Šta je novo?

Gainward HD4850 - prvi utisci

Greska je onda i u opisu jer pise single-slot hladjenje...

Ma to je referentna 4850, stock cooler... i razlog za otvaranje onog 'problemi sa Ati kartama' thread-a. :d Lepa cena, though. ,)

Moguce, ali na osnovu cene pomislih da se radi o istoj karti koju Joka tj Atom prodaje.

Izgleda da nije ni bitno koja je u kojoj MP, očigledno da se rapidno prazne zalihe GW kartica sa ATI čipovima. Direktiva odozgo (proizvođač)? :trust:

Eto radosti svima za male pare kojima buka ili petljanje oko alternativnog hlađenja nije problem.

Edit. Nisu samo prvi utisci o GW 4850 kao što kaže naslov threada, već izgleda i poslednji... :d

Poslednja izmena:
Bila je prica da su se zaostrili odnosi na relaciji AMD - GW zbog nekog nereferentnog modela koji je GW izbacio. Po ovome izgleda da je ovo kraj saradnje izmedju GWa i ATIja, odoh da guglam, mozda ima negde i zvanicno...

EDIT: Nasao sam samo nezvanicne vesti od pre mesec dana koje su vec bile na forumu. Ali izgleda da je to to....

http://www.xbitlabs.com/news/video/...o_Cease_Making_ATI_Radeon_Graphics_Cards.html

Poslednja izmena:
Bila je prica da su se zaostrili odnosi na relaciji AMD - GW zbog nekog nereferentnog modela koji je GW izbacio. Po ovome izgleda da je ovo kraj saradnje izmedju GWa i ATIja, odoh da guglam, mozda ima negde i zvanicno...
Pa bilo je vec price o tome ovde na benchu, zvanicno je.:p

Hehehehe, još ako im se vrati većina ovih kartica kroz reklamacije zbog pregrevanja, a oni se raskantali s ATIjem zbog custom dizajna... duplo golo, što bi rekli penzioneri. :d

Jedino što ne valja sa ovim niskim cenama je što će i neko ko je pošteno platio ove 4850 karte sa reklamacije da dobije neku 4650 ili sličnu... Ali zato ako ove naše potraju jedno 2 godine pre odumiranja... :-devil-:

Ne vidim razlog zasto bi bilo crkavanja tj. pregrevanja.
Nego, pomalo cudno to oko sukoba ATI-Gainward. Ipak je Gainward u vlasnistvu Palita, i obicno Palit ima istu kartu sa drugim nazivom. Jedino ako ATI nije hteo da "dira" Palita koji je ipak veliki igrac na trzistu, pa je Gainward tu ispao kolateralna steta.:p

Ne vidim razlog zasto bi bilo crkavanja tj. pregrevanja.
Nego, pomalo cudno to oko sukoba ATI-Gainward. Ipak je Gainward u vlasnistvu Palita, i obicno Palit ima istu kartu sa drugim nazivom. Jedino ako ATI nije hteo da "dira" Palita koji je ipak veliki igrac na trzistu, pa je Gainward tu ispao kolateralna steta.:p

Nemoj da offtopicharish, imas temu za to teoretisanje :p :d :D

P.S. I ja mislim da je tako nesto u pitanju...

Da ne tražim sad, ja sam shvatio da je i Palit batalio ATI, tj. cela ta grupacija.

Što se tiče crkavanja, meni iskreno ova naponska bez hlađenja na ovoj našoj dualslot varijanti ne uliva neko poverenje, a tek kad se setim kako mi je radio referentni PowerColor sa default hlađenjem... OK, moguće da je GW ipak bolje rešio kontrolu ventilatora na stock modelima nego PowerColor, pošto nisam probao da ne tvrdim, ali ako je iole slična situacija, svaka čast tim kartama koje požive 2-3 godine igranja na blizu 100c..

Da ne tražim sad, ja sam shvatio da je i Palit batalio ATI, tj. cela ta grupacija.

