Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Zar nije receno da ce jedina razlika biti sirina memorijske magistrale, i kolicina memorije koja proistice iz te razlike? Ako se dobro secam, obe verzije su najavljene sa 336CC i klokovima 675/1350.

Ja nevidim logiku da razlika bude samo u sirini magistrale... nagadja se da chip ima vise od 336 i da ce na 256bit modelu vecina ili svi biti ukljuceni...

Ja nevidim logiku da razlika bude samo u sirini magistrale... nagadja se da chip ima vise od 336 i da ce na 256bit modelu vecina ili svi biti ukljuceni...

Mnogo sta nema logike ;) Ja sam malo drugacije shvatio najavljene modele...

Cip ce gotovo izvesno imati 384CC, ali ta verzija ce se pojaviti naknadno, uz 256-bitnu magistralu - ta karta ce svakako biti brza od GTX465/5830, ali verovatno (sigurno?) sporija od 5850.

Prvo ce biti predstavljene verzije sa 336CC, jedna sa 192bitnom, a druga sa 256bitnom magistralom. Mozda i bude neke razlike u frekvencijama, ali ce performanse biti slicne, kako god okrenes ;) Verovatno ce se kretati oko 10, max 15%, makar prema najavljenim cenama.

Negde naknadno cemo dobiti jos slabiju verziju (danas najjavljeni GTS455), sa 192bitnom magistralom i verovatno 288CC.

Ovoliki broj verzija verovatno ukazuje da i dalje imaju probleme sa yieldom, cak iako je u pitanju dosta manji cip u odnosu na GF100.

Ovoliki broj verzija verovatno ukazuje da i dalje imaju probleme sa yieldom, cak iako je u pitanju dosta manji cip u odnosu na GF100.

Sve je moguce... mada kolicina proizvedenih fermi chipova i 5xxx i vec starost 40nm procesa treba da znaci da je yield sada odlican... ili cemo mozda docekati 28/32nm uspesnije a TSMC sa 40nm mozda nikad ni nece prelazat decije bolesti

znaci 200 evrica za model sa 768MB memorije!

Znaci "napasce" 5830-ku sa 1GB: http://www.cool-prices.nl/nl/produc...xxx-Serie/xfx-hd5830-alien-vs-predator-646050

ne vidim kako moze da pobedi u toj borbi, obzirom da su GTX465 i HD 5830 tu negde po performansama.

Nije Nedjo, GTX 465 je brzi u proseku oko 10% od 5830. A GTX 460 sa 1GB po specifikacijama mi deluje da treba da bude jos 5-10% brzi od GTX 465, zato mi se ova prica i ucinila interesantnom.
Videcemo, valjda ubrzo.

EDIT: Sto se tice 5830 vs. GTX 465, ja sam se vodio testom na techpowerup-u:
http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GTX_465_Twin_Frozr_II/29.html

na drugim mestima je jos veca razlika, pa cak i na anadu:
http://www.anandtech.com/show/3745/nvidias-geforce-gtx-465/15

Zakljucak:
We opened this article stating that the “sweet spot” for NVIDIA was 93%. The GeForce GTX 465 is 93% of the price of the average Radeon HD 5850, so NVIDIA would want to deliver at least 93% of the performance. All told they come very close to this at 1920 and 1680, coming within 89% and 93% of a Radeon HD 5850 respectively, showcasing just how good of a job NVIDIA is doing positioning their cards as of late.

Poslednja izmena:
ne vidim zasto bi 460 1GB trebalo da bude brzi od 465? ima manje CC i uzu magistralu i 10% veci klok, manja kolicina memorije da kazemo da se nece osetiti. bice tu negde po performansama, tako je makar logicno. ako bude brzi onda bi trebalo da bude i skuplji ako planiraju da im iko kupi 465? ili ce njemu debelo oboriti cenu.

Pa 465 je prakticno EOL... jos nisu poznate tacne specifikacije o broju CC i TMU/ROP-a za GTX460, treba sacekati testove i specifikacije jer 460 nije derivat vec redizajn fermi-a

Sve je moguce... mada kolicina proizvedenih fermi chipova i 5xxx i vec starost 40nm procesa treba da znaci da je yield sada odlican... ili cemo mozda docekati 28/32nm uspesnije a TSMC sa 40nm mozda nikad ni nece prelazat decije bolesti

40nm je verovatno i dalje relativno los, ali je to jos pogorsano time sto NVidia kako stoje stvari nije sledila preporuke tokom dizajniranja cipova. Ovo je vazilo makar za GF100, a pitanje je koliko su promenili stvari za GF104.

A GTX 460 sa 1GB po specifikacijama mi deluje da treba da bude jos 5-10% brzi od GTX 465, zato mi se ova prica i ucinila interesantnom.
Videcemo, valjda ubrzo.

Kao sto napisah pre par dana, cena govori da ce biti sporija GTX465. Ako bude brza, NVidia ce jos morati da od AIB partnera otkupi sve GTX465 sa kojima ih je zatrpala, a koje su ostale neprodate :D

Pa 465 je prakticno EOL... jos nisu poznate tacne specifikacije o broju CC i TMU/ROP-a za GTX460, treba sacekati testove i specifikacije jer 460 nije derivat vec redizajn fermi-a

EOL? prosto je nemoguce da odgovorim a da ne bude okarakterisano kao zestok flame tako da cu se uzdrzati.

Negde naknadno cemo dobiti jos slabiju verziju (danas najjavljeni GTS455), sa 192bitnom magistralom i verovatno 288CC.

Al ga komplikuju...

A za 465 EOL, moze se reci samo jedno: "umro je pred sam kraj zivota".

Poslednja izmena:
EOL? prosto je nemoguce da odgovorim a da ne bude okarakterisano kao zestok flame tako da cu se uzdrzati.

Sta je to smesno i ATI je imao takve chipove koji su brzo dolazili do EOL-a, GTX465 je "tezi" skart fermi-a cak sta vise neverujem i da ga je bilo u vecem broju... e sad ostaje pitanje da li je bolje da ih pobacaju ili podele za 200$

Hajde da krenemo ovom logikom:

GTX465 je brži od HD5830 za oko 10% a skuplji za oko 20%. Slična stvar je i sa GTX470 vs HD5850 i GTX480 vs HD5870. Ukoliko cena GTX460 modela sa 768MB stvarno bude oko 200€ prateći cenovnu logiku nVdije (što je Dusan K lepo primetio) očekujem da će biti brža od 5770 ali i malo sporija od HD5830.
Što opet dovodi do pretpostavke da će model sa 1GB biti u rangu ili brži od HD5830 odnosno opasno blizu GTX465.

nVdija, molim vas dokažite da grešim i dajte ljudima "gejmerske" kartice da mogu konačno da zamene 9600GT. (nisam sarkastičan)

...GTX465 je "tezi" skart fermi-a cak sta vise neverujem i da ga je bilo u vecem broju...

Uf, ako njega nije bilo u vecim kolicinama, postoje dva moguca razloga... ili je yield bio fantastican, ili jednostavno katastrofalan. Ne los, bas katastrofalan, jer je i ovako bila "iskljucena" trecina tranzistora. To bi znacilo da je yield potpuno ispravnog cipa stvarno bio par procenata, a da je gotovo izvesno najmanje pola (a mozda i 60%) onoga sto su proizveli na kraju baceno.

Moja procena je da ce razlika u performansama izmedju 768 i 1GB verzija, ako budu imali isti broj CC i frekvencije, biti veoma mala... verovatno ~5% u nizim rezolucijama, ~10 u FullHD.

Kao sto rekoh, ako se desi da sporiji GF104 bude brzi od GTX465, a jeftiniji 30-50e, NVidia ce time zabosti noz u ledja partnerima. Nisam siguran da ce im se to dopasti :)

40nm GPU-evi su trenutno precenjeni....... mogu oni da placu kriva je ekonomska kriza, TSM ali sikreno i ATI i NV masno zaradjuju, ATI ima vecu marginu zarade al NV je prodala tonu kartica iz najace serije (sto kao tesla sto kao GTX 470/480) to potvrdjuje stabilizaciju NV prodaje u prvom kvartalu 2010 u odnosu na kraj 2009 gde je NV bas dosta gubila u trzisnom udelu koji je inace i dalje veci od ATI-a

40nm GPU-evi su trenutno precenjeni....... mogu oni da placu kriva je ekonomska kriza, TSM ali sikreno i ATI i NV masno zaradjuju, ATI ima vecu marginu zarade al NV je prodala tonu kartica iz najace serije (sto kao tesla sto kao GTX 470/480) to potvrdjuje stabilizaciju NV prodaje u prvom kvartalu 2010 u odnosu na kraj 2009 gde je NV bas dosta gubila u trzisnom udelu koji je inace i dalje veci od ATI-a

Fermi nema velike veze sa prihodima NVidije u prvom kvartalu - karte su predstavljene krajem marta, a bile realno dostupne u drugoj polovini aprila, tj 10ak dana tog kvartala kako oni racunaju. A sto se prodaje tice, sva je prilika da se i dan danas 5800 serija prodaje vise u odnosu na GTX400, i po mom misljenju to ni GF104 nece dramaticno promeniti, jer ATI ima veoma jednostavan i efikasan odgovor na njega ;) Verovatno ce se izjednaciti.

Market share je samo jedan podatak koji se ne sme odvojeno gledati jer moze da zavara... da bi se procenilo poslovanje kompanije treba uracunati i ASP, margine za zaradu i jos neke stvari. Mislim, teoretski, i apsolutni monopolista moze da propadne... da NVidia sada krene da prodaje GTX480 za 100e, imali bi ogroman skok trzisnog udela... i propali za pola godine.

Inace, zar nisi pre par meseci bas meni objasnjavao da margina zarade nije veca na Radeonima? Ne znam da li da se radujem ili budem uplasen sto ono sto sam pisao pre 3-6 meseci danas "zeleni" navode kao cinjenice (nisi ti prvi ;))

Pa nemozemo mi ni slutiti koliko koja karta donosi cistog profita i koliko je koja kompanija potrosila, mozemo samo nagadjati a znati tacan udeo skarta i koliko on utice na TSMC a koliko na partnere je tesko zakljuciti, o tome govori samo spekulacija da je NV narucila dobar deo kapaciteta TSMC-a, ne zalazim u tome jel istina ili nije ali nije to sve tako belo ili crno kao sto neki pokusavaju da predstave

Po meni sto vise kartica prodas po vecoj ceni to vise kesa dobijes, ostaje samo pitanje koliko resursa trosi tvoja kompanija ... a ja i dalje stojim da trenutno ATI predebelo i bezobrazno zaradjuje dok NV takodje debelo zaradjuje al je sigurno trosila vise resursa u dizajnu i plasmanu Fermi-a ali po meni to ne opravdava ove prenaduvane cene i jednih i drugih...

Po meni ako je yeald TSMC-a los oni treba da snose posledice kao i proizvodjaci wafera ionako realno ne trose oni tu neke resurse da nemogu da podnesu skart velik... jedini hendikep je smanjen broj ispravnih cipova u toku dana, sto su svi fino iskoristili da naduvaju cene i fino zarade

ne vidim zasto bi 460 1GB trebalo da bude brzi od 465? ima manje CC i uzu magistralu i 10% veci klok, manja kolicina memorije da kazemo da se nece osetiti. bice tu negde po performansama, tako je makar logicno. ako bude brzi onda bi trebalo da bude i skuplji ako planiraju da im iko kupi 465? ili ce njemu debelo oboriti cenu.

Manje CC ali sa vecom frekvencijom, sto na kraju ispada brze, ista sirina magistrale, uz veci klok memorije, ista kolicina memorije, veci klok chipa i (naizgled) vise TMU jedinica (na pocetku se spominjalo 56, a sada 42), nepoznat broj ROP-ova (verovatno isto 32), kolicina kesha itd.

Kao sto sam rekao, sve ima po malo vise, pa mi zato deluje da bi mogao biri i malo brzi, ali ne mogu nista da tvrdim.

Poslednja izmena:
my bad, prebacio sam se na 470. ista je magistala i kolicina memorije, tako da ce broj TMU i ROP odluciti brzinu karte.

Po meni ako je yeald TSMC-a los oni treba da snose posledice kao i proizvodjaci wafera ionako realno ne trose oni tu neke resurse da nemogu da podnesu skart velik... jedini hendikep je smanjen broj ispravnih cipova u toku dana, sto su svi fino iskoristili da naduvaju cene i fino zarade

Preskocicu prethodne pasuse, u kojima se u globalu slazemo, ali u ovom poslednjem si totalno promasio i pomesao neke stvari.

TSMC ne zivi od AMD-a i NVidije, vece pare zaradjuju od drugih klijenata, dok NVidija i ATI na trenutnom trzistu ne bi preziveli bez TSMC-a. Oni mogu da podnesu skart, ali nemaju razloga da preuzimaju rizik poslovanja na sebe ;) I tako ce biti dok se GF ne ukljuci u posao. Jednostavno, ako mi ne verujes, pogledaj njihov finansijski izvestaj i sve ce ti biti jasno.

Dalje, po ovome sto si napisao ponekad mi se cini da smatras da i NV i ATI zele sto manje ispravnih cipova, jer su onda oni skuplji, dok isto tako ima ljudi koji smatraju da su GTX470/GTX465/5850/5830 cist profit jer su, jelte, skart. To jednostavno nije istina, jer svi cipovi sa wafera kostaju identicno, placeni su TSMC-u, samo je na neispravnim manja zarada. Obe kompanije bi svakako zelele yield od 99%, jer onda na snagu stupa teorija velikih brojeva, sa konacnom posledicom u vidu vece zarade.

Manje CC ali sa vecom frekvencijom, sto na kraju ispada brze, ista sirina magistrale, uz veci klok memorije, ista kolicina memorije, veci klok chipa i (naizgled) vise TMU jedinica (na pocetku se spominjalo 56, a sada 42), nepoznat broj ROP-ova (verovatno isto 32), kolicina kesha itd.

Kao sto sam rekao, sve ima po malo vise, pa mi zato deluje da bi mogao biri i malo brzi, ali ne mogu nista da tvrdim.

Ovaj broj TMU je stvarno vrlo cudan. Ako ih bude 42, onda bi karta stvarno jos i mogla da bude nesto slabija od GTX465, koji ih ima 44 ako se dobro secam. Puni GF104 bi ih u tom slucaju imao 48.

GF100 ima 64 TMU, sto znaci da na svaki klaster od 32CC u proseku dolazi jedna TMU... ovaj odnos bi promenjen na GF104, pa bi na 24CC dolazila jedna TMU. Naravno, ostavljam mogucnost da jednostavno ne racunam dobro, kasno je vec, a mozda je i ovo jos jedna glasina bez realne osnove. Dok ne saznamo tacnu specifikaciju sve je u magli.

Ja nemogu da verujem da TSMC naplacuje po waferu a ne po procentualnom delu isparvnog dela wafera... bar 80% krivice zbog loseg yealda je na strani TSMC-a i zato neverujem da moze da ga je bas briga za skart jer je ipak to njihov proces proizvodnje...
Isto tako interne dogovore nikad necemo saznati pa tako i ako naplati po waferu sigurno mora uzeti u obzir yeald i po tome regulisati cenu

Ajde razmisljaj ovako... NVidia na primer kaze da hoce 200.000 ispravnih GF100 cipova, i da TSMC to treba isporuci. U tom slucaju ce NVidia dobiti tacno ono sto hoce, ali ce TSMC svakako naplatiti sve troskove nastale tokom proizvodnje tih ispravnih cipova, a sve neispravno jednostavno baciti.

Zasto bi im poklanjali wafere/kapacitete koje su mogli da prodaju nekom drugom i lepo zarade, sa normalnim yieldom? Na kraju, nisu oni krivi sto je NV dizajnirala cip 60% veci od prvog narednog, i jos nisu postovali smernice koje su dobili.

Kazem, pogledaj finansijski izvestaj za prethodne kvartale TSMC-a i sve ce ti biti jasno ;)

zeljko jel ti posedujes neke insajderske informacije u ATI-ju i NVIDIA-i, pa si u stanju da iznosis ovakve tvrdnje u vezi sa poslovanjem, prodajom i marginama?

zeljko jel ti posedujes neke insajderske informacije u ATI-ju i NVIDIA-i, pa si u stanju da iznosis ovakve tvrdnje u vezi sa poslovanjem, prodajom i marginama?

Cene prethodne generacije i ATI-a i NV-a lepo govore (mislim na 8800GT/ ATI 38xx i 48xx dok se za period pre toga isto vezivalo dosta dilova oko odrzanja cena) koje su "realne" cene gde se ima fina zarada... ovo trenutno je dranje i silent dil i NV-a (koji je vise ocekivao od Fermi-a) i ATI-a (koji je docekao dane da masno zaradi i potpomogne AMD-u)

O ovom dilu ce se cuje kad tad ali uglavnom prodje 2-3 godine, sad trenutno ono sto govori o dilu je smanjenje lagera i jedne i druge kompanije sa cime su izbegle moguca veca snizenja cena usled nagomilavanja istog i ucene vecih partnera koji bi znajuci da postoji veci lager zahtevali povoljnije cene.........

Poslednja izmena:
Ako se sve logichno sagleda, chak i da nema dila izmedju AMD-a i Nvidije, jasno je da je nivo cena takav da odgovara i jednima i drugima - AMD-u zato shto je u chabru generalno, pa ga ovo izvlachi i zato cuti i prodaje kartice po visokim cenama, a Nvidiji zato shto omanula sa Fermijem i 40 nm, pa je primorana da drzi visoke cene da ne bi ishla u minus.

Kao chovek koji poslednjih nekoliko godina svakodnevno kontaktira sa svojim konkurentima, mogu samo da kazem da uvek postoji neki interni dogovor o kom niko ne zna i koji regulishe neki da kazemo "fair play" na trzishtu.

Kao chovek koji poslednjih nekoliko godina svakodnevno kontaktira sa svojim konkurentima, mogu samo da kazem da uvek postoji neki interni dogovor o kom niko ne zna i koji regulishe neki da kazemo "fair play" na trzishtu.

Samo kad na celoj planeti postoje samo 2 kompanije (diskretne grafike za PC) ovakvi dilovi neverovatne stete donese trzistu i treba ih sankcionisati sto pre... jer u principu niko i nije kompetentan da kaze koliko GPU "vredi" osim zdrave konkurencije....

msigtx460_01.jpg

This graphics card part number is N460GTX Cyclone 768D5/OC, it based on GF104 which has 336 CUDA Core, core/Shader/memory clocks of 725/1450/3600MHz; Features 768MB of GDDR5 memory as well as 192-bit memory interface, dual-DVI/HDMI output.

http://en.expreview.com/2010/07/07/msi-non-reference-gtx460-leaked/7767.html

Ako posmatramo situaciju u oba tabora ovo i jesu uslovi zdrave konkurencije jer su se cene formirale prema ponudi . Nvidia ne može sa cenom dole jer je i ovako na donjoj granici a Ati ima u meanstream segmetnu odličnu ponudu i priliku da zaradi na svom konceptu manjih efikasnijih gpu-ova koji mogu da se kombinuju . Činjenica je da nam se ne dopada što realno znamo da Ati može da ide sa cenama dole i da zarađuje ali oni za to nemaju razloga tako da nam ostaje da kupujemo to što nam se nudi dok nvidia ne bude imala ponudu u ovom segmentu . Takođe mislim da je atijeva slaba tačka 5830 od koga se toliko očekivalo a koji je realno prilično podbacio mereći perfomanse sa na papiru dosta slabijom 5770 grafom što će nvidia sigurno iskoristiti .

Cene prethodne generacije i ATI-a i NV-a lepo govore (mislim na 8800GT/ ATI 38xx i 48xx dok se za period pre toga isto vezivalo dosta dilova oko odrzanja cena) koje su "realne" cene gde se ima fina zarada... ovo trenutno je dranje i silent dil i NV-a (koji je vise ocekivao od Fermi-a) i ATI-a (koji je docekao dane da masno zaradi i potpomogne AMD-u)

O ovom dilu ce se cuje kad tad ali uglavnom prodje 2-3 godine, sad trenutno ono sto govori o dilu je smanjenje lagera i jedne i druge kompanije sa cime su izbegle moguca veca snizenja cena usled nagomilavanja istog i ucene vecih partnera koji bi znajuci da postoji veci lager zahtevali povoljnije cene.........
ccc... koji si ti teoreticar zavera! to o cemu ti pricas je protivzakonito i niti jedna kompanija nema niti interes niti potrebu, niti sme da zalazi s one strane zakona.

Dakle ti nemas apsolutno nikakve informacije, ali ti ne smeta da i dalje u svojim postovima tipkas sopstvene izmisljotine (izmisljotina = misljenje bazirano na potpunom nedostatku cinjenica)

Ako se sve logichno sagleda, chak i da nema dila izmedju AMD-a i Nvidije, jasno je da je nivo cena takav da odgovara i jednima i drugima - AMD-u zato shto je u chabru generalno, pa ga ovo izvlachi i zato cuti i prodaje kartice po visokim cenama, a Nvidiji zato shto omanula sa Fermijem i 40 nm, pa je primorana da drzi visoke cene da ne bi ishla u minus.
AMD u chabru? ORLY!
A sto se tice cena, ako se pozovemo na istoriju kojoj zeljko toliko cesto pribegava, nikada nismo imali komplesnije i mocnije kartice po ovako niskim cenama!
a u kojoj ti to industriji radis i na kom trzistu, kada se tako lako i bez posledica krsi zakon?
Samo kad na celoj planeti postoje samo 2 kompanije (diskretne grafike za PC) ovakvi dilovi neverovatne stete donese trzistu i treba ih sankcionisati sto pre... jer u principu niko i nije kompetentan da kaze koliko GPU "vredi" osim zdrave konkurencije....
Evo gam, zeljko je posle zerbahove podrske vec cementirao stav da postoji dogovor i da je vreme da se isuche batina :d
Gledajući u sliku sa linka koji je postovao nex999 čini mi se, onako odokativno, da će GF104 teško biti manji od Cypress-a.

http://www.expreview.com/img/news/2010/07/07/msigtx460_03.jpg
http://images.bit-tech.net/content_images/2009/10/ati-radeon-hd-5850-review/4.jpg

Pa cip koji zahteva 150+ Wati, NE MOZE biti manji od Cypressa!
:wave:

ccc... koji si ti teoreticar zavera! to o cemu ti pricas je protivzakonito i niti jedna kompanija nema niti interes niti potrebu, niti sme da zalazi s one strane zakona.

Dakle ti nemas apsolutno nikakve informacije, ali ti ne smeta da i dalje u svojim postovima tipkas sopstvene izmisljotine (izmisljotina = misljenje bazirano na potpunom nedostatku cinjenica)

Izmisljotine

http://www.tomshardware.com/gallery/,0101-156825-0-2-3-1-jpg-.html#

dalji dokaz da je ovo sve istina su kasnije cene 8800GT i 3870 koje su se pojavile nakon tog perioda i koje su bile dosta nize......
takodje trenutna situacija sa cenama mi definitivno lici na reprizu :)

Vrh Dno