Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Prvo Nedjo koji kaze da GF104 mora biti brzi od 5870, a sada i kolega :D

Ne mora biti brzi, niti ce biti kako stoje stvari, ali je to sto nije brzi prilican problem za NVidiju, jer je skuplji u proizvodnji.

Ja sam gore napisao - ako ovaj jaci GTX 460 bude malo sporiji od 5850 a kostao 250$ ili ~220 evra, uz obecani oc, to je veliki uspeh i ta kartica ce da se prodaje kao alva.

Kartica ce se mozda i prodavati kao alva ukoliko AMD ne reaguje. Napisah pre nekoliko dana da sam iz prilicno pouzdanog izvora saznao da AMD i AIB partneri sada vec imaju prostora da snize cene 5800 serije za najmanje 30% (tacna fraza je bila prakticno prepolove, ali sumnjam da je to slucaj)... prevedeno, to je 5870 u ovoj klasi, a 5850 za ~180e ;). NVidia bas i nema ekonomski isplativ odgovor na nesto tako.

NV je u vremenu 8800gtx islo odlicno i jedini razlog predstavljanja 8800GT po <200$ je da zada tezak udarac ATI-ju...
ATI je sa 5xxx pokazao da na taj potez nije spreman, cak sta vise odlucio je da digne cene...

Jedini razlog predstavljana 8800gt karte je odgovor na 3870, koji se prvi pojavio, da se pojavio prvi 8800gt moglo bi da se kaze da je nv htela da zada toboze tezak udarac.To tog momenta u cenovnom rangu od 100-200 eura su se nudili 2600xt/pro i 8600gt/s koje su bezmalo 3x sporije karte od 3870 i 8800gt, odnosno zahvalite 3870 na "ranom" pojavljivanju 8800gt-a :).

Mogu slobodno da kazem da sam umereniji od Ati-jevaca po pitanju sta ce pruzati nVidia-ini buduci GPU-ovi :D
Prvo Nedjo koji kaze da GF104 mora biti brzi od 5870, a sada i kolega :D
Pa dobro, kolega, kako da bude brzi od 5850 i jos da kosta manje od 200 evra? Evo, na brzaka proverih, 5850-ke se krecu od 236 pa sve do preko 300 evra, a ti hoces brze od toga a da kosta manje od 200 ? Tesko.
Ja sam gore napisao - ako ovaj jaci GTX 460 bude malo sporiji od 5850 a kostao 250$ ili ~220 evra, uz obecani oc, to je veliki uspeh i ta kartica ce da se prodaje kao alva.

Btw, izgleda da je GPU stvarno u obliku pravougaonika. A direktno ga hladi veliki ventilator, pa ce valjda i termalne karakteristike biti povoljnije.

Lukavo si kolega (kakve smo mi to kolege BTW :p) izvukao zadnju rečenicu iz mog posta u kojem govorim o besmislenom poređenju ove serije grafika sa G92.

Pa hajde da ti objasnim svoje mišljenje:
Pre izlaska Fermi arhitekture odnosno GTX480 i GTX470 kartica u oficijenoj temi su krenula navijanja i busanja u grudi kako će upravo Fermi biti "the next big thing" i sledeća kartica većine hard core nVidijaša i ljubitelja dobrih kartica.
A onda, posle izlaska kartica, većina se složila da su im GTX285/275/260 i ovako dovoljne i da će sačekati nešto novije, bolje, povoljnije. Zašto? Zato što niko nije lud da baca pare za nešto što će im doneti malu razliku u performansama po duplo većoj ceni.

Eto zato kažem da ukoliko (po tvom mišljenju) ovo bude novi G92 treba pre svega da ima izvanredan price / performance odnos pa sve ostalo (temperature i potrošnja više nisu bitan faktor, zar ne? Od pre neki mesec se gledaju samo performanse).
A ukoliko performanse ovih kartica budu u rangu GTX260 ili GTS250 (G92 :d) odnosno HD5770 i HD5750 ne vidim razlog za upgade od 150 €. Opet, ako performanse budu u rangu GTX285/275 odnosno HD5830/4890 i dalje ne vidim razlog doplate od bezmalo 100€.

Eto Kolega, zato ja mislim da ove kartice moraju da imaju dobre performanse i budu odlično cenovno pozicionirane da bi bile "novi G92". Kao na primer HD5850 kada je lansiran. Mogao se naći i ispod 200€. Baš zato što nema konkurencije, AMD tu karticu prodaje za 20% više.

BTW, šta ti to znači ATI-jevac? Neko ko ima ATI grafiku u sistemu? E pa za prošli vikend sam bio nVidijaš ;) I evo svim srcem navijam za nVidiju da konačno napravi konkurentan proizvod da može narod da se naigra igara koje stižu.

Kartica ce se mozda i prodavati kao alva ukoliko AMD ne reaguje. Napisah pre nekoliko dana da sam iz prilicno pouzdanog izvora saznao da AMD i AIB partneri sada vec imaju prostora da snize cene 5800 serije za najmanje 30% (tacna fraza je bila prakticno prepolove, ali sumnjam da je to slucaj)... prevedeno, to je 5870 u ovoj klasi, a 5850 za ~180e ;). NVidia bas i nema ekonomski isplativ odgovor na nesto tako.

Verujem da mozda moze i 50% iz sledecih razloga.
Cena kartice mora da otplati cenu razvoja, cenu proizvodnje i da neku zaradu (i partnerima i atiju).
Racunam da je u ovom vremenu bez konkurencije i sa rekordnom prodajom po opet prilicno velikim cenama, cena razvoja vec otplacena, tako da ati moze vise da spusti cenu cipa jer ta cena sad treba samo da pokriva cenu proizvodnje (+ neki profit).

Naravno ovo je sbbkbb, tj sta bi oni (mozda) mogli. Siguran sam da ce uraditi samo ono sto budu morali, jer se niko ne odrice lako vece zarade :)

Poslednja izmena:
Ne mora biti brzi, niti ce biti kako stoje stvari, ali je to sto nije brzi prilican problem za NVidiju, jer je skuplji u proizvodnji.

Skuplji u proizvodnji? Jesi video kolika je kartica 5870 a kolika je (po ovim slikama) GTX 460 ? Jasno je da GF104 zahteva daleko manji i jednostavniji GPU od cypress-a. Neka su tu negde po velicini, koliko se secam GPU ulazi sa oko 1/3 u celokupnu cenu kartice, tako da gledano cenu kostanja cele kartice GF104 ce biti jeftiniji.

Ja ne znam kako vi gledate na te stvari ali po meni recimo GTX 470 kosta slicno da se napravi kao i 5870. Jeste da GTX 470 koristi veci GPU, ali koristi 'okrnjeni' GF100, tako da iz jednog vafera verovatno izadje vise celih cypres-a od toliko okrnjenih GF100-tki, ali ne toliko. Kad se na to doda kompleksniji i skuplja memorija (koje, istina ima nesto manje) 5870-ke, grubo racunajuci, to je tu negde.

Ja mislim da je veci problem sto je vama Charli napunio usi sa katastrofalnim Fermi yield-om pa nekako iz podsvesti to stalno prizivate :D
Yield Fermi-ja je sigurno vec zadovoljavajuci a kao prilog tome je i cinjenica da ce nVidia uskoro ugasiti GTX 465 koji ima brdo dizejblovanih jedinica, i zameniti ga sa GF104 karticom. Da imaju toliko skartova, verovatno bi sacekali da se kartice tipa GTX 465 malo rasprodaju pa bi tek onda krenuli sa GF104. Ovako verovatno sad dobijaju vise ispravnih GPU-ova pa im GTX 465 nije potreban, a ove 'ispravnije' chipove ce usmeriti ka GTX 470/480/Tesla karticama.

Skuplji u proizvodnji? Jesi video kolika je kartica 5870 a kolika je (po ovim slikama) GTX 460 ? Jasno je da GF104 zahteva daleko manji i jednostavniji GPU od cypress-a. Neka su tu negde po velicini, koliko se secam GPU ulazi sa oko 1/3 u celokupnu cenu kartice, tako da gledano cenu kostanja cele kartice GF104 ce biti jeftiniji.

Po tebi, znači da 2/3 odlazi na PCB i hlađenje. Kolika je onda BOM cena GTX480? Uskačeš sebi u usta.

Ja ne znam kako vi gledate na te stvari ali po meni recimo GTX 470 kosta slicno da se napravi kao i 5870. Jeste da GTX 470 koristi veci GPU, ali koristi 'okrnjeni' GF100, tako da iz jednog vafera verovatno izadje vise celih cypres-a od toliko okrnjenih GF100-tki, ali ne toliko. Kad se na to doda kompleksniji i skuplja memorija (koje, istina ima nesto manje) 5870-ke, grubo racunajuci, to je tu negde.

Grešiš.

Ja mislim da je veci problem sto je vama Charli napunio usi sa katastrofalnim Fermi yield-om pa nekako iz podsvesti to stalno prizivate :D
Ja koliko pratim forum jedino oni koji su očekivali nešto više od Fermi-ja i dalje citiraju i pominju Čarlija.

Yield Fermi-ja je sigurno vec zadovoljavajuci a kao prilog tome je i cinjenica da ce nVidia uskoro ugasiti GTX 465 koji ima brdo dizejblovanih jedinica, i zameniti ga sa GF104 karticom. Da imaju toliko skartova, verovatno bi sacekali da se kartice tipa GTX 465 malo rasprodaju pa bi tek onda krenuli sa GF104. Ovako verovatno sad dobijaju vise ispravnih GPU-ova pa im GTX 465 nije potreban, a ove 'ispravnije' chipove ce usmeriti ka GTX 470/480/Tesla karticama.

Poverovaću u zadovoljavajući yield Fermi GPU-u tek kada vidim Fermi onakav kakav je i trebao da bude u Q4/2009 ili Q1/2010 odnosno kakav je i projektovan - sa 512 SP-ova.

Do tada se slažem da je proizvodnja (ne yield) GTX480/GTX470/GTX465 modela vrlo dobra.

Yield in engineering:
Semiconductor device fabrication (Semiconductor fabrication yield), the proportion of devices produced which function correctly

Imaš li neki dokaz da potkrepiš ovu boldovanu činjenicu o povlačenju GTX465 iz tvog posta?

Poslednja izmena:
1/3 na PCB i hladjenje a 1/3 na memoriju. Kazem to je grubo, verovatno veci deo ode na PCB i hladjenje. Poenta je da ne kosta samo GPU kako vi stalno potencirate.

Dokaz, pa ako za mesec dana izadju ovde dve GTX 460-ke, cao GTX 465, plain and simple.

A imas li ti dokaz da ja gresim i koliko u onoj prepostavci? ;)

Skuplji u proizvodnji? Jesi video kolika je kartica 5870 a kolika je (po ovim slikama) GTX 460 ? Jasno je da GF104 zahteva daleko manji i jednostavniji GPU od cypress-a.

Verovatno si mislio na PCB, a ne na GPU ;)

Sto se memorije tice, krajnja cena za pune verzije bi trebalo da bude identicna, posto obe koriste 256bitnu magistralu, tj. po najmanje 8 cipova. Koliko se secam, svi koriste identicne cipove, koji doduse na GeForceovima rade na nizoj frekvenciji, jer ocigledno imaju i neki problem u DDR5 memorijskom kontroleru. Recimo da je tu trosak proizvodnje identican.

Hladjenje mora biti slicno, jer ce i TDP biti tu negde - 170-190W - sumnjam da GeForce u tom segmentu moze biti znacajno jeftiniji. PCB ce svakako biti veci na Radeonu, sto znaci i nesto vecu cenu. Sama povrsina je manje bitna, vaznije je koliko slojeva stampe mora biti korisceno, ali da kazemo da je AMD svakako skuplji.

Ostaje GPU... kao sto rekoh, kako stoje stvari GF104 ce biti veci od Cypressa, glasine kazu 10-20%. Uz prednost u yieldu koju automatski donosi manji cip, i vec uhodana proizvodnja, to ce biti znacajna prednost za AMD.

Saberi, oduzmi, ne verujem da eventualno nesto manji kuler i duzi i nesto komplikovaniji (?) PCB mogu nadoknaditi ovaj "zaostatak" u velicini cipa. Logika govori da ce GF104 karte biti skuplje u proizvodnji. Koliko, nemam pojma, to moze da zna uzak krug ljudi. Dodaj na to da stizu na trziste sa zaostatkom od ~10 meseci, i da ce verovatno biti sporiji... matematika ne izgleda dobro, tj. AMD ih i dalje drzi u saci.

Post pišem po drugi put jer mi je ćerkica stisnula reset taster na kućištu prvi put.
Čak sam i workflow u Visio-u počeo da crtam.

1/3 na PCB i hladjenje a 1/3 na memoriju. Kazem to je grubo, verovatno veci deo ode na PCB i hladjenje. Poenta je da ne kosta samo GPU kako vi stalno potencirate.

OK, nVidija ima komplekniji GPU - kompleksniji PCB + kvalitetnije hlađenje + više memorije.

Dokaz, pa ako za mesec dana izadju ovde dve GTX 460-ke, cao GTX 465, plain and simple.

Ovde kažeš AKO a maločas spominješ ČINJENICE. To ne ide jedno sa drugim ;)

A imas li ti dokaz da ja gresim i koliko u onoj prepostavci? ;)

Jednostavno. Potrebno je malo znanja iz proizvodnih procesa i planiranja.
HD5870 se pravi a GTX470 se dobija. To je u stvari sekundarni proizvod.

Bilo koji proizvodni proces kreće od planiranja i budžetiranja. Recimo da je isti budžet važio i za RV870 i za GT100. Budžetom se obuhvataju svi mogući troškovi počevši od planiranja, R&D, BoM, Risk Assessment, do marketinga i plasiranja robe bilo partnerima ili tržištu.
Dalje, svaka firma određuje sebi target za taj projekat, odnosno koliko para se planira da projekat zaradi kada bude konačno dostupan na tržitu.

Projekat se vodi po tzv. project milestone-ovima koji definišu krucijalne tačke tokom istog a koje su određene tokom planiranja projekta, pre njegovor početka. Nakon svakog milestone-a vrši se analiza i odlučuje se o daljim koracima.
Jedan od bitnijih milestone-ova je bio nakon tapeout-a i tada se znalo da će biti dva GT100 derivata. Inače, praksa kod oba proizvođača već par godina u nazad.

Recimo da, lupam, vafer GT100 ima 40 potencijalnih GPU-ova (theo. 100% yield). Budući da je nakon A1 silikona dobijen jako mali broj ispravnih GPU-ova (nije redak slučaj) prešlo se na ponovno planiranje i uklanjanje problema u proizvodnom procesu. Ali veliki problem je nastao i kod A2 silikona što ga je i dalje činilo neisplativim sa proizvodnju. Ovde se po meni desio "point of no return". Suludo je kriviti jednu stranu. TSMC jeste kriv zbog ne savršenosti proizvodnog procesa dok je opte nVidija kriva što to nije predvidela svojom procenom i kontrolom rizika. Dalji nastavak (A3 silikon) verovatno nije doneo željene rezultate ali je već bilo kasno za bilo kakve radikalne izmene. Po meni, činjenica da još uvek nema GT100 sa 512SP pokazuje da je nVidija bila primorana da izbaci GTX4xx pošto-poto.
Dakle, imamo vafer od, lupam, potencijalnih 40 GPU-ova od kojih, opet lupam, 40% ide na škart. Od ostalih 60% se dobija tek par potpuno isptavnih (512SP) GPU-ova dok ostatak postaje semi finish good.
Bitna stvar je da je do sada cena izrade svakog GTX4xx GPU-a bila identična.
Dalje, potpuno ispravni procesori idu na poslednju kontrolu kvaliteta i u skladište dok Firma ima dve opcije za polu ispravne - škartovati ih ili ih nekako osposobiti (što, naravno na kraju i radi). Znači, potencijalno ispravni se vraćaju u proizvodnju i šalju na internal rework da bi se uz pomoć same arhitekture čipa i dodatnim radom "isključili" neispravni delovi odnosno dobili sekundarni proizvodi. Što su na kraju i GTX480 i GTX470 i GTX465. Ovim internal rework-om se jednostavno umanjuje gubitak a ne pravi dobitak kao što neki misle jer su, ponavljam, cene izrade svakog GTX4xx do samog tapeout-a i dobijanja GPU-a na vaferu iste. GPU se ne može jednostavno proglasiti čipom slabijih performansi.
Nakon toga čipovi se sortiraju i klasiraju pa završavaju kod partera.

Znači sama proizvodnja GTX470 ima minimum jedan korak više u samom proizvidnom procesu od onoga što je trebalo da bude GTX480 (512 SP) tako da o ceni samog čipa nema smisla razgovarati. Ušteda se može napraviti na PCB-u, memoriji ili hlađenju. Svako dalje "parčanje" čipa je opet smanjenje troškova (na kraju krajeva - što ne potrošiš zaradio si) ali se mora voditi računa i o tome da cena izrade proizvoda ne "pojede" cenu samog proizvoda. Tako da imamo slučaj sa GTX465 i HD 5830 koji dele PCB sa starijom braćom jer je besmisleno ulagati novac u nešto što je otpadak otpatka.

Eto zato je trenutno nemoguće da cena GTX470 čije je planiranje i proizvidodnja trajala predugo, u koji je uloženo više rada i koji nije izašao u kratkom vremenskom periodu nakon HD5870 bude manja od istog.
Pravljenje GPU-a nije 1-2-3 stvar. U firmi gde radim(o) se prave daleko jednostavnije stvari ali je planiranje i sam process workflow izuzetno kompleksan.

Mislim da je AMD u zadnjih šest meseci otplatio i dugove nastale za vreme R600 ere :)

Ono sto nVidiji ovde ide na ruku je to sto amd drzi visoke cene, pa mogu i oni i na taj nacin obe firme imaju finu zaradu (nVidija je sigurno vise planirala, ali i ovako zaradjuje).
E sad amd bi mogao da udje u rat cenama, ali oni su godinama bili u minusu i hronicno im nedostaje para, tako da nije trenutak da pokusavaju da uvuku nVidiju u mnus.
Nazalost to ne ide na ruku samo kupcima, jer neko mora da placa tako visoke cene, jelte :)

Poslednja izmena:
@Pixell: Al se raspisa :) Ne zelim da ulazim u detalje celokupnog proizvodnog procesa iz nekoliko razloga - offtopic, ne razumem se i mrzi me.
Mogu samo da se slozim da je planiranje i razvoj ovakvih proizvoda izuzetno kompleksan posao i da ti, ja ili bilo ovde nikako ne moze reci tacno sta kosta vise od cega.

@Dusan K: Ja totalno drugacije gledam na GF104 od tebe :) Ti gledas na neke 'sitnice' kao sto su 10% veci GPU (odakle ti ovo? ako imas neki link podeli sa nama). Ja na GF104 gledam na chip koji je trebao da bude pola GF100 a nakraju je ispao 3/4, kako to moze da bude lose? :D
Takodje, GF104 bi mogao da bude chip koji ce oboriti cene Ati kartica. Videcemo.

@Dusan K: Ja totalno drugacije gledam na GF104 od tebe :) Ti gledas na neke 'sitnice' kao sto su 10% veci GPU (odakle ti ovo? ako imas neki link podeli sa nama). Ja na GF104 gledam na chip koji je trebao da bude pola GF100 a nakraju je ispao 3/4, kako to moze da bude lose? :D
Takodje, GF104 bi mogao da bude chip koji ce oboriti cene Ati kartica. Videcemo.

Nigde ja nisam napisao da je lose sto ce GF104 biti 3/4 GF100, sta vise... to ce za krajnje korisnike biti sjajno, sto zbog performansi, sto zbog snizavanja cena konkurencije. Jednostavno mislim da cip nije dovoljno dobar za ono sto treba NVidiji, a to je ekonomski isplativa konkurencija Cyprressu.

Sto se povrsine tice, negde jesam procitao, ne mogu da nadjem gde, ali da ce biti veci govori i neka logika... 3/4 CC bi, uz identicnu ostalu organizaciju, dalo povrsinu od oko 400mm2, a ako od toga oduzmes kes i ostalo sto je izbaceno, i dodas ono cega ce biti vise, logicno mi je da povrsina bude makar 350-370mm2. Ako se secas, inicijalne najave su i bile da ce povrsina biti kao Cypress ili nesto veca od njega, pa sam bas iz tog razloga i napisao sredinom maja da mi se cini da ce cip imati 384CC... bas ti si to prokomentarisao sa
Tesko da ce GF104 imati 384 core-a, mada bi bilo fino

Pa ranije sam bio gotovo siguran da ce GF104 biti ravno pola celog GF100, znaci 256 core-a, zato me je ovo sad i prijatno iznenadilo. Mada i dalje se prica da ce izaci GF106 ili tako nesto sa 256 core-a.

It is official: GeForce GTX 460 prices

*GeForce GTX 460 192-bit = $199
*GeForce GTX 460 256-bit = $229

http://vr-zone.com/forums/746993/it-is-official-geforce-gtx-460-prices.html

Nvidia: GeForce GTX 460 is our best gamer GPU

According to donanimhaber.com, Nvidia says that " GeForce GTX 460 is our best gamer GPU".

Nvidia says;

- Revolutionary gemotry power,
- Superior DX9/DX10 Performance
- 3DVision in Full HD
- DX11 done right. ( Verovatno performanse teselacije nisu toliko dobre kao GF100)

http://vr-zone.com/forums/746574/nvidia-geforce-gtx-460-is-our-best-gamer-gpu.html

Ako su cene pokazatelj performansi kao sto je bio slucaj sa prethodno predstavljenim GTX400 kartama, ovo bas nece izaci na dobro po NVidiju. Da pojasnim, mislim na to da smo vec po najavi koliko ce kostati GTX470 mogli da procenimo da ce u vecini situacija biti sporija od 5870. Obe ove karte ce gotovo sigurno biti sporije i od 5830 i od GTX465.

Ostaje ona sa potpuno funkcionalnim GF104 cipom, koja ce ako se ovo pokaze kao tacno biti nesto sporija od 5850.

Ako su cene pokazatelj performansi kao sto je bio slucaj sa prethodno predstavljenim GTX400 kartama, ovo bas nece izaci na dobro po NVidiju. Da pojasnim, mislim na to da smo vec po najavi koliko ce kostati GTX470 mogli da procenimo da ce u vecini situacija biti sporija od 5870. Obe ove karte ce gotovo sigurno biti sporije i od 5830 i od GTX465.

Ostaje ona sa potpuno funkcionalnim GF104 cipom, koja ce ako se ovo pokaze kao tacno biti nesto sporija od 5850.

Gresis, ova slabija verzija sa 192-bit, ce biti otprilike iste po perofrmansama sa GTX465, verzija od 256-bita ce biti jos malo brza. Barem po onim glasinama sa neta, al kad izadje znacemo.

Gresis, ova slabija verzija sa 192-bit, ce biti otprilike iste po perofrmansama sa GTX465, verzija od 256-bita ce biti jos malo brza. Barem po onim glasinama sa neta, al kad izadje znacemo.

Glasine su glasine, projekcije su projekcije, zelje su zelje... cena je, sa druge strane, veoma egzaktna stvar ;). Ne vidim logiku da izbijaju sebi cist profit iz dzepa ako ne moraju. Ako je karta stvarno jednako brza kao i GTX465, a svakako je znacajno jeftinija u proizvodnji, zasto ne bi zaradjivali 40-50 dolara vise po svakom prodatom komadu. Mislim, nisu oni dobrotvorna organizacija.

Ali kao sto kazes, videcemo vec za desetak dana, mozda sam ja jednostavno previse sumnjicav :) Cinjenica je da bi 336CC na 675MHz trebalo da bude nesto brze od 352CC na 607MHz.

Moje misljenje je da Nvidia pokriva segment 5830 sa jacom kartom iz ove ponude.To je najosetljiviji deo Ati ponude.Oni su uvek izuzetno precizno pozicionirali svoje karte(kad je bilo neke konkurencije ) i to govori ono sto je Dusan K i rekao.Imaju srece sto 5850 nije zadrzao cenu sa svog starta, inace bi cene ovih karti bile dosta nize.(5750 & 5770)U svakom slucaju bice jasno pojavom samih.

znaci od masivnih low-yield proizvoda dosli su na kompaktne GPU-ove koji su zapravo proizvodljivi!

I pri svemu tome ovo nazivaju "najbolji gamerski GPU ikada" :D

da li je to NV promenila pesmu?

Ovaj proizvod definitivno nije ni RV670, niti G92 iz prostog razloga stu su oba pomenuta GPU-a imala isti broj procesorskih jedinica, kao i njihovi masivni prethodnici.

Sto se tice dimenzija, nema dileme da je ovaj GF104 veci od Junipera, a moguce je cak i od Cypressa. Oko poredjenja sa Juniperom nema dileme, jer DVA naponska konektora nedvosmisleno ukazuju na GPU koji ima toliko tranzistora da je potrosnja preko 150W!

Sto se tice performansi, tesko je tu biti pametan, a vodjenej NVIDIA-inom nomeklaturom nije od nikakve pomoci.

Svima je jasno da je GTX 465 "DoA" (Dead on Arrival) proizvod, tako da GTX460 mozda i ispadne brzi od njega, a mozda i ne... ona verzija sa 768MB sigurno nece biti brza...

Meni je zanimljivije to sto ce se esencijalno dva razlicita proizvoda, zvati identicno - GTX460...

Uglavnom, jasno je da dva GF104 u SLi-u, NECE biti brza od Radeona HD 5970, tako da kruna i dalje ostaje kod crvenih ;-)

znaci od masivnih low-yield proizvoda dosli su na kompaktne GPU-ove koji su zapravo proizvodljivi!

Pa ako se cip proizvodi sa 384, a inicijalno lansiraju verzije sa 336, nisu se jos uvek bas pohvatali na svim nivoima sa TSMC-om kako treba ;)

Da, ovako nesto ima prilicno smisla, ali ce i po njegovim procenama die size biti 370-400mm2, tj 10-20% veci od Cypressa. Iskreno, ovoga sam se i bojao, jer sada vec izgleda prilicno sigurno da ni GF104 nece biti dovoljno konkurentan da znacajno promeni trenutno stanje na trzistu.

Sa jedne strane, ova verzija sa 1 GB mi deluje u svakom segmentu jaci od GTX 465, a sa druge strane, slazem se sa Dusan-om K da nize cene sugerisu na slabije performanse. Mozda jednostavno, ova zadnja informacija o cenama nije tacna.

Pa ako se cip proizvodi sa 384, a inicijalno lansiraju verzije sa 336, nisu se jos uvek bas pohvatali na svim nivoima sa TSMC-om kako treba ;)

To nista ne mora da znaci. Podsecam te da je i G92 tako startovao. Jedan chip se koristi za pokrivanje vise segmenata jos od vajkada.

Da, ovako nesto ima prilicno smisla, ali ce i po njegovim procenama die size biti 370-400mm2, tj 10-20% veci od Cypressa. Iskreno, ovoga sam se i bojao, jer sada vec izgleda prilicno sigurno da ni GF104 nece biti dovoljno konkurentan da znacajno promeni trenutno stanje na trzistu.

Ne znam zasto se toliko plasis die size-a, ni to ne mora da znaci sve ;)

Poslednja izmena:
Kad treba da se pojave ove karte?

Od ovoga svega sto je procurelo definitivno nesto nije tacno. Cena i ocekivane performanse se ne uklapaju nikako. Ili ce stvarno biti po prformansama ispod 465 na sta sugerise cena i oznaka (460) ili ce biti jaca ali onda cena nema nikakvog smisla niti naziv 460.

Ovoga puta stvarno ne znam sta da mislim. :trust:

Kad treba da se pojave ove karte?

12 jul..

Pa za sada sve govori da ce ROP-va biti vise nego u GTX480.. 56 u pocetku a mozda cak kasnije u 256bit verziji i 64 komada... iskreno verujem da ce ova kartica pokazati zube ATI-ju

Cip je definitivno redizjaniran na pogledu na sto vece performanse u igrama...

12 jul..

Pa za sada sve govori da ce ROP-va biti vise nego u GTX480.. 56 u pocetku a mozda cak kasnije u 256bit verziji i 64 komada...

Pa broj ROP nije nešto u čemu Fermi zaostaje u odnosu na Cypress. Ono gde njih ATI tuče je broj TMU.

Željko ljudi je napisao(la):
iskreno verujem da ce ova kartica pokazati zube ATI-ju

Nego me nešto kopka ova rečenica. Zar nisi ti tvrdio kako je nVidia neprikosnovena i kako je ATI platio celu halabuku oko Fermi zagrevanja. Nije valjda da priznaješ da je 5800 generacija sveukupno bolji proizvod od Fermika? :eyebrows:

DAS je napisao(la):
Ne znam zasto se toliko plasis die size-a, ni to ne mora da znaci sve ;)

Pa ne mora da znači. Ali kada pogledamo poslednjih nekoliko godina, veličinu čipova i cene karti dolazi se do zaključka da je jako bitna stvar. Naravno možeš nastaviti da ponavljaš da die size nije sve iz posta u post dok to na kraju ne postane istina, slično kao par preostalih hard core nVidijasha na ovom forumu :)

Poslednja izmena:
Pa za mene je i dalje Fermi bolji all purpose GPU... ATI je sa 5xxx briljantan u igrama ali i dalje ima vise decijih bolesti od NV-a mada koliko vidim vecinu korisnika interesuje max fps... zato se i ATI dobro prodaje

Mali broj ROP-va na GTX480 su krivac sto igre u vecim rezolucijama pocinju da gube trku, u pravu si za TMU a i njihov broj je srazmerno povecanju ROP-va povecan.. bar tako se prica naokolo...

E sad ostaje pitanje sta je sve osakaceno... L2 kes?? i koliko ce to uticati.. tesselacija ce sigurno biti delimicno hendikepirana ali verujem i dalje jaca nego na ATI-ju (nadam se) ;)

@G@W, Zeljko: mislim da je cifra 56 kod GF104 vezana bas za TMU jedinice a ne za ROP-ove, ovaj se malo zeznuo sto sam linkovao :)

Pa ne mora da znači. Ali kada pogledamo poslednjih nekoliko godina, veličinu čipova i cene karti dolazi se do zaključka da je jako bitna stvar. Naravno možeš nastaviti da ponavljaš da die size nije sve iz posta u post dok to na kraju ne postane istina, slično kao par preostalih hard core nVidijasha na ovom forumu :)

Koliko je kostao GTX 260, a koliki je GPU koristio?

To nista ne mora da znaci. Podsecam te da je i G92 tako startovao. Jedan chip se koristi za pokrivanje vise segmenata jos od vajkada.

To je receno u sali. :) Naravno, to ne znaci da je sve u redu sa yieldom ;) Analogija sa G92 nije bas dobra, jer je NVidia u tom trenutku imala sjajnu kartu (karte) u visim segmentima, pa nije bilo razloga da ugrozavaju njihovu prodaju.

Koliko je kostao GTX 260, a koliki je GPU koristio?

Sto se cene tice, i moje zabrinutosti za konkurentnost... Jednostavno, svaka karta kosta srazmerno performansama, a sto je skuplja i komplikovanija u proizvodnji, konacna zarada je manja, a nizak profit bi itekako mogao da se odrazi na naredne generacije. Ja bih voleo i da za 3, 4, 5 godina imamo konkurenciju, ali sam sve manje optimista, jer je NVidia sve manje konkurentna na desktop trzistu. Ako se ovakvo stanje prenese i na 28nm (narednih 18-24 meseca), uz pojavu Fusiona... necu da kazem Game Over, ali mozda nece biti ni daleko od toga.

Nemoj se brinuti za konkurenciju, doskora se se pricalo i za ATi da je Game Over. Ovaj cip ce da ih povadi, nece dvaput napraviti istu gresku. Mislim na mnogo hteli, manje dobili, manje zaradili. Sada ce biti totalno suprotno.

Vrh Dno