Mnoge stvari su postale izvitoperene na retro sceni u odnosu na period od pre 10-15 godina.
Pereviše se muljatora i prevaranata namnožilo i to se vidi na svakom koraku i kod nas i u svetu.
Ja recimo već duže vreme nisam ni naručivao sa alija, jer su mi u poslednjih šest meseci već dve pošiljke nestale, a oni odbijaju refund sa obrazloženjem da je čitav kargo stigao u Srbiju i da se obratim lokalnoj pošti, gde naravno nema ni traga od paketa.
Nije problem ni da platim neku normalnu cifru za tracking broj, ali oni muljaju i sa njima i šalju neke lažnjake, koji ne služe ničemu.
Pravi tracking nude tek po nekim suludim cenama, koje nemaju veze sa mozgom, a mnogi predmeti i nemaju ovu opciju, osim free shipping, a onda kupac neka se češe po glavi.
Sve marifetluke znaju, prave te budalom, kao nešto pregovaraju, traže da sačekaš, mnogima tako istekne i rok za žalbu, ali slaba vajda i od toga.
Temu je sigurniji, ali moraš prvo da kupiš robu u vrednosti 1700 dinara, a i ponuda im nije baš uvek najbolja, ali makar znaš da ćeš dobiti ono što si naručio.
Kod nas nije ništa bolje, da ne kažem da je još gore.
Seća li se neko kako je izgledala limundo retro sekcija pre desetak i više godina, a sada je skoro nestala ili se pretvorila u galeriju pc smeća.
Slična sudbina sada stiže i KP, dobrim delom i zbog njihove pohlepe.
Posle duže pauze, postavim besplatan oglas, kao što sam i ranije radio i već posle nekoliko sati, ode na 100 i neku stranu, jer su oglašivači bukvalno naterani da im plaćaju obnavljanje oglasa, koji imaju prioritet.
U retro temi, osim časnih izuzetaka, caruju šibicari i preprodavci, koji valjaju svakakvo đubre, jer su čuli da kad nalepiš etiketu retro na bilo kakav krš, to odmah vredi pet puta više, ugrađivanje za kinesku robu je od 100%, pa naviše...
Omiljene su im bombastične parole: POUZDANO, PROVERENO, cene kriju kao zmija noge, pa moraš da im nudiš kao na licitaciji, omiljeni trikovi su da stave lažni natpis REZERVISANO, a onda u tom statusu predmet stoji par meseci itd.
A kao šlag na tortu, primetio sam nešto i to više nije slučajno, da KP izgleda nekim privilegovanim pojedincima, omogućava da vide tek postavljene oglase malo ranije, nego što ih možemo videti svi mi ostali i tako oni pokupe ono što žele, ostalima šta ostane.
To sam se i lično uverio, kad sam prodavao jedan komad svoje retro kolekcije, gde mi se lik javio bukvalno minut nakon postavljanja oglasa, a brojač pregleda je i dalje ostao na nuli i tek kad su svi ostali mogli da vide oglas, brojač je normalno krenuo.
Ovo su mi potvrdili još par ljudi na KP, sa kojima sam razgovarao, teško je to dokazati, ali sve manje verujem u slučanosti.
Od tada i njih zaobilazim u širokom luku, a iskreno sve više i gubim volju da se valjam u tom blatu.
Izvinjavam se za čaršav, možda grešim i možda je sve mnogo bolje nego što se meni čini, ali deluje da su zlatna retro vremena prošla, po sistemu došli divlji, isterali pitome...