Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Nekad dobijes i malo vise muzike i svi bi da dobiju to malo vise muzike kada bi mogli. 6600 GT, 7900 GTO i 8800 GT su bili muzikalniji u svoje vreme.

Nekad dobijes i malo vise muzike i svi bi da dobiju to malo vise muzike kada bi mogli. 6600 GT, 7900 GTO i 8800 GT su bili muzikalniji u svoje vreme.

To realno zavisi i od stanja na trzistu igara ;)

Generalno, kada postoji zdrava konkurencija, ove stvari se veoma brzo izbalansiraju. Sada cemo je imati, makar na neko vreme, iako je problem to sto NVidia parira Cypressu sa prakticno 10 meseci zakasnjenja, a i sada ne bas 100% uspesno sa stanovista perf/mm2 i perf/watt. Gotovo da su izgubili celu jednu generaciju.

SLi...

68ze51.jpg

Temperature, OC, Furmark...

http://www.coolaler.com/showthread.php?t=242673

Poslednja izmena:
Onaj Palit SONIC PLATINUM na 800MHz sto je izlistan na Newegg-u:

http://www.newegg.com/Product/Produ... Cards-_-Palit Microsystems-_-N82E16814261076

jel to ovaj:

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=57221

sa fudzile:

http://buy.fudzilla.com/a547642.html

Inace, evo su GTX 470 za ~290 evra:

http://www.compuland.de/product_info.php?products_id=663392&pid=geizhals

http://shop.unhw.de/shop/product_info.php?info=p272572&refID=GH

Definitivno su pale cene Fermija u Evropi, i po meni predstavljaju bolju kupovinu od ekvivalentnih Ati kartica, bez ikakvog razloga da flejmujem.

Verovatno treba da se pojavi nova verzija GPU-Z

Briga mene za nVidiu i njihov profit, nek prave oni samo dobre a jeftine graficke na obostrano zadovoljstvo. ;)

Potpuno se slazemo, samo je pitanje do kada ce moci to da rade ako ne prave dovoljno veliki profit ;)

Uzgred, nesto sam razmisljao o njihovoj malo dugorocnijoj strategiji. GF104 je 3/4 najveceg cipa, GF106 ce biti 1/2, a GF108 1/4 (128CC, 128bit), ako su glasine tacne. Ovaj poslednji cip ce biti daleko jaci od Cedar-a, a nema najava da ce biti slabijih u prvoj generaciji Fermija, i svakako nece biti direktna konkurencija (mnogo bolje performanse, mnogo veca cena). Da li to mozda znaci da dugorocno "pustaju niz vodu" najnizi segment, u kome ionako nece moci da konkurisu zbog integracije grafickog cipa u sam CPU? Sta znam, mozda je ova generacija njihova priprema za pojavu Fusion-a. Interesantna stvar za razmisljanje ;)

Potpuno se slazemo, samo je pitanje do kada ce moci to da rade ako ne prave dovoljno veliki profit ;)

Uzgred, nesto sam razmisljao o njihovoj malo dugorocnijoj strategiji. GF104 je 3/4 najveceg cipa, GF106 ce biti 1/2, a GF108 1/4 (128CC, 128bit)

Pa nije bas tako GF104 u odnosu na GF100 je osakacen i neverujem da je njegova velicina bas 3/4 posto je smanjen L2 i ko zna sta je jos redizajnirano...
Sto se tice LOW segmenta on je po meni tu vec duzi period samo radi reda... u njega ne ulaze (sakate ga previse) ni ATI ni NV vec duzi period pa tako se performanse novom generacijom ne udvostrucuju vec se samo reda radi performanse u najboljem slucaju povecaju za ~10%... sto je smesno

Pa nije bas tako GF104 u odnosu na GF100 je osakacen i neverujem da je njegova velicina bas 3/4 posto je smanjen L2 i ko zna sta je jos redizajnirano...

Nisam mislio na povrsinu (3/4 bi bile oko ~400mm2, moja procena je da GF104 ima 350-370), vec na otprilike sirovu snagu (512CC, 384CC, 256CC, 128CC), ne racunajuci L2 kes i slicne stvari. Kako god okrenes, taj cip sa 128CC i 128bit magistralom ce biti daleko jaci od Cedara, ali i daleko veci i skuplji od njega. Jednostavno, ako stvarno NVidia ima 4 Fermi cipa u ovoj generaciji, Cedar nece imati direktnu konkurenciju.

Sto se tice LOW segmenta on je po meni tu vec duzi period samo radi reda... u njega ne ulaze (sakate ga previse) ni ATI ni NV vec duzi period pa tako se performanse novom generacijom ne udvostrucuju vec se samo reda radi performanse u najboljem slucaju povecaju za ~10%... sto je smesno

Taj Low segment i dalje donosi ogromne prihode ;) I AMD ce nastaviti da ga nudi, samo kroz CPU, dok NVidia... ne znam sta ce raditi.