Što se tiče crkavanja, meni iskreno ova naponska bez hlađenja na ovoj našoj dualslot varijanti ne uliva neko poverenje, a tek kad se setim kako mi je radio referentni PowerColor sa default hlađenjem... OK, moguće da je GW ipak bolje rešio kontrolu ventilatora na stock modelima nego PowerColor, pošto nisam probao da ne tvrdim, ali ako je iole slična situacija, svaka čast tim kartama koje požive 2-3 godine igranja na blizu 100c..
Cek' malo, gde vide tih 100C?:trust: I jel pricamo ovde o Gainwardu sa "poboljsanim hladjenjem" ili o referentnom modelu?
Moze li neko od vlasnika ovog Gainwarda od 7200 din da kaze kakva je naponska prilikom igranja? Vrela, topla, mlaka, hladna?:p

Video sam približne kad ostaviš stock PowerColor da sam 'kontroliše' obrtaje tako što to ne radi, kartica vrišti a temp ode u nebesa. Radi ona, ali koliko će dugo tako ako ne podesiš fan u CCC ili preko nekog dodatnog alata? Naravno, pitanje je koliko 'običnih' korisnika će to uraditi ili će terati kartu na def pa dokle radi radi, a posle... pa tu je garancija. :d

Ove naše od 7200 din nemaju taj problem jer se deru muški čim ih uključiš, ali naponska... videćemo koliko će da poživi bez žorž-like modova. Opet kažem, možda i mi ovde preterujemo kad nešto hoćemo dodatno da ohladimo i poteramo, ako je proizvođač rekao da će to tako da radi - OK, ćutim i vozim, kad stane, izvol'te reklamaciju i idemo dalje.

Poslednja izmena:
Video sam približne kad ostaviš stock PowerColor da sam 'kontroliše' obrtaje tako što to ne radi, kartica vrišti a temp ode u nebesa. Radi ona, ali koliko će dugo tako ako ne podesiš fan u CCC ili preko nekog dodatnog alata? Naravno, pitanje je koliko 'običnih' korisnika će to uraditi ili će terati kartu na def pa dokle radi radi, a posle... pa tu je garancija. :d

Ove naše od 7200 din nemaju taj problem jer se deru muški čim ih uključiš, ali naponska... videćemo koliko će da poživi bez žorž-like modova. Opet kažem, možda i mi ovde preterujemo kad nešto hoćemo dodatno da ohladimo i poteramo, ako je proizvođač rekao da će to tako da radi - OK, ćutim i vozim, kad stane, izvol'te reklamaciju i idemo dalje.
Zato kazem neka neko proveri koliko i da li se uopste greje naponska.

Stigle u G. 30 komada, po ceni od 6990 dinara.

Poslednja izmena:
Zato kazem neka neko proveri koliko i da li se uopste greje naponska.

U Idle State-u je blago mlaka ali pod Max Loadom je VRELA (tamo gde sam stavio Al hladnjak koji dosta ublazava temp.). Onaj jedan uspalireni red MOSFETa na koji nije stavljeno hladjenje je i pod punim opterecenjem jedva mlaak tako da nisam ni hteo da ga kitim. Ja instrumrnte nemam da bih koncizno to isproveravao ali sa drzim svoje iskustvene metode By Pipanje ;).

:smoke:

Sta mislite kako bi bilo kad bi se i na memoriju stavili neki pasivni hladnjaci, nesto tipa hladnjaka za ram memoriju kao na slici.

Prilozi

• slika-Hladnjaci-za-memoriju-Cooler-Master-269313x400.jpg
    slika-Hladnjaci-za-memoriju-Cooler-Master-269313x400.jpg
    19.6 KB · Pregleda: 78
Sta mislite kako bi bilo kad bi se i na memoriju stavili neki pasivni hladnjaci, nesto tipa hladnjaka za ram memoriju kao na slici.

Fenomenalno!
Ukusno, slatko a ne goji!

Prepolovi te DDR hladnjacice na pola (po sirini) i od 1nog DDRa dobices prakticno 2 DDR3 hladnjacica koji ce da odrade svoj posao je..... .
Memorija se, takodje, greje poprilicno.

Ja sam jutros prespojio Gainwardov fan na 5V i smanjio sam buku istog na minimum uz pristojno hladjenje (temp. u Idle je bila 36C u zatvorenom kucistu!). Max load temp. nisam stigao da proverim jer su mi deca oduzela komp :D.
To cu proveriti cim dodjem kuci jer ce ga oni do 17i30 usijati :d:d:d i okacicu Max Load Temp sa fanom na 5V u zatvorenom kucistu!
:wave:

re

Ja imam 2x4850 GAINWARD u crossfire-u karte su extra!!!

Evo i da se ja pohvalim, uzeo sam u Atomu poslednji primerak kartice.
Putem Zalman Fan Mate-a 2 sam spustio broj obrtaja skoro na minimum i idle temeratura je 38 C. Javljam rezultate kada malo bolje istestiram karticu.

Poslednja izmena:
Evo i da se ja pohvalim, uzeo sam u Atomu poslednji primerak kartice.
Putem Zalman Fan Mate-a 2 sam spustio broj obrtaja skoro na minimum i idle temeratura je 38 C. Javljam rezultate kada malo bolje istestiram karticu.

Мајку му како си успио да убодеш 2пина у фан мате?! Јел то може? Да трчим и ја да купим исто чудо?!

ja sam cooler od graficke nakacio na molex na 5v i sad je tiha kartica,a temperatura je 40 stepeni

ja sam cooler od graficke nakacio na molex na 5v i sad je tiha kartica,a temperatura je 40 stepeni

Takodje i ja!!!
Sada mozemo na cheers :laugh::laugh::laugh:!

Nikola, rekao sam ti kako da uradis to... Slikacu veceras kako sam to odradio pa cu okaciti da vidis.
Samo se prosto iskljuci molex Gainwarda i ubodes ga lagodno na 3pin (naravno 2 na 2, treci ostaje prazan) molex od nekog fana i ...

Poslednja izmena:
Мајку му како си успио да убодеш 2пина у фан мате?! Јел то може? Да трчим и ја да купим исто чудо?!

Чекај, јел углавиш или сијечеш жице па преспајаш?!
Uzmes 3pin konektor sa nekog venta i njegove zice spojis sa zicama venta sa Gainwarda (prostim uvijanjem zica) koje ne moraju da se seku samo se pazljivo izvade. Tako sam ja uradio sa mojom Gainward 8800GS kartom koja ima isti kuler kao i taj 4850 i radi uvek na 100%.:zgran: Spojio sam ga sa Fan Mate-om bez ikakvog secenja.;)

Poslednja izmena:
crvena na crvenu zicu i crna na crnu i to je to...sad vidim da je kod gainwarda zica plava,a ne crna ali je isto(to je minus),bitno da ide crvena na crvenu(ovo je plus)

Poslednja izmena:
Takodje i ja!!!
Sada mozemo na cheers :laugh::laugh::laugh:!

Nikola, rekao sam ti kako da uradis to... Slikacu veceras kako sam to odradio pa cu okaciti da vidis.
Samo se prosto iskljuci molex Gainwarda i ubodes ga lagodno na 3pin (naravno 2 na 2, treci ostaje prazan) molex od nekog fana i ...

ziveli cheers :)

Slikacu veceras kako sam to odradio pa cu okaciti da vidis.

Taman kada dođem sa posla, da vidim i to. Evo moja Gainwardova 4850-a čuči pored mene i čeka da ode u računar. Stiglo danas iz Atoma kurirskom službom.
Nije mi jasno šta će im ona plastika preko kartice, ali ajde - mora nešto i da miriše kada pregori! Pu, pu, pu...

Nego, koje je sada rešenje za utišavanje buke najbolje, vidim da ima više rešenja primenjenih ovde? Softversko/hardwersko?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno