Šta je novo?

Gainward HD4850 - prvi utisci

Moze li da izgura ovo Chieftec-ovo napajanje od 450W ?

Kod mene na pomenutom napajanju radi vec skoro godinu dana.
Jedno malo offtopic pitanje, koji je simptom da napajanje radi punim kapacitetom, da li je to grejanje istog ili neki drugi simptom?
Ako je grejanje pokazatelj da napajanje radi pod punim opterecenjem, onda ovo napajanje moze lako da se nosi sa ovom kartom i standardom konfiguracijom (overklokovani dvojezgarni procesor, dva HD i sl.) , jer je u idlu kod mene napajanje hladno (ne mlako, vec bas hladno), dok u full opterecenju napajanje bude mlako.

Poslednja izmena:
U principu, temperatura i brzina obrtaja ventilatora (mada nije pravilo, recimo, ima cestih slucajeva da su Corsair napajanja nesto toplija iako nisu opterecena, to je zato sto su projektovana tako da izdrze vece temperature, a da se fan vrti sporije zbog tisine).

prakticno se nemoze zakljuciti... neka napajanja malo ubrzaju ventilator i pri 60% i pri 95% opterecenja
neka ni ne ubrzavaju jer nemaju kontrolu brzine..
neka postepeno ubrzavaju
a grejanje nije siguran pokazatelj jer zavisi od brzine/velicine ventilatora i konfiguracije hladnjaka u samom napajanju i prenosenja na spoljni lim...

meni se chif 360w pod vecim upterecenjem ubrzavao sa 1600 na 2200 RPM-a i to na preskotu + 5900 koji su ga sigurno terali na 90% snage..

najrealnije bi pokazao uredjaj koji meri ulaznu struju u napajanju pa cim dodje do veceg skoka i pada efikasnosti napajnja to je znak da je na limitu..

Po X-bit-u http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/system-wattage.html , sa potrebnom snagom napajanja se debelo preteruje. Naravno, i da je sve iz ovog testa X-bit-a tačno, a trebalo bi da jeste, treba obratiti pažnju na zagrevanje i brzinu ventilatora napajanja pri full load-u.

citao sam to ranije.. a zapitao bi se o validnosti testa..... a da nepricamo koliko i da li postoji napajanje koje moze raditi pod totalnim opterecenjem svih voltaza...
mislim da je test jako los i da ga je radio neko ko malo pametuje o necemo sto nema preterano iskustva.. sigurno se u elektroniku razume ali to nema bas puno veze sa racunarima...
ja bi voleo da je game PC koji po njegovoj tabeli trosi 182w potrera na 250w napajanju i onda da donese zakljucak a ne ovako prosto da sabira amperaze po granama i vadi zakljucke i to na napajanju od 1KW mislim smesno :)

pa neko kaže da je dobio za 7000 sa pajpovima i 8-pin konektorom. to je onda taj stari škart koji je povučen.

rekao je i to je tacno.

Kartica ima:
8-pina PCIx napajanje
0.8 ns Samsung memoriju
4-pinski PWM konektor na ventilatoru / uboden 2-zicni fan koji urla na 100% /

I to de facto JESTE Golden Sample.

Da.. ima jos jedna stvar - kartica je u medjuvremenu / otkako se nismo culi / NACISTO pandrknula.

Smetnje prilikom Post screena, u biosu itd dakle vrisnuo je VGA mod,
zbog felericne memorije.

Sutra nosim u radnju , pa cemo videti...

Ma hebo ja tu njihovu akciju, *** kad kupis nesto, treba da razmisljas dokle ce, nema veze sto ima garanciju, ali smaranje je to.
Komsija je kupio Safir 4850 512MB Dual Slot za 8800din:

7830.jpg

Pretpostavljam da on nece imati skartovskih problema...

Poslednja izmena:
Znaci, prilikom kupovine je pametnije traziti verziju sa 6-pinskim konektorom i normalnim klokovima, vece su sanse da ce raditi OK.

Hoće, hoće, ova moja neće ni na 633/1000, puca 3D mark i na toliko... :smash:

Mislim, radi ona OK, na defaultu, ali... Bar ne moram da se cimam da istražujem koji su joj limiti. :D

Izzzzzuuzetne kartice u svakom pogledu. :d

Znaci, prilikom kupovine je pametnije traziti verziju sa 6-pinskim konektorom i normalnim klokovima, vece su sanse da ce raditi OK.

korektamente !

inace, felericne su bile samo golden sample kartice /8-pin, 0.8ns vram /
i to prva serija sa bakarnim hitpajpovima.
/sad su se oni lepo setili da skinu heatpipe hladjenje, stave obicni
dual-slot aluminijumski prefarban u crno, i uglave namerno najbucniji hladnjak koji imaju na stanju,
i da celu faulty seriju furnu u srbiju/moldaviju/papuu novu gvineju.../

zato je ATI i kasirao gainwarda , kao ovlascenog proizvodjaca.

Poslednja izmena:
* Dva sata kasnije od prosle poruke , gde je dugme 'izmeni poruku' ?

PS #2

interesantna novost:
prvi put mi je sad palo na pamet da karticu isprobam na
ovoj AMD konfiguraciji, potpis desno / neozbiljno, znam /.

I na moje zabezeknuce, kartica radi perfektno.
Urla - to da . Ali ovde nema bas nikakvih smetnji tokom post skrina,
a ni u windowsu.
/ inace na conroe/p31 zadnjih 30 paljenja, bez izuzetka smetnje /

do drajvera pretpostavljam da ne moze da bude /obican vga mode /.

da nije ploca otisla / pci-x provereno radio na 16x, bios resetovan za sv. sl. / ?
majku mu bre, mozda je upala prasina u pci-x slot...
napajanje , mozda ... svejedno ovaj LCpower 420w je daleko slabiji od 6550...

ima li neko ideju sta bi moglo da uzrokuje smetnje prilikom post skrina ?

