Šta je novo?

GeForce 9800GX2 - gola, dvoglava azdaja!

Mislis da ce vagoni prodatih 8800 sad biti na buvljaku i da ce vlasnici da jure 3870x2 ?

aj vazi...

pretpostavljam da je po tebi najpametnije da se ugasi industrija grafickih akceleratora, jer postoji 8800??

pfff

Ako ova kartica bude imala performanse kao 7950 GX2 (koja je i dan danas na 5. mestu TH-ove liste kartica pos ukupnom broju FPS-a). Onda bi trebalo da bude dobra kupovina!

Ovo baš i nije dvoglava aždaja, nego dve jednoglave, vezane pupčanom vrpcom... :)
Inače, baš me zanima da li će NVIDIA da reši problem dual-monitora u SLI režimu kao što je to uradio AMD! (i to na extra elegantan način).
Što se tiče marketinga ovih kompanija, oni se apsolutno ne mogu uporediti - NVIDIA praktično i nema marketing, već sve pare daje u channel, a marketing imaju samo njeni partneri, dok AMD dosta novca ulaže u marketinške aktivnosti.

Ne bih se upuštao u besmislenu diskusiju o broju glava, vratova i pupčanih vrpci ali odkuda ti to da nVidia nema marketing. Gotovo na svakoj aktuelnoj igri stoji nVidia slogan "The Way it is Ment ...". Šta će ti bolja reklama nego da svaki put kad staruješ igricu vidiš logo nVidie?

Poslednja izmena:
Nisam te ja prozvao da si AMD fan :p znam da nisi :p Ne znam odakle ti to. Nego, uhvatili te neki u masinu i krenuli da te kormilare pa moram malo da te cimnem :) Sto se ovih iz podruma tice - sta da ti kazem, kad ides u podrum, ocekujes buve :-devil-:
Mislim da ce se nVidia 9800GX2 prodati u jos manjim kolicinama nego 3870gx2. ;)

To ti i kažem, niko me nije uhvatio. Ne znam zašto je neko "kontrolisan" ako se izrazi krajnje pozitivno o kartici koja košta 380 evra, a brža je od one koja košta 500 ili 600, a i ne može da se nađe na tržištu. Plus stiže sa novinama, koje to jesu, bez obzira što sada i nema DX10.1 naslova i mnogima DualView + Crossfire ništa ne znači. A 3870X2 se online zapravo solidno prodaje. Nemam neki inside info, samo znam gde da pogledam i vidim kakvo je stanje, otprilike...

Ne bih se upuštao u besmislenu diskusiju o broju glava, vratova i pupčanih vrpci ali odkuda ti to da nVidia nema marketing. Gotovo na svakoj aktuelnoj igri stoji nVidia slogan "The Way it is Ment ...". Šta će ti bolja reklama nego da svaki put kad staruješ igricu vidiš logo nVidie?

Veruj mi, u poređenju sa AMD-om, NVIDIA nema marketing. Dakle, novac koji ne ide u samu firmu, tj. u R&D i ostale troškove koje ima jedna korporacija, ulažu u kanal i game development. NVIDIA ima i premium channel partnere i daje novac na programe, ali nikad direktno za oglašavanje u medijima, trošenje na eventove i sl. (ako ne računamo CeBIT, CES, Computex i nekoliko gaming sajmova). AMD, sa druge strane, procentualno daje veće pare na svaki tip marketinga koji je moguć. Kapiram da će uskoro da krenu i sa viral marketingom, samo da ga dobro osmisle i da bude baziran na nečemu realnom inače će ispasti običan FUD...

a evo i vesti sa bencha...predsyavljane karte je odlozeno za 11. mart.

Ti ocigledno ne shvatas da je za sledeci skok u kvalitetu kompjuterski generisane grafike u realnom vremenu potrebna ogromna procesorska snaga koju je tehnicki nemoguce, a komercijalno nerezonski natrpati u jedan cip!

A upravo sam o tome pisao u testu 3870X2!

Ti ocigledno ne shvatas da je za sledeci skok u kvalitetu kompjuterski generisane grafike u realnom vremenu potrebna ogromna procesorska snaga koju je tehnicki nemoguce, a komercijalno nerezonski natrpati u jedan cip!

Sad cu malo da budem Nedjo - "A ti znas da je to nemoguce? " :)

Sad cu malo da budem Nedjo - "A ti znas da je to nemoguce? " :)
nisam bio dovoljno precizan... sa aktuelnom generacijom proizvodnog procesa je nemoguce. Verujem da ce 45nm i nize, omoguciti single GPU resenja koja daleko prevazilaze prvu generaciju DX10 akceleratora ;)

Koliko sam ja primetio i to ovde na forumu, interesovanje za HD3870X2, je sasvim solidno, a sto se same kartice tice, iznenadjujuce je prilicno dobra, iako se uvek skepticno gleda na takve X2 projekte. Sto je bitno kartica je konkurentna s cenom, a sto se tice NVidieX2, to samo mozemo da nagadjamo, sto se u ovoj temi najvise i radi.

nisam bio dovoljno precizan... sa aktuelnom generacijom proizvodnog procesa je nemoguce. Verujem da ce 45nm i nize, omoguciti single GPU resenja koja daleko prevazilaze prvu generaciju DX10 akceleratora ;)

Videcemo.Ako nVidia napravi novi high-end u recimo 1 - 1,3 milijarde tranzistora u 65nm koji bude brzi od konkurenta sa dva GPU-a i pri tom moze fino da ga stancuje onda to znaci da je moguce i sa aktuelnom generacijom proizvodnog procesa,zar ne?

Ti si uvek u pravu kad se gleda iz tvog ugla :D Jedini je problem to sto je tvoj ugao ~8 stepeni i moze da se rotira po osama po potrebi. Trenutno si u pravu (ne vezano samo za ovaj kvotovan post, vc i za onaj prethodni u kome kazes da se prakticno mora ici na dula gpu posto u single ne moze sve da stane ili nema smisla da se trpa), dakle, ako se napredak ogleda u pumpanju broja tranzistora i nicemu vise, onda se apsolutno slazem da se sa jednim GPU po karti ne moze jos mnogo dalje stici.
Medjutim, ja mislism da to nije slucaj i da ce se to vrlo uskoro (godinu-dve-tri) promenuti. Nekad su se i trkacki automobili "poboljsavali" tako sto im se stavljao veci klip u veci cilindar, pa kad su dosli do 12000 kubika i klipa velicine kofe za vodu, gde se sa svakim obrtajem dizala sansa da sve to skupa ode u tri lepe, onda su skontali da ce nesto morati da promene. Tako danas imamo motor od 2000ccm i 250ks koji je visestruko efektivniji, bezbedniji, ekonomicniji i bolji od onog od 12000ccm i 450ks iz 30-tih godina...Napredk je neizbezan i desava se svuda, ne vidim zasto se ne bi desio i na polju 3D akceleratora (opet). Mozda ti o toj temi znas nesto sto ja ne znam, pa budi dobar i podeli to sa nama :)

Ako si u pravu, onda to znaci da cemo za 10 godina imati jedno kuciste u kome ce stajati 40 GPU-a i jedno u kome ce stajati ostatak PC masine...Ja za tako nesto nikada necu reci da je dobro resenje, niti se radovati (kao neki) sto se pocelo sa stakovanjem GPU-a koje upravo vodi onom preteranom scenariju koji sam gore naveo :S:

Poslednja izmena:
Videcemo.Ako nVidia napravi novi high-end u recimo 1 - 1,3 milijarde tranzistora u 65nm koji bude brzi od konkurenta sa dva GPU-a i pri tom moze fino da ga stancuje onda to znaci da je moguce i sa aktuelnom generacijom proizvodnog procesa,zar ne?

Ne, ne, ne... brkas loncice prijatelju ;). Konkurent u nasoj maloj raspravi nema sta da trazi...

Obrati paznju na sledeci link:

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=201&card2=515

E sad, ukoliko 'vidija sa tim P200, ili kako god ga zovu, napravi GPU koji ce doneti razliku u perfomansama i kvalitetu prikaza* koju je svojevremeno 8800 Ultra donela u odnosu na 6800 Ultru**, onda cemo reci da sam bio u krivu i da je "novi skok u kvalitetu 3D grafike u realnom vremenu", moguce izvesti sa Single Chip resenjem. Zanemaricemo mali problem da je G80 zapravo GPU+NVIO resenje...

* - (drasticno unapredjeni Aniso i Antialiasing algoritmi)
** - (Namerno sam poredio sa NV40, jer je G70 zapravo bio NV40 u sitnijem proizvodnom procesu sa "fjuzovanim PCIe bridge-om i povecanim brojem ROP-ova... nesto slicno kao G92 u odnosu na G80 - osvezenje jedne arhitekture)

Ako si u pravu, onda to znaci da cemo za 10 godina imati jedno kuciste u kome ce stajati 40 GPU-a i jedno u kome ce stajati ostatak PC masine...Ja za tako nesto nikada necu reci da je dobro resenje, niti se radovati (kao neki) sto se pocelo sa stakovanjem GPU-a koje upravo vodi onom preteranom scenariju koji sam gore naveo :S:

Karikiranje je tvoj trademark ;)

Naravno da za 10 godina necemo imati posebno kuciste za graficki podsisem, ali ono sto verujem da cemo imati jesu highEnd kartice sa dva GPU-a na sebi i graficki podsistemi koji kombinuju dve, tri ili cetiri takve kartice... samo sto to nece biti samo graficki podsistemi, vec potpuno novi oblik PSC-a (Personal Super-Computer)

@Nedjo: dobro,onda nisamo na istoj frekvenciji - po tebi taj novi GT200 treba da dozivi uspeh jednog G80,sto nije bas tako lako.Po meni treba da pruzi sledece dobre odnose: performace/watt, performace/transistor i performance/price.S tim sto,ako bude bio jaci od konkurenta(ne,nisam pobrkao loncice sto uvodim i konkurenta kao vazan faktor) ovaj zadnji faktor i ne mora da isunjava do kraja.
Dakle po meni treba da bude kao sto je recimo bio 7900GTX u odnosu na 6800ULTRA-u i to je vec uspeh i dokaz da je moguce napraviti single-GPU kartu sa puno tranzistora u 65nm.

Nvidia je napravila potez sa ovom 8800GT, svaka cast i dobar potez sa 8800GTS 512, ali sa ovom 9800X2 ce samo da obere bostan, koliko vidim malo su se ubulili, naravno oni uvek imaju neko rezervno resenje, ali po prvi put Nvidia deluje nesigurno u samom high endu.
Sto se Radeonca HD3870 X2 tice, ja sam mislio da od toga nema nista, "jos jedan sendvic" i slicno, ali ispade odlicna kartica, to sada vec niko ne moze da ospori i prodavace se ona tek, kada joj malo bude pala cena, svi ce krenuti da je kupuju.

S obzirom na to da je 55-nm samo optical shrink 65-nm postupka i ne dozvoljava više učestanosti, manje napone i sl. (samo manju površinu die-a), sa 45-nm ćemo moći da imamo 1 do 1.3M-tranzistorske GPU-ove, što je sasvim dovoljno za high-end DX10.1 generaciju. Za neki bitniji boost performansi, kakav je bio kad smo prešli sa 7900 na 8800GTX, morali bi smo da čekamo 32nm, što se neće desiti još bar dve godine za grafičke kartice. Zato su i NVIDIA i AMD krenuli sa DualGPU varijantama i ja verujem da će i drajveri u tom smislu napredovati. 3870 i X2, kao i 8800GT i uskoro 9800GX2 su fenomenalan hardver, ali drajveri moraju dosta da se poboljšaju (na stranu to što bi i igre mogle biti bolje optimzovane) kako bi se izvuklo više iz tih kartica...

Kad se ocekuju 45nm kartice? Kazes za DX10.1 high-end sto bi trebalo do kraja godine?

Jedino pravo dual resenje je da oba GPU-a dele memoriju i da postoje zajednicki scheduler. Sve dok imamo AFT, SFR i slicne modove uvek cemo cekati na drivere koji donose poboljsanja za popularne igre i sve vise bugova za igre koje nisu toliko popularne. Ceo koncept sa 2 GPU-a koji rade na postojeci nacin (AFR, SFR) pa cak i SLI/CF je skroz bezveze i mislim da je neisplativo kupovati takvu karticu ili kombinaciju.

U zivotu ne bih kupio ni SLI ni ovakvu dual GPU kartu, sve dok ne promene nacin rada.

btw.. ako R700 bude radio kao sto se prica po glasinama (2-4 R670 jezgra u AFR modu) to ce biti najveci promasaj 21. veka.

Jedino pravo dual resenje je da oba GPU-a dele memoriju i da postoje zajednicki scheduler. Sve dok imamo AFT, SFR i slicne modove uvek cemo cekati na drivere koji donose poboljsanja za popularne igre i sve vise bugova za igre koje nisu toliko popularne. Ceo koncept sa 2 GPU-a koji rade na postojeci nacin (AFR, SFR) pa cak i SLI/CF je skroz bezveze i mislim da je neisplativo kupovati takvu karticu ili kombinaciju.

U zivotu ne bih kupio ni SLI ni ovakvu dual GPU kartu, sve dok ne promene nacin rada.

btw.. ako R700 bude radio kao sto se prica po glasinama (2-4 R670 jezgra u AFR modu) to ce biti najveci promasaj 21. veka.

Ja nisam stručnjak za tu oblast ali me definitivno nerviraju te SLI/CF i dual GPU rešenja jer su daleko (barem po meni) od single GPU rešenja po pitanju skaliranja performansi, udobnog korišćenja bez *rkanja sa drajverima, podešavanjima i bagovima. Znam, izašao je 3870 X2 koji je ispao solidan, izaći će i 9800GX2 ali nijedna nije baš najsrećnije rešenje za udobno igranje bez gorkog ukusa u ustima ( barem bi meni bilo) ako u nekim igrama je ubrzanje npr. 20% u odnosu na jedan GPU a košta naravno duplo. No dobro, ja isto najverovatnije nikad neću kupiti ovakvu kartu al malo diskutujem o tome....

A zašto onda ne odrade neku drugi pristup za SLI/CF da bude efikasnije i bolje? Mora da postoji neki dobar razlog, možda samo što je ovo isplativije, nemam pojma.

Inače R700 neće koliko ja znam raditi sa RV670 nego sa 770

Kontra: 7950GX2... Odlicna kartica. Nema *rkanja sa drajverima i gorkog ukusa u ustima... Radi super, a i Quad SLi je ubica!

Dobro moguće da je sa nvidijom malo bolja situacija nego sa atijem. Bar što se drajvera tiče.

Poslednja izmena:
Odkud ti to da je stanje sa Multi GPU driverima bolje kod nVidia rešenja nego kod AMD-ovih?
AMD se na vreme pripremio za SLI/CF bližu budućnost i trenutno je u prednosti. To se vidi i po tome što se 3870 X2 odavno može kupiti dok se 9800GX2 odlaže iz nedelje u nedelju. Podseća malo na lansiranje nesretnog 2900XT samo što je sada nVidia u ulozi odlagača.

Navodno je uprvo sljedeći korak za ATI da se nađe bolje rješenje za komunikaciju među GPU-ovima čime bi se eliminirao PLX bridge. Sad, da li će se to dogoditi sa R700 ili tek sa R800 .....

Odkud ti to da je stanje sa Multi GPU driverima bolje kod nVidia rešenja nego kod AMD-ovih?
AMD se na vreme pripremio za SLI/CF bližu budućnost i trenutno je u prednosti. To se vidi i po tome što se 3870 X2 odavno može kupiti dok se 9800GX2 odlaže iz nedelje u nedelju. Podseća malo na lansiranje nesretnog 2900XT samo što je sada nVidia u ulozi odlagača.

Ma to sam rekao na Coola-in post da je 7950GX2 bila odlična karta, tačno da je BILA i sad je situacija mnogo bolja po AMD. Ali i ono što sam rekao je zato jer sam stekao utisak čitajući razne postove ljudi da ima ipak dosta više zaebancije sa AMD kartama-mislim na drajvere- te ovo ne radi te ono te kasne drajveri za igre, dok sa nvidijom ja nemam nikakvih problema ( btw imao sam i ATI 9600xt, nisam pristrasan ;) ) Naravno ja konkretno nemam iskustva sa SLI / CF varijantama ali čitajući Maxin test 3870X2 sam stekao utisak da je karta solidna AKO znaš da je nateraš da radi kako treba sa odgovarajućim igrama tj. da dobro skalira. Znači po meni je ipak bolje jaka single GPU karta koja radi kako treba odmah, bez nekog čačkanja i dodatnog gubljenja vremena sa izvlačenjem performansi kao kod sadašnjih dual GPU rešenje. Ja sam stekao ovakav utisak, a voleo bih da me/nas proizvođači tj AMD i NVidija ubede u suprotno u skorijoj budućnosti ;)

DAj nemoj molim te, nVidia je imala dual GPU karte dok ATI nije ni znao da ce jednog dana biti konkurent na trzistu. nVidia je kupovinom 3Dfx-a dobila multi GPU resenje (kakvo-takvo, i dalje je mozda cak i bolje nego danasnje posto je memorija bila deljena medju GPU-ima, naravno ovo nije za poredjenje ali sam cisto dao kao argument)

dalje, ot kada imas SLi, a od kada crossfire ? Aj razmisli malo sledeci put pre nego sto kacis post. KAd je napravljen 6600GTgt2 ? Znas kad ? U vreme X800XT...
Po tebi ispada da je ovo prva nVidia dual GPU karta, kao da nije postojao 7950gx2 isl.

PS. @CooLa: nije tacno da 7950GX2 nije imao problema, imao je, ima ih i dalje, ne radi sve kako treba, nije bitan % , bitno je koliko toga ne radi kako treba naspram single GPU karti. Ni ova nova nista bolja nece biti, kaok sto yooyo rece, sve je u drajverima (nazalost), a dokle su stigli sa draqjverima pokazuje cinjenica da sa catalistima 8.2 imas ljubicastu tackicu na desktopu (znam da je izasao fix ), sta onda ocekivati ? Aj nek Maksa kaze kolko je vremena proveo u podesavanju drajvera, igara isl. da odradi onako kvalitetan test 3870x2 ? Isto ce mu tolko trebati i za nVidu GX2 novu ako bude hteo da odradi podjednako kvalitetan test...(a ne vidim sto ne bi)

Ono sto je Yooyo rekao je sustina cele stvari. Zajednicki scheduler i deljeni VRAM. Ovo sada su igracke na obe strane. Meni je puno dati 400e za da bi se zezecio sa drajverima od bilo koje kompanije. Pre cu kupiti GTX za 400e, bar znam da radi. Zapravo, lazem, pre cu kupiti 3870 ili 8800GT, sve ostalo sto je skuplje je mlacenje prazne slame.

imas celu diskusiju na tu temu ovde na benchu, mrzi me da prepisujem ovde.

Nazad
Vrh Dno