Šta je novo?

Galaksija

To onda znači, da su redakcija pcpresa i njihovi sponzori, pošteno ogulili kožu onima koji su naručili samo osnovni kompet (ploča, ona dva eproma i maskica sa podlogom) za lepih 8000 dinara, što je oko 70 evra ili skoro cena koju ti navodiš za sve komponente.
btw, ako možeš da me uputiš, gde se mogu nabaviti 54 cherry tastera za 8 evra, to bi me veoma zanimalo ?
Ja sam svoje za pravu Galaksiju, pre 7-8 godina takođe na aliju platio duplo više, ali izgleda da cene padaju...
Naravno: https://www.aliexpress.com/item/100....order_list.order_list_main.51.10811802CjXoTB

70 kom paket.

Mnogi ljudi nažalost ne prate kako se kreću cene raznih stvari na tržištu pa puštaju da ih drugi prave budalama i da ih deru. Najbolji primer je recimo novi C64 zbog kojeg sam ovde imao prepirku sa pojedincima i zbog kojih su nam zatvorili C64 temu. To je tek masivno dranje kože no da ne pokrećemo tu temu opet.

Neki gledaju na retro prvenstveno kao na šansu da eventualno zarade i da se omaste preko noći. Nema tu trunke istinske ljubavi i strasti već je samo čist pozeraj u pitanju i daj otimaj gde god možeš. Nema ništa gore nego kada se neki hobi pretvori u trku za parama.

Poslednja izmena:
Sad gledam malo detaljnije, ima povoljnih tastera i na aliju i na temu, ali kvalitetne MOA kapice su čak i skuplje sada nego pre nekoliko meseci, recimo one tvoje o kojima smo pričali ranije, sada su skoro 50 eura, da čovek ne poveruje.

meni ispisuje 29.90€

Sad gledam malo detaljnije, ima povoljnih tastera i na aliju i na temu, ali kvalitetne MOA kapice su čak i skuplje sada nego pre nekoliko meseci, recimo one tvoje o kojima smo pričali ranije, sada su skoro 50 eura, da čovek ne poveruje.
Ima i na Temu-u tastera i kapica, čini mi se čak i malo povoljnije od Alija. Doduše nema takvih u MOA profilu, ali ima upotrebljivih.

realno da pravis sam tvoj neki nov kompjuter ploce (PCB) su skupe ne mozes naruciti jednu za 15 evra nego moras 5 komada najmanje o tome se radi :) PCB kosta ipak :). Zato je PC press i naplatio 8000 dinara plocu nove galaksije i dva eproma..... jer i oni su verovatno narucili PCB ne jedan komad nego vise komada, a vise komada kosta vise prosta racunica :)
prost primer kad bi hteo ja moj PCB prosirenje tra la la ... i ako je manja plocica nek je 5 evra jedan komad al ne mogu jedan komad da narucim nego moram pet komada i to je odma paf ne 5 evra nego 25 evra samo za mali PCB prosirenje :)
PCB cena je u zavisnosti kolika je velicina ploce... normalno da veca ploca kosta vise a manje kosta manje :) .... a gde vi nadjete jeftinije ja to ne znam pregledao sam ceo internet JLCPCB PCB way svi naplacuju toliko i ne mozes naruciti JEDAN KOMAD nego najmanje PET KOMADA ... sta tu nije jasno? niko tu nikog ne dere nego takvo je pravilo kod narucivanja PCB!

Poslednja izmena:
ja bi voleo da mogu da narucim jednu plocu (PCB) i da me ne kosta vise od 5 ili 10 evra al ne moze!
a da ja vas pitam nesto gde ste vi narucili tu plocu od stare galaksije i koliko je vas kostala PCB ploca od stare galaksije?? Ploca od stare galaksije prvog modela je mnogo veca od ove nove galaksije ... bas me interesuje koja je cena... ili ste pravili rucno kao nekad foto postupak ili kako to ide stampana ploca :) ali samo sa jednim slojem ...
realno da pravis svoj PCB ogromnog formata i sa jednim slojem koliko ti treba vremena, alata i kojekakve hemije i sigurno ni to nije jeftino... svakako siguran sam i znam odavno da ELEKTRONIKA uposte nije jeftin hobi :)