* Dva sata kasnije od prosle poruke , gde je dugme 'izmeni poruku' ?

PS #2

interesantna novost:
prvi put mi je sad palo na pamet da karticu isprobam na
ovoj AMD konfiguraciji, potpis desno / neozbiljno, znam /.

I na moje zabezeknuce, kartica radi perfektno.
Urla - to da . Ali ovde nema bas nikakvih smetnji tokom post skrina,
a ni u windowsu.
/ inace na conroe/p31 zadnjih 30 paljenja, bez izuzetka smetnje /

do drajvera pretpostavljam da ne moze da bude /obican vga mode /.

da nije ploca otisla / pci-x provereno radio na 16x, bios resetovan za sv. sl. / ?
majku mu bre, mozda je upala prasina u pci-x slot...
napajanje , mozda ... svejedno ovaj LCpower 420w je daleko slabiji od 6550...

ima li neko ideju sta bi moglo da uzrokuje smetnje prilikom post skrina ?

eto dao si sam sebi odgovor, krenes od napajanja, updatujes bios za plocu... ja nevolim ATI zbog svoje "kompatibilnosti" imao sam par problema ali ja bi prvo krenuo od napajanja jer prilikom post-a hardovi povuku dosta ampera...

po mojoj proceni 70% njih koji se zali na "skart" kod ove karte ce biti do njihovog napajanja ;)

Neke nF ploce (narocito sa AWARD BIOSom) za AMD procesore su imale dosta problema sa ATI grafikama. Proguglaj pa ces naci dosta o tome i ovde na Benchu i uopste..

Poslednja izmena:
Hoće, hoće, ova moja neće ni na 633/1000, puca 3D mark i na toliko... :smash:

Mislim, radi ona OK, na defaultu, ali... Bar ne moram da se cimam da istražujem koji su joj limiti. :D

Izzzzzuuzetne kartice u svakom pogledu. :d

Probao sam sinoc na brzinu da se poigram sa overklokom samo za gpu i za sada sam stigao do stabilnih 675MHz, probacu danas i memoriju.

Poslednja izmena:
Sa velikom verovatnoćom da ispadnem glup u društvu šta je potrebno osim 2 PCIe x16 slota za CrossFire?

Jel to neće moći na mojoj ploči?

Poslednja izmena od urednika:
Treba ti 2xPCIE slota sa x16 i x8 mogucnostima (sto se ploce tice) i 2x4850 sa 2 mostica za povezivanje grafickih!

P.S. Ukratko.

Poslednja izmena:
Да ли ће CF радити са једним мостићем?

CrossFire radi i sa jednim mosticem...a radi u 16x-4x rezimu na plocama sa p35 cipsetom

Poslednja izmena:
mozes ti da spojis na tvoju plocu 2 kartice u crossfire ali nece ti biti 2x16 jer za to ti treba x38 i x48 maticna...treba ti crossfire kabelcic da spojis 2 kartice medjusobno

Za CrossFire je dovoljan jedan mostic, ne moraju oba da se koriste.
Mogu ali ne moraju.
Oba se koriste za CrossFire sa vise od dve karte.
Moze da radi na plocama koje podrzavaju rezime 16x-16x, 16x-8x, 8x-8x i 16x-4x
U zavisnosti od cipseta (a nekada i same ploce) zavisi i kakav je CrossFire podrzan.
i975x podrzava 8x-8x, 965p i p35 podrzavaju 16x-4x zato sto su 16 linija za prvu karticu
vezane na north-bridge a 4 linije za drugu karticu na south bridge.Ima izuzetaka
pa se kod nekih ploca 16 linija sa northbridge-a deli na 2x8.
X38 podrzava 16-16, p45 podrzava 8-8 a x48 podrzava 16-16
x58 intelov podrzava 16-16 ali na nekim plocama kao sto je moja
je crossfire setup moguc kao 16-8-8

Isto je bitno da PCIe 2.0 ima duplo vecu propusnu moc u odnosu na verziju 1.0
tako da 16x PCIe 1.0 za grafiku moze da progura podatke istom brzinom kao i 8x PCIe 2.0

Poslednja izmena:
Mene licno ne zanima uopste (a po najmanje na mojoj ploci) mada, koliko znam, sve nove kartice traze 2way cf!

Žorž je još jednom jednom objasnio :D

Nego šta kažu nema više ovih karti u prodaji? Ako ima nezadovoljnih korisnika koji bi prodali po sniženoj ceni :D neka me kontaktiraju na pm. Oće drugar da pazari jednu.

Mene licno ne zanima uopste (a po najmanje na mojoj ploci) mada, koliko znam, sve nove kartice traze 2way cf!

A koliko eksternih konektora ima recimo 4870x2 ? ili 4850x2 ?

Nego šta kažu nema više ovih karti u prodaji? Ako ima nezadovoljnih korisnika koji bi prodali po sniženoj ceni :D neka me kontaktiraju na pm. Oće drugar da pazari jednu.

Ovo je samo pocetak bio, vec je najavljeno spustanje cena svih ati kartica, jer dolaze nove ...
Tako da verujem da ce za mozda mesec dana ovo biti "normalna" cena
Poenta je da za neke sada igre i nove koje dolaze 1GB memorije na kartici je prava mera.
Zavisi dosta od rezolucije naravno ...
Po meni bolje od 4850/512 je 4830/1GB

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno