Šta je novo?

Gainward HD4850 - prvi utisci

Prizemno Pitanje

Ako smo zavrsli sa prepucavanjem, mene interesuje da li je neko na ovoj kartici dobio TV-out?

Posto u kutiji nije bilo adaptera, ja sam iskorisito od stare graficke (x550) S-video u chinch i nabo u konektor izmedju dva DVI-ja, ali mi drajveri ne daju opciju drugog ekrana.

Takodje, jeli neko probao sa DVI-HDMI adapterom ili svi gledaju frekvencije/temperature/dB ???

Posto mi je ovo istovremeno i prvo igranje sa Win7, nisam bas siguran u cemu gresim.

Ako smo zavrsli sa prepucavanjem, mene interesuje da li je neko na ovoj kartici dobio TV-out?

Posto u kutiji nije bilo adaptera, ja sam iskorisito od stare graficke (x550) S-video u chinch i nabo u konektor izmedju dva DVI-ja, ali mi drajveri ne daju opciju drugog ekrana.

Takodje, jeli neko probao sa DVI-HDMI adapterom ili svi gledaju frekvencije/temperature/dB ???

Posto mi je ovo istovremeno i prvo igranje sa Win7, nisam bas siguran u cemu gresim.

Ubodi monitor u drugi DVI . Stari fazon kod ATija.

Kod mene je taj gaiward iz neponatih razloga hteo da izbaci samo crno belu sliku preko TVout /televizor podrzava NTSC / , koristio sam kabl od 3850.

Inace , posto sam dobio artefakte i na drugoj konfiguraciji, karticu sam vratio
i uzeo pare natrag.

U jednoj firmi na G je bilo nekoliko komada Sapphire 4770 po ceni od 8200din. Ko je kupio, odlicno je prosao...

...e to je tvoj post onomad...
poenta je ne raditi za dzabe i ne urushavati trzhishte....jer gde je bilo te 4770 u prodaji po toj ceni...nigde...
zato ne treba lupetati o cenama...a ne treba niti ici ispod neke marzhe koja je realna = 10% ...ipak ako ima prostora ...kao kod ove kartice tipa Gainward 4850...gde ima prostora i za 20% ..da me ne shvate neki...to nije upereno protiv vas i nas - shirokih narodnih masa...vec je problem koji ce proizici taj da ce sada svi chekati te neke 4850 po 7110 dinara ...tj. nece kupovati niti 4730,niti 4770,niti 4830, a nazhalost ni 4850 bilo kog proizvodjacha jer je tamo i tamo bio Gainward koji je uzgred budi recheno extra brand po ceni od 7110 dinara.

Poslednja izmena:
pa najbolje da kupujemo onda 4850 po 15 000 ? mislim ne kontam, al očigledno imaš neki problem

što je niža cena to bolje po nas, a ako tebi kao prodavcu hardvera ne odgovara konkurencija onda se potrudi da i ti ispratiš to

ja sam pazario asus 4770, isti dan kad se pojavila (mislim da sam je prvi imao na forumu) za 9800din + kurir i ne žalim, evo dva meseca kasnije cena je -500din a sad da čekam mesecima za 1000 din uštede ...

U jednoj firmi na G je bilo nekoliko komada Sapphire 4770 po ceni od 8200din. Ko je kupio, odlicno je prosao...

poenta je ne raditi za dzabe i ne urushavati trzhishte....jer gde je bilo te 4770 u prodaji po toj ceni...nigde...
zato ne treba lupetati o cenama...a ne treba niti ici ispod neke marzhe koja je realna = 10% ...ipak ako ima prostora ...kao kod ove kartice tipa Gainward 4850...gde ima prostora i za 20% ..da me ne shvate neki...to nije upereno protiv vas i nas - shirokih narodnih masa...vec je problem koji ce proizici taj da ce sada svi chekati te neke 4850 po 7110 dinara ...tj. nece kupovati niti 4730,niti 4770,niti 4830, a nazhalost ni 4850 bilo kog proizvodjacha jer je tamo i tamo bio Gainward koji je uzgred budi recheno extra brand po ceni od 7110 dinara.