Poslednja izmena:
Valjda kad naručujuš nešto na više, izađe te povoljnije, a ne obrnuto, tako da su redakcija ili sponzor, imali još nižu cenu po ploči, koje su vam onda masno naplatili.
Ja sam ploču za pravu Galaksiju radio kod nas privatno 2017-e, po nacrtu kolege demerzela, pravljena je kao jednoslojna štampa, ali kvalitetno i to mi je bio najveći pojedinačni izdatak, nešto preko 3000 din, tasteri i kapice, otprilike isto toliko, sve ostalo ispod 20 eura, kod kineza.
Ostalo mi je i nešto viška te sitne elektronike, nekoliko tastera u rezervi i jedan Z80, koji sam kasnije dao drugaru i radi mu dan danas u ZX81.
Ne moraš da mi veruješ, ali kad napišeš da je nešto nemoguće, onda mi u stvari na fin način, kažeš da ne govorm istinu, a to nije baš lepo...

2017. nas par je naručilo 5 ploča (najmanji broj komada koliko se može naručiti) za pravu Galaksiju isto sa JLCPCB i zajedno sa dosta velikom poštarinom (DHL ako se dobro sjećam) i carinom izašlo je preračunato 19€ kom. Povoljno je sve ako se nađe par ljudi koji dijele troškove. Npr. Mouser ima besplatnu dostavu za vrijednost veću od 50 dolara.

tako sam i mislio povoljno je narucivati PCB ploce ako se nadje par ljudi pa od 5 ljudi svako plati 15 ili 19 evra po ploci zavisi koja ploca....A u Srbiji je problem medjuljudski odnos tesko je naci i dva coveka da misle isto a kamoli naci pet ljudi da kupe nesto zajedno povoljnije :)
neka su mi masno naplatili plocu 8000 dinara od PC pressa, mnoge stvari u zivotu sam ja preplatio pa to za mene nije problem :)

nisam rekao da verujem ili ne verujem u nesto, samo mi to sve tako izgleda nemoguce...(opet neko se snadje pa nadje neke stvari jeftinije) neko ne moze da nadje dosta stvari jeftinije to sam hteo reci... nemoguce u smislu kao "nemoguca misija" :D

I sad bi ja trebao da se osecam prevaren od strane PC Presa jer su mi debelo naplatili plocu nove galaksije samo zato sto nisam bio sposoban da nadjem 4 ljudi i narucimo plocu za 15 evra po komadu :)

I sad bi ja trebao da se osecam prevaren od strane PC Presa jer su mi debelo naplatili plocu nove galaksije samo zato sto nisam bio sposoban da nadjem 4 ljudi i narucimo plocu za 15 evra po komadu :)

Ne radi se tu o tebi ništa i tvojoj neinformisanosti već o drugima, njihovoj etici i (ne)razumevanju retro scene. Novac se zarađuje na drugoj strani a ne kroz hobije, to mnogim idiotima i sitnim šibicarima ne dopire do moždanih ćelija te je zato danas taj isti retro gaming hobi ogađen mnogima. Ono što bi trebalo da predstavlja neko nazovi opuštajuće zadovoljstvo zapravo prelazi u poveći stres.

ma opusteno ne treba sad ni toliko pesimizma, nema stresa ja sam napravio galaksiju novu jer sam tako hteo i narucio kako sam video na prvu loptu ne kajem se zbog toga... moje zadovoljstvo. I znam da sve kosta i da hocu sam nesto da narucim i napravim al nikad nisam znao da prodjem jeftinije :) al dobro nema veze... svaka skola se placa :)... a i jasno mi je da neki hoce da zarade pa naplacuju nesto skuplje al realno bi svi trebali da se drze iste cene sta god da je u pitanju...