Taj Low segment i dalje donosi ogromne prihode ;) I AMD ce nastaviti da ga nudi, samo kroz CPU, dok NVidia... ne znam sta ce raditi.

Zar ti stvarno verujes da masa ljudi kupuje AMD :p

Neznam za Buldozer ali mislim da su ocekivanja prenaduvana... a i iskreno taj segment ni ne zasluzuje diskretnu garfiku... takodje isto kao intel sa svojim integrisanim GPU-em nema tu profita na osnovu grafike, ona je tu reda radi
Takodje Buldozer ce morat da bude verovatno dosta povoljan (Intel definitivno zna da skrese cene debelo kad se oseti ugrozenim u nekom segmentu) jer ko je zadovoljan sa "low-mid" GPU performansama sigurno nece biti spreman da izdvoji veci kes...
A i kad Buldozer izadje ATI i NV ce ponudit 28-32nm GPU i tako ce im low-mid sektor lako parirati jeftinom karticom

Poslednja izmena:
Zar ti stvarno verujes da masa ljudi kupuje AMD :p

Neznam za Buldozer ali mislim da su ocekivanja prenaduvana... a i iskreno taj segment ni ne zasluzuje diskretnu garfiku... takodje isto kao intel sa svojim integrisanim GPU-em nema tu profita na osnovu grafike, ona je tu reda radi
Takodje Buldozer ce morat da bude verovatno dosta povoljan (Intel definitivno zna da skrese cene debelo kad se oseti ugrozenim u nekom segmentu) jer ko je zadovoljan sa "low-mid" GPU performansama sigurno nece biti spreman da izdvoji veci kes...
A i kad Buldozer izadje ATI i NV ce ponudit 28-32nm GPU i tako ce im low-mid sektor lako parirati jeftinom karticom

Ovo je definitivno off, ali...

15-20% trzista drzi AMD, a NVidia je do sada mogla da se nada delu tog najjeftinijeg segmenta, sto je pitanje da li ce moci u buducnosti. Uzgred, da li mislis da Intel poklanja te silne GMA cipove? ;) Naravno da ne, zaradjuje i na njima. Pitanje je koliko, ali kako imaju svoje fabrike, to na gomili svakako nije malo. Ipak drze 50+% desktop trzista.

Mislim da malo masis poentu kako OEM-ovi funkcionisu... ako sklapaju 500.000 racunara i dobiju neke graficke performanse kupovinom samog procesora, zasto bi dali dodatnih ~15-20 dolara za graficku kartu koja ima otprilike identicne performanse? To im je cist trosak, i dodatna potencijalna glavobolja, nebitno da li je pravljen u 28 ili 40nm. Kakve ce biti te performanse nemam pojma, ali ako se ispostavi da Llano ima 400 i vise SP, sirova snaga nece nedostajati (falice BW svakako, ali je to drugi deo price).

Da se malo vratimo iz off-a... NVidia izgleda nece imati klasican Low End DirectX 11 cip u ovoj generaciji, sto je prilicno cudno. Pitanje je samo zasto je to tako.

Ovo izgleda obećavajuće.

Poređenja radi:
2 x GTX470 OC (800/1600/3700) ~ 31,3K
2 x HD5850 OC (1000/5000) ~ 30K
2 x GTX465 OC (900/1800/3700) ~ 29,5 (žešće nasviran, nisam drugi score našao)
2 x GTX460 OC (800/1600/4000) ~ 27,4K (modeli sa 768MB?!)
1 x GTX480 OC (850/1700/4200) ~ 26K
2 x HD5830 OC (950/5000) ~ 25K
1 x GTX470 OC (800/1600/3600) ~ 23K
1 x HD5850 OC (1000/5000) ~ 22,5K
2 x HD5770 OC (960/5500) ~ 22,5K

Sintetika obećava. Videćemo šta će igre reći...

Poslednja izmena:

Uzgred, nesto sam razmisljao o njihovoj malo dugorocnijoj strategiji. GF104 je 3/4 najveceg cipa, GF106 ce biti 1/2, a GF108 1/4 (128CC, 128bit), ako su glasine tacne. Ovaj poslednji cip ce biti daleko jaci od Cedar-a, a nema najava da ce biti slabijih u prvoj generaciji Fermija, i svakako nece biti direktna konkurencija (mnogo bolje performanse, mnogo veca cena). Da li to mozda znaci da dugorocno "pustaju niz vodu" najnizi segment, u kome ionako nece moci da konkurisu zbog integracije grafickog cipa u sam CPU? Sta znam, mozda je ova generacija njihova priprema za pojavu Fusion-a. Interesantna stvar za razmisljanje ;)

Nesto ne verujem vise u ovaj GF106, jel mi se sad cini suvisnim. Sa njim bi ciljali 5770, a to jednostavno mogu sa GF104, tako sto mu iskljuce jos 48CC. Negde se vec spominjala kartica sa 288CC-a, verovatno ce to biti derivat GF104.

Nesto ne verujem vise u ovaj GF106, jel mi se sad cini suvisnim. Sa njim bi ciljali 5770, a to jednostavno mogu sa GF104, tako sto mu iskljuce jos 48CC. Negde se vec spominjala kartica sa 288CC-a, verovatno ce to biti derivat GF104.

Vise im se ispati da prave 106... GF104 sa 288 CC-a mozda bude jedna mala kolicina na trzistu (ako bude vise skarta) a kasnije kao i sa nestajanjem GTX465 ista sudbina ce biti i sa njom... a to cemo videt sta ce biti odma GF106 ili taj sakati GF104

Manje vise ono sto smo ocekivali... odlicna karta za Performance segment koja ce malo spustiti cene.

Interesantno mi je kako su prakticno svi sajtovi koje sam do sada pogledao (Anand, Guru3D, HardOCP) "izbegli" Unigine test. Verujem da je to zahtevao NDA koji su potpisivali, verovatno da se paznja ne skrece sa odlicnih ukupnih na izvesno losije performanse u ekstremnoj teselaciji, sto im je bio glavni selling point za GF100.

DAS, nemoj da zaboravljas ekonomiju iza performansi ;) U teoriji oni mogu samo ovaj cip da proizvode i da ga seku na nize, ali to nije isplativo, jednostavno je preveliki za cenovnu klasu od 100-150 dolara - nije toliki problem 5770, koji kosta nesto vise, vec 5750 koji je znacajno jeftiniji i vec sada ga je moguce u USA naci za 125 dolara, a uskoro ce cena verovatno pasti i na 100-110.

GTX460 (256bit) 1GB je za 4.23% slabija u Unigine Heaven v2.1 od HD5830 pri 1920x1200. 192bit verzija je jos slabija

Unigine test je uglavnom test tesselacije i DX11 - dok izadju prve prave DX11 igre sve danas aktuelne kartice ce da budu u kantama...

Dirt 2 na 768-ici ima 35fps, a na 1gb ima 58fps? WTF?

Od kad 30% vise memorije daje 60% veci FPS !?!

Ili je tu nesto lose otkucano ili je neko placen da fusari rezultate :)

Od kad 30% vise memorije daje 60% veci FPS !?!

Ili je tu nesto lose otkucano ili je neko placen da fusari rezultate :)

Pa kolicina memorije uopste ne utice na performanse ako je ima dovoljno za zadatu rezoluciju i igru, ako usfali pa naravno da se performanse prepolove i jos gore... druga je stvar sto je 512-768MB dovoljna za vecinu igara za sada...

Upravo to, ovo je Full HD rezolucija uz 8AA, i za taj zaostatak je odgovorna kombinacija manjka memorije i manje ROP-ova. U nizoj rezoluciji, cak i uz 8AA, razlika je 10ak procenata, koliko bi verovatno iznosila i u 19x12 bez AA.

Karta ima odlican odnos cene i performansi i svakako ce stabilizovati taj segment, ali bi prava stvar za trziste bila da se pojavila pre 6 meseci. Ovako... usporice malo dalji gubitak trzisnog udela, ali da ga ipak nece i zaustaviti (i dalje nemaju nista konkurentno u klasi od 100-199 dolara).

Malopre videh i vest da su ove 1GB verzije rasprodate gotovo svuda. Jeste razlika u ceni relativno mala, ali opet mi je cudno da je bas sve otislo, i nadam se da ne ukazuje na nove probleme u proizvodnji. Videcemo i koliko ce kasniti 384CC verzija, to ce biti najbolji reper toga gde se nalaze po tom pitanju.

Malopre videh i vest da su ove 1GB verzije rasprodate gotovo svuda. Jeste razlika u ceni relativno mala, ali opet mi je cudno da je bas sve otislo, i nadam se da ne ukazuje na nove probleme u proizvodnji. Videcemo i koliko ce kasniti 384CC verzija, to ce biti najbolji reper toga gde se nalaze po tom pitanju.

Procitah da je veoma mali broj 1GB kartica pusten i da se ocekuju tek za 2-3 nedelje...verovatno su zbog nekog razloga pucali bas na 768MB verziju

Mozda je ovo razlog:

There should be plenty of 768MB cards available for today’s launch, but the bulk of 1GB cards are roughly 2 weeks late (1 or 2 may show up early if the vendor does rush shipping). So what we have is a hard launch for the GTX 460 768MB, but a soft launch for the GTX 460 1GB.

http://www.anandtech.com/show/3809/nvidias-geforce-gtx-460-the-200-king

Nazad
Vrh Dno