Šta je novo?

Galaksija

Ovakvo je stanje na G40:
29c3dem.gtp - radi, ali ne klizi glatko
Benchmark_run.gtp - ne radi, krešuje prilikom testa
hardware.gtp - radi, daje Fake Galaksija ili emulated
highres.gtp - radi bez problema (kao i ostale), potrebno je pomeriti samo sliku. Ovde se koristi IM 2
PhoneSpy.gtp - Ne radi
SHOWDemo_run.gtp - Ne radi
Sidetex2.gtp - Ne radi
Sidetex3.gtp - Ne radi
Year30v2.gtp - Ne radi
Probao sam ovo sve na Fifan Galaksiji:

29c3dem.gtp - radi, mislim da dobro klizi (možda izgleda bolje ako se priključi klasični ekran)
Benchmark_run.gtp - radi, sa "slow" su rezultati: 1 = 3.28, 2 = 75.32, 3 =121.8 (ostalo nisam čekao)
hardware.gtp - radi, i meni kaže daje Fake ili emulated Galaksija
highres.gtp - radi, slika je dobra
PhoneSpy.gtp - Ne radi
SHOWDemo_run.gtp - Ne radi
Sidetex2.gtp - radi
Sidetex3.gtp - radi
Year30v2.gtp - Ne radi

I znaci dosli smo do zakljucka da ne rade neki fajlovi i na drugim galaksijama a ne samo na galaksiji 2024!

I znaci dosli smo do zakljucka da, ne rade neki fajlovi i na drugim galaksijama a ne samo na galaksiji 2024!

Ne, došli smo do zaključka da neki programi ne rade dobro na nekim klonovima Galaksije, koji nisu verno pratili originalni hardver.
Na svakoj Galaksiji koja je ispoštovala prvobitni koncept, ove stvari rade kako treba.
O ovoj ruskom klonu Galaksije Plus smo već pisali ponešto ovde i kao što vidiš ima bolju kompatibilnost od G40, samo par stvari ne radi kako treba, jer su i oni nešto brljali po memorijskoj mapi, ali nisam je testirao uživo, samo preko FPGA jezgra portovanog sa ove mašine i radi tako kako je kolega RobertK i napisao.
Ipak to je veoma zanimljiva varijanta, jer se dobija Galaksija Plus, sa sve tonskim čipom, što bi tebe moglo da zanima i bude možda sledeći projekat za samogradnju.
Linkovi su već kačeni na temi više puta, kao i YT video o samogradnji, pa prelistaj.

Na svakoj Galaksiji koja je ispoštovala prvobitni koncept, ove stvari rade kako treba.
Pa ne rade baš. Primjer ti je HiRes koji treba HW modifikaciju na "na svakoj Galaksiji koja je ispoštovala prvobitni koncept". Imaš raspravu o tome par stranica prije (stranica 7). A recimo radi na Fifan Galaksiji.

Ako cepamo dlaku na četvoro, onda jeste tako, samo i ti i ja znamo da ta HW modifikacija znači prekinuti kontakt na samo jednoj nožici integralca, nakon čega radi i to.
Moje je mišljenje da je Tomaž Šolc ovaj demo pisao na svojoj cmos Galaksiji i da nije proveravao kako to radi na originalu, a ako jeste onda je ta modifikacija za njega bila toliko trivijalna, da je nije ni pomenuo.
Bilo bi sjajno kada bi recimo za G40 postojala ikakva HW modifikacija, koja bi omogućila rad sa svim problematičnim softverom, ali...

Poslednja izmena:
jeste taman posla sad cu da pravim jos galaksiju plus samo zbog tonskog cipa... al ja bi to da uradim na galaksiji 40! :) kad sam vec toliko dao para ne zelim ponovo neku novu galaksiju plus da pravim a i nema tonskog cipa AY-3-8910 tesko se nadje ispravan! Ja sam lepo pitao jel zna neko od vas da mi to sve napravi sa AVR cipom umesto AY-3-8910 i da radi na galaksiji 40... sve se moze al treba mnogo biti strucan u tim softversko hardverskim znanjem... i ako moras da prekines nozicu ili bilo kakve korekcije na bilo kojoj galaksiji zasto jednostavno neko ne napravi galaksiju na kojoj ce sve da radi :) i da im TONA! :D
na kraj krajeva ja sam zadovoljan sa galaksijom 40 kakva god da je! napravio sam i radi koliko god moze :D toliko o tome....

Poslednja izmena:
a jos nesto mi nije jasno kako moze da vam radi fajl Year30-Demo_MESS.gtp koji ima 28kB a kamoli Year30v2.gtp koji ima 45kB na prvobitnoj galaksiji koja ima 2 do 6kB RAM maksimum i 4 do 8 kB ROM? pretpostavljam da ti fajlovi posto su veliki samo rade na galaksijinom PC emulatoru....

Ja sam lepo pitao jel zna neko od vas da mi to sve napravi sa AVR cipom umesto AY-3-8910 i da radi na galaksiji 40...
Ja ću napraviti proširenje za zvuk za novu Galaksiju. Radiće sa YM2149 čipom, a šematski će biti skoro potpuno jednako kao proširenje za zvuk za PVV/Fifan Galaksiju Plus. Kad budem imao više podataka, objaviću ih ovde. To može biti za dve-tri nedelje ili za dva-tri meseca, ne mogu sada da kažem ništa preciznije.

Prelimenarni izgled možete videti na sledećim slikama. Slika na desnoj strani prikazuje izgled donje strane štampane pločice. Toliko za sada.

G2024 YM2149 isometric - small.pngG2024 YM2149 Bottom Side - small.png

a jos nesto mi nije jasno kako moze da vam radi fajl Year30-Demo_MESS.gtp koji ima 28kB a kamoli Year30v2.gtp koji ima 45kB na prvobitnoj galaksiji koja ima 2 do 6kB RAM maksimum i 4 do 8 kB ROM? pretpostavljam da ti fajlovi posto su veliki samo rade na galaksijinom PC emulatoru....

Loše pretpostavljaš, Year30 radi savršeno na originalnoj Galaksiji uz proširenje od 32K, kolega KiFlaFlaki je to demostrirao sa sve slikama, ne znam kako ti je promaklo.
Ona druga verzija Year30, traži 48K, ali to je u principu isti demo, samo ima više slika...

a uz prosirenje moze da radi samo nisam znao da originalna galaksija moze da se prosiri ram memorija do cak 48kB ako je fajl 45kB... E super za prosirenje za zvuk na galaksiju 40 samo problem je i gde nabaviti i taj zvucni cip YM2149.

Kod originalne Galaksije se memorija može proširiti do 54KB. Verovatno niko nikada nije ugradio toliko RAM-a u svoju Galaksiju, ali ipak je to tehnički izvodljivo. U stvari, sa preklapanjem blokova memorije, što se popularno zove "banking", može se ugraditi i mnogo više, ali onda i softver mora biti tako napisan da može da iskoristi ovako organizovanu memoriju.

YM2149 se još može naručiti iz Kine. To je, iz godine u godinu, sve manje pouzdan kanal za nabavku starih čipova, ali se ipak može na kraju doći i do ispravnih YM2149, i ja ću svakako nabaviti nekoliko komada.

Kod originalne Galaksije se memorija može proširiti do 54KB. Verovatno niko nikada nije ugradio toliko RAM-a u svoju Galaksiju, ali ipak je to tehnički izvodljivo. U stvari, sa preklapanjem blokova memorije, što se popularno zove "banking", može se ugraditi i mnogo više, ali onda i softver mora biti tako napisan da može da iskoristi ovako organizovanu memoriju.

