Po meni ako je yeald TSMC-a los oni treba da snose posledice kao i proizvodjaci wafera ionako realno ne trose oni tu neke resurse da nemogu da podnesu skart velik... jedini hendikep je smanjen broj ispravnih cipova u toku dana, sto su svi fino iskoristili da naduvaju cene i fino zarade
Preskocicu prethodne pasuse, u kojima se u globalu slazemo, ali u ovom poslednjem si totalno promasio i pomesao neke stvari.
TSMC ne zivi od AMD-a i NVidije, vece pare zaradjuju od drugih klijenata, dok NVidija i ATI na trenutnom trzistu ne bi preziveli bez TSMC-a. Oni mogu da podnesu skart, ali nemaju razloga da preuzimaju rizik poslovanja na sebe

I tako ce biti dok se GF ne ukljuci u posao. Jednostavno, ako mi ne verujes, pogledaj njihov finansijski izvestaj i sve ce ti biti jasno.
Dalje, po ovome sto si napisao ponekad mi se cini da smatras da i NV i ATI zele sto manje ispravnih cipova, jer su onda oni skuplji, dok isto tako ima ljudi koji smatraju da su GTX470/GTX465/5850/5830 cist profit jer su, jelte, skart. To jednostavno nije istina, jer svi cipovi sa wafera kostaju identicno, placeni su TSMC-u, samo je na neispravnim manja zarada. Obe kompanije bi svakako zelele yield od 99%, jer onda na snagu stupa teorija velikih brojeva, sa konacnom posledicom u vidu vece zarade.
Manje CC ali sa vecom frekvencijom, sto na kraju ispada brze, ista sirina magistrale, uz veci klok memorije, ista kolicina memorije, veci klok chipa i (naizgled) vise TMU jedinica (na pocetku se spominjalo 56, a sada 42), nepoznat broj ROP-ova (verovatno isto 32), kolicina kesha itd.
Kao sto sam rekao, sve ima po malo vise, pa mi zato deluje da bi mogao biri i malo brzi, ali ne mogu nista da tvrdim.
Ovaj broj TMU je stvarno vrlo cudan. Ako ih bude 42, onda bi karta stvarno jos i mogla da bude nesto slabija od GTX465, koji ih ima 44 ako se dobro secam. Puni GF104 bi ih u tom slucaju imao 48.
GF100 ima 64 TMU, sto znaci da na svaki klaster od 32CC u proseku dolazi jedna TMU... ovaj odnos bi promenjen na GF104, pa bi na 24CC dolazila jedna TMU. Naravno, ostavljam mogucnost da jednostavno ne racunam dobro, kasno je vec, a mozda je i ovo jos jedna glasina bez realne osnove. Dok ne saznamo tacnu specifikaciju sve je u magli.