Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Poslednja izmena:
Jedino sto mene interesuje je da li su, i sta su izmeneili u samoj arhitekturi, jer bi to mozda trebala da bude neka smernica za naredne revizije sadasnjih modela.

Meni ovo izgleda kao samo jos osakacen Fermi... Ako je ova vest uopste i tacna, jer mi izgleda kao neka sala, mislim performanse na nivou 480 mozda ako se overklokuje na 2Ghz GPU :D

pa obzirom da je vest sa Computexa, garantovano je neki kinez :D

realno ako kartica ima 240 CUDA coreova, ona bi morala da se overklokuje na DUPLO veci klok od 480-ke, kako za GPU, tako i za memaru!

Drugim recima moralo bi se izvuci 1.4GHz/2.8GHz za GPU i 6.6GHz za memaru!!!!!

A na default taktu (kolko god da je) kartica vuce 180W!!!! Na koju foru je moguce odraditi 100% O/C sa takvim GPU-om!?

Jedno je sigurno, NVIDIA cilja Juniper, konkretno 5770. A ako je tacan podatak o potrosnji, onda ce taj GTX 460 dolaziti sa dva 6-pin konektora i trositi ~70-80W vise!!

I ono najbitnije, obzirom na cenu GTX 465-ce, verovatno je da ce GTX 460 kostati izmedju 200-230 eur/usd, sto ce ga uciniti skupljim od 5770-ke...

240 CC (nije valjda da ni njega ne mogu da naprave potpuno funkcionalnog ;)), 192-bitna magistrala, 180W potrosnje i performanse kao GTX480 pri overkloku. :zgran:

Koju li su magiju primenili da sve ovo izvedu? Zvuci mi totalno , ali bas totalno nerealno. GF104 bi morao da bude znatno efikasniji od GF100 (odoka najmanje 30-40% brzi na istom kloku) da na recimo 1GHz/2GHz dostigne 480CC u GF100 cipu. Opet, ako se ispostavi kao tacno, makar ce padati cene ;)

A da nije ovo uz ovoliku potrosnju i dalje gf100 chip, samo je bukvalno poluispravan !? ne mogu da verujem da im novi 40nm proizvodni proces uopste nije smanjio potrosnju, trosi isto kao gtx285, sa istim brojem jezgara, ko koga zeza ovde, i jo pri oc stize 480, toliko o ozbiljnosti ove kartice...

A da nije ovo uz ovoliku potrosnju i dalje gf100 chip, samo je bukvalno poluispravan !? ne mogu da verujem da im novi 40nm proizvodni proces uopste nije smanjio potrosnju, trosi isto kao gtx285, sa istim brojem jezgara, ko koga zeza ovde, i jo pri oc stize 480, toliko o ozbiljnosti ove kartice...

Ahahaha, bas je neozbiljna kartica! :D

A nisi prvo posumnjao u ozbiljnost te 'vesti' ? ;)

Pa ovi gore nekoliko postova su posumljali u to da moze da pridje performansama gtx480, ustvari sigurni su da je taj izvor neozbiljan. Ali ono o potrosnji, iz istog izvora, to mogu da se zakunu u kevu da je 100% tacno:D

Pa sada smo vec na dva meseca do launcha, mozda i manje cak. Vec bi trebale da se znaju mnoge stvari.

A nisi prvo posumnjao u ozbiljnost te 'vesti' ? ;)

Kao sto sam i napisao ko koga zeza ovde:D, potrosnja od 180w je suluda za navedene spcifikacije.I 460 ne sme ni u kom slucaju da bude sporija od 285, sa svojih 240 jezgara, a i ta brojka me buni jer kao polovina od nesudjenog punokrvnog 480 bi trebala da ima 256, a najavljuje se 240, sto je pola od sadasnjeg gf100, iskreno se nadam da ovu potrosnju ne opravda ugradjivanje polovicnog gf100;), mada je i amd imao defektne quad koji su isli kao dvojezgarni, ali to je druga prica, sve je moguce... sem dostizanja 480 putem oc-a:smash:.

Ukoliko stvarno bude 240CC, to ne moze da se dobije od GF100 (opcije su 256 ili 224). 240 mozes da dobijes samo drugacijom unutrasnjom organizacijom (ne klasteri od po 32 CUDA Cores, vec po 16). To makar u ovoj glasini ukazuje na novi cip, iako sve ostalo i dalje deluje totalno neverovatno.

Dobro, barem znaci da je sigurno nov chip, resto je iluzija.

Dakle istorija se ponavlja ( G90 na G92 ) .

Slazem se.
Pod uslovom da vest ima ikakve veze sa realnoscu...ovaj sajt u poslednje vreme preuzima primat od Carlijevog kad su fud i "senzacije" u pitanju.

jedino je bedak sto ce biti jos 20$ skuplji ako je istina ono sto pisu.

Da...taman posla da to zaboravimo...i da pomenemo jos pedesetak puta pride u beskrajnim raspravama o ulozenom novcu, isplativosti, zaradi proizvodjaca...

briga me za sve to jer gledam iz ugla kranjeg korisnika. licno bih voleo da su malo oborili cenu kako bi se lakse bolje, ali...

Ovo sam video jutros. 336 CUDA cores i 192-bitna magistrala bi moglo da znaci da je ovo slabiji model baziran na GF104. E sad, pitanje je koje su onda specifikacije full modela. 336 core-a se ne uklapa nikako sa SM-om kod GF100-ke koji ima 32 core-a. Moze da bude da se jedan SM kod GF104 sastoji iz 24 core-a, a onda bi full GF104 bio 16x24=384 core-a, a kod ovag GTX 460 bi dva bila iskljucena, znaci 14x24=336.
Mozda bude slicno kao sa G92, prvo izbace osakaceni model (8800GT) a posle mesec-dva full model (8800GTS) :)

Poslednja izmena:
Jos neke novosti/glasine za gtx485

NVIDIA GeForce GTX485 will improve its extra value and power consumption at this point. News comes from NVIDIA chief scientist Bill Dally, exposing that it will launch one graphics named GTX485 in the future.
As expected, the GTX 485 that basing on GF100 Fermi GPU will have 512 CUDA / 64 TMUs/48 ROPs; Core/Shader gets set to720/1440MHz, higher than GTX480; The rest specs remain the same.
With the development of TSMC 40nm, sooner or later, GTX485 which owns the whole GF100 GPU display card will ‘born’. It will appear in fall, and its price will be higer $20 than GTX480.

http://en.expreview.com/2010/06/15/basing-on-gf100,gtx485-will-appear-in-fall/7254.html

Ova karta bi trebala da bude 10-15 % brza od gtx480.

To je Fermi kakav je zamisljen, verovatno su (ili ce do jeseni) uspeli da poprave prinos. Posto se najavljuje manja potrosnja i to je u skladu sa boljim rezultatima u 40nm, tj moci ce da rade na manjem naponu (pominjano je kako zbog loseg tsmcovog procesa mora da se dize napon da bi se povecao broj jezgara koja rade).

Da to ce biti pravi cistokrvni Fermi kakav je u startu trebao da bude. :smoke:

Meno licno zanima da li ce GF104 sa 384 core-a po DASovom proracunu moci da ugrozi GTX 470 ? Po performansama i ceni. Uz zesci OC mozda, cena bi trebala da bude prihvatljivija, buka potrosnja me ne zanimaju.

Zvace se mozda GTX 467.5 :D

Pre izvesnog vremena napisah negde da mi je uzasno cudno sto se pominje povrsina cipa slicna Cypressu, ili nesto veca od njega, posebno sto su poizbacivali gomilu "GPGPU dedicated" stvari, a da broj CUDA Cores stvarno bude 256 kao sto se pricalo, i da mi se cini da bi mogli da vidimo 384CC cip. Jednostavno, to je jedina cifra koja je imala smisla sa tom povrsinom.

Ta karta bi svakako trebala da bude vrlo blizu GTX470 po performansama, ali to znaci da ce verovatno biti sporija od 5870, sto za NVidiju (a ni nas) bas i nije sjajno. Previse kasne :(.

A ovaj GTX485... spekulisalo se odavno o njemu, ali ce ta karta nesto minimalno biti brza od GTX480, verovatno oko 10-12%, i cini mi se da ce biti predstavljena samo ukoliko kao takva bude mogla da parira najjacem cipu Southern Islands generacije. Koliko ce on biti brzi od Cypressa ostaje da se vidi.

Pa da, samo se zezaju :d...

Sasvim logično, treba prodati prvo slabije GF100 derivate(škart) koje pored novog čipa niko nebi tražio ;).

"Mala" ispravka :d nije toliki problem prodati(kao shto se videlo do sada) takve GPU-ove, vec po kojoj ceni ? ;-)
Ako imash dva brda tih chipova, zar necesh zaraditi vishe para ako prodash ove slabije prvo, kao najnovije, i naj, i onda dodjesh opet sa josh boljim, i tu uzmesh debelu kintu slichno, a skoro svi izgledaju happy ? :d,):smoke:

Nazad
Vrh Dno