Poslednja izmena:
ma opusteno ne treba sad ni toliko pesimizma, nema stresa ja sam napravio galaksiju novu jer sam tako hteo i narucio kako sam video na prvu loptu ne kajem se zbog toga... moje zadovoljstvo. I znam da sve kosta i da hocu sam nesto da narucim i napravim al nikad nisam znao da prodjem jeftinije :) al dobro nema veze... svaka skola se placa :)

Pričam generalno, ne mislim konkretno samo na Galaksiju. Kada se upustiš ozbiljno u te hobi i retro vode krene glava brzo da te boli. Realnost udara po džepu često više nego što bi trebalo a i ljudi kao ljudi su alavi, nezahvalni i koješta.

a sto se tice elektronike i elektronskih komponenti dobro sam informisan.... na primer nije isto kupiti kineski elektrolitski jeftin kondenzator ili japanski Nichicon, Panasonic i tako ti malo kvalitetniji i skuplji ipak meni je jasno da neke elektronske komponente duze ce vam raditi i trajati ako su kvalitetnije i skuplje i renomiranog proizvodjaca nego te kineske jeftine... tako da i kvalitet je bitan pa onda znas za sta placas cenu necega....

Jeste, samo što svi uvek gledaju da prođu što jeftinije. Odavno su prošla ta vremena kada su se stvari kvalitetno izrađivale. Sa druge strane kod kineza ti je uvek sve kockanje manje-više, tu mislim na Aliexpress. Nekada je nešto zadivljujuće ok odrađeno i završava posao a nekada je krš koji rikne u startu. Poručivao sam svojevremeno nekoliko različitih čipova sa Alija i nikada nisam imao problema.

Jeste, samo što svi uvek gledaju da prođu što jeftinije. Odavno su prošla ta vremena kada su se stvari kvalitetno izrađivale. Sa druge strane kod kineza ti je uvek sve kockanje manje-više, tu mislim na Aliexpress. Nekada je nešto zadivljujuće ok odrađeno i završava posao a nekada je krš koji rikne u startu. Poručivao sam svojevremeno nekoliko različitih čipova sa Alija i nikada nisam imao problema.
tacno tako kod kineza je sve kockanje dal ces dobiti nesto super ili ne :) ...ali generalno ljudi narucuju sad uglavnom sve od kineza :) . Al opet smatram da i dalje postoje kvalitetne stvari i kineske naravno jer ako kompanije na primer Nichicon iz Japana ima i u Kini e onda moraju da prave isto tako kvalitet kao i Japanci da bi to bio taj kvalitet ... hocu reci i kineske stvari ima nesto kvalitetnije i skuplje a ima i puno krsa jeftinog....
evo cist primer ja kupio od nekog za 500 dinara AY-3-8910 i ko zna gde je on to nabavio i pitanje je dal taj cip radi :D

Poslednja izmena:
tacno tako kod kineza je sve kockanje dal ces dobiti nesto super ili ne :) ...ali generalno ljudi narucuju sad uglavnom sve od kineza :) . Al opet smatram da i dalje postoje kvalitetne stvari i kineske naravno jer ako kompanije na primer Nichicon iz Japana ima i u Kini e onda moraju da prave isto tako kvalitet kao i Japanci da bi to bio taj kvalitet ... hocu reci i kineske stvari ima nesto kvalitetnije i skuplje a ima i puno krsa jeftinog....
evo cist primer ja kupio od nekog za 500 dinara AY-3-8910 i ko zna gde je on to nabavio i pitanje je dal taj cip radi :D

Kinezi valjaju dosta tih čipova i koječega kao "No Name" tj. nebrendirane stvari....Ja sam lično ubeđen da tu ima zapravo i masa originalnih tzv. new-old stock stvari iz nekih pitaj boga kojih magacina i štekova samo nisu obeležene pa su zato dosta jeftinije

ja se nadam da nisam naleteo na "No Name" cip i da sam kupio makar izvadjen ispravan cip iz neke sprave .. Cim budem testirao znacu pa javim :)