Razumem ja tvoj stav, ali neke firme imaju fixnu marzu i ne zanima ih kalkulacija koliko imaju prostora da nabace na nabavnu cenu. Bench populacija kao jedna od bolje informisanih prati stanje, kupuje kad nesto naleti i ceni takve prodavce. Tako je to sa stanovista kupca.

Akcije dodju i prodju, a na forumu uvek moze da se procita info gde sta ima. I opet si napisao da te Sapphire 4770 kartice nije bilo, a ja kazem da jeste. Mala kolicina, ali jeste. Ako je verovati PC Berzi ima je opet za 8400din. Mrzi me da proveravam, kartica me ne zanima.

Ako ti kazem da sam u toj firmi na G kupio Logitech G51 zvucnike za 5000din, verovatno ces opet reci da sam slagao. Info sam doio preko foruma i to je jedna od dobrih strana gubljenja vremena na piskaranje i citanje, pored druzenja naravno...

Pozdrav :wave:

Da malo pre su stigle, doduse ne znam u kojoj kolicini Sapphire 4770 za 8400 din.

Pa sta onda? Mogla je da bude i za 110 din, gotovo, zavrseno, ko je uzeo, uzeo, ko nije, nista, idemo dalje.
Sta je uopste poenta ovakvih tvojih postova?

Ali,to je preskupo...
Pa 4850 je bilo za 7110 dinara....da li vam je sada jasno....

Не контам?! Испаде да је лоше што се ова 4850 могла купити за те паре?! Ај признај да ти је само криво што ниси набавио и свој примјерак ове картице:d

Ok, ok we got the point :D.
Al ipak na tebi je da spustis troskove svog poslovanja, samim tim ces imati lufta za manju marzu, pa ces imati mogucnost za nizu cenu.
Kukati kako konkurencija ima nize cene ne vodi nicemu, u stvari vodi, ka tvojoj propasti :). ***, veliki igraci ponekad mogu da istrpe i prodaju bez marzi, samo da bi privukli musterije na duzi period.
Tako, kad me neko pita da mu sastavim neki komp, meni mravinjak prvi padne na um, pa onda G.
O alternativama tek kasnije razmisljam.

Poslednja izmena:
izgurace ti lagano. tvoj komp ne trosi ni 250W u full load-u.

sa statusom moderatora tvoje reci imaju vecu tezinu tako da pripazi.. po tebi onda ispada da moze terat sli/cf sa chif 450w

a kad nesto crkne ja cu doce i kazat da je kriv 48xx chip jer nevolim ATI ;)

Ali,to je preskupo...
Pa 4850 je bilo za 7110 dinara....da li vam je sada jasno....
Да врло нам јасно да ће трговци са ставом...gde ima prostora i za 20%...врло брзо ставити катанац на фирму :wave:

evo dobih je i ja i nije losa sta znam naponska se negre ali PCM iza greje strashno a i vidi se po temperaturama da se on bas dosta greje no za sad nije lose
ScreenShot025.jpg

Poslednja izmena:
abacus se buni zato sto je kartica jeftina i zato sto drugi urusavaju trziste :bottle:
Na drugim mestima je skuplja ...
Ko ima njuha od trgovaca onjusio je da ce na karticama za 2-3 dana obrnuti novac
i zaraditi, da ce se sve bez problema prodati ...
Srecni kupci, srecni prodavci i gotovo ...
Drugi mogu da se samo ljute

abacus se buni zato sto je kartica jeftina i zato sto drugi urusavaju trziste :bottle:
Na drugim mestima je skuplja ...
Ko ima njuha od trgovaca onjusio je da ce na karticama za 2-3 dana obrnuti novac
i zaraditi, da ce se sve bez problema prodati ...
Srecni kupci, srecni prodavci i gotovo ...
Drugi mogu da se samo ljute

da samo sto sad niko nece dati vise od te cene za 4850 ;)
ali ko ih **** to su pravila trazista ako im to smeta nek menjaju posao

Ja sam na isto mesto priključio kabl koji sa strane kartice ima valjda nekih 8 pina a sa druge strane 3 komponenta i jedan kompozitni video. TV je povezan preko componentnog i sve radi do 1080i.