YM2149 se još može naručiti iz Kine. To je, iz godine u godinu, sve manje pouzdan kanal za nabavku starih čipova, ali se ipak može na kraju doći i do ispravnih YM2149, i ja ću svakako nabaviti nekoliko komada.
Odlicno kad budes napravio to prosirenje sa zvucnim cipom YM2149 ja bih rado to kupio za moju galaksiju 2024 :)

Ja ću napraviti proširenje za zvuk za novu Galaksiju. Radiće sa YM2149 čipom, a šematski će biti skoro potpuno jednako kao proširenje za zvuk za PVV/Fifan Galaksiju Plus. Kad budem imao više podataka, objaviću ih ovde. To može biti za dve-tri nedelje ili za dva-tri meseca, ne mogu sada da kažem ništa preciznije.

Prelimenarni izgled možete videti na sledećim slikama. Slika na desnoj strani prikazuje izgled donje strane štampane pločice. Toliko za sada.

Pogledajte prilog 508028Pogledajte prilog 508030

Super! Jedno pitanje, da li postoji mogućnost da se napravi slot za Z80 sa jedne strane, a sa druge konektor kao na originalnoj Galaksiji, tako da imamo standardni konekor za proširenja na obe galaksije?

Razmatrao sam jednom kratko već tu mogućnost, i... odbacio je. Kratak odgovor bi bio: to se tako ne radi. A duži... tako povezano proširenje bi bilo nezgrapno, zauzimalo bi dosta prostora, bilo bi osetljivo i na male udarce zato što bi izlazilo znatno izvan gabarita računara u sve tri dimenzije, a ne bi ni lepo izgledalo. Dobar deo korisnika bi se ionako opredelio za samo jedno proširenje i pitao bi se zašto mora da plaća za izradu ili nabavku još nekakvog adaptera, koji sve čini samo lošijim u odnosu na direktno priključeno proširenje. Takođe, deo vlasnika nove Galaksije je napravio kućište za nju i sviđa im se kako sa njim izgleda, i to predstavlja bitnu prepreku, kad moraju da se odreknu kućišta da bi priključili neki dodatak. Taj problem ne samo da ne bi bio rešen, nego bi zbog nezgrapnijeg izgeda bio samo još više izražen. Sledeće, čak i kad bi konektor za proširenje bio kompatibilan na obe Galaksije, neka proširenja ne bi radila na obe, zato što same Galaksije nisu potpuno kompatibilne, na primer, zato što nemaju istu memorijsku mapu. Dalje, stara i nova Galaksija zapravo već imaju kompatibilan konektor za proširenja, a to je CPU podnožje. YM2149 će se moći priključiti u procesorsko podnožje na originalnoj Galaksiji i to će da radi (još se nisam odlučio da li će ovo biti zvanično podržano). Nadam se da sam naveo dovoljan broj razloga. Ali ako neko drugi želi da proba da napravi nešto ovakvo, može slobodno. Ovo je bilo samo moje lično mišljenje, a ne zaključak izveden iz istraživanja javnog mnenja.

Kad smo već kod priče o Frankenštajn konfiguracijama, YM2149 zvučna kartica (da je tako nazovem) će se na novoj Galaksiji moći priključiti zajedno sa USB fleš interfejsom, kaskadno, jedno na drugo. I to će sve veselo da radi zajedno. Doduše, izgledaće pre kao Lego tvorevina, nego kao računar, ali ako nekome to ne smeta, nemam ništa protiv. Međutim, i ovde ostaju sve mane koje sam naveo u prethodnom pasusu: gabariti, izgled, problem električne veze preko više redno povezanih podnožja... Tako da ovu mogućnost neću reklamirati kao prednost i neću promovisati takvo korišćenje.

Na kraju, pošto sam iskritikovao ideju, moram da pohvalim razmišljanje @Aleksandar_M. Inženjerski način razmišljanja podrazumeva konstantno razmatranje svih mogućnosti, njihovo preispitivanje i usklađivanje, kako bi se kao rezultat iscrpnog procesa, za implementaciju izabrale najoptimalnije karakteristike koje je moguće realizovati u okviru raspoloživog vremena i svih ostalih ograničenja koja su sastavni deo svakog projekta. A ova ideja se svakako uklapa u inženjerski način razmišljanja.

Vrh Dno