Mnoge stvari su postale izvitoperene na retro sceni u odnosu na period od pre 10-15 godina.
Pereviše se muljatora i prevaranata namnožilo i to se vidi na svakom koraku i kod nas i u svetu.
Ja recimo već duže vreme nisam ni naručivao sa alija, jer su mi u poslednjih šest meseci već dve pošiljke nestale, a oni odbijaju refund sa obrazloženjem da je čitav kargo stigao u Srbiju i da se obratim lokalnoj pošti, gde naravno nema ni traga od paketa.
Nije problem ni da platim neku normalnu cifru za tracking broj, ali oni muljaju i sa njima i šalju neke lažnjake, koji ne služe ničemu.
Pravi tracking nude tek po nekim suludim cenama, koje nemaju veze sa mozgom, a mnogi predmeti i nemaju ovu opciju, osim free shipping, a onda kupac neka se češe po glavi.
Sve marifetluke znaju, prave te budalom, kao nešto pregovaraju, traže da sačekaš, mnogima tako istekne i rok za žalbu, ali slaba vajda i od toga.
Temu je sigurniji, ali moraš prvo da kupiš robu u vrednosti 1700 dinara, a i ponuda im nije baš uvek najbolja, ali makar znaš da ćeš dobiti ono što si naručio.
Kod nas nije ništa bolje, da ne kažem da je još gore.
Seća li se neko kako je izgledala limundo retro sekcija pre desetak i više godina, a sada je skoro nestala ili se pretvorila u galeriju pc smeća.
Slična sudbina sada stiže i KP, dobrim delom i zbog njihove pohlepe.
Posle duže pauze, postavim besplatan oglas, kao što sam i ranije radio i već posle nekoliko sati, ode na 100 i neku stranu, jer su oglašivači bukvalno naterani da im plaćaju obnavljanje oglasa, koji imaju prioritet.
U retro temi, osim časnih izuzetaka, caruju šibicari i preprodavci, koji valjaju svakakvo đubre, jer su čuli da kad nalepiš etiketu retro na bilo kakav krš, to odmah vredi pet puta više, ugrađivanje za kinesku robu je od 100%, pa naviše...
Omiljene su im bombastične parole: POUZDANO, PROVERENO, cene kriju kao zmija noge, pa moraš da im nudiš kao na licitaciji, omiljeni trikovi su da stave lažni natpis REZERVISANO, a onda u tom statusu predmet stoji par meseci itd.
A kao šlag na tortu, primetio sam nešto i to više nije slučajno, da KP izgleda nekim privilegovanim pojedincima, omogućava da vide tek postavljene oglase malo ranije, nego što ih možemo videti svi mi ostali i tako oni pokupe ono što žele, ostalima šta ostane.
To sam se i lično uverio, kad sam prodavao jedan komad svoje retro kolekcije, gde mi se lik javio bukvalno minut nakon postavljanja oglasa, a brojač pregleda je i dalje ostao na nuli i tek kad su svi ostali mogli da vide oglas, brojač je normalno krenuo.
Ovo su mi potvrdili još par ljudi na KP, sa kojima sam razgovarao, teško je to dokazati, ali sve manje verujem u slučanosti.
Od tada i njih zaobilazim u širokom luku, a iskreno sve više i gubim volju da se valjam u tom blatu.
Izvinjavam se za čaršav, možda grešim i možda je sve mnogo bolje nego što se meni čini, ali deluje da su zlatna retro vremena prošla, po sistemu došli divlji, isterali pitome...

Rekao bih da je interesovanje kod ljudi generalno opalo za retro pričom u poslednjih nekoliko godina. To se vidi i kod nas, recimo i ovde na Benchu u retro sekciji. Nekada je bilo mnogo više ljudi i diskusije a sada skoro pa da nema nikoga. Vidi se to i po FB grupama, drugim forumima pa i među YT komentarima.
Cela priča jenjava nekako a samo cene ostaju iste što je najsmešnije.

Što se tiče domaćih oglasa tu je ponuda doista nikad gora, ne pamtim iskreno kada sam nešto kupio preko KP, nemam problem da platim nešto po realnoj tržišnoj ceni ako je ok očuvano i ako me zanima samo što masa njih em što lupa cene samo tako em što prodaje masu krševa i budalaština.
S vremena na vreme prodam neku retro stvar a i na to čekam mesecima jer ljude slabo više šta da zanima, valjda se zasitili ili šta već. Ranije sam prodavao stvari u roku od par dana ili nedelja a sada teško to ide.

A i slažem se ovo za prikaz KP oglasa. Ja lično koristim web trekere i s vremena na vreme se dešava da čim se pojavi neki oglas te iste sekunde stoji da ima par pregleda i čak i da ga je neko već zapratio a opet to je nemoguće ako je sve po propisima jer trekeri reaguju bukvalno u sekundi na promene što me navodi na to da postavke/prikazi oglasa nisu u real time-u kao što bi trebalo već se prvo pojavljuju određenom broju ljudi najpre pa tek onda ostalima. To je po meni neoboriv dokaz da se radi o muljanju a i da ne pominjem to što se nekim prodavcima brišu negativne ocene redovno.

Problem je IM 2 ... ovo ne radi ok na G40... ako NOP-am IM 2 instrukciju u Year 30 demo onda on "radi" na G40 ... "radi" jer radi samo skroler dole na ekranu a hires slika se ne prikazuje.
Isti problem je i kod nekih drugih demo-a... uvijek kada se pravi IM 2 Galaksija kresira...

Dobio odgovor od Voje... na zalost neresivo na Galaksiji 40:

Razlog zašto Galaksija ne prihvata IM2 je jednostavan i, rekao bih, nerešiv. U modu 1, koji Galaksija koristi, Interrupt rutina uvek kreće od adrese 0x0038, na kojoj počinje potprogram za generisanje video-signala. U modu 2, adresa potprograma se generiše pomoću registra I (bitovi 15-8) i pročitanog stanja na Data Bus-u (bitovi 7-0). Pošto Galaksija već koristi registar I za adresiranje porcije video-memorije pri iscrtavanju slike (čita se stanje registra I (15-8) i registra R (7-0)), a na Data Bus-u je slučajno stanje, tako je IM2 neupotrebljiv. Ostali klonovi Galaksije nemaju taj problem jer imaju složeniji hardver za generisanje slike, u kojima se registar I ne koristi.

Zahvaljujem Voji za objasnjenje. Ima samo par programa koji koriste IM2 tako da nije veliki problem.

onemogućen IM2 mod na Z80

Ja mislim da IM 2 omogućen, jer slike sa originalnom Tomaževom rutinom rade (pseduo high-res). Po meni ovo što je Voja napisao važi i za originalnu Galaksiju, zar ne? Važi i za ZX Spectrum, koji uzgred isto nema hardver da postavi nešto smisleno na Data Bus, ali se IM 2 koristi.

The other mode that is commonly used on the Spectrum is IM 2. If an interrupt is requested, the processor first builds a 16 bit address by combining the I register (as the high byte) with whatever the interrupting device places on the data bus. The processor then fetches the 16-bit address at this interrupt table entry, and finally calls the subroutine at that address. Rodnay Zaks in his book 'Programming the Z80' states that only even bytes are allowed as low index byte, but that isn't true. The normal Spectrum contains no hardware to place a byte on the bus, and the bus will therefore always read FF (because the ULA also doesn't read the screen if it generates an interrupt), so the resulting index address is 256*I+255. However, some not-so-neat hardware devices put things on the data bus when they shouldn't, so later programs didn't assume the low index byte was FF. These programs contain a 257 byte table of equal bytes starting at 256*I, and the interrupt routine is placed at an address that is a multiple of 257. A useful but not so much used trick on the Spectrum is to make the table contain FF's (or use the ROM for this) and put a byte 18 hex, the opcode for JR, at FFFF. The first byte of the ROM is a DI, F3 hex, so the JR will jump to FFF4, where a long JP to the actual interrupt routine is put. In IM 2, it takes 19 cycles to get to the interrupt routine...

Da bi to rešio Tomaž Šolc koristi frambuffer kako bi preusmerio adresu IM 2
...a similar solution is applicable on Galaksija. This however takes additional 260 bytes for the vector trampoline area, which I decided to put in place of the original framebuffer.

high_resolution_framebuffer_me-t.png

E sada, zašto to radi kod njegove originalne rutine, ali ne sa Year30, to ne znam. Treba analizirati source file koji je već objavljen ovde i bazira se na deasmbliranoj Tomaževoj rutini (u prilogu).

Inače, ja sam napravio mali programčić koji omogućava da sami upišete vašu sliku u .gtp file.

Originalna slika
gkidorg.png

Posle učitavanja
gkid1sc.png

I rezultat na Galaksiji
gkid1.png

Ukoliko ste zainterosvani za testiranje, program se nalazi na:

Dovoljno je da instalirate python 3.8+ i numpy
Kod:
pip install numpy

za pokretanje
Kod:
python gal_hres_gui.py

Ubacio sam nekoliko korisnih opcija za obradu slike za lakše eksperimentisanje i brže dobijanje željenih rezultata, kao i opciju za originalnu i G40 Galaksiju.

Komentari su poželjni, kad budem imao vremena, napraviću i exe file za Windows.

Prilozi

• Year-Demo_MESS_src.zip
    35.7 KB · Pregleda: 2
@Aleksandar_M svaka cast za program konvertor slike za galaksiju 40 al ne znam kako to da pokrenem kad ubacim ceo kod u VS Code na output napise mi 2 greske : Import "PIL" could not be resolved i Import "numpy" could not be resolved?

i nemoguce je da stara galaksije kosta 70 ili 80 evra a ima tako veliku plocu .... evo ovde pertinaks ploca 300x200mm kosta 1200 dinara https://www.mgelectronic.rs/pertinaks-fr4-jednostrani-300x200

odavde kupuju mikroprinc i ekipa

@Aleksandar_M svaka cast za program konvertor slike za galaksiju 40 al ne znam kako to da pokrenem kad ubacim ceo kod u VS Code na output napise mi 2 greske : Import "PIL" could not be resolved i Import "numpy" could not be resolved?

U VS Codu, izaberi terminal, zatim upiši

Kod:
pip install numpy
i
Kod:
pip install Pillow

I onda pokušaj pokrenuti u VS Codu

Inače, nije potreban ni VS Code, to možeš i iz Command Promta, ako pokrećeš u Windows okruženju.

Hardverski je jasno da se novi model Galaksije razlikuje od originala, ali mene od početka samo zanima odgovor na jedno jednostavno pitanje.
Da li je nova Galaksija 100% kompatibilna sa starom i sa svim njenim postojećim softverom ?
Znači, da u praksi sve radi, bez prepravki, gličeva, usporenja, pomerenih ekrana itd.
Ako je odgovor pozitivan, onda smo gubili vreme i vodili bespotrebnu diskusiju o tome na prethodnim stranama, a i Voji bi trebalo javiti da ne brine.
Ja sam pre više meseci predožio ovde, da se isproba sav softver i okačio jednu lepu kolekciju, a na sajtu kolege Ferenca ima i više, raznih asemblerskih rutina, kratkih programa itd.
Znači side by side, stara i nova, sve crno na belo, da znamo na čemu smo i stavimo tačku na ovu priču.

Pa nije 100% kompatibilna. Jednostavno neki programi ne rade uopće ili rade s prepravkama. Srećom njih je vrlo mali broj. Također ima programa koji su razvijani na emulatorima i "teoretski bi trebali da rade i na pravoj Galaksiji" pa ne rade dobro, a to je priča koja je bila i prije Galaksije 40.

Poslednja izmena:
ja sam napisao sta ne radi na novoj galaksiji od programa i da meni te highres slike ucita samo preko serijskog porta onda se lepo vidi i onaj demo30Year to ne radi. Ali na primer program igra "SAH" prepravljena verzija za galaksiju 40 to radi...i tako ima malo programa sto ne rade al mislim da to sve moze da se prepravi da radi i na novoj galaksiji...

Nazad
Vrh Dno