Kabl je došao uz Leadtek 9600GT

Delovi na karti oznaceni sa R30 se dosta greju. Da li neko zna koji su ti delovi, odnosno koji je njihov naziv?
Iskoristio sam Zorzovu sluku karte da oznatim pomenute delove. Ne znam kako bi se hladnjaci sa termolepljivom trakom drzali za njih posto im je povrsina glatka.

Prilozi

• img00072z.jpg
    img00072z.jpg
    48.6 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
Zavojnice ... to se ne hladi, vec su u metalnom (ferit) kucistu

da samo sto sad niko nece dati vise od te cene za 4850 ;)
ali ko ih **** to su pravila trazista ako im to smeta nek menjaju posao

Kao sto rekoh, a ponovicu jos jednom ... cene ATi kartica idu na dole (uglavnom) zbog izlaska nove generacije.
Pasce i kod nas, kad se ocisti stari lager.

Ja sam inace u toj prici vezanoj za hardver ... i to veoma dugo... zato i ne razumem onu paranoju.
Radim sam i volim da radim sam, odavno sam naucio da je trgovina sekundarni izvor prihoda, usluga je prvi ...
Nemam prodavnicu, ali da imam ... sigurno bih sve karte sa lagera po toj ceni koja je bila povukao.
Bolje 50x po 10% od 6500 din nego da prodam tri kartice sa zaradom od 2000 din ...

Poslednja izmena:

Evo ja znam gde ima jos 5 komada po ceni od 7700,00 din, jel' to malo bolje? Bile su 7450,00, ali prva tura otisla ko bombone i sada druga tura je oko 7700, pa kome treba nek se javi :)

Poslednja izmena:
Jel ima ova kartica HDMI (mislim na ovu turu kartica koje su bile 7k dinara)?

Poz :wave:

Uzeo sam graficku pre nekih 4-5 dana i greje mi se memorija.E sada da vas pimat da li neko zna gde ima da se kupe ovakva hladjenja ?

Prilozi

• 050.909.012.jpg
    050.909.012.jpg
    2.4 KB · Pregleda: 41
  • 12165_v.jpg
    12165_v.jpg
    9.7 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Nisam proveravao koliko se greje naponska sekcija kod mene, ali iz ATTools-a sam maksimalno smanjio brzinu ventilatora i pokazuje mi GPU temperaturu od 42 stepena.
Tako mi radi stalno, i u svakodnevnom radu i u igrama.

E sad, imam par hladnjaka od nekih starijih procesora, pa bih mogao da ih ubacim na naponski deo ili memoriju, ali se pitam čime to da zalepim pošto je kartica okrenuta naniže u kućištu (u prirodnom položaju).

Jee koji ste specijalci vi i vase grejanje, imam Gainwarda skoro vec godinu dana i to single slot i radi kao lud jos pri tom se greje:), ne vidim sto pravite toliki problem oko temperature!? Hoce crtji mozda?

Kupio danas "poslednji" primerak po onoj akcijskoj ceni od ~7000din. u Gigatronu(Vukov spomenik) ,donesem kartu kuci i ona ne radi... Znao sam da ima neka caka,bilo je suvise dobro da bi bilo istinito. Naime karta upali monitor,sve regularno,ali nema sanse da prodje instalaciju drajvera u bilo kom OS-u.Cak i u 2D modu,ako pustim racunar da "sedi" u dos-u nekih pet minuta,dolazi do 2d artefakta preko cele povrsine ekrana.Uredno je nakacen dodatni kabal za napajanje,napajanje je OCZ StealthXstream 600W inace.Cim vratim starog Sapphire-a 3850 u racunar,sve proradi normalno. Jos da napomenem da sam primetio da je karta vec probana/radila u nekom drugom racunaru jer postoje tragovi zavrtnjeva na metalnom delu za pricvrscivanje za kuciste.Takodje sve one kesice za dodatni kabal za napajanje i dvi-vga adapter su vec bile otvorene.Ja ne kapiram kako je neko mogao da ovakvu kartu pusti u maloprodaju nakon sto ju je vec probao.Mozda je vec i bila na servisu,ko zna. Jos interesantni simptomi su: nakog ubacivanja karte i njenog smrzavanja u WinXP racunar nije u mogucnosti da upali monitor nakog hard reset-a;ako se karta ohladi nekih 5 minuta i racunar upali,ponovo je moguce podici WinXP(sve do dela za instalaciju Catalyst-a,gde opet smrzne i izbaci ili artefakte ili ugasi monitor);ventilator je uvek na max. 100% obrtaja i kuler je neprirodno vruc cak i pri tome.

Sve u svemu,nazad u Gigatron sutra.Ja ce ponadao eto lepog upgrade-a,kad ono mosha :S:

Ma karta je neispravna,a to sto je vec probana negde drugde mene ne interesuje. Ja sam ispao glup sto ne pogledah odmah tamo u radnji,ali sta je tu je. Inace "na oko" izgleda perfektno,osim tih tragova zavrtnjeva,sto mozda znaci da je samo probana pre prodaje(da ali zasto je pravo pitanje :)).
Sutra im vracam pa nek rade sta znaju. Negde sam vec cuo da je bilo slicnih "akcija" sa Gainward 8800 serijom i da su karte bile "refurbished"! E da li je to slucaj i sa ovom "super jeftinom" serijom ,ko zna.

edit:
evo jednog "prorocanskog" posta koj ije pogodio u centar uzgleda :d :
I da li su ove kartice refurbished ili nisu? Ili cemo verovati na rec... Izgleda kad Gainward radi "rasprodaju" Ati kartica - to je OK, ekstra, vr' brate, a ako se to desi sa NV karticama, onda su te popravljane??

Meni se cini da Zorz gresi u tome sto ne otvara teme u kojima se iskljucivo hajpuje kupovina Atija:d
Zorz ima jednu ovakvu kao ja,samo sto njegova radi :
Tu si u pravu potpuno (ako je vec takva situacija)!!!
Medjutim, ako se to ne desi pocecu da mislim o svojoj HD 4850 da je refurbished (joooj, paranoje) garbage :d:d:d.

A da sam poslusao ovog coveka ne bih ni bio u ovoj situaciji :) :
Upozorio bih kupce da ne srljaju i pre kupovine:

- se raspitaju o vrsti pakovanja (retail ili bulk),
- provere da li je kartica nova ili refurbished,
- nedvosmisleno ustanove garanciju na komponentu sa prodavcem,
- po kupovini provere stanje grafike (da li je već bila montirana u kućište - prašina oko kulera, ostaci od nalepnica na telu hladnjaka, vidni urezi na mestima gde se grafika šrafi za kućište/bracket, prvljavi PCI-e konektori).

Ovo pišem jer sam relativno skoro vođen cenom naručio par grafika od novosadskog distributera i po prispeću ustanovio ove propuste na grafikama. Modeli su bili 8600GT, 8800GT 512MB i 8800GT 1GB. Najgore od svega je bilo objašnjenja da je site admin (ili ko god da radi to) zaboravio da napomene da su grafike refurbished kada ih je unosio u cenovnik.

Poslednja izmena:
gde nestade moj post... ja napisao da vratis karticu i zahtevas drugu a posto nemaju vise tih Gainward-a nek ti daju neku drugu... samo bolje po tebi moze biti, njihov problem je razlika u ceni i preprodaja ne testirane kartice koja je vracena u radnju...

Nazad
Vrh Dno