnoj proizvodnji.
Zato sto je Gigabyte odlucio da finansira projekat koji ce mu obezbediti da ima jedinstven proizvod na trzistu.
S druge strane,3DFX je bio prvi sa SLI konceptom tako da Ati ne moze imati titulu prve multi-GPU karte sa promasajem kakav je bio Rage MAX.
ovo je mesanja baba i zaba. Mi svo vreme pricamo o jednoj karti sa dva GPU-a na sebi, a ne o dve odvojene kartice!

Pa ova tema se bavi GeForce 9800GX2-kom, koja je Multi GPU karta! Ako te nije briga, napusti raspravu...

Zato sto je Gigabyte odlucio da finansira projekat koji ce mu obezbediti da ima jedinstven proizvod na trzistu.

Pa da,ne moze bas da se kaze kako je nVidia imala dual 6800GT kartu ako je samo Gigabyte izbacio.
Pa ova tema se bavi GeForce 9800GX2-kom, koja je Multi GPU karta! Ako te nije briga, napusti raspravu...

Sto si tako strog? :) Nije me briga u smislu da je ne bih kupio(za sada),ali rasprava dolazi u obzir :wave:

PS. @CooLa: nije tacno da 7950GX2 nije imao problema, imao je, ima ih i dalje, ne radi sve kako treba, nije bitan % , bitno je koliko toga ne radi kako treba naspram single GPU karti. Ni ova nova nista bolja nece biti, kaok sto yooyo rece, sve je u drajverima (nazalost), a dokle su stigli sa draqjverima pokazuje cinjenica da sa catalistima 8.2 imas ljubicastu tackicu na desktopu (znam da je izasao fix ), sta onda ocekivati ? Aj nek Maksa kaze kolko je vremena proveo u podesavanju drajvera, igara isl. da odradi onako kvalitetan test 3870x2 ? Isto ce mu tolko trebati i za nVidu GX2 novu ako bude hteo da odradi podjednako kvalitetan test...(a ne vidim sto ne bi)[/quote]

U odnosu na prvobitni SLi (A8N i 6600GT - nVidijin, ne 3dFx-ov), daleko se doguralo... Sve radi bolje, lakse i uz manje zezanja. Ja nisam ni rekao da problema nema, samo ih ima neuporedivo manje i skaliranja performansi su bolja! Uporedi 7950GX2 sa nekom dual karticiom od atija (npr Sapphire 1950Pro Dual). I pogledaj kako radi to, a kako 7950GX2.

Ono sto je Yooyo rekao je sustina cele stvari. Zajednicki scheduler i deljeni VRAM. Ovo sada su igracke na obe strane. Meni je puno dati 400e za da bi se zezecio sa drajverima od bilo koje kompanije. Pre cu kupiti GTX za 400e, bar znam da radi. Zapravo, lazem, pre cu kupiti 3870 ili 8800GT, sve ostalo sto je skuplje je mlacenje prazne slame.

Slazem se potpuno. Virtuelno takmicenje: Kome je veci!

Cekaj, zar nije bitnije ko je imao upotrebljivije resenje od toga ko ga je imao prvi?

@Nedjo: Right back at ya!

Ali, vrlo lepe slike DualGPU kartica...

DAj nemoj molim te, nVidia je imala dual GPU karte dok ATI nije ni znao da ce jednog dana biti konkurent na trzistu. nVidia je kupovinom 3Dfx-a dobila multi GPU resenje (kakvo-takvo, i dalje je mozda cak i bolje nego danasnje posto je memorija bila deljena medju GPU-ima, naravno ovo nije za poredjenje ali sam cisto dao kao argument)

dalje, ot kada imas SLi, a od kada crossfire ? Aj razmisli malo sledeci put pre nego sto kacis post. KAd je napravljen 6600GTgt2 ? Znas kad ? U vreme X800XT...
Po tebi ispada da je ovo prva nVidia dual GPU karta, kao da nije postojao 7950gx2 isl.

PS. @CooLa: nije tacno da 7950GX2 nije imao problema, imao je, ima ih i dalje, ne radi sve kako treba, nije bitan % , bitno je koliko toga ne radi kako treba naspram single GPU karti. Ni ova nova nista bolja nece biti, kaok sto yooyo rece, sve je u drajverima (nazalost), a dokle su stigli sa draqjverima pokazuje cinjenica da sa catalistima 8.2 imas ljubicastu tackicu na desktopu (znam da je izasao fix ), sta onda ocekivati ? Aj nek Maksa kaze kolko je vremena proveo u podesavanju drajvera, igara isl. da odradi onako kvalitetan test 3870x2 ? Isto ce mu tolko trebati i za nVidu GX2 novu ako bude hteo da odradi podjednako kvalitetan test...(a ne vidim sto ne bi)

Ono sto je Yooyo rekao je sustina cele stvari. Zajednicki scheduler i deljeni VRAM. Ovo sada su igracke na obe strane. Meni je puno dati 400e za da bi se zezecio sa drajverima od bilo koje kompanije. Pre cu kupiti GTX za 400e, bar znam da radi. Zapravo, lazem, pre cu kupiti 3870 ili 8800GT, sve ostalo sto je skuplje je mlacenje prazne slame.
Da li si ti uopše pročitao moj post pre nego što si reagovao? Ko je uopšte pominjao istoriju dual GPU rešenja. Moj komentar je bio u vezi trenutnog stanja na SLI/Crossfire tržištu a tu je AMD trenutno u prednosti. Crossfire je u najmanju ruku zrelije rešenje a ne zaostalije kao što chabex insinuirao.
Bas ti je lose poredjenje.Pa 2900XT je bio pravi high-end(odnosno trebao da bude),dakle udarna nova tehnologija i kad je predstavljanje takve kartice u pitanju onda mora sve da prodje dobro,inace...moze da kosta kompaniju dosta.U slucaju 2900XT-a to je bilo urnebesno spustanje cene,jako brza zamena sa novim jeftinijim chipom itd.
Kako moze 9800GX2 da te podseca na 2900XT? Pa 9800GX2 su dve spojene kartice,koliko to ulaganja moze da bude? Minimalna.
9800GX2 je prelazno resenje do pojave pravog high-end-a,pokazivanje da 'moze i nVidia',kako hoces.Ja taj 9800GX2 ne priznajem,kao ni 3870X2,
Pa cak i da zakaze-pa sta.Ni Ati nema pravi high-end,a nVidia je i ovako bila neverovatno uspesna pa moze sebi to da dozvoli.
Isto pitanje i za tebe. Govorio sam o stalnim odlaganjima lasiranja 9800GX2 a tu me nVidia trenutno podseća na ATi od proleća 2007.
Pa ovo je tema o multi GPU karti, što guliš prste kucajući ako te ne interesuju iste???

Poslednja izmena:
Posto se 9600 jako dobro pokazao, 9600x2 bi bilo sasvim dovoljno da bude brze od 3870x2.

Da li si ti uopše pročitao moj post pre nego što si reagovao?

Naravno da jesam, da nisam, ne bi ni odgovorio :)

Moj komentar je bio u vezi trenutnog stanja na SLI/Crossfire tržištu a tu je AMD trenutno u prednosti. Crossfire je u najmanju ruku zrelije rešenje a ne zaostalije kao što chabex insinuirao.

E vidish, zato sam ti i odgovorio sa celom onom istorijom. Jednostavno CF nije zrelije resenje. CF je neki vid forsiranog odgovora na SLi. NEsto je moralo pa eto, sta je tu je. NAravno, moju tvrdnju dokazuje i to sto je sledeca generacija CF-a (posle x1900) bila naprednija i nije zahtevala gimnastiku sa karticama tipa CF edition da bi CF radio. Ona sada jeste "zrelija" ali nije zrelija od SLi-a" Zast ? Pa zato sto ima samo AFR mod i nista vise. Konkurencija ima 3 moda operacije koje se u mogu programirati od slucaja do slucaja. Kako je onda CF zreliji ? Svejedno, ja i dalje kazem da su sva ta multi-gpu resenja samo prelazna resenja i ne volim ni jedno ni drugo. JEdnostavno smatram da to nije dobar pravac kojim treba ici i da ne moze da se poistovecuje sa multi-CPU. Postujem tudje misljenje oko ovog pitanja, ali jos uvek cekam da neko napise neko validno i konkretno. Jedan od momaka odavde koji se razume u materiju vam je objasno zasto ovo sve ne valja, tj. zasto nije "zrelo", ali izgleda da to nikoga ne interesuje sem mene i njega i jos par ljudi koji nece da postuju vec se samo smeju... :S:

@Yooyo:

zapravo, po poslednjem testu koji je momak sa Guru3D obavio, 9600GT je tu negde sa 3850, sumnjam da bi dual 9600GT prestigao 3870X2, barem tamo gde ta karta zapravo moze da koristi dva GPU-a u AFR modu. Ono u sta ne sumnjam je to da bi u nekim naslovima (igrama) videli koliko je zapravo SLi zreliji od CF/AFR i kolko je bolje resenje imati vise od jednog moda iskoriscenja 2 GPU-a...Po meni, Scan line interleave je i dalje najbolja tehnika, samo treba da napreve ono sti si rekao, deljenu memoriju i scheduler koji ce to znatisve da radi. AFR mod je gledanje u pasulj.

Naravno da jesam, da nisam, ne bi ni odgovorio :)

E vidish, zato sam ti i odgovorio sa celom onom istorijom. Jednostavno CF nije zrelije resenje. CF je neki vid forsiranog odgovora na SLi. NEsto je moralo pa eto, sta je tu je. NAravno, moju tvrdnju dokazuje i to sto je sledeca generacija CF-a (posle x1900) bila naprednija i nije zahtevala gimnastiku sa karticama tipa CF edition da bi CF radio. Ona sada jeste "zrelija" ali nije zrelija od SLi-a" Zast ? Pa zato sto ima samo AFR mod i nista vise. Konkurencija ima 3 moda operacije koje se u mogu programirati od slucaja do slucaja. Kako je onda CF zreliji ? Svejedno, ja i dalje kazem da su sva ta multi-gpu resenja samo prelazna resenja i ne volim ni jedno ni drugo. JEdnostavno smatram da to nije dobar pravac kojim treba ici i da ne moze da se poistovecuje sa multi-CPU. Postujem tudje misljenje oko ovog pitanja, ali jos uvek cekam da neko napise neko validno i konkretno. Jedan od momaka odavde koji se razume u materiju vam je objasno zasto ovo sve ne valja, tj. zasto nije "zrelo", ali izgleda da to nikoga ne interesuje sem mene i njega i jos par ljudi koji nece da postuju vec se samo smeju... :S:

@Yooyo:

zapravo, po poslednjem testu koji je momak sa Guru3D obavio, 9600GT je tu negde sa 3850, sumnjam da bi dual 9600GT prestigao 3870X2, barem tamo gde ta karta zapravo moze da koristi dva GPU-a u AFR modu. Ono u sta ne sumnjam je to da bi u nekim naslovima (igrama) videli koliko je zapravo SLi zreliji od CF/AFR i kolko je bolje resenje imati vise od jednog moda iskoriscenja 2 GPU-a...Po meni, Scan line interleave je i dalje najbolja tehnika, samo treba da napreve ono sti si rekao, deljenu memoriju i scheduler koji ce to znatisve da radi. AFR mod je gledanje u pasulj.

To što SLI ima tri moda rada ne znači da je zreliji od Crossfirea. Najbolji i praktično jedini mod koji je aktuelan je AFR. Džaba Nvidiji ostala dva. U AFR-u ATi se nešto bolje skalira + Rade 3870X2 uspešno radi već mesečak dana dok se nesretni GX2 stalno odlaže. To se zove biti zreliji u ovom trenutku.

I ne znam od kud ti to da je Scan Line Interleave najbolji mod??? Da je najbolji nVidia bi ga koristila. Možda nisam informisan pa te molim, daj mi neki primer ili link u prilog tvrdnji da se ovaj mod uopšte još koristi.

AFR mode je ******.. Vec sam 10 puta pisao o tome. Verovao ili ne AFR se skalira u zavisnosti od kompleksnosti igre i popularnosti iste. Ako je engine igre kompleksan a igra nije popularna driver developeri nece optimizovati driver za tu igru. A to je kljucna stvar za AFR.. optimizovani driver!

CF nikako nemoze biti zreliji jer u pojedinim naslovima CF je sporiji od single card resenja.

Scan Line Itereave bi bio idealan mod za multigpu ali ga je nemoguce implementirati na danasnjim kartama zbog nacina na koji danasnje kartice rade (nisu samo glupi rasterizeri kao 3dfx, vec imaju T&L, R2VB, off screen rendering, ...). Najblizi originalnom SLI modu je Scissor mode jer oba GPU-a rade na istoj slici.

SLI/CF ce imati smisla tek kada se objavi API kojim programeri mogu da uticu na rad vise GPU-ova i mogu da u startu optimizuju igru za CF/SLI. DX10 api to ne podrzava, a kolko znam ni DX10.1. Do tada, kupovina x2 ili gx2 kartica je besmislena.

Edit: Kroz OpenGL na NVidiji je moguce kontrolisati SLI.
http://developer.download.nvidia.com/opengl/specs/WGL_nv_gpu_affinity.txt

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno