Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Takodje se slazem da je ovo daleko od "game over" :)
Ati je bio u ogromnoj krizi pa su posle nekoliko godina uspeli da potpuno prevagnu vagu na svoju stranu. nVidija se ovaj put zaje...la, ali u sledecoj generaciji ce vec da se popravi (ne mislim na 460, ona je tu da se zakrpi koliko moze).

Jel ova karta krece u prodaju od 12. ili je samo prezentacija?

Kao i uvek do sada trebace malo vremena da stigne kod nas.

Nemoj se brinuti za konkurenciju, doskora se se pricalo i za ATi da je Game Over. Ovaj cip ce da ih povadi, nece dvaput napraviti istu gresku. Mislim na mnogo hteli, manje dobili, manje zaradili. Sada ce biti totalno suprotno.

Zasto si ubedjen da ih ovaj cip vadi?

Da RV770 nije bio ono sto jeste (mali i uzasno efikasan cip), mozda bi i bio Game Over za ATI. Sada sve zavisi od toga sta NVidia ima u pajplajnu.

Zato sto nVidiji nije tolika kriza kao onda amd/atiju kome nije islo ni na jednom polju, a imali su i onaj nesrecni kredit koji je trebalo platiti.
Ja smatram da ih ovaj cip nece izvaditi, bice bolji od prethodnog, ali i dalje je ovo "ne lipsi magarce, sad ce zelena trava". Nadam se u sledecu generaciju da ce biti bolja, mada oni realno mogu da prezive i do one tamo sledece (koja nije daleko u dizajnu otisla). Naucili su nesto iz ovog neuspeha, primenice :)

Nigde ja nisam napisao da je sada biti ili ne biti, vec da bi moglo da bude cupavo ako se identicno stanje prenese na narednu generaciju i 28nm cipove. Sta imaju u planu, videcemo za nekih 7-10 meseci, ali uopste ne mislim da ce GF104 biti magicno resenje koje ce sve preokrenuti.

Zasto si ubedjen da ih ovaj cip vadi?

Da RV770 nije bio ono sto jeste (mali i uzasno efikasan cip), mozda bi i bio Game Over za ATI. Sada sve zavisi od toga sta NVidia ima u pajplajnu.

Zato sto ce se preorijentisati na njegovu proizvodnju jer je isplativiji. GF100 ce proizvoditi dosta manje, da ne kazem na kasicicu.

Ima ljudi koji cekaju novi nvidiin best buy, ja znam samo nekolicinu koji cekaju novi 6600 GT ili 8800 GT pa da tek onda drese kesu. Ako se ne varam i ove karte su kostale oko 200 eura i bile veoma blizu recimo 6800 koji je bio dosta skuplji.

Sa GF100 pa verovatno i GF104 Nvidia je prelezala decije bolesti nove arhitekture, ATi tek to ceka.

U 28nm ces videti kompletni Fermi sa 512 CC eventualno nesto malo doteran.

Poslednja izmena:
Zato sto ce se preorijentisati na njegovu proizvodnju jer je isplativiji. GF100 ce proizvoditi dosta manje, da ne kazem na kasicicu.

Ima ljudi koji cekaju novi nvidiin best buy, ja znam samo nekolicinu koji cekaju novi 6600 GT ili 8800 GT pa da tek onda drese kesu. Ako se ne varam i ove karte su kostale oko 200 eura i bile veoma blizu recimo 6800 koji je bio dosta skuplji.

Sa GF100 pa verovatno i GF104 Nvidia je prelezala decije bolesti nove arhitekture, ATi tek to ceka.

U 28nm ces videti kompletni Fermi sa 512 CC eventualno nesto malo doteran.

Za ovo prvo se potpuno slazem, posto od predstavljanja konstantno pricam da GF100 nije konkurentan kada je desktop trziste u pitanju. Cini mi se da sve vise ljudi dolazi do tog zakljucka ;)

Sto se GF104 tice, nemoj da smetnes sa uma da kasni za Cypressom skoro 10 meseci, da ce kako stoje stvari i 5850 (5870 izvesno) biti brzi od pune verzije, i da ce AMD moci vrlo direktno da odredi koliko ce NVidia moci da naplati tu kartu. Da, prodavace se, ali ako se od sada prodaje jednako kao i 5800 serija, to ce na kraju biti nedovoljno. Uzgred, jos i ne znamo kako ce u stvari raditi, tacno 10 dana pred launch :D

Konkurencija jos ima i Juniper, koji u proizvodnji kosta 15ak dolara (sam cip) i na kome AMD samo tako mlati pare. Da, mogu da pokriju taj segment skartom GF104, ali onda ne i da onda mnogo zarade na tim kartama.

Sto se poslednjeg tice... ako prva generacija 28nm za NVidiu bude samo "Fermi done right", nece valjati. Oborice potrosnju, povecati yield i eventualno malo podici performanse, sto ce biti dovoljno samo ako se ATI-ju ponovi R600. Nesto nisam ubedjen da ce se to desiti ;) A onda ce ih sacekati Fusion, i NVidia ce morati da ubedi nekog OEM-a da dodatno kupi njihov graficki cip koji ce verovatno imati slicne performanse i ne koristi nesto sto ce dobijati uz sam procesor.

Previse generalizujete stvari.... NV nije samo zbog HW-a broj jedan, ja koliko vidim obema kompanija prodaje ide odlicno zato i nema pada cena... trenutno ATI zaradjuje "prevelik" procenat a NV zaradjuje fino/masno na fermi-u a i low segnent je bogami sav rasprodat od gf210 do ATI-a 5750... meni sve ovo mirise na silent dogovoru preko smanjivanja lagera i kontrole proizvodnje da ne dodje da zasicenosti trzista i pada cena... jednom recju monopol obe kompanije :)

Nadam se da ne mislis ozbiljno da je ovo stvarno slucaj?

pa sta mislis odkale im da finansiraju R&D... verujes da ce i jedna kompanije javno reci koliko ih kosta silicijum, pakovanje, ram memorija i karta...mi kao finalni kupci mozemo samo da nagadjamo a realna cena po kojoj to dobijaju "veliki" je znatno niza od nasih ocekivanja

pa sta mislis odkale im da finansiraju R&D...

Opet... nadam se da ne mislis da finansiraju trenutni R&D onim sto upravo zaradjuju prodajom GTX400 kartica?:trust:

Nemam pojma koliko tacno zaradjuju, naravno, ali to svakako nije masno, posebno u apsolutnim brojkama. Zaradjivace masno na Fermiju kada pocnu da prodaju Quadro/Tesla karte, a do tada... sve sto ih ne tera u gubitak je potpuno OK. Karikiram malo, naravno ;).

Pa, vec odavno prodaju Tesla karte bazirane na Fermi cipovima...Kinezi prave svoj najbrzi superkompjuter baziran na Tesla kartama, a odnedavno i Japanci...U americi nekoliko najvecih proizvodjaca servera, ukljucujuci i IBM, izbacuju nove servere bazirane na istim...

Ispratio sam te najave, ali ne i primetio da su poceli sa isporukama. 70-100.000 Tesli, na primer, vec drasticno menja finansijsku situaciju.

Sada je samo cudno sto su "odlozili" najjacu verziju GF104, jer bi logicno bilo da polako povlace GTX470 iz prodaje, jer je na njoj zarada daleko manja nego na ovim profi verzijama (posebno sto deo novca odlazi i AIB partneru).

Poshto moja firma kupuje nekoliko Quadro kartica na Fermi arhitekturi, znam da ih josh uvek nema jer se chekaju vec 3-4 meseca... Shto se Tesli tiche, tu je mozda situacija drugachija - ako su vec potpisali ugovore za kineski i japanski superkompjuter, znachi da vec imaju spremnu odredjenu kolichinu kartica.

Sada je samo cudno sto su "odlozili" najjacu verziju GF104, jer bi logicno bilo da polako povlace GTX470 iz prodaje, jer je na njoj zarada daleko manja nego na ovim profi verzijama (posebno sto deo novca odlazi i AIB partneru).

Pa i bice polako, ovaj nepotpuni nece moci da mu bas parira, predvidjen je za srednji segment. Ceo GF104 ce izbaciti kasnije kada ga bude dovoljno.

AMD may see tight chip supply from TSMC in 2H10

AMD's chip supply from Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) may face shortages in the second half as Nvidia has already placed a large amount of orders to TSMC in March and April and may squeeze AMD's order out of the already fully-loaded capacity, according to sources from graphics players.

Since Nvidia is set to launch its new GeForce GTX 460 GPU later in July and GF106 and GF108 in August and September, respectively, the company has already pre-booked a large volume of capacity from TSMC.

Since TSMC is likely to give its major clients, Nvidia and Qualcomm, supply priority, the sources believe AMD may not be able to share much of TSMC's capacity in the second half of 2010.

Nvidia plans to launch two versions of the GeForce GTX 460 graphics card with prices ranging between US$230-250 and targeting the ATI Radeon HD 5830. In August, Nvidia will launch the GeForce GTS 455/450 priced at US$129-179 and in September, the GF100-based GPU will be launched with a price below US$100 to replace the GeForce GT 240 and targeting AMD's ATI Radeon HD 5600/5500 series GPUs.

http://www.digitimes.com/news/a20100701PD207.html

Poslednja izmena:

Nije prvi put da neko objavljuje ovakve ... gluposti.
AMD u TSMCu proizvodi "samo" kompletnu paletu GPUova, čipseta i uskoro fusion procesora nižeg segmenta. Iste su priče cirkulirale kad se pojavio F[Th]ermi :).
Realno gledano, kapaciteta trenutno fali svima, i TSMC i GloFlo/ATIC ulažu neplanirano mnogo u proširenje ... ali da NV određuje koliko će ostati ostalima je ipak pomalo (pre)optimistično.

Poslednja izmena:
Ček šta je sad ovo? Zar nije bila priča da će nVidija naslednike Fermija proizvodi u GloFo pošto TSMC sux. Šta sad bi sa onim zero škart predviđanjima u GloFo. Biće da onaj Stanfordski profesor više radi u marketing odeljenju nego što je zadužen za R&D. Dok im on nije došao u kompaniju nVidija je bila dominantna na tržištu i nisu se služili ovako prljavim marketingom.

Govorilo se o procesorima od 28nm i manjim, znači od sledeće godine će nVidija (verovatno) naručivati robu iz GloFo.

Ne verujem da ce tek tako napustiti (i nVidia i Ati) TSMC zbog jednog malog problemcica :)
Koliko se secam, nVidia nikad nije izjavila da napusta TSMC, neki PR iz nVidia-e je prilikom intervjua izjavio da su zadovoljni sa TSMC-om ali da uvek traze nove prilike.
Sta ih sprecava (i Ati i nVidia-u) da koriste usluge i jedne i druge fabrike ?

Ko je rekao da napuštaju TSMC? To bi bilo izuzetno glupo. Sto posto sam siguran da će obe firme praviti svoje čipove i u jednoj i u drugoj fabrici. Možda čak koristeći sličan proizvodan proces ali uz drugačiju tehnologiju. Kao što je nakada bio slučaj sa TSMC i UMC.

Pa i bice polako, ovaj nepotpuni nece moci da mu bas parira, predvidjen je za srednji segment. Ceo GF104 ce izbaciti kasnije kada ga bude dovoljno.

Ovo poslednje sto si napisao implicira da mislis da i dalje imaju problema sa yieldom ;) Po meni bi bilo logicno (iz ugla NVidie) prebaciti GTX470 u EOL status, i te cipove preusmeriti na Quadro/Tesla, gde je zarada 3-7 puta veca, i zameniti ga sa GF104. Ipak, mislim da je jedini razlog ovakve odluke pokusaj da se makar malo pomogne AIB partnerima koji verovatno imaju dosta GF100 kartica na lagerima. Ovo se posebno odnosi na GTX465, koga ce retko ko kupiti cak i sada, a da ne pricamo kada se pojavi puna verzija GF104.

Pa evo, da ti opet ne promakne - kineski The Nebulae je 2. na svetu (po nekim vestima i prvi)...

Jednostavno nisam video vest da je projekat vec realizovan ;)

Ovo poslednje sto si napisao implicira da mislis da i dalje imaju problema sa yieldom ;) Po meni bi bilo logicno (iz ugla NVidie) prebaciti GTX470 u EOL status, i te cipove preusmeriti na Quadro/Tesla, gde je zarada 3-7 puta veca, i zameniti ga sa GF104. Ipak, mislim da je jedini razlog ovakve odluke pokusaj da se makar malo pomogne AIB partnerima koji verovatno imaju dosta GF100 kartica na lagerima. Ovo se posebno odnosi na GTX465, koga ce retko ko kupiti cak i sada, a da ne pricamo kada se pojavi puna verzija GF104.

Verovatno jos uvek imaju problema sa yieldom a ako ne onda verovatno stekaju potpuno ispravne GF104 da ih ima dovoljno kada bude trebalo tj. kada i ako GF100 ode u Quadro/Tesla i rasprodaju vec gotove 465 470 i 480.

http://www.guru3d.com/news/geforce-gtx-460-listed-at-etailers/

GeForce GTX 460 listed at etailers

gtx02.jpg

Nije toliko vazna kolicina rama koliko performanse iste... takodje verzija sa 1GB trebalo bi da ima vise shadera, a zbog povecanog broja ROP/TMU jedinica kao i vece frekvencije trebala bi da bude brza od GTX465..

Nije toliko vazna kolicina rama koliko performanse iste... takodje verzija sa 1GB trebalo bi da ima vise shadera, a zbog povecanog broja ROP/TMU jedinica kao i vece frekvencije trebala bi da bude brza od GTX465..

Zar nije receno da ce jedina razlika biti sirina memorijske magistrale, i kolicina memorije koja proistice iz te razlike? Ako se dobro secam, obe verzije su najavljene sa 336CC i klokovima 675/1350.

Vrh